Prime Minister's Office
PM to visit Uttar Pradesh and Rajasthan on 25th September
PM to lay foundation stone and inaugurate multiple development projects worth over Rs 1,22,100 crore at Banswara
Power sector projects to include Clean Energy and Transmission projects worth over Rs 91,770 crore
In a major boost to nuclear energy sector, PM to lay foundation stone of Mahi Banswara Rajasthan Atomic Power Project
PM to inaugurate PM KUSUM projects of Rajasthan, Maharashtra, Madhya Pradesh and Karnataka, worth over Rs 16,050 crore
PM to flag off three trains from Rajasthan, significantly improving connectivity between the state and the northern region
PM to distribute more than 15,000 appointment letters to newly appointed youth in Government departments and organizations in Rajasthan
PM to inaugurate Uttar Pradesh International Trade Show-2025 at Greater Noida
Theme of the Trade Show: Ultimate Sourcing Begins Here
24 SEP 2025 5:52PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Uttar Pradesh and Rajasthan on 25th September. He will inaugurate the Uttar Pradesh International Trade Show-2025 at Greater Noida at around 9:30 AM. He will also address the gathering on the occasion.
Thereafter, Prime Minister will visit Rajasthan and lay the foundation stone and inaugurate multiple development projects worth Rs 1,22,100 and address a public function at Banswara at around 1:45 PM. He will also interact with PM Kusum beneficiaries.
PM in Uttar Pradesh
In line with his commitment to Make in India, Vocal for Local and Aatmanirbhar Bharat, Prime Minister will inaugurate the Uttar Pradesh International Trade Show-2025 (UPITS-2025) at Greater Noida in Gautam Buddha Nagar district.
The trade show, under the theme “Ultimate Sourcing Begins Here”, will be held from 25th to 29th September. It will have three core objectives- innovation, integration, and internationalization. A three-pronged buyer strategy will target international buyers, domestic Business-to-business (B2B) buyers, and domestic Business-to-Consumer (B2C) buyers, providing opportunities for exporters, small businesses, and consumers alike.
UPITS-2025 will highlight the state’s diverse craft traditions, modern industries, robust MSMEs, and emerging entrepreneurs on a single platform. Key sectors that will be represented include handicrafts, textiles, leather, agriculture, food processing, IT, electronics, AYUSH among others. It will also feature Uttar Pradesh’s rich art, culture, and cuisine under one roof.
Russia will participate as a partner country adding strategic significance opening avenues for bilateral trade, technology exchange, and long-term cooperation. Over 2,400 exhibitors; 1,25,000 B2B visitors; and 4,50,000 B2C visitors will participate in the trade show.
PM in Rajasthan
Prime Minister will lay the foundation stone and inaugurate multiple development projects of the central and state government worth over Rs 1,22,100 crore at Banswara.
In line with his commitment to transform India’s power sector to ensure affordable, reliable, and sustainable power supply for all, Prime Minister will lay the foundation stone of Anushakti Vidhyut Nigam Ltd’s (ASHVINI) Mahi Banswara Rajasthan Atomic Power Project (4X700 MW) worth around Rs 42,000 crore. It will be one of the largest nuclear plants in the country supplying reliable base load energy and will strengthen India’s position in the environmental stewardship and evolving nuclear energy landscape. Furthering the spirit of Aatmanirbhar Bharat, Mahi Banswara Rajasthan Atomic Power Project comprises four indigenous 700 MW Pressurized Heavy Water Reactors with advanced safety features, designed and developed by NPCIL. It is part of India’s broader “fleet mode” initiative, where ten identical 700 MW reactors are being built across India under uniform design and procurement plans. The project will bring in cost efficiencies, faster deployment, and consolidated operational expertise.
In a major boost to India’s clean energy infrastructure, Prime Minister will inaugurate and lay the foundation stone of green energy projects worth around Rs 19,210 crore in Rajasthan. He will inaugurate solar projects at Phalodi, Jaisalmer, Jalore, Sikar among others. He will also lay the foundation stone of the solar project at Bikaner. Additionally, he will also lay the foundation stone of a Solar Park at Ramagiri in Andhra Pradesh. The projects will significantly contribute to India’s clean energy capacity, generating substantial amounts of green power while preventing millions of tonnes of carbon dioxide emissions.
Prime Minister will also lay the foundation stone of three power transmission projects worth over Rs 13,180 crore under Renewable Energy Zone (REZ) initiative of Government of India, which aims to develop 181.5 GW of renewable energy capacity by 2030 across eight states. To ensure efficient dispersal of this renewable power towards load centers and to enhance grid stability, PowerGrid is implementing key transmission systems for Rajasthan REZ.
It includes 765 KV transmission lines from Beawar in Rajasthan to Mandsaur in Madhya Pradesh and extension of associated substations; from Sirohi in Rajasthan to Mandsaur and to Khandwa in Madhya Pradesh along with augmentation of transformation capacity at Sirohi Substation and extension at Mandsaur & Khandwa Substations; and 765 KV & 400 KV transmission line from Bikaner in Rajasthan to Siwani and Fatehabad in Haryana and further to Patran in Punjab along with establishment of substations at Bikaner and extension of Siwani substation. Cumulatively, these projects will facilitate seamless transfer of 15.5 GW green energy from generation hubs in Rajasthan to demand centers in beneficiary states across India.
Prime Minister will lay the foundation stone of three Grid Substations (GSS) which include 220 KV and associated lines at Jaisalmer and Bikaner. He will also inaugurate a 220 KV GSS at Shiv in Barmer district. These projects, worth over Rs 490 crore, will significantly contribute to ensuring energy security in the region.
In line with his commitment to empower farmers, Prime Minister will inaugurate Feeder Level Solarization projects of 3517 MW, worth over Rs 16,050 crore, in the states of Rajasthan, Maharashtra, Madhya Pradesh and Karnataka under PM-KUSUM (Pradhan Mantri Kisan Urja Suraksha evam Utthaan Mahabhiyan) Scheme (Component C). The agricultural feeders are being solarized to ensure affordable, reliable, and sustainable irrigation power benefitting lakhs of farmers by lowering electricity costs, cutting irrigation expenses, and promoting rural energy self-reliance.
In a major boost to Ramjal Setu Link Project and furthering his vision of water security, Prime Minister will lay the foundation stone and inaugurate multiple water resources projects in Rajasthan worth over Rs 20,830 crore. He will lay the foundation stone for the construction of various feeders from Isarda, construction of Mor Sagar artificial reservoir in Ajmer district and its feeder from Chittorgarh. Other works include intake pump house at Bisalpur Dam, rejuvenation of Khari feeder and various other feeder canal works. Prime Minister will also inaugurate Isarda Dam, Dholpur Lift Project, Takli Project among others.
In line with his commitment to safe and clean drinking water for all, Prime Minister will lay the foundation stone for major drinking water supply projects, worth over Rs 5,880 crore, in Banswara, Dungarpur, Udaipur, Sawai Madhopur, Churu, Ajmer, Bhilwara districts among others under the Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT) 2.0.
In a major boost to road infrastructure, Prime Minister will lay the foundation stone of construction of flyovers at Bharatpur city, a bridge over the Banas River, and 116 Atal Pragati Path projects. He will also inaugurate and dedicate to the nation multiple road projects related to National and State Highways in Barmer, Ajmer, Dungarpur districts among others. These projects worth over Rs 2,630 crore will improve regional road connectivity, ensure smoother traffic and enhance road safety.
Prime Minister will also inaugurate a 250-bed RBM Hospital in Bharatpur, an IT Development and E-Governance Centre in Jaipur, sewerage system including treatment plants and pumping stations in Makrana city, and sewerage and water supply project in Mandawa and Jhunjhunu district.
In a major boost to rail connectivity, Prime Minister will flag off three trains, Vande Bharat Express Train between Bikaner & Delhi Cantt, Vande Bharat Express Train between Jodhpur & Delhi Cantt and Udaipur City – Chandigarh Express. These trains will significantly improve connectivity between Rajasthan and other northern states.
Furthering his vision of employment for all, distribute more than 15,000 appointment letters to newly appointed youth in Government departments and organizations in Rajasthan. These include over 5770 animal attendants, 4190 junior assistants, 1800 junior instructors, 1460 junior engineers, 1200 third-grade level-2 teachers among others.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী সেপ্তেম্বর ২৫ দা উত্তর প্রদেস অমসুং রাজস্থান্দা চৎকনি
প্রধান মন্ত্রীনা বন্সৱারাদা লুপা করোর ১,২২,১০০ হেনবগী তোঙান তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমগনি অমসুং শঙ্গাগনি
পৱার সেক্তর প্রোজেকশিংগী মনুংদা লুপা করোর ৯১,৭৭০ হেনবগী ক্লিন ইনর্জি অমসুং ত্রান্সমিসন প্রোজেকশিং য়াওরি
ন্যুক্লিয়ার ইনর্জি চাউখৎনবা, প্রধান মন্ত্রীনা মহি বন্সৱারা রাজস্থান এতোমিক পৱার প্রোজেক উরেপ-উয়ুং তমগনি
প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর ১৬,০৫০ হেনবগী রাজস্থান, মহারাষ্ট্রা, মধ্য প্রদেস অমসুং কর্নাতকাগী পি.এম কুসুম প্রোজেকশিং শঙ্গাগনি
প্রধান মন্ত্রীনা রাজস্থান্দগী ত্রেন অহুম লমথাগনি, রাজ্য অমসুং অৱাং-নোংপোক্কী মরক্ত চৎথোক-চৎশিন শিংথাবা য়ানা ফগৎলগনি
প্রধান মন্ত্রীনা রাজস্থান্দা সরকারগী বিভাগশিং অমসুং লুপশিংদা নৌনা থবক খল্লবা নহারোলশিংদা এপোইন্তমেন্ত লেত্তর ১৫,০০০ হেন্না য়েন্থোক্কনি
প্রধান মন্ত্রীনা গ্রেতর নোইদাদা উত্তর প্রদেস ইন্তরনেসনেল ত্রেদ সো-২০২৫ হাংদোক্কনি
ত্রেদ সোগী থিম: অলতিমেত সোর্সসিং বিগন্স হিয়ার
24 SEP 2025 5:52PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী সেপ্তেম্বর ২৫ দা উত্তর প্রদেস অমসুং রাজস্থান্দা চৎকনি। মহাক্না অয়ুক পুং ৯:৩০ রোম তাবদা গ্রেতর নোইদাদা উত্তর প্রদেস ইন্তরনেসনেল ত্রেদ সো-২০২৫ হাংদোক্কনি। থৌরম অদুদা মহাক্না মীয়ামদসু ৱা ঙাংগনি।
তুংদা, প্রধান মন্ত্রী রাজস্থান্দা চৎকনি অমসুং লুপা করোর ১,২২,১০০ হেনবগী তোঙান তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমগনি অমসুং শঙ্গাগনি। প্রধান মন্ত্রীনা পি.এম কুসুম বেনিফিসরিশিংগসু ৱারি শানগনি।
উত্তর প্রদেসতা প্রধান মন্ত্রী
মেক ইন ইন্দিয়া, ভোকেল ফোর লোকেল অমসুং অত্মনির্ভর ভারতকী মহাক্কী ৱাশক্কী মতুংইন্না, প্রধান মন্ত্রীনা গ্রেতর নোইদাগী গৌতম বুদ্ধ নগর জিলাদা উত্তর প্রদেস ইন্তরনেসনেল ত্রেদ সো-২০২৫ হাংদোক্কনি।
“অলতিমেত সোর্সসিং বিগন্স হিয়ার” হায়বা থিমগী মখাদা পাংথোক্কদৌরিবা ত্রেদ সো অসি সেপ্তেম্বর ২৫ দগী সেপ্তম্বর ২৯ ফাওবা পাংথোক্কনি। সো অসিগী মরুওইবা পান্দম অহুল লৈগনি- ইন্নোবেসন, ইন্তেগ্রেসন অমসু ইন্তরনেসনলাইজেসন। পোৎ-চৈ লৈবশিংগী মাইকৈ অহুম ফংবা লাল্লোং অসিনা মালেমগী পোৎ-চৈ লৈরিবশিং, লৈবাক মনুংগী বিজিনেস-তু-বিজিনেস বয়ারশিং অমসুং লৈবাক মনুংগী বিজিনেস-তু-কঞ্জুমর বয়ারশিংদা পান্দম থমগনি এক্সপোর্তরশিং, অপীকপা ললোনবশিং অমসুং কঞ্জুমরশিংদা খুদোংচাবশিং পীগনি।
উত্তর প্রদেস ইন্তরনেসনেল ত্রেদ সো-২০২৫ না রাজ্য অসিগী মখল কয়াগী খুৎ-শা হৈবগী চৎনবীশিং, অনৌবা উদ্যোগশিং, এম.এস.এম.ইশিং অমসুং নৌনা থোক্লকপা ওন্ত্রেপ্রেন্যুরশিং মফম অমদা উৎকনি। শরুক য়াগদৌরিবা মরুওইবা সেক্তরশিংগী মনুংদা হেন্দিক্রাফশিং, তেক্সতাইলশিং, শাউন, লৌউ-শিংউ, চীঞ্জাক শেম শাবা, আই.তি, ইলেক্ত্রোনিক্স, অয়ুস অমসুং অতৈ য়াওরি। মসিদা উত্তর প্রদেসকী ইনাকখুল্লবা কলা, নাৎ অমসুং মথেল-লুকোইশিংসু উৎকনি।
রুসিয়া পার্তনর কন্ত্রি অমা ওইনা শরুক য়াগনি অমসুং লৈবাক অনিগী ললোন-ইতিক, তেক্নোলোজি পীথোক-পীশিন তৌনবা অমসুং মতম শাংনা মতেং পাংনবগী অফবা মফম অমা ওইরগনি। ত্রেদ সো অসিদা একজিবিতর ২,৪০০ হেন্না; বি২বি ভিজিতর ১,২৫,০০০ অমসুং বি২সি ভিজিতর ৪,৫০,০০০ হেন্না শরুক য়াগনি।
রাজস্থান্দা প্রধান মন্ত্রী
প্রধান মন্ত্রীনা বন্সৱারাদা লুপা করোর ১,২২,১০০ হেনবগী কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারগী তোঙান তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমগনি অমসুং শঙ্গাগনি।
মীওই খুদিংমক্ত মমল হোংবা মৈ চাংনাইনা ফংহন্নবা ভারতকী পৱার সেক্তর অওনবা পুরক্নবা প্রধান মন্ত্রগী পান্দমগী শরুক অমা ওইনা, প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর ৪২,০০০ রোমগী অনুশক্তি ভিধ্যুত নিগম লিমিতেৎস (অসবিনি) মহি বন্সৱারা রাজস্থান এতোমিক পৱার প্রোজেক (৪X৭০০ মেগাৱাত) উরেপ-উয়ুং তমগনি। মসি লৈবাকঅসিদা খ্বাইদগী চাউবা ন্যুক্লিয়ার প্লান্তশিংগী মনুংদা অমা ওইদুনা মৈ মরাংকাইনা ফংহনগনি অমসুং মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবমগী মতাংদা লুচিংবা ওইনবা অমসুং ন্যুক্লিয়ার ইনর্জিগী লমদা ভারতকী ফিবম ফগৎহনগনি।
অত্মনির্ভর ভারতকী ৱাখল্লোন মখা তানা চাউখৎনবা, মহি বন্সৱারা রাজস্থান এতোমিক পৱার প্রোজেক্ত এন.পি.সি.আই.এলনা দিজাইন তৌবা অমসুং শেমগৎপা অশোই-অঙাম থোক্লরোইদবা লৈবাক অসিদা শাজবা মেগাৱাত ৭০০ গী প্রেসরাইজ হেভি ৱাতর রিয়েক্তর মরি য়াওরি। মসি ভারতকী “ফ্লিত মোদ” থবক্কী শরুক অমনি অমসুং চপ মান্নবা দিজাইন অমসুং প্রোক্যুরমেন্ত প্নানশিংগী মখাদা ভারত শীনবা থুংনা চপ মান্নবা মেগাৱাত ৭০০০ গী রিয়েক্তর ১০ শেমগৎলি। প্রোজেক অসিনা শেন চঙবা হন্থহনগনি, য়াংনা থবক হৌগনি অমসুং থবক তৌবদা হৈথোই-শিংথোইবশিং পুনশিনগনি।
ভারতকী ন্যুক্লিয়ার ইনর্জি চাউখৎনবা, প্রধান মন্ত্রীনা রাজস্থান্দা লুপা করোর ১৯,২১০ রোমগী গ্রিন ইনর্জি প্রোজেকশিং শঙ্গাগনি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমগনি। মহাক্না ফালোদি, জাইসালমর, জালোর, সিকার অমসুং অতৈ মফমশিংদা সোলার প্রোজেকশিং শঙ্গাগনি। প্রধান মন্ত্রীনা বিকানরদা সোলার প্রোজেকশিংগীসু উরেপ-উয়ুং তমগনি। মসিগী মথক্ত, মহাক্না অন্ধ্র প্রদেসতা রামাগিরিদা সোলার পার্ক অমগীসু উরেপ-উয়ুং তমগনি। প্রোজেকশিং অসিনা ভারতনা ক্লিন ইনর্জি পুথোকপা হেনগৎহনবদা মতেং পাংগনি, গ্রিন ইনর্জি য়াম্না পুথোক্তুনা কার্বোন দাইওক্সাইদ তন মিল্লিয়ন কয়া থাদোকপা থিংবা ঙমগনি।
রাজ্য নিপান শীনবা থুংবদা ২০৩০ ফাওবগী মনুংদা গিগাৱাত ১৮১.৫ গী রিন্যুএবল ইনর্জি পুথোক্নবা পান্দম থম্লিবা ভারত সরকারগী রিন্যুএবল ইনর্জি জোন (রেজ) গী মখাদা লুপা করোর ১৩,১৮০ গী পৱার ত্রান্সমিসন প্রোজেক অহুম প্রধান মন্ত্রীনা উরেপ-উয়ুং তমগনি। পুথোক্কদৌরিবা রিন্যুএবল পৱারশিং লোদ সেন্তরশিংদা য়ৌহন্নবