Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves Construction of 4-lane Sahebganj-Areraj-Bettiah section of the NH-139W in Bihar on Hybrid Annuity Mode (HAM) with a total project length of 78.942 km worth Rs.3,822.31 crore
24 SEP 2025 3:07PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi today has approved the Construction of 4-lane Sahebganj-Areraj-Bettiah section of the NH-139W in Bihar on Hybrid Annuity Mode (HAM) with a total project length of 78.942 km and total capital cost of Rs.3,822.31 crore.
The proposed four-lane greenfield project is to improve connectivity between the State Capital Patna with Bettiah connecting the North Bihar Districts of Vaishali, Saran, Siwan, Gopalganj, Muzaffarpur, East Champaran and West Champaran up to the areas along the Indo-Nepal border. The project will support the movement of long-distance freight traffic, improve access to key infrastructure and facilitate regional economic development by improving connectivity to agricultural zones, industrial areas, and cross-border trade routes.
The project will connect seven PM Gati Shakti economic Nodes, six Social Nodes, eight Logistic Nodes, nine Major Tourism and Religious Centers by improving access to key heritage and Buddhist tourist sites including the Kesariya Buddha Stupa (Sahebganj), Someshwarnath Mandir (Areraj), Jain Mandir and Vishwa Shanti Stupa (Vaishali), and Mahavir Temple (Patna), thereby strengthening the Buddhist circuit and international tourism potential of Bihar.
The NH-139W has been planned to provide a high-speed connectivity to alternate routes that are presently congested and geometrically deficient, and pass-through built-up areas and will serve as an important link to the NH-31, NH-722, NH-727, NH-27 and NH-227A.
The proposed greenfield alignment will support average vehicular speeds of 80 km/h against the design speed of 100 km/h. This will reduce the overall travel time between Sahebganj and Bettiah, from 2.5 hours to 1 hours, compared to existing alternatives, while offering safe, fast and uninterrupted connectivity for both passenger and freight vehicles.
The proposed project with length of 78.94 km will generate close to 14.22 lakh man-days of direct employment and 17.69 lakh man-days of indirect employment. The project will also induce additional employment opportunities due to increase in economic activity in the vicinity of the proposed corridor.
Project Alignment Map for Sahebganj-Areraj-Bettiah section of NH-139W

ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି
ବିହାରରେ ୩,୮୨୨.୩୧କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ୭୮.୯୪୨ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏନ୍‌ଏଚ୍‌-୧୩୯ ଡବ୍ଲ୍ୟୁ ର ୪-ଲେନ ସାହେବଗଞ୍ଜ-ଆରେରାଜ-ବେଟିଆ ସେକ୍ସନକୁ ହାଇବ୍ରିଡ୍ ଆନୁଇଟି ମୋଡ୍ (ଏଚ୍‌ଏଏମ୍‌) ରେ ନିର୍ମାଣ ପ୍ରସ୍ତାବକୁ କ୍ୟାବିନେଟର ଅନୁମୋଦନ
24 SEP 2025 3:07PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଆଜି ଅର୍ଥନୈତିକ ବ୍ୟାପାର କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି NH-139W ର ସାହେବଗଞ୍ଜ-ଆରେରାଜ-ବେଟିଆ ସେକ୍ସନକୁ ହାଇବ୍ରିଡ୍ ଆନୁଇଟି ମୋଡ୍ (HAM) ରେ ୪-ଲେନ୍ କରିବା ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ଦେଇଛି। ପ୍ରକଳ୍ପର ମୋଟ ଲମ୍ବ ୭୮.୯୪୨ କିଲୋମିଟର ଏବଂ ଏଥିରେ ମୋଟ ୩,୮୨୨.୩୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହେବ।
