Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at Centenary Celebrations of Acharya Shri Vidyanand Ji Maharaj in Vigyan Bhawan, New Delhi
28 JUN 2025 2:18PM by PIB Delhi
Om Namaha! Om Namaha! Om Namaha!
Param Shraddheya Acharya Shri Pragya Sagar Maharaj Ji, the head of Shravanabelagola Swami Charukeerti Ji, my colleague Gajendra Singh Shekhawat Ji, my fellow Member of Parliament Naveen Jain Ji, President of Bhagwan Mahavir Ahimsa Bharati Trust Priyank Jain Ji, Secretary Mamta Jain Ji, Trustee Piyush Jain Ji, all other distinguished dignitaries, revered saints, ladies and gentlemen, Jai Jinendra!
Today, we are all witnessing a significant occasion in Bharat's spiritual tradition. The centenary celebration of the birth of the revered Acharya Shri Vidyanand Ji Muniraj, this sacred festival imbued with his eternal inspirations, and this spiritually uplifting event are together creating an extraordinary atmosphere of motivation. Along with those physically present at this gathering, lakhs of people have joined us online. I extend my heartfelt greetings to all of you and express my sincere gratitude for giving me the opportunity to be here today.
Friends,
This day holds special significance for yet another reason. It was on this very date—28 June 1987—that Acharya Shri Vidyanand Ji Muniraj was conferred the title of Acharya. And that was not merely a title—it was the flowing of a sacred stream that connected the Jain tradition to thought, restraint, and compassion. As we celebrate his birth centenary today, this date reminds us of that historic moment. On this occasion, I bow at the feet of Acharya Shri Vidyanand Ji Muniraj and pray that his blessings forever remain upon us all.
Friends,
This celebration of the birth centenary of Acharya Shri Vidyanand Ji Muniraj is no ordinary event. It carries the memories of an era, and it echoes the life of a great ascetic. To commemorate this historic occasion, special commemorative coins and postage stamps have been released. I congratulate all my fellow countrymen on this. I also especially extend my reverence and greetings to Acharya Shri Pragya Sagar Ji. Under your guidance, crores of followers today are walking the noble path shown by the revered Guru. On this occasion, you have chosen to bestow upon me the title of ‘Dharmachakravarti’. I do not consider myself worthy of this honour. But it is our cultural value that whatever we receive from the sages is accepted as a sacred offering. Therefore, I humbly accept this honour as a divine offering and dedicate it at the feet of Maa Bharati.
Friends,
Speaking of such a divine soul—whose words we accept throughout our lives as sacred guidance, and with whom our hearts are emotionally bound—inevitably stirs emotion. Even now, I wish that instead of speaking about Acharya Shri Vidyanand Ji Muniraj, we had the good fortune of hearing him speak today. To encapsulate the life journey of such a great personality in words is no easy task. He was born on 22 April 1925 in the sacred land of Karnataka. He was given the spiritual name ‘Vidyanand’, and his life became a unique confluence of knowledge and bliss. His speech reflected profound wisdom, yet his words were so simple that anyone could understand them. Author of more than 150 texts, he undertook thousands of kilometres of spiritual travels on foot, and launched a great mission to connect lakhs of youngsters to self-restraint and cultural values. Acharya Shri Vidyanand Ji Muniraj was truly a man of the era—a visionary. I consider myself fortunate to have had the opportunity to experience his spiritual aura in person. From time to time, he guided me and his blessings always remained upon me. Today, standing on this centenary platform, I can still feel the same love and belongingness from him.
Friends,
Bharat is the world’s most ancient living civilisation. We have remained eternal for thousands of years because our ideas are eternal, our philosophy is eternal, our vision is eternal. And the source of this vision lies in our sages, monks, seers, saints, and Acharyas. Acharya Shri Vidyanand Ji Muniraj was a modern beacon of this ancient Indian tradition. He possessed expertise across numerous disciplines, and mastery in several fields. His spiritual brilliance, his knowledge, his command over languages such as Kannada, Marathi, Sanskrit, and Prakrit—and as the revered Maharaj Ji just mentioned, his knowledge of 18 languages—his literary and religious contributions, his devotion to music, and his dedication to national service—there was no dimension of life in which he did not reach the pinnacle of ideals. He was a great musician, a fiery patriot and freedom fighter, and an undetached Digambar Muni. He was a repository of knowledge and wisdom, and also a fountain of spiritual joy. I believe that his journey—from Surendra Upadhyay to becoming Acharya Shri Vidyanand Muniraj—was the transformation of an ordinary human being into a great soul. It inspires us that our future is not limited by our present constraints. Our future is defined by our direction, our goals, and our determination.
Friends,
Acharya Shri Vidyanand Muniraj did not confine his life to personal spiritual practice. He made his life a medium for social and cultural reconstruction. By establishing institutions like the Prakrit Bhavan and various research centres, he carried the flame of knowledge to the younger generations. He restored the Jain historical narrative to its rightful place. Through his foundational texts like ‘Jain Darshan’ and ‘Anekantvad’, he gave depth, breadth and inclusivity to philosophical discourse. From the restoration of temples to the education of underprivileged children and social welfare, every effort of his was linked both to self-realisation and to public welfare.
Friends,
Acharya Vidyanand Ji Maharaj used to say—life can become spiritual only when it becomes an act of service. This thought is deeply rooted in the essence of Jain philosophy. It is also intrinsic to the Indian consciousness. Bharat is a land of service. Bharat is a nation rooted in humanity. At a time when the world was trying to quell violence with more violence, Bharat revealed to the world the power of non-violence. We placed the spirit of human service above all.
Friends,
Our spirit of service is unconditional, beyond self-interest, and inspired by the greater good. Guided by this very principle, we are working across the country today—drawing inspiration from the same ideals and exemplary lives. Be it the Pradhan Mantri Awas Yojana, the Jal Jeevan Mission, the Ayushman Bharat Yojana, or the free food grains to the needy—every initiative embodies the spirit of service to the person at the last rung of society. We are working with the vision of achieving saturation in these schemes—meaning no one should be left behind, everyone should progress together. This is the inspiration of Acharya Shri Vidyanand Ji Muniraj, and this is our collective resolve.
Friends,
The teachings and words of our Tirthankaras, monks, and Acharyas remain eternally relevant. In particular, the principles of Jainism—the Five Great Vows, Anuvrat, the Three Jewels, the Six Essentials—are more relevant today than ever before. We also understand that in every era, there is a need to simplify timeless teachings so they can be easily adopted by the common man. Acharya Shri Vidyanand Ji Muniraj dedicated his life to this mission. He launched the ‘Vachanamrit’ movement, presenting Jain scriptures in everyday language. Through devotional music, he conveyed deep religious concepts in the simplest of words. His bhajans, such as "Ab hum amar bhaye na marenge, hum amar bhaye na marenge, tan karan mithyat diyo taja, kyun kari deh dharenge," are spiritual garlands made of pearls of wisdom for all of us. This natural belief in immortality, this courage to look toward the infinite—these are the very traits that make Indian spirituality and culture truly unique.
Friends,
The birth centenary year of Acharya Shri Vidyanand Ji Muniraj shall continue to be a source of inspiration. It is our duty not only to imbibe his spiritual teachings into our lives, but also to advance his works for the welfare of society and the nation. You are all aware of how he revived the ancient Prakrit language through his writings and hymns. Prakrit is one of Bharat's oldest languages. It is the language in which Lord Mahavira delivered his sermons. The entire original Jain Agama has been composed in this language. But due to the neglect of our own culture, this language had begun to vanish from everyday use. We turned the efforts of sages like Acharya Shri into a national endeavour. In October last year, our government declared Prakrit a ‘Classical Language’. This was just mentioned by Acharya Ji too. We are also running a campaign to digitise Bharat's ancient manuscripts. A significant portion of these include Jain scriptures and texts associated with revered Acharyas. And just as you noted—over 50,000 manuscripts—the Secretary of our Ministry is present here and will surely pursue this matter diligently. We wish to take this effort forward. We are now promoting mother tongues in higher education as well. That is why, from the ramparts of the Red Fort, I proclaimed that we must free the nation from the colonial mindset. We must move forward with both development and heritage. It is with this resolve that we are working to develop Bharat's cultural and pilgrimage sites. In 2024, our government commemorated the 2550th Nirvana Mahotsav of Bhagwan Mahavir on a grand scale. This celebration was inspired by Acharya Shri Vidyanand Ji Muni and blessed by sages such as Acharya Shri Pragya Sagar Ji. In the times to come, we must continue to organize more such grand events to enrich our cultural heritage. Like this very programme, all our efforts will be guided by the spirit of public participation, and driven by the mantra of “Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Prayas”.
Friends,
As I stand amidst you today, it is natural to recall the memory of the Navkar Mahamantra Divas. That day, we also spoke of nine resolutions. I am pleased that a large number of citizens are working towards fulfilling those pledges. The guidance we receive from Acharya Shri Vidyanand Ji Muniraj further strengthens these nine resolutions. Therefore, on this occasion, I wish to once again share those nine resolutions with you. The first resolution is to save water. We must value every drop. This is both our responsibility and our duty towards Mother Earth. The second is to plant a tree in our mother's name—care for it as she cared for us. May every tree become our mother’s blessing. The third is cleanliness—not merely for show; it is a reflection of non-violence. Every street, every neighbourhood, every city should be clean, and all must be involved. The fourth is ‘Vocal for Local’. Buy only those products that contain the sweat of our fellow Indians, that carry the fragrance of our soil. Many of you are in business—I especially urge you to prioritise selling locally made products. Look beyond profit, and also inspire others. The fifth resolution is to explore Bharat. See the world, by all means—but first, know, understand, and feel your own country. The sixth is to embrace organic farming. Free Mother Earth from poison. Move agriculture away from chemicals. Spread the message of organic farming to every village. Revered Maharaj Ji never wore shoes—but that alone is not enough. We too must protect Mother Earth. The seventh is a healthy lifestyle. Eat mindfully. Include Shri Anna (millets) in your traditional Indian meals. Reduce your oil consumption by at least 10%—this will reduce obesity and increase energy. The eighth is yoga and sports. Make both an integral part of your daily routine. The ninth resolution is to help the poor. Offering handholding support to someone in poverty and helping them overcome it is the truest form of service. I am confident that if we act upon these nine resolutions, we will not only strengthen the legacy of Acharya Shri Vidyanand Ji Muniraj but also his teachings.
Friends,
We have envisioned the nation's Amrit Kaal by drawing from the very consciousness of Bharat and the experiences of our sages. Today, 140 crore Indians are dedicating themselves to fulfilling these Amrit Sankalp (resolutions) and building a 'Viksit Bharat' (developed India). A developed India means fulfilling the dreams of every Indian. This is the very inspiration Acharya Shri Vidyanand Ji Muniraj has given us. Walking the inspirational path shown by him, internalising his teachings, and making nation-building the foremost purpose of our lives—is the responsibility of us all. I firmly believe that the energy of this sacred occasion will fortify these resolutions. And just now, as Acharya Shri Pragya Sagar Maharaj Ji said—“Whoever dares to provoke us…” I am at a Jain gathering, among followers of non-violence. I had spoken only half a sentence, and you completed the rest. What I mean is, though you did not say it in words, perhaps you were blessing Operation Sindoor. With all your love and blessings, I once again bow reverently to Acharya Shri Vidyanand Ji Muniraj. Thank you very much! Jai Jinendra!

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ବିଜ୍ଞାନ ଭବନରେ ଆୟୋଜିତ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ବିଦ୍ୟାନନ୍ଦ ଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ଶତବାର୍ଷିକୀ ସମାରୋହରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
28 JUN 2025 2:18PM by PIB Bhubaneswar
ଓମ୍ ନମ, ଓମ୍ ନମ, ଓମ୍ ନମ !
ପରମ ଶ୍ରଦ୍ଧେୟ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ପ୍ରଜ୍ଞା ସାଗର ମହାରାଜ ଜୀ, ଶ୍ରାବଣ ବେଲା ଗୋଲାର ମଠାଧୀଶ ସ୍ୱାମୀ ଚାରୁକୀର୍ତ୍ତି ଜୀ, ମୋର ସହକର୍ମୀ ଗଜେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଶେଖାୱତ ଜୀ, ସଂସଦରେ ମୋର ସାଥୀଭାଇ ନବୀନ ଜୈନ ଜୀ, ଭଗବାନ ମହାବୀର ଅହିଂସା ଭାରତୀ ଟ୍ରଷ୍ଟର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ପ୍ରିୟଙ୍କ ଜୈନ ଜୀ, ସେକ୍ରେଟାରୀ ମମତା ଜୈନ ଜୀ, ଟ୍ରଷ୍ଟି ପୀୟୁଷ ଜୈନ ଜୀ, ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ବିଶିଷ୍ଟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି, ଶ୍ରଦ୍ଧେୟ ସନ୍ଥଗଣ, ଭଦ୍ର ମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିଗଣ, ଜୟ ଜିନେନ୍ଦ୍ର!
ଆଜି ଆମେ ସମସ୍ତେ ଭାରତର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ପରମ୍ପରାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବସରର ସାକ୍ଷୀ ହୋଇଛୁ। ପୂଜ୍ୟ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ବିଦ୍ୟାନନ୍ଦ ଜୀ ମୁନିରାଜଙ୍କ ତାଙ୍କ ଜନ୍ମ ଶତବାର୍ଷିକୀର ଏହି ପୂଣ୍ୟପର୍ବ, ଆମର ପ୍ରେରଣାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ଏକ ଅଭୁପୂର୍ବ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି, ଯାହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଉଛି । ଏହି ସମାବେଶରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ଲୋକଙ୍କ ସହିତ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଅନଲାଇନ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମ ସହିତ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି। ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ହୃଦୟରୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି , ଆଜି ମୋତେ ଏଠାକୁ ଆସିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଥିବାରୁ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆନ୍ତରିକ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜିର ଏହି ଦିନ ଆଉ ଏକ କାରଣରୁ ବିଶେଷ ମହତ୍ତ୍ୱ ରହିଛି। 1987 ମସିହା ଜୁନ୍ 28 ତାରିଖରେ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ବିଦ୍ୟାନନ୍ଦ ଜୀ ମୁନିରାଜଙ୍କୁ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ପଦ ପାଇଁ ଉପାଧି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା। ଏବଂ ଏହା କେବଳ ଏକ ସମ୍ମାନ ନ ଥିଲା, ବରଂ ଜୈନ ପରମ୍ପରାକୁ ବିଚାର, ସଂଯମ ଏବଂ କରୁଣା ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେବା ପାଇଁ ଏକ ପବିତ୍ର ଧାରା ପ୍ରବାହିତ ହୋଇଥିଲା| ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆମେ ତାଙ୍କର ଜନ୍ମ ଶତବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରୁଛୁ, ସେତେବେଳେ ଏହି ତାରିଖ ଆମକୁ ସେହି ଐତିହାସିକ ମୁହୂର୍ତ୍ତକୁ ମନେ ପକାଇ ଦେଉଛି। ଏହି ଅବସରରେ ମୁଁ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ବିଦ୍ୟାନନ୍ଦ ଜୀ ମୁନିରାଜଙ୍କ ଚରଣରେ ପ୍ରଣିପାତ କରୁଛି। ମୁଁ ପ୍ରାର୍ଥନା କରୁଛି ଯେ ତାଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ଉପରେ ସର୍ବଦା ରହିଥାଉ।
ସାଥିମାନେ,
ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ବିଦ୍ୟାନନ୍ଦ ଜୀ ମୁନିରାଜଙ୍କ ଜନ୍ମ ଶତବାର୍ଷିକୀର ଏହି ଆୟୋଜନ, ଏହା କୌଣସି ସାଧାରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ନୁହେଁ। ଏଥିରେ ଏକ ଯୁଗର ସ୍ମୃତି ରହିଛି, ଏହା ଜଣେ ମହାନ ତପସ୍ବୀଙ୍କ ଜୀବନକୁ ପ୍ରତିଧ୍ୱନିତ କରୁଛି | ଆଜି ଏହି ଐତିହାସିକ ଅବସରକୁ ସ୍ମରଣୀୟ କରିବା ପାଇଁ, ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସ୍ମାରକୀ ମୁଦ୍ରା ଏବଂ ଡାକ ଟିକଟ ଉନ୍ମୋଚନ କରାଯାଇଛି। ସେଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ ମୋର ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ମୁଁ ବିଶେଷ କରି ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ପ୍ରଜ୍ଞା ସାଗର ଜୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି, ତାଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି । ଆପଣଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ, ଆଜି କୋଟି କୋଟି ଅନୁଗାମୀ ପୂଜ୍ୟ ଗୁରୁଦେବଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦର୍ଶିତ ପଥରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ଆଜି ଆପଣମାନେ ମୋତେ 'ଧର୍ମଚକ୍ରବର୍ତ୍ତୀ’ ର ଉପାଧି ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି, ମୁଁ ନିଜକୁ ଏହି ସମ୍ମାନର ଯୋଗ୍ୟ ବୋଲି ବିବେଚନା କରୁ ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ଏହା ଆମର ସଂସ୍କାର ହେଉଛି ଯେ ଆମେ ସନ୍ଥମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଯାହା ପାଇଥାଉ, ତାହାକୁ ପ୍ରସାଦ ଭାବି ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଯାଏ | ତେଣୁ, ମୁଁ ନମ୍ରତାର ସହ ଏହି ସମ୍ମାନକୁ ଏକ ଦିବ୍ୟ ନୈବେଦ୍ୟ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରୁଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ମା’ ଭାରତୀଙ୍କ ଚରଣରେ ସମର୍ପଣ କରୁଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଯେଉଁ ଦିବ୍ୟ ଆତ୍ମାଙ୍କ ବାଣୀକୁ, ତାଙ୍କ ବଚନକୁ ଆମେ ସାରା ଜୀବନ ଗୁରୁବାକ୍ୟ ମାନି ତାଙ୍କଠାରୁ ଶିକ୍ଷା ପାଇଥାଉ, ଯାହା ସହିତ ଆମର ହୃଦୟ ଭାବପ୍ରବଣ ଭାବରେ ବନ୍ଧା ହୋଇଛି, ତାଙ୍କ ସମ୍ପର୍କରେ କିଛି ମଧ୍ୟ କହିବା, ଆମକୁ ଭାବପ୍ରବଣ କରିଦେଇଥାଏ । ମୁଁ ବର୍ତ୍ତମାନ ମଧ୍ୟ ଚିନ୍ତା କରୁଛି ଯେ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ବିଦ୍ୟାନନ୍ଦ ଜୀ ମୁନିରାଜଙ୍କ ବିଷୟରେ କହିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ, ଯଦି ଆଜି ତାଙ୍କର ଭାଷଣ ଶୁଣିଥାନ୍ତେ, ତେବେ ଆମକୁ ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଥାନ୍ତା। ଏଭଳି ଜଣେ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କ ଜୀବନ ଯାତ୍ରାକୁ ଶବ୍ଦରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିବା ସହଜ କାମ ନୁହେଁ। ସେ 1925 ମସିହା ଏପ୍ରିଲ 22 ତାରିଖରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ପବିତ୍ର ଭୂମିରେ ଜନ୍ମଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ତାଙ୍କୁ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ନାମ 'ବିଦ୍ୟାନନ୍ଦ "ଦିଆଯାଇଥିଲା, ଏବଂ ତାଙ୍କ ଜୀବନ ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଆନନ୍ଦର ଏକ ଅନନ୍ୟ ସଙ୍ଗମ ପାଲଟିଥିଲା। ତାଙ୍କ ଭାଷଣରେ ଗଭୀର ଜ୍ଞାନ ପ୍ରତିଫଳିତ ହେଉଥିଲା, ତଥାପି ତାଙ୍କ ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକ ଏତେ ସରଳ ଥିଲା ଯେ ଯେକୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି ସେଗୁଡ଼ିକୁ ବୁଝି ପାରୁଥିଲେ। 150 ରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରନ୍ଥର ଲେଖକ, ହଜାର ହଜାର କିଲୋମିଟର ପଦଯାତ୍ରା, ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଆତ୍ମସଂଯମ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ସହିତ ଯୋଡିବା ପାଇଁ ଏକ ମହାନ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ବିଦ୍ୟାନନ୍ଦ ଜୀ ମୁନିରାଜ ପ୍ରକୃତରେ ସେହି ସମୟର ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିଥିଲେ, ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ ବ୍ୟକ୍ତି ଥିଲେ। ଏହା ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ, ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବରେ ତାଙ୍କର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଆଭା ଅନୁଭବ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିଲି । ସମୟ-ସମୟରେ, ସେ ମୋତେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ମଧ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ, ଏବଂ ତାଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ ସର୍ବଦା ମୋ ଉପରେ ରହିଥିଲା। ଆଜି ତାଙ୍କର ଶତବାର୍ଷିକୀ ମଞ୍ଚରେ ଠିଆ ହୋଇ, ମୁଁ ଆଜି ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କଠାରୁ ସେହି ପ୍ରେମ ଏବଂ ଆପଣାପଣକୁ ଅନୁଭବ କରିପାରୁଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଭାରତ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ପ୍ରାଚୀନ ଜୀବନ୍ତ ସଭ୍ୟତା। ଆମେ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ଚିରନ୍ତନ ରହିଛୁ, କାରଣ ଆମର ବିଚାର ଚିରନ୍ତନ, ଆମର ଭାବନା ଚିରନ୍ତନ,ଆମର ଦର୍ଶନ ଚିରନ୍ତନ,। ଏବଂ, ଏହି ଦର୍ଶନର ଉତ୍ସ-ଆମର ଋଷି, ମୁନି, ମହର୍ଷି, ସନ୍ଥ ଏବଂ ଆଚାର୍ଯ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି। ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ବିଦ୍ୟାନନ୍ଦ ଜୀ ମୁନିରାଜ ଏହି ପ୍ରାଚୀନ ଭାରତୀୟ ପରମ୍ପରାର ଜଣେ ଆଧୁନିକ ଆଲୋକବର୍ତ୍ତିକା ଥିଲେ। ସେ ଅନେକ ବିଭାଗରେ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଥିଲେ, ଏବଂ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିପୁଣତା ହାସଲ କରିଥିଲେ। ତାଙ୍କର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ପ୍ରତିଭା, ତାଙ୍କର ଜ୍ଞାନ, କନ୍ନଡ, ମରାଠୀ, ସଂସ୍କୃତ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତ ଭଳି ଭାଷା ଉପରେ ତାଙ୍କର ଦକ୍ଷତା ଥିଲା -ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଯେମିତି ପୂଜ୍ୟ ମହାରାଜ ଜୀ ଯେପରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି, 18ଟି ଭାଷା ବିଷୟରେ ତାଙ୍କର ଜ୍ଞାନ, ତାଙ୍କ ଦ୍ଵାରା ରଚନା କରାଯାଇଥିବା ସାହିତ୍ୟିକ ଏବଂ ଧାର୍ମିକ ଅବଦାନ, ସଙ୍ଗୀତ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ନିଷ୍ଠା, ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ସେବା ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ସମର୍ପଣ, ଜୀବନର ଏପରି କୌଣସି ଦିଗ ନଥିଲା ଯେଉଁଥିରେ ସେ ଆଦର୍ଶର ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚି ନ ଥିଲେ। ସେ ଜଣେ ମହାନ ସଙ୍ଗୀତଜ୍ଞ, ଜଣେ ଜ୍ୱଳନ୍ତ ଦେଶପ୍ରେମୀ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ଏବଂ ଜଣେ ଅତୁଟ ଦିଗମ୍ବର ମୁନି ଥିଲେ। ସେ ବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଜ୍ଞାନର ଭଣ୍ଡାର ଥିଲେ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଆନନ୍ଦର ଝରଣା ମଧ୍ୟ ଥିଲେ। ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ ସୁରେନ୍ଦ୍ର ଉପାଧ୍ୟାୟରୁ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ବିଦ୍ୟାନନ୍ଦ ମୁନିରାଜ ହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ତାଙ୍କର ଯାତ୍ରା ଜଣେ ସାଧାରଣ ମଣିଷରୁ ଏକ ମହାନ ଆତ୍ମାରେ ରୂପାନ୍ତରିତ ହେବାର ଯାତ୍ରା ଥିଲା। ଏହା ଏହି କଥାର ଆମକୁ ପ୍ରେରଣା ଦିଏ ଯେ, ଆମର ଭବିଷ୍ୟତ ଆମର ବର୍ତ୍ତମାନର ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଦ୍ୱାରା ସୀମିତ ନୁହେଁ। ଆମର ଭବିଷ୍ୟତ ଆମର ଦିଗ, ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏବଂ ଆମର ସଂକଳ୍ପ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ହୋଇଥାଏ।
ସାଥିମାନେ,
ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ବିଦ୍ୟାନନ୍ଦ ମୁନିରାଜ ନିଜ ଜୀବନକୁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଅଭ୍ୟାସ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ରଖିନଥିଲେ। ସେ ତାଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସାମାଜିକ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ପୁନଃନିର୍ମାଣର ଏକ ମାଧ୍ୟମ କରିଥିଲେ। ପ୍ରାକୃତ ଭବନ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ର ଭଳି ଅନୁଷ୍ଠାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରି ସେ ଜ୍ଞାନର ଦୀପଶିଖାକୁ ନୂଆ ପିଢ଼ିଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚାଇଥିଲେ। ସେ ଜୈନ ଇତିହାସକୁ ମଧ୍ୟ ବର୍ଣ୍ଣନାକୁ ଏହାର ଯଥାର୍ଥ ସ୍ଥାନକୁ ଫେରାଇ ଆଣିଥିଲେ। 'ଜୈନ ଦର୍ଶନ "ଏବଂ' ଅନେକାନ୍ତବାଦ" ଭଳି ତାଙ୍କ ମୌଳିକ ଗ୍ରନ୍ଥ ରଚନାରେ ସେ ବିଚାର ଗୁଡିକର ଗଭୀରତା, ବ୍ୟାପକତା ଏବଂ ସମାବେଶୀତା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ମନ୍ଦିରର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଗରିବ ପିଲାମାନଙ୍କର ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସାମାଜିକ କଲ୍ୟାଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ତାଙ୍କର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରୟାସ ଉଭୟ ଆତ୍ମ କଲ୍ୟାଣଠାରୁ ନେଇ ଲୋକମଙ୍ଗଳ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜଡିତ ଥିଲା।
ସାଥିମାନେ,
ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ବିଦ୍ୟାନନ୍ଦ ଜୀ ମହାରାଜ କହୁଥିଲେ-ଜୀବନ ସେତେବେଳେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ହୋଇପାରିବ ଯେତେବେଳେ ଜୀବନ ନିଜେ ସେବା ହୋଇଯିବ। ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ଜୈନ ଦର୍ଶନର ମୂଳ ଭାବନା ସହିତ ଜଡିତ ଅଛି । ଏହା ଭାରତୀୟ ଚେତନା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ନିହିତ। ଭାରତ ହେଉଛି ସେବାର ଭୂମି। ଭାରତ ହେଉଛି ମାନବିକତା ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର। ଏକ ବିଶ୍ଵ ଯେତେବେଳେ ହଜାର-ହଜାର ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହିଂସାକୁ ହିଂସାରେ ଦମନ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଅହିଂସାର ଶକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲା। ଆମେ ମାନବସେବାର ଭାବନାକୁ ସର୍ବୋପରି ରଖିଛୁ।
ସାଥିମାନେ,
ଆମର ସେବା ଭାବନା ବିନା ସ୍ୱାର୍ଥରେ, ପରମାର୍ଥଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ। ଏହି ସିଦ୍ଧାନ୍ତକୁ ଜୀବନର ପ୍ରେରଣା ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ହେଉ, ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ହେଉ, ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ହେଉ, କିମ୍ବା ଅଭାବୀ ଲୋକଙ୍କୁ ମାଗଣା ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବା ହେଉ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦକ୍ଷେପ ସମାଜର ଶେଷ ସ୍ଥାନରେ ଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପ୍ରତି ସେବାର ଭାବନାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥାଏ। ଆମେ ଏହି ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣତା ହାସଲ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ । ଅର୍ଥାତ୍ କେହି ଯେପରି ପଛରେ ରହିଯିବେ ନାହିଁ ସମସ୍ତେ ଏକାଠି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ, ସମସ୍ତେ ମିଳିମିଶି, ସାଥିରେ ଆଗକୁ ବଢିବା । ଏହା ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ବିଦ୍ୟାନନ୍ଦ ଜୀ ମୁନିରାଜଙ୍କ ପ୍ରେରଣା, ଏବଂ ଏହା ହେଉଛି ଆମର ସାମୂହିକ ସଂକଳ୍ପ।
ସାଥିମାନେ,
ଆମର ତୀର୍ଥଙ୍କର, ଆମର ମୁନିମାନେ ଏବଂ ଆଚାର୍ଯ୍ୟମାନଙ୍କ ବାଣୀ, ଏବଂ ତାଙ୍କର ଶିକ୍ଷାଗୁଡିକ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମୟରେ ସେତିକି ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ହୋଇ ରହିଛି। ଏବଂ ବିଶେଷ କରି, ଆଜି ଜୈନ ଧର୍ମର ସିଦ୍ଧାନ୍ତ, ପାଞ୍ଚ ମହାବ୍ରତ, ଅଣୁବ୍ରତ, କ୍ରିରତ୍ନ, ଷଟ ଆବଶ୍ୟକ, ଏହା ଆଜି ପୂର୍ବ ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ। ଆମେ ଏହା ମଧ୍ୟ ବୁଝିଛୁ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁଗରେ, କାଳଜୟୀ ଶିକ୍ଷାକୁ ସରଳ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସାଧାରଣ ଲୋକ ଏହାକୁ ସହଜରେ ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବେ। ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ବିଦ୍ୟାନନ୍ଦ ଜୀ ମୁନିରାଜ ଏହି ମିଶନ ପାଇଁ ନିଜର ଜୀବନ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ। ଦୈନନ୍ଦିନ ଭାଷାରେ ଜୈନ ଧର୍ମଗ୍ରନ୍ଥ ଉପସ୍ଥାପନ କରି ସେ 'ବଚନାମୃତ' ଆନ୍ଦୋଳନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ସେ ଭକ୍ତି ସଙ୍ଗୀତ ମାଧ୍ୟମରେ ଧର୍ମର ତତ୍ତ୍ୱ ସମ୍ପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ସରଳରୁ ଅତି ସରଳ ଭାଷା ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଲଭ କରିଦେଇଥିଲେ ।
ତାଙ୍କର ଭଜନ, ଯେପରିକି "ଅବ ହମ ଅମାର ଭୟେ ନା ମରେଙ୍ଗେ, ହମ ଅମର ଭୟେ ନା ମରେଙ୍ଗେ, ତନ କାରଣ ମିଥ୍ୟାତ ଦିୟୋ ତଜ, କ୍ୟୁଉ ଦେହ ଧରେଙ୍ଗେ", ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସେ ଜ୍ଞାନର ମୋତିକୁ ମିଶାଇ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ମାଳ ତିଆରି କରି ଦେଇଛନ୍ତି | ଅବ ହମ୍ ଆମର ଭୟେ ନ ମରେଙ୍ଗେ, ଅମରତ୍ୱରେ ଏହି ସ୍ୱାଭାବିକ ବିଶ୍ୱାସ, ଅସୀମ ଆଡ଼କୁ ଦେଖିବାର ଏହି ସାହସ-ଏଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ସେହି ଗୁଣ ଯାହା ଭାରତୀୟ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିକୁ ପ୍ରକୃତରେ ଅନନ୍ୟ କରିଥାଏ।
ସାଥିମାନେ,
ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ବିଦ୍ୟାନନ୍ଦ ଜୀ ମୁନିରାଜ ଜୀଙ୍କ ଜନ୍ମ ଶତବାର୍ଷିକୀର ଏହି ବର୍ଷ ଆମ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ ହୋଇ ରହିବ। କେବଳ ତାଙ୍କ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଶିକ୍ଷାକୁ ଆମ ଜୀବନରେ ସାମିଲ କରିବା ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ନୁହେଁ, ବରଂ ସମାଜ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ତାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ମଧ୍ୟ ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ। ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ତାଙ୍କ ଲେଖା ଏବଂ ଭଜନ ମାଧ୍ୟମରେ ସେ କିପରି ପ୍ରାଚୀନ ପ୍ରାକୃତ ଭାଷାକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିଥିଲେ। ପ୍ରାକୃତ ଭାଷା ଭାରତର ପ୍ରାଚୀନତମ ଭାଷାଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ। ଏହା ହେଉଛି ସେହି ଭାଷା ଯେଉଁଥିରେ ଭଗବାନ ମହାବୀର ତାଙ୍କର ଉପଦେଶ ଦେଇଥିଲେ। ସମଗ୍ର ମୂଳ ‘ଜୈନ ଆଗମ’ ଏହି ଭାଷାରେ ରଚିତ ହୋଇଛି। କିନ୍ତୁ ଆମ ନିଜ ସଂସ୍କୃତିର ଅବହେଳା ଯୋଗୁଁ ଏହି ଭାଷା ଦୈନନ୍ଦିନ ବ୍ୟବହାରରୁ ଅଦୃଶ୍ୟ ହେବାକୁ ଲାଗିଛି। ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀଙ୍କ ଭଳି ଋଷିମାନଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ଆମେ ଏକ ଜାତୀୟ ପ୍ରୟାସରେ ପରିଣତ କରିଛୁ। ଗତ ବର୍ଷ ଅକ୍ଟୋବରରେ ଆମ ସରକାର ପ୍ରାକୃତକୁ 'ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ଭାଷା" ଭାବେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ଏହା ଏବେ କିଛି ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଜୀ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କର ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଭାରତର ପ୍ରାଚୀନ ପାଣ୍ଡୁଲିପିକୁ ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଏକ ଅଭିଯାନ ଚଳାଇଛୁ। ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶରେ ଜୈନ ଧର୍ମଗ୍ରନ୍ଥ ଏବଂ ପୂଜ୍ୟ ଆଚାର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ସହ ଜଡିତ ଗ୍ରନ୍ଥ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ | ଏବଂ ଯେପରି ଆପଣ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି-50,000ରୁ ଅଧିକ ପାଣ୍ଡୁଲିପି ବିଷୟରେ ଆମର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ମହୋଦୟ ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି, ଏବଂ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ନିଷ୍ଠାର ସହ ଅନୁସରଣ କରିବେ | ଆମେ ଏହି ପ୍ରୟାସକୁ ଆଗକୁ ନେବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ। ଆମେ ଏବେ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷାରେ ମଧ୍ୟ ମାତୃଭାଷାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଉଛୁ। ସେଥିପାଇଁ ଲାଲକିଲ୍ଲାର ପ୍ରାଚୀରରୁ ମୁଁ ଘୋଷଣା କଲି ଯେ ଆମକୁ ଦେଶକୁ ଔପନିବେଶିକ ମାନସିକତାରୁ ମୁକ୍ତ କରିବାକୁ ହେବ। ଆମକୁ ଉଭୟ ବିକାଶ ଏବଂ ଐତିହ୍ୟ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ହେବ। ଏହି ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ଆମେ ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ତୀର୍ଥସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ। 2024 ରେ, ଆମ ସରକାର ଭଗବାନ ମହାବୀରଙ୍କ ଦୁଇ ହଜାରେ ପାଞ୍ଚ ଶହ ପଚାଶତମ ନିର୍ବାଣ ମହୋତ୍ସବକୁ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲେ। ଏହି ଉତ୍ସବ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ବିଦ୍ୟାନନ୍ଦ ଜୀ ମୁନିଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ପ୍ରଜ୍ଞା ସାଗରଜୀଙ୍କ ପରି ଋଷିଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆଶୀର୍ବାଦ ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଥିଲା | ଆଗାମୀ ସମୟରେ, ଆମକୁ ଆମର ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ ଏହିପରି ଆହୁରି ଅନେକ ଭବ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିବା ଜାରି ରଖିବାକୁ ହେବ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭଳି, ଆମର ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ ଜନ ଭାଗିଦାରୀ ଭାବନା ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହେବ, ଏବଂ "ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ, ସବକା ପ୍ରୟାସ" ମନ୍ତ୍ର ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହେବ।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛି, ସେତେବେଳେ ନବକର ମହାମନ୍ତ୍ର ଦିବସର ସ୍ମୃତି ମନେ ପଡ଼ିବା ସ୍ୱାଭାବିକ। ସେଦିନ ଆମେ ନଅଟି ସଂକଳ୍ପ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲୁ। ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ନାଗରିକ ସେହି ପ୍ରତିଜ୍ଞାଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କରିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ବିଦ୍ୟାନନ୍ଦ ଜୀ ମୁନିରାଜଙ୍କ ଠାରୁ ମିଳିଥିବା ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଏହି ନଅଟି ସଂକଳ୍ପକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରୁଛି। ତେଣୁ ଏହି ଅବସରରେ ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ସେହି ନଅଟି ସଂକଳ୍ପକୁ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହ ବାଣ୍ଟିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ପ୍ରଥମ ସଂକଳ୍ପ ହେଉଛି ଜଳ ସଞ୍ଚୟ କରିବା। ଆମକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବୁନ୍ଦାର ମୂଲ୍ୟକୁ ବୁଝିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏହା ଉଭୟ ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ପୃଥିବୀ ମାତାଙ୍କ ପ୍ରତି ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ। ଦ୍ୱିତୀୟ ସଂକଳ୍ପ ହେଉଛି ଗୋଟିଏ ଗଛ ମା’ଙ୍କ ନାମରେ ଲଗାଇବା । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଲୋକ ନିଜ ମା’ଙ୍କ ନାମରେ ଗୋଟିଏ ଗଛ ଲଗାନ୍ତୁ । ସେ ଯେପରି ଆମର ଯତ୍ନ ନେଉଥିଲେ ସେପରି ଏହାର ଯତ୍ନ ନେବା । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗଛ ଆମ ମା 'ଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ହେଉ। ତୃତୀୟ ସଂକଳ୍ପ ହେଉଛି ସ୍ୱଚ୍ଛତା- ସଫା-ସୁତରା କେବଳ ପ୍ରଦର୍ଶନ ପାଇଁ ନୁହେଁ, ଏହା ଭିତରର ଅହିଂସାକୁ ତ୍ୟାଗ କରିବା। ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାସ୍ତା, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବେଶ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ସହର ସ୍ୱଚ୍ଛ ହେବା ଉଚିତ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏଥିରେ ସାମିଲ କରାଯିବା ଉଚିତ। ଚତୁର୍ଥ ସଂକଳ୍ପ ହେଉଛି 'ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲ୍ "। କେବଳ ସେହି ଉତ୍ପାଦ କିଣନ୍ତୁ ଯେଉଁଥିରେ ଆମ ସାଥୀ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପରିଶ୍ରମରା ଝାଳ ରହିଛି, ଯେଉଥିରେ ଆମ ମାଟିର ସୁଗନ୍ଧ ରହିଛି | ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ବ୍ୟବସାୟ କରୁଛନ୍ତି-ମୁଁ ବିଶେଷ କରି ଆପଣଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ତରରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଉତ୍ପାଦ ବିକ୍ରୟକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଅନ୍ତୁ। ଲାଭ ବାହାରେ ଦେଖନ୍ତୁ, ଏବଂ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରେରଣା ଦିଅନ୍ତୁ। ପଞ୍ଚମ ସଂକଳ୍ପ ହେଉଛି, ଭାରତର ଅନ୍ୱେଷଣ କରିବା। ଯେକୌଣସି ଉପାୟରେ ବିଶ୍ୱକୁ ଦେଖନ୍ତୁ, କିନ୍ତୁ ପ୍ରଥମେ, ନିଜ ଦେଶକୁ ଜାଣନ୍ତୁ, ବୁଝନ୍ତୁ ଏବଂ ଅନୁଭବ କରନ୍ତୁ। ଷଷ୍ଠ ସଂକଳ୍ପଟି ହେଉଛି, ଜୈବିକ କୃଷିକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା। ପୃଥିବୀ ମାତାକୁ ବିଷରୁ ମୁକ୍ତ କରନ୍ତୁ। କୃଷିକୁ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥଠାରୁ ଦୂରେଇ ରଖନ୍ତୁ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମରେ ଜୈବିକ କୃଷିର ବାର୍ତ୍ତା ବିସ୍ତାର କରନ୍ତୁ। ଶ୍ରଦ୍ଧେୟ ମହାରାଜ ଜୀ କେବେ ଜୋତା ପିନ୍ଧି ନ ଥିଲେ- କିନ୍ତୁ କେବଳ ସେତିକି ଯଥେଷ୍ଟ ନୁହେଁ। ଆମକୁ ମଧ୍ୟ ପୃଥିବୀ ମାତାକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ସପ୍ତମ ସଂକଳ୍ପଟି ହେଉଛି ଏକ ସୁସ୍ଥ ଜୀବନଶୈଳୀ। ଧ୍ୟାନର ସହ ଖାଆନ୍ତୁ। ନିଜର ପାରମ୍ପରିକ ଭାରତୀୟ ଖାଦ୍ୟରେ ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ (ବାଜରା) ସାମିଲ କରନ୍ତୁ। ଆପଣଙ୍କ ତୈଳ ବ୍ୟବହାରକୁ ଅତିକମ୍ରେ 10 ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ କରନ୍ତୁ- ଏହା ମୋଟାପଣ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ଅଷ୍ଟମ ସଂକଳ୍ପ ହେଉଛି, ଯୋଗ ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା। ଉଭୟକୁ ନିଜ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଙ୍ଗ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତୁ। ନବମ ସଂକଳ୍ପ ହେଉଛି, ଗରିବଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା। ଦାରିଦ୍ର୍ୟରେ ଥିବା କାହାକୁ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏବଂ ଏହାକୁ ଦୂର କରିବାରେ ସେମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ହେଉଛି ସେବାର ପ୍ରକୃତ ରୂପ | ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଯଦି ଆମେ ଏହି ନଅଟି ସଂକଳ୍ପ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା, ତେବେ ଆମେ କେବଳ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ବିଦ୍ୟାନନ୍ଦ ଜୀ ମୁନିରାଜଙ୍କ ପରମ୍ପରାକୁ ନୁହେଁ ବରଂ ତାଙ୍କ ଶିକ୍ଷାକୁ ମଧ୍ୟ ମଜବୁତ କରିପାରିବା।
ସାଥିମାନେ,
ଆମେ ଭାରତର ଚେତନା ଏବଂ ଆମର ଋଷିମାନଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତାରୁ ପ୍ରେରଣା ନେଇ ଦେଶର ଅମୃତ କାଳର ପରିକଳ୍ପନା କରିଛୁ। ଆଜି 140 କୋଟି ଭାରତୀୟ ଏହି ଅମୃତ ସଂକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କରିବା ଏବଂ ଏକ 'ବିକଶିତ ଭାରତ’ ନିର୍ମାଣ କରିବା ପାଇଁ ନିଜକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରୁଛନ୍ତି। ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବା। ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ବିଦ୍ୟାନନ୍ଦ ଜୀ ମୁନିରାଜ ଆମକୁ ଏହି ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛନ୍ତି। ତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦର୍ଶିତ ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ ମାର୍ଗରେ ଚାଲିବା, ତାଙ୍କ ଶିକ୍ଷାକୁ ଅନ୍ତର୍ନିହିତ କରିବା ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣକୁ ଆମ ଜୀବନର ପ୍ରମୁଖ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ, ଏହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱ। ମୋର ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସ ଯେ, ଆଜି ଏହି ପବିତ୍ର ଅବସରର ଶକ୍ତି ଏହି ସଂକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ। ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ, ଯେପରି ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ପ୍ରଜ୍ଞା ସାଗର ମହାରାଜ ଜୀ କହିଥିଲେ-"ଯିଏ ଆମକୁ ହଇରାଣ କରିବ, ମୁଁ ଅହିଂସାର ଅନୁଗାମୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଜୈନ ସମାବେଶରେ ଅଛି। ମୁଁ କେବଳ ଅଧା ବାକ୍ୟ କହିଥିଲି, ଏବଂ ଆପଣ ବାକି ସମାପ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ମୁଁ ଯାହା କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ତାହା ହେଉଛି, ଆପଣ ଏହାକୁ ଶବ୍ଦରେ କହି ନାହାଁନ୍ତି, ବୋଧହୁଏ ଆପଣ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁରକୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଉଥିଲେ। ଆପଣଙ୍କର ସମସ୍ତ ଭଲପାଇବା, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ, ଏହି ଭାବନା ସହିତ, ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ବିଦ୍ୟାନନ୍ଦ ଜୀ ମୁନିରାଜଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାପୂର୍ବକ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି। ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!
ଜୟ ଜିନେନ୍ଦ୍ର ! !