Cabinet
Cabinet approves “Vibrant Villages Programme-II (VVP-II) for financial years 2024-25 to 2028-29
04 APR 2025 3:11PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, today approved the Vibrant Villages Programme -II (VVP-II) as a Central Sector Scheme (100% Centre funding), furthering its commitment for the vision of Viksit Bharat@2047 for ‘Safe, Secured & Vibrant land borders’. The Programme would help in the comprehensive development of the villages located in the blocks abutting international land borders (ILBs), other than the Northern border already covered under VVP-I.
With a total outlay of Rs.6,839 crore, the programme shall be implemented in select strategic villages in the States/UTs of Arunachal Pradesh, Assam, Bihar, Gujarat, J&K (UT), Ladakh (UT), Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Punjab, Rajasthan, Sikkim, Tripura, Uttarakhand, Uttar Pradesh and West Bengal till the FY 2028-29.
The objective of the programme is to create better living conditions and adequate livelihood opportunities to ensure prosperous and safe borders, control trans-border crime and assimilate the border population with the nation and inculcate them ‘as eyes and ears of the border guarding forces’, crucial for internal security.
The programme shall provide funds for infrastructure development within the village or a cluster of villages, value chain development (through cooperatives, SHGs, etc), border specific outreach activity, education infrastructure like SMART classes, development of tourism circuits and works/projects to create diverse & sustainable livelihood opportunities in the border areas.
The interventions would be border-specific, state and village specific, based on Village Action Plans prepared in a collaborative approach.
All-weather road connectivity for these villages shall be undertaken under the already approved PMGSY-IV under the MoRD. A High-Powered Committee chaired by the Cabinet Secretary shall consider suitable relaxations in schematic guidelines for effective implementation of schemes in the border areas.
The programme aims to achieve saturation in existing individual and household level welfare schemes in the identified villages under convergence as per scheme norms. The programme also aims to saturate all villages in such blocks in 4 thematic areas, namely all-weather road connectivity, telecom connectivity, television connectivity and electrification through convergence under existing scheme norms.
The programme emphasizes enhancing vibrancy in these villages by organizing activities including fairs & festivals, awareness camps, celebration of National days, regular visits by Ministers, senior Government officers from Central and State/UT Government & night stays in such villages. This would boost the tourism potential and promote the local culture and heritage of these villages.
Technology would be leveraged and information databases like PM Gati Shakti shall be used for effective implementation of the project.
VVP-II along with VVP-I is a transformative initiative to make the border villages self-reliant and vibrant.

মন্ত্রীমন্দল
মন্ত্রী-মন্দলনা শেনবা চহি 2024-25দগী 2028-29 ফাওবগী ওইনা “ভাইব্রেন্ত ভিলেজ প্রোগ্রাম- II (VVP-II)” অয়াবা পীখ্রে।
04 APR 2025 3:11PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলনা ঙসি সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম অমা (100% সেন্ত্রেল ফন্দিং) ওইনা ভাইব্রেন্ত ভিলেজ প্রোগ্রাম-II (VVP-II) অয়াবা পীখ্রে, মসিনা "সেফ, সেক্যুরিত অমসুং ভাইব্রেন্ত লেন্দ বোর্দরস"গীদমক বিক্সিত ভারত@2047গী মঙলান অদু হেন্না মপুং ফাহল্লগনি। প্রোগ্রাম অসিনা VVP-Iগী মখাদা হান্ননা কোনশিল্লবা অৱাংথংবা ঙমখৈ নত্তনা, ইন্তর্নেস্নেল লেন্দ বোর্দরশিং (ILBশিং) গা নক্ননা লৈবা ব্লোকশিংদা লৈবা খুঙ্গংশিংবু মপুং ফানা চাউখৎহনবদা মতেং পাংগনি।
লুপা করোর 6,839গী অপুনবা শেনফমগা লোয়ননা, প্রোগ্রাম অসি অরুনাচল প্রদেশ, অসাম, বিহার, গুজরাত, J&K (UT), লদাখ (UT), মনিপুর, মেঘালয়া, মিজোরাম, নাগালেন্দ, পঞ্জাব, রাজস্থান, সিক্কিম, ত্রিপুরা, উত্তরাখন্দ, উত্তর প্রদেশ অমসুং ৱেস্ত বেঙ্গলগী রাজ্য/UTশিংদা FY 2028-29 ফাওবা স্ত্রেতেজিক ওইবা খুঙ্গং খরাদা ইমপ্লিমেন্ত তৌগনি।
প্রোগ্রাম অসিগী পান্দমদি ইন্তর্নেল সেক্যুরিতীগীদমক মরুওইবা ওইরিবা, চাউখৎপা অমসুং শাফবা ঙমখৈশিং ওইহন্নবা, ঙমখৈ লান্না চত্থবা ক্রাইম লাকশিন্নবা অমসুং ঙমখৈগী মীশিংবু লৈবাক অসিদা এসিমিলেৎ তৌনবা অমসুং মখোয়বু "বোর্দর গার্দিং ফোর্সশিংগী মীৎ নাকোং" ওইহন্নবা, শাগৎপা হেন্না ফবা পুন্সি মহিং অমসুং হিংনবগী খুদোংচাবশিং মতিক চানা শেমগৎপা অসিনি।
প্রোগ্রাম অসিনা খুঙ্গং নত্ত্রগা খুঙ্গংশিংগী ক্লস্তর অমগী মনুংদা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা, ভেল্যু চেন শেমগৎনবা (কোওপরেতিবশিং, SHGশিং, অসিনচিংবশিংগী খুত্থাংদা), ঙমখৈগী অকক্নবা আউতরিচ এক্তিবিতী, SMART ক্লাসকুম্বা এজুকেসন ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা, তুরিজম সর্কিৎশিং শেমগৎনবা অমসুং ঙমখৈগী মফমশিংদা তোঙান তোঙানবা অমসুং তুং কোইনা চৎকদবা হিংনবগী খুদোংচাবশিং শেমগৎনবা থবকশিং/প্রোজেক্তশিং শেমগৎনবা ফন্দ পীগনি।
ইন্তরভেন্সনশিং অসি ঙমখৈগী ওইবা, স্তেত অমসুং খুঙ্গংগী ওইবা, খুঙ্গংগী এক্সন প্লানশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা পুন্না থবক তৌমিন্নদুনা শেমগৎকনি।
খুঙ্গংশিং অসিদা ওল-ৱেদর রোদ কনেক্তিবিতী অসি MoRDগী মখাদা হান্ননা অয়াবা পীরবা PMGSY-IVগী মখাদা পায়খৎকনি। মন্ত্রীমন্দলগী সেক্রেতরীনা প্রসিদেন্ত ওইরিবা অৱাংবা থাক্কী কমিতী অমনা ঙমখৈগী মফমশিংদা স্কিমশিং অসি মপুং ফানা চৎনহন্নবা স্কিমগী গাইদলাইনশিংদা চুনবা মওংদা কোমথোক্নবা খন্নগনি।
প্রোগ্রাম অসিনা স্কিমগী চৎন-কাঙলোনগী মতুং ইন্না কনভর্জেন্সকী মখাদা মশক খঙদোক্লবা খুঙ্গংশিংদা লৈরিবা ইন্দিভিজুএল অমসুং হাউসহোল্দ লেবেল ৱেলফেয়র স্কিমশিংদা সেচুরেসন ফংহন্নবা পান্দম থম্লি। প্রোগ্রাম অসিনা থিমেতিক এরিয়া 4দা অসিগুম্বা ব্লোকশিংদা লৈবা খুঙ্গং খুদিংমক কান্নবা ফংহন্নবা পান্দম থম্লি। মখোয় অদুদি ওল-ৱেদর রোদ কনেক্তিবিতী, তেলিকোম কনেক্তিবিতী, তেলিভিজন কনেক্তিবিতী অমসুং ইলেক্ত্রিফিকেসন অসিনি।
থৌরম অসিনা খুঙ্গংশিং অসিদা মেলা অমসুং কুমহৈশিং, এৱেরনেস কেম্পশিং, নেস্নেল দেশিং পাংথোকপা, কেন্দ্র অমসুং রাজ্য/UT সরকারগী মিনিস্তরশিং, সেনিয়র গবর্নমেন্ত ওফিসিয়েলশিংনা চাং নাইনা চৎপা অমসুং খুঙ্গংশিং অসিদা নাইৎ স্তে তৌনবগী থৌরমশিং পাংথোক্তুনা খুঙ্গংশিং অসিদা চাউখৎপা হেনগৎহনবদা মরুওইবা পীরি। মসিনা তুরিজমগী ওইথোকপা য়াবশিং হেনগৎহল্লগনি অমসুং খুঙ্গংশিং অসিগী লোকেল কলচর অমসুং হেরিতেজবু থৌগৎহল্লগনি।
তেক্নোলোজী শীজিন্নগনি অমসুং প্রোজেক্ত অসি ইফেক্তিব ওইনা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগীদমক পি.এম. গতি শক্তিগুম্বা ইনফোর্মেসন দেতাবেজশিং শীজিন্নগনি।
VVP-Iগা লোয়ননা VVP-II অসি ঙমখৈদা লৈবা খুঙ্গংশিংবু মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা অমসুং চাউখৎহন্নবা অহোংবা পুরক্নবা খোঙথাং অমনি।