ପ୍ରସ୍ତାବିତ ଚାରି ଲେନ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ଗ୍ରୀନଫିଲ୍ଡ ପ୍ରକଳ୍ପର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ରାଜ୍ୟ ରାଜଧାନୀ ପାଟନା ଏବଂ ବେଟିଆ ମଧ୍ୟରେ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା। ଏହା ଭାରତ-ନେପାଳ ସୀମା ସହିତ ଉତ୍ତର ବିହାରର ବୈଶାଳୀ, ସରନ, ସିୱାନ, ଗୋପାଳଗଞ୍ଜ, ମୁଜାଫରପୁର, ପୂର୍ବ ଚମ୍ପାରଣ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ଚମ୍ପାରଣ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗ କରିବ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଦୀର୍ଘ ଦୂରତାର ମାଲ ପରିବହନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ, ପ୍ରମୁଖ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପଲବ୍ଧିକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ ଏବଂ କୃଷି ତଥା ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ସୀମାପାର ବାଣିଜ୍ୟ ମାର୍ଗ ସହିତ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ଉନ୍ନତ କରି ଆଞ୍ଚଳିକ ଆର୍ଥିକ ବିକାଶକୁ ସହଜ କରିବ।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସାତଟି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତି ଶକ୍ତି ଅର୍ଥନୈତିକ ନୋଡ୍, ଛଅଟି ସାମାଜିକ ନୋଡ୍, ଆଠଟି ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ନୋଡ୍, ନଅଟି ପ୍ରମୁଖ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ଧାର୍ମିକ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ସଂଯୋଗ କରିବ ଯାହା ଦ୍ଵାରା କେଶରିଆ ବୁଦ୍ଧ ସ୍ତୁପ (ସାହେବଗଞ୍ଜ), ସୋମେଶ୍ୱରନାଥ ମନ୍ଦିର (ଆରେରାଜ), ଜୈନ ମନ୍ଦିର ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଶାନ୍ତି ସ୍ତୁପ (ବୈଶାଳୀ) ଏବଂ ମହାବୀର ମନ୍ଦିର (ପାଟନା) ସମେତ ପ୍ରମୁଖ ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ବୌଦ୍ଧ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳୀଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରବେଶ ସୁଗମ ହେବ। ଏହା ବିହାରର ବୌଦ୍ଧ ସର୍କିଟ୍ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସମ୍ଭାବନାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବ।
ଏନ୍‌ଏଚ୍‌-୧୩୯ଡବ୍ଲ୍ୟୁ ବିକଳ୍ପ ମାର୍ଗଗୁଡ଼ିକୁ ଉଚ୍ଚ ଗତି ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି। ଏହା ଏନ୍‌ଏଚ୍‌-୩୧, ଏନ୍‌ଏଚ୍‌-୭୨୨, ଏନ୍‌ଏଚ୍‌-୭୨୭, ଏନ୍‌ଏଚ୍‌-୨୭ ଏବଂ ଏନ୍‌ଏଚ୍‌-୨୨୭ଏ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂଯୋଗ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ।
ଏହା ୧୦୦ କିଲୋମିଟର/ଘଣ୍ଟା ଡିଜାଇନ୍ ଗତି ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି କିନ୍ତୁ ଯାନବାହନ ପାଇଁ ହାରାହାରି ୮୦ କିଲୋମିଟର/ଘଣ୍ଟା ବେଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ। ଏହା ସାହେବଗଞ୍ଜ ଏବଂ ବେଟିଆ ମଧ୍ୟରେ ମୋଟ ଯାତ୍ରା ସମୟକୁ ବିଦ୍ୟମାନ ବିକଳ୍ପ ତୁଳନାରେ ୨.୫ ଘଣ୍ଟାରୁ ୧ ଘଣ୍ଟାକୁ ହ୍ରାସ କରିବ। ଏହା ଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ମାଲବାହୀ ଯାନ ପାଇଁ ନିରାପଦ, ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ସୁଗମ ସଂଯୋଗ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ପ୍ରସ୍ତାବିତ ୭୮.୯୪ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବା ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରାୟ ୧୪.୨୨ ଲକ୍ଷ ମାନବ ଦିବସ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ୧୭.୬୯ ଲକ୍ଷ ମାନବ ଦିବସ ପରୋକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ପ୍ରସ୍ତାବିତ କରିଡର ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅତିରିକ୍ତ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବ।