Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at Centenary Celebrations of Acharya Shri Vidyanand Ji Maharaj in Vigyan Bhawan, New Delhi
28 JUN 2025 2:18PM by PIB Delhi
Om Namaha! Om Namaha! Om Namaha!
Param Shraddheya Acharya Shri Pragya Sagar Maharaj Ji, the head of Shravanabelagola Swami Charukeerti Ji, my colleague Gajendra Singh Shekhawat Ji, my fellow Member of Parliament Naveen Jain Ji, President of Bhagwan Mahavir Ahimsa Bharati Trust Priyank Jain Ji, Secretary Mamta Jain Ji, Trustee Piyush Jain Ji, all other distinguished dignitaries, revered saints, ladies and gentlemen, Jai Jinendra!
Today, we are all witnessing a significant occasion in Bharat's spiritual tradition. The centenary celebration of the birth of the revered Acharya Shri Vidyanand Ji Muniraj, this sacred festival imbued with his eternal inspirations, and this spiritually uplifting event are together creating an extraordinary atmosphere of motivation. Along with those physically present at this gathering, lakhs of people have joined us online. I extend my heartfelt greetings to all of you and express my sincere gratitude for giving me the opportunity to be here today.
Friends,
This day holds special significance for yet another reason. It was on this very date—28 June 1987—that Acharya Shri Vidyanand Ji Muniraj was conferred the title of Acharya. And that was not merely a title—it was the flowing of a sacred stream that connected the Jain tradition to thought, restraint, and compassion. As we celebrate his birth centenary today, this date reminds us of that historic moment. On this occasion, I bow at the feet of Acharya Shri Vidyanand Ji Muniraj and pray that his blessings forever remain upon us all.
Friends,
This celebration of the birth centenary of Acharya Shri Vidyanand Ji Muniraj is no ordinary event. It carries the memories of an era, and it echoes the life of a great ascetic. To commemorate this historic occasion, special commemorative coins and postage stamps have been released. I congratulate all my fellow countrymen on this. I also especially extend my reverence and greetings to Acharya Shri Pragya Sagar Ji. Under your guidance, crores of followers today are walking the noble path shown by the revered Guru. On this occasion, you have chosen to bestow upon me the title of ‘Dharmachakravarti’. I do not consider myself worthy of this honour. But it is our cultural value that whatever we receive from the sages is accepted as a sacred offering. Therefore, I humbly accept this honour as a divine offering and dedicate it at the feet of Maa Bharati.
Friends,
Speaking of such a divine soul—whose words we accept throughout our lives as sacred guidance, and with whom our hearts are emotionally bound—inevitably stirs emotion. Even now, I wish that instead of speaking about Acharya Shri Vidyanand Ji Muniraj, we had the good fortune of hearing him speak today. To encapsulate the life journey of such a great personality in words is no easy task. He was born on 22 April 1925 in the sacred land of Karnataka. He was given the spiritual name ‘Vidyanand’, and his life became a unique confluence of knowledge and bliss. His speech reflected profound wisdom, yet his words were so simple that anyone could understand them. Author of more than 150 texts, he undertook thousands of kilometres of spiritual travels on foot, and launched a great mission to connect lakhs of youngsters to self-restraint and cultural values. Acharya Shri Vidyanand Ji Muniraj was truly a man of the era—a visionary. I consider myself fortunate to have had the opportunity to experience his spiritual aura in person. From time to time, he guided me and his blessings always remained upon me. Today, standing on this centenary platform, I can still feel the same love and belongingness from him.
Friends,
Bharat is the world’s most ancient living civilisation. We have remained eternal for thousands of years because our ideas are eternal, our philosophy is eternal, our vision is eternal. And the source of this vision lies in our sages, monks, seers, saints, and Acharyas. Acharya Shri Vidyanand Ji Muniraj was a modern beacon of this ancient Indian tradition. He possessed expertise across numerous disciplines, and mastery in several fields. His spiritual brilliance, his knowledge, his command over languages such as Kannada, Marathi, Sanskrit, and Prakrit—and as the revered Maharaj Ji just mentioned, his knowledge of 18 languages—his literary and religious contributions, his devotion to music, and his dedication to national service—there was no dimension of life in which he did not reach the pinnacle of ideals. He was a great musician, a fiery patriot and freedom fighter, and an undetached Digambar Muni. He was a repository of knowledge and wisdom, and also a fountain of spiritual joy. I believe that his journey—from Surendra Upadhyay to becoming Acharya Shri Vidyanand Muniraj—was the transformation of an ordinary human being into a great soul. It inspires us that our future is not limited by our present constraints. Our future is defined by our direction, our goals, and our determination.
Friends,
Acharya Shri Vidyanand Muniraj did not confine his life to personal spiritual practice. He made his life a medium for social and cultural reconstruction. By establishing institutions like the Prakrit Bhavan and various research centres, he carried the flame of knowledge to the younger generations. He restored the Jain historical narrative to its rightful place. Through his foundational texts like ‘Jain Darshan’ and ‘Anekantvad’, he gave depth, breadth and inclusivity to philosophical discourse. From the restoration of temples to the education of underprivileged children and social welfare, every effort of his was linked both to self-realisation and to public welfare.
Friends,
Acharya Vidyanand Ji Maharaj used to say—life can become spiritual only when it becomes an act of service. This thought is deeply rooted in the essence of Jain philosophy. It is also intrinsic to the Indian consciousness. Bharat is a land of service. Bharat is a nation rooted in humanity. At a time when the world was trying to quell violence with more violence, Bharat revealed to the world the power of non-violence. We placed the spirit of human service above all.
Friends,
Our spirit of service is unconditional, beyond self-interest, and inspired by the greater good. Guided by this very principle, we are working across the country today—drawing inspiration from the same ideals and exemplary lives. Be it the Pradhan Mantri Awas Yojana, the Jal Jeevan Mission, the Ayushman Bharat Yojana, or the free food grains to the needy—every initiative embodies the spirit of service to the person at the last rung of society. We are working with the vision of achieving saturation in these schemes—meaning no one should be left behind, everyone should progress together. This is the inspiration of Acharya Shri Vidyanand Ji Muniraj, and this is our collective resolve.
Friends,
The teachings and words of our Tirthankaras, monks, and Acharyas remain eternally relevant. In particular, the principles of Jainism—the Five Great Vows, Anuvrat, the Three Jewels, the Six Essentials—are more relevant today than ever before. We also understand that in every era, there is a need to simplify timeless teachings so they can be easily adopted by the common man. Acharya Shri Vidyanand Ji Muniraj dedicated his life to this mission. He launched the ‘Vachanamrit’ movement, presenting Jain scriptures in everyday language. Through devotional music, he conveyed deep religious concepts in the simplest of words. His bhajans, such as "Ab hum amar bhaye na marenge, hum amar bhaye na marenge, tan karan mithyat diyo taja, kyun kari deh dharenge," are spiritual garlands made of pearls of wisdom for all of us. This natural belief in immortality, this courage to look toward the infinite—these are the very traits that make Indian spirituality and culture truly unique.
Friends,
The birth centenary year of Acharya Shri Vidyanand Ji Muniraj shall continue to be a source of inspiration. It is our duty not only to imbibe his spiritual teachings into our lives, but also to advance his works for the welfare of society and the nation. You are all aware of how he revived the ancient Prakrit language through his writings and hymns. Prakrit is one of Bharat's oldest languages. It is the language in which Lord Mahavira delivered his sermons. The entire original Jain Agama has been composed in this language. But due to the neglect of our own culture, this language had begun to vanish from everyday use. We turned the efforts of sages like Acharya Shri into a national endeavour. In October last year, our government declared Prakrit a ‘Classical Language’. This was just mentioned by Acharya Ji too. We are also running a campaign to digitise Bharat's ancient manuscripts. A significant portion of these include Jain scriptures and texts associated with revered Acharyas. And just as you noted—over 50,000 manuscripts—the Secretary of our Ministry is present here and will surely pursue this matter diligently. We wish to take this effort forward. We are now promoting mother tongues in higher education as well. That is why, from the ramparts of the Red Fort, I proclaimed that we must free the nation from the colonial mindset. We must move forward with both development and heritage. It is with this resolve that we are working to develop Bharat's cultural and pilgrimage sites. In 2024, our government commemorated the 2550th Nirvana Mahotsav of Bhagwan Mahavir on a grand scale. This celebration was inspired by Acharya Shri Vidyanand Ji Muni and blessed by sages such as Acharya Shri Pragya Sagar Ji. In the times to come, we must continue to organize more such grand events to enrich our cultural heritage. Like this very programme, all our efforts will be guided by the spirit of public participation, and driven by the mantra of “Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Prayas”.
Friends,
As I stand amidst you today, it is natural to recall the memory of the Navkar Mahamantra Divas. That day, we also spoke of nine resolutions. I am pleased that a large number of citizens are working towards fulfilling those pledges. The guidance we receive from Acharya Shri Vidyanand Ji Muniraj further strengthens these nine resolutions. Therefore, on this occasion, I wish to once again share those nine resolutions with you. The first resolution is to save water. We must value every drop. This is both our responsibility and our duty towards Mother Earth. The second is to plant a tree in our mother's name—care for it as she cared for us. May every tree become our mother’s blessing. The third is cleanliness—not merely for show; it is a reflection of non-violence. Every street, every neighbourhood, every city should be clean, and all must be involved. The fourth is ‘Vocal for Local’. Buy only those products that contain the sweat of our fellow Indians, that carry the fragrance of our soil. Many of you are in business—I especially urge you to prioritise selling locally made products. Look beyond profit, and also inspire others. The fifth resolution is to explore Bharat. See the world, by all means—but first, know, understand, and feel your own country. The sixth is to embrace organic farming. Free Mother Earth from poison. Move agriculture away from chemicals. Spread the message of organic farming to every village. Revered Maharaj Ji never wore shoes—but that alone is not enough. We too must protect Mother Earth. The seventh is a healthy lifestyle. Eat mindfully. Include Shri Anna (millets) in your traditional Indian meals. Reduce your oil consumption by at least 10%—this will reduce obesity and increase energy. The eighth is yoga and sports. Make both an integral part of your daily routine. The ninth resolution is to help the poor. Offering handholding support to someone in poverty and helping them overcome it is the truest form of service. I am confident that if we act upon these nine resolutions, we will not only strengthen the legacy of Acharya Shri Vidyanand Ji Muniraj but also his teachings.
Friends,
We have envisioned the nation's Amrit Kaal by drawing from the very consciousness of Bharat and the experiences of our sages. Today, 140 crore Indians are dedicating themselves to fulfilling these Amrit Sankalp (resolutions) and building a 'Viksit Bharat' (developed India). A developed India means fulfilling the dreams of every Indian. This is the very inspiration Acharya Shri Vidyanand Ji Muniraj has given us. Walking the inspirational path shown by him, internalising his teachings, and making nation-building the foremost purpose of our lives—is the responsibility of us all. I firmly believe that the energy of this sacred occasion will fortify these resolutions. And just now, as Acharya Shri Pragya Sagar Maharaj Ji said—“Whoever dares to provoke us…” I am at a Jain gathering, among followers of non-violence. I had spoken only half a sentence, and you completed the rest. What I mean is, though you did not say it in words, perhaps you were blessing Operation Sindoor. With all your love and blessings, I once again bow reverently to Acharya Shri Vidyanand Ji Muniraj. Thank you very much! Jai Jinendra!

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ন্যু দিল্লিগী বিজ্ঞান ভবন্দা পাংথোকপা অচার্য়া শ্রী বিদ্যানন্দ জি মহারাজগী চহি ১০০শুবা মপোক নুমিৎ থৌরমদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
28 JUN 2025 2:18PM by PIB Imphal
ওম নম, ওম নম, ওম নম!
শ্রাভন বেলাগোলা শ্বামী চরুকৃতি জিগী লুচিংবা অচার্য়া প্রাজন্যা সাগার মহারাজ জি, ঐগী মরুপ গাজেন্দ্র সেখাৱাত জি, সংসদকী ঐগী মরুপ নবিন জেন জি, ভগবন মহাবির অহিমশা ভর্তি ত্রষ্টকী প্রসিদেন্ত প্রিয়াঙ্ক জেন জি, সেক্রেতরি মামত জেন জি, ত্রষ্টি পিয়ুস জেন জি, শক্নাইরবশিং, সাধুশিং, ইবেম্মশিং অমসুং ইবুংঙোশিং, জয় জিনেন্দ্র !
ঙসি ঐখোয়না ভারতকী অধ্যাতিক্কী চৎনবীদা মরুওইবা থৌরম অমা উবা ফংলে। শেংলবা অচার্য়া শ্রী বিদ্যানন্দ জি মহারাজগী চহি ১০০শুবা মপোক নুমিৎকী শেংলবা কুহ্মৈ অসিদা, থৌরম অসি মহাক্কী লোম্বা নাইদ্রবা ইথিলশিংনা থল্লে, মমাঙদা অমুক্ত ওইখিদ্রিবা ইথিলনা ঐখোয়দা থৌনা হাপ্লে। থৌরম অসিদা তিল্লিবা মীয়ামগী মথক্ত, ওনলাইনগী খুৎথাংদা মীওই লাখ কয়া থৌরম অসিদা শরুক য়ারি। ঐনা ময়াম পুম্নমক তরাম্না ওকচরি, মফম অসিদা ঐঙোন্দা লাক্নবগী খুদোংচাবা পীবগীদমক ময়াম পুম্নমক ঐনা তৌবীমল খঙবা উৎচরি।
মরুপশিং,
অতোপ্পা মরম অমগীদমক ঙসি য়াম্না মরুওইবা নুমিৎ অমনি। নুমিৎ অসিদা, জুন ২৮, ১৯৮৭ দা, অচার্য়া শ্রী বিদ্যানন্দ জি মুনিরাজ অচার্য়া মিংথোল ফংখি। মসি শুপ্নগী ইকায়খুম্নবা অমা নত্তে, জেনগী চৎনবীগা ৱাখল খনবা, খাংবা কনবা অমসুং মীনুংশি খঙবগা শম্নবা শেংলবা ঈচেল অমনি। ঙসি ঐখোয়না মহাক্কী চহি ১০০ শুবা মপোক নুমিৎ পাংথোকপগা লোয়ননা, পুৱারি ওইরবা মিকুপ অদুগী নুমিৎ অদু ঐখোয়দা নিংশিংহল্লে। থৌরম অসিদা, ঐনা অচার্য়া শ্রী বিদ্যানন্দ জি মুনিরাজগী খুয়াদা চঙজরি। মতম পুম্নমক্ত ঐখোয় খুদিংমক্ত মহাক্কী থৌজাল পীন্নবা ঐনা খুরুমজরি।
মরুপশিং,
অচার্য়া শ্রী বিদ্যানন্দ জি মুনিরাজগী চহি ১০০ শুবা মপোক নুমিৎ থৌরম অসি ইচম চম্বা থৌরম অমা নত্তে। মসিদা অচম্বা পুন্সি অমগী যুগ অমা নিংশিংহল্লি। ঙসি, পুৱারি ওইরবা থৌরম অসি মুৎপা নাইদনা লৈহৌনবা, অখন্নবা শেনয়েকশিং অমসুং পোষ্টেজ স্তাম্পশিং ফোঙলে। মসিগীদমক ঐনা মীয়াম হরাওবা ফোঙদোকচরি। ঐনা অচার্য়া শ্রী প্রাজনা সাগর জি থাগৎপা ফোঙদোকচরি, মহাক ইকায়খুম্নবা উৎচরি। অদোমগী লমজিং মখাদা, ঙসি ভক্ত লিংশিং কয়া শেংলবা গুরুদেবগী লম্বীদা মাঙলোমদা চঙশিল্লি। ঙসি থৌরম অসিদা, অদোম্না ঐঙোন্দা ‘ধর্মা চক্রবর্তি” মীংথোল পীরে, ঐ ইশামক মিংথোল অসি ফংবা মতিক চাদে হায়না ঐনা খল্লি, অদুবু মসি ঐখোয়গী সাধুশিংদগী ফংবা ঐখোয়গী সংস্কারনি, মসি প্রসাদ ওইনা ঐখোয়না লৌজরে। মরম অদুনা, ঐনা নোল্লুক্না অদোমগী প্রসাদ অসি লৌজরে অমসুং মসি ইমা ভারতকী খুয়াদা কৎচরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী পুন্সিদা ঈশ্বরগুম্বা মীওইগী ৱাহৈশিং অসি ঐখোয়না ওজাশিংগী ৱাহৈশিংনি হায়না খন্নৈ অমসুং অসিগুম্বা শেংলবা মীওইগী মরমদা ৱা ঙাংবা অসিনা ঐখোয় থম্মোয়দা থুক লাওবা পোকহল্লি। অচার্য়া শ্রী বিদ্যানন্দ জি মুনিরাজগী মরমদা ৱা ঙাংবদগী, মহাক্কী মরমদা তাবদা হেন্না ফৈ হায়না ঐনা ঙসি ফাওবা খল্লি। মহাক্কুম্বা শক্নাইরবা মীওই অমগী পুন্সি খোঙচৎ ৱাহৈশিংনা ফোঙদোকপা অসি অরাইবা নত্তে। মহাক এপ্রিল ২২, ১৯২৫ দা কর্নাতকাদা পোকখি। মহাক অধ্যাতিক্কী মিংথোল বিদ্যানন্দ হায়না পীখি অমসুং মহাক্কী পুন্সি অসি লৌশিং অমসুং হরাওবগী অঙকপা অপুনবা অমনি। মহাক্কী ৱারোলদা লৌশিংনা পীক থনখি, অচম্বা ৱাহৈশিং শীজিন্নবদগী মীওই খুদিংমক খঙবা ঙমখি। লাইরিক ১৫০ হেন্না ইখি, কিলোমিতর লিশিং কয়া খোঙনা চৎখি, অচৌবা কৎথোকপা অমনা নহারোল মিল্লিয়ন কয়া খাংবা কনবা অমসুং নাৎকা শম্নহনখি, অচার্য়া শ্রী বিদ্যানন্দ জি মুনিরাজ য়ুগপুরুস অমনি, তুংগী উবা অমনি। ঐনা মহাক্কী অধ্যাতিক্কী মশেক-মঙাল হকথেংন্না ফংনবা ঐখোয়গী খুদোংচাবা ফংবা অসি ঐগী লাইবক ফবনি। মতম মতমগী মতুংইন্না মহাক্কী ঐ লমজিংগনি অমসুং মতম পুম্নমক্ত ঐ মহাক্কী থৌজাল ফংগনি। ঙসি মহাক্কী চহি ১০০ শুবা মপোক নুমিৎ অসিদা, মফম অসিদা চপ মান্নবা মীনুংশিং অমসুং থৌজাল অদু ফংবগুম ঐ ফাওরে।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী ভারত মালেমদা খ্বাইদগী লিরবা সভেত্যনি। ঐখোয়গী ৱাখলশিং শিবা নাইদবা, ঐখোয়গী ৱাখল্লোনশিং শিবা নাইদবা, ঐখোয়গী ৱাঙুলোন শিবা নাইদবনা মরম ওইদুনা ঐখোয় চহি লিশিং কয়া মুৎপা নাইদনা লৈরক্লি। মসিগী ৱাঙুলোন অসিগী হৌরকফম অসি ঐখোয়গী রিষিশিং, মুনিশিং, মহারিষিশিং , সাধুশিং অমসুং অচার্য়াশিংনি। অচার্য়া শ্রী বিদ্যানন্দ জি মুনিরাজ ভারতকী অরিবা চৎনবীগী অনৌবা লাইতহাওসনি। মহাক হিরম কয়াদা নিংথিনা খঙখি। মহাক কন্নরা, মরাথি, সংস্কৃত অমসুং প্রকৃত লোলশিং ফজনা খঙখি অমসুং মহাক লোল ১৮ খঙখি হায়না পুজ্যা মহারাজ জিনা হায়খি অমসুং মহাক্না সাহিত্য অমসুং লাইনিংগী থবক তৌখি, মহাক ঈশৈ শকখি, লৈবাক্কী থবক্কীদমক মহাক কৎথোকখি, মহাক্না শোক্তবা পু্ন্সিগী হিরম অমতা লৈখিদে। মহাক শক্নাইরবা শৈশকপা অমনি, মহাক মরৈবাক নিংবা অমনি অমসুং নিংতম লান্মী অমনি অমসুং মহাক মতিক চারবা দিগম্বর মুনি অমনি। মহাক লৌশিংগী পুক্কৈ অমনি অমসুং মহাক অধ্যাতিক্কী ফজবগী হৌরকফম অমনি। মীচম অমা ওইরম্বগী শক্নাইরবা মীওই অমা ওইরকপগী খোঙচৎ অমা ওইরিবা ইকায়খুম্নরবা সুরেন্দ্র উপাধ্যায়দগী অচার্য়া শ্রী বিদ্যানন্দ জি মুনিরাজ ওইরকপা মহাক্কী খোঙচৎ অসিদা ঐ থাজৈ। ঐখোয়গী তুংগী পুন্সি অসি ঐখোয়গী হৌজিক হিংলিবা পুন্সি অসিগী মখা পোন্দে হায়বসি ইথিল অমনি। ঐখোয়গী মাইকৈ, ঐখোয়গী পান্দমঅমসুং ঐখোয়গী ৱারেপ্না ঐখোয়গী তুংলমচৎ লেপ্পী।
মরুপশিং,
অচার্য়া শ্রী বিদ্যানন্দ জি মুনিরাজনা মহাক্কী পুন্সি সাধনা খক্তগী ওইখিদে। মহাক্না মহাক্কী পুন্সি খুন্নাই অমসুং নাৎকী অওনবা পুরক্নবা পাম্বৈ অমা ওইখি। প্রাকৃত ভবন অমসুং অতোপ্পা রিছার্স ইন্সতিতুৎ কয়া লিংখৎতুনা, মহাক্না মীরোল কয়াদা লৌশিংগী মৈরা চুখৎখি। মহাক্না জেন পুৱারিদা মপুংফানা ইকায়খুম্নবা উৎখি। ‘জেন দর্সন’ অমসুং ‘অনেকান্তবাদ’ গুম্বা লাইরিকশিং ইদুনা মহাক্না পাক-চাউরবা লৌশিং পীখি। লাইশঙশিং নৌনা শেমজিনবা, লায়রবা অঙাংশিং লাইরিক তম্বীবা, খুন্নাইগী য়াইফনবা থবকশিং পায়খৎপা য়াওনা মীয়ামগী য়াইফনবা থবক কয়া মহাক্না পায়খৎখি।
মরুপশিং,
অচার্য়া শ্রী বিদ্যানন্দ জি মুনিরাজনা হায়খি- পুন্সিনা মশাগী থবক পাংথোকচবা মতমদা পুন্সি অদু লাইনিং চেৎপা ওইগনি। মহাক্কী ৱাখল্লোন অসিগা জেন ৱাঙুলোনগী নুঙগী ৱাখল্লোনগা মরী লৈনৈ। মসিগী ৱাখল্লোন অসি ভারতকী ৱাখল্লোনগা মরী লৈনৈ। ভারত থবক্ত য়ুম্ফম ওইবা লৈবাক অমনি। ভারত মীওইবা খু্ন্নাইদা য়ুম্ফম ওইবা লৈবাক অমনি। মালেম্না চহি লিশিং কয়া হিংশানা হিংশা নেমথনবা হোৎনবা মতমদা, ভারতনা মালেমদা অহিংশাগী তৌবা ঙম্বা খঙহনখি। মীওইবা খুন্নাইগী থবক তৌবনা খ্বাইদগী মরুওইবনি হায়বা অদু ঐখোয়না থবক ওইনা পাংথোক্লি।
মরুপশিং,
থবক তৌবগী ঐখোয়গী ৱাখল অসি মশাগী খুদোংচানবা নত্তে অমসুং ৱাঙুলোন্না ইথিল পীবনি। মসিগী ফিদম অসিগা লোয়ননা, ঙসি ঐখোয়না লৈবাক অসিদা থবক তৌরি, চপ মান্নবা অচুম্বা ফিদমশিং অমসুং চপ মান্নবা পুন্সিশিংনা ইথিল পীরি। পি.এম অৱাস য়োজনা, জল জিবন মিসন, অয়ুস্মান ভারত য়োজনাগুম্বা স্কিমশিংনা খুন্নাইগী খ্বাইদগী তোল্লবা মীওইশিংগীদমক লেপ্লি। হায়রিবা স্কিমশিং অসি মীওই খুদিংমক্ত য়ৌহন্নবা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা ঐখোয় থবক তৌরি। হায়বদি কনা অমতা চিৎথহৌরোইদবনি, মীওই খুদিংমক পুন্না চৎমিন্নগদবনি, মীওই খুদিংমক পুন্না মাঙলোমদা চৎমিন্নগদবনি, মসি অচার্য়া শ্রী বিদ্যানন্দ জি মুনিরাজনা ইথিল পীবনি অমসুং মসি ঐখোয়গী ৱারেপনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী তির্থানকারাসশিং, ঐখোয়গী মুনিশিং অমসুং অচার্য়াশিংগী পাউতাকশিং অমসুং ৱাহৈশিং যুগ খুদিংমক্ত চুনরি। ঙসি জেনিজমগী অচুম্বা ফিদমশিং, মহাভরতশিং, অনুভরতশিং, ত্রিরতনাশিং, সাত অশ্রায়াতা হান্নদগী হেন্না মরুওইরক্লে। ঐখোয়না খঙই মদুদি, অধ্যাতিক্কী পাউতাকশিং ফাওবা মতমগী মতুংইন্না মীচম মীয়ামদা য়ৌহনবা দরকার ওইরে। অচার্য়া শ্রী বিদ্যানন্দ জি মুনিরাজগী পুন্সি অমসুং থবক অসি মাইকৈ অসিদশু কৎথোক্লে। মীচম মীয়ামগী লোলদা জেনগী লাইরিকশিং পাবা ‘পচানামরিত’ ইহৌ মহাক্না হৌদোকখি। ভজনশিং অমসুং ঈশৈগী খুৎথাংদা মহাক্না খ্বাইদগী অচম্বা লোলদা লাইনিংগী অরুবা হিরমশিং মীয়ামদা খঙহনখি। অচার্য়া শ্রী বিদ্যানন্দ জি মুনিরাজগী ঈশৈশিং অসি লৌশিংগী মুক্তগী শেম্বা অধ্যাতিক্কী লৈপরেংশিংনি। হৌজিক ঐখোয় শিবা নাইদ্রে অমসুং ঐখোয় শিররোই। লোম্বা নাইদবদা থাজবা অসি লোম্বা নাইদবা ভারতকী অধ্যাতিক অমসুং নাৎ শেমগৎলিবা লোম্বা নাইদবা মাইকৈদা য়েংনবা থৌনা পীরে।
মরুপশিং,
অচার্য়া শ্রী বিদ্যানন্দ জি মুনিরাজগী ১০০শুবা মপোক কুমওন থৌরম অসিনা ইথিলগী হৌরকফম অমা ওইনবা মখা চৎথগনি। মহাক্কী অধ্যাতিক্কী পাউতাকশিং ঐখোয়গী পুন্সিদা পুশিল্লকপা খক নত্তনা,খুন্নাইগী অমসুং লৈবাক্কী য়াইফনবা মহাক্কী থবকশিং খুমাঙচাউশিনহনবা অসি ঐখোয়গী থৌদাংনি। মহাক্কী খুৎইশিং অমসুং লাইশোনশিংগী খুৎথাংদা কমদৌনা মহাক্না থায়নগী প্রকৃত লোল অমুক হিঙ্গৎহনখিবগে হায়বা মীয়াম্না খঙলে। প্রকৃত ভারতকী খ্বাইদগী লিরবা লোনশিংগী মনুংদা অমনি। মসি ভগবান মহাবীরনা মহাক্কী পাউজেল শন্দোকখিবা লোল অদুনি। জেন অগামা অসি লোল অসিদা ইবনি। ঐখোয়গী নাৎ মীরাইবনা মরম ওইদুনা, মসি নুমিৎ খুদিংগী শীজিন্নবদগী তোকখিবনি। অচার্য়া শ্রী বিদ্যানন্দ জি মুনিরাজগুম্বা মুনিগী থবকশিং ঐখোয়না লৈবাক্কী থবক অমা ওন্থোক্লে।
হৌখিবা চহিগী ওক্তোবরদা ঐখোয়গী সরকারনা প্রকৃত অসি ক্লাসিকেল লোল অমা ওইনা লাউথোক্লে। মসি অচার্য়া জিনসু পনখ্রে। ভারতকী অরিবা খুৎই লাইরিকশিং দিজিতেল ওন্থোক্নবা খোঙজং অমসু ঐখোয়না পায়খৎলি। খোঙজং অসিদা জেন খুৎইশিং অমসুং লাইরিকশিংসু য়াওরে। অরিবা খুৎই লাইরিক ৫০,০০০ হেন্না লৈরে-ঐখোয়গী মিনিস্ত্রিগী সেক্রেতরিসু মফম অসিদা লৈরি অমসুং ৱাফম অসি মহাক্না নিংথিনা য়েংশিনগনি। অৱাংবা থাক্কী মহৈ তম্বদা মমালোল শীজিন্নবা ঐখোয়না পুক্নিং থৌগৎলি। লৈবাক অসি মীনাই ওইবগী ৱাখল্লোন্দগী মনিংতমগদবনি হায়না লাল কিলাদগী ঐনা লাউখিবা অদু মরম অসি লৈবদগীনি। চাউখৎপা অমসুং হেরিতেচগা লোয়ননা ঐখোয় মাঙলোমদা চঙশিনগদবনি। মসিগী ৱারেপ অসিগা লোয়ননা ভারতকী নাৎ অমসুং লাইফমশিং চাউখৎনবা ঐখোয়না থবক পায়খৎলি। ২০২৪ দা ঐখোয়গী সরকারনা য়াম্না চাউনা ভগবান মহাবিরগী ২৫৫০ শুবা নির্ভনা মহোৎসব পাংথোকখ্রে। থৌরম অসি অচার্য়া শ্রী বিদ্যানন্দ জি মুনিরাজনা ইথিল পীবনি অমসুং অচার্য়া শ্রী প্রাগ্যা সাগর জিগুম্বা মুনিশিংগী থৌজাল ফংলে। তুংদা অসিগুম্বা ঐখোয়গী নাৎকী পুক্কৈ ইনাকখুনহলগদবা অচৌবা থৌরমশিং পাংথোক্কনি। ঐখোয়গী থবকশিং মীয়াম শরুক য়াবনা লমজিংগনি অমসুং সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা প্রায়াসকী লাইৱানা লমজিংলে।
মরুপশিং,
ঐনা ঙসি অদোমগী মরক্ত লৈরিঙৈদা, নবকার মহামন্ত্র দিবস নিংশিংবা অসি মহৌশানি। নুমিৎ অদুদা ঐখোয়না ৱারেপ মাপন পনখি। হায়রিবা ৱারেপশিং অদু ঙাক্নবা মশিং য়াম্লবা মীয়াম্না থবক পায়খৎপদা ঐ অপেনবা ফাওই। অচার্য়া শ্রী বিদ্যানন্দ জি মুনিরাজদগী ঐখোয়না ফংলিবা লমজিং অসিনা হায়রিবা ৱারেপশিং অদু মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহনগনি। মরম অদুনা, থৌরম অসিদা, ঐনা অমুক হন্না অদোমগী মফমদা ৱাশক মাপন অদু শরুক য়াজরি। অহানবা ৱারেপতি ঈশিং তুংশিনবনি। ঐখোয়না ঈশিং মরিক অমা ফাওবা মমল লৈনা লৌগদবনি। মালেম ইমাগীদমক থবক তৌবা অসি ঐখোয়গী থৌদাংনি। অনিশুবনা ঐখোয়গী ইমাগী মিংদা উ পাম্বী অমা থাবনি। উ খুদিংমক ঐখোয়গী ইমাগী থৌজাল ফংবা ওইরসনু। অহুমশুবনা লু-নানবনি- মসি উৎনবা খক নত্তে; মসি অহিংশাগী মমি অমনি। লৈরক খুদিং, লৈকায় খুদিং, সহর খুদিং লু-নান্না থমগদবনি অমসুং মীওই খুদিংমক শরুক য়াগদবনি। মরিশুবনা ভোকেল ফোর লোকেলনি। ভারতমচাশিংগী হুমাং মমলনা শাবা পোৎথোকশিং ঐখোয়গী লৈবাক লৈহাওগী মনম চেল্লবনি। অদোম অয়াম্বা ললোন-ইতিক পাংথোক্লিবনি- লমদম অসিদা পুথোকপা পোৎথোকশিং য়োনবদা মরুওইনা লৌনবা ঐনা হায়জরি। মরিশুবনা ভারত মশক খঙবনি। পাম্বৈশিং শীজিন্নদুনা মালেম য়েংগদবনি-অদুবু অহানবদা অদোমগী লৈবাক হান্না য়েংগদবনি। তরুকশুবনা ওগর্নিক লৌউ পাংথোকপনি। মালেম অসি হু চেনহল্লোইদবনি। কেমিকেলশিং য়াওদনা লৌ উগদবনি। খুঙ্গং খুদিংমক্ত ওর্গনিক লৌউগী পাউজেল শন্দোক্কদবনি। মহারাজ জি কৈদৌঙৈদা খোঙউপ তোংখিদে। ঐখোয়না মালেম ইমাশু ঙাক-শেনগদবনি। তরেৎশুবনা হকচাং ফবা পুন্সি মহিং অমা লৈহনবনি। নিংথিনা চাগদবনি। চাবদা মিল্লেতশিং য়াওহনগদবনি। অদোমগী থাউ চাবা য়ামদ্রবদা চাদা ১০ হন্থহনগদবনি- মসিনা নোইবা হন্থহনগনি অমসুং পাঙ্গল হেনগৎহনগনি। নিপালশুবনা য়োগ অমসুং শান্নবনি। অনিমক অদোমগী পুন্সিগী নোংমগী থবকশিংগী তঙাইফদবা শরুক অমা ওইহনগদবনি। মপানশুবনা লায়রবশিংগী মতেং পাংবনি। লায়রবা মীওই অমা মতেং পাংগদবনি অমসুং মখোয়গী মতেং পাংবা অসি খ্বাইদগী অচুম্বা মওংগী থবক্নি। করিগুম্বা ঐখোয়না হায়রিবা ৱারেপ মাপন অসি থবক ওইনা পাংথোক্লবদি, ঐখোয়না অচার্য়া শ্রী বিদ্যানন্দ জি মুনিরাজগী থবকশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবদা নত্তনা মহাক্কী পাউতাকশিংশু মপাঙ্গল কনখৎহনগনি।
মরুপশিং,
ঙসি ভারতমচা করোর ১৪০ না অমৃত সংকল্প ঙাক্নবা অমসুং বিকসিত ভারত অমা শেমগৎনবা মখোয় মশামক কৎথোক্লি। বিকসিত ভারত অমা হায়বসি ভারতমচা খুদিংমক্কী মঙলান মঙফাওনহনবা অদুবুনি। মসি অচার্য়া শ্রী বিদ্যানন্দ জি মুনিরাজনা ঐখোয়দা পীরম্বা ইথিল অদুনি। লৈবাক শেমগৎপা অসি ঐখোয় খুদিংমক্কী থৌদাংনি। শেংলবা থৌরম অসিদগী ফংলকপা থৌনা অদুনা ৱারেপশিং অসি থবক ওইনা পাংথোকপা ঙমগনি হায়না ঐনা চেৎনা থাজৈ। হৌজিক, অচার্য়া শ্রী প্রাগ্যা সাগর মহারাজ জিনা হায়খিবগুম – “ঐখোয়না কাইহৌবা মীওইশিং…” অহিংশা ঙাক্না চৎলিবা জেনগী মীফম অমদা ঐ শরুক য়ারি। ঐনা ৱাহৈ পরেং অমগী তঙখাই খক ঐনা হায়খি অমসুং অদোম্না লেমহৌরিবা অদু মপুংফাহল্লে। মসিনা তাকপদি ঐনা ৱাহৈশিং অদু হায়দ্রবসু, অদোম্না ওপরেসন সিন্দুর থৌজাল পীরে। অদোমগী নুংশিবা অমসুং থৌজালগা লোয়ননা,ঐনা অমুক হন্না অচার্য়া শ্রী বিদ্যানন্দ জি মুনিরাজগী মফমদা কোক নোঞ্জরি। অদোম থাগৎপা ফোঙদোকচরি। জয় জিনেন্দ্র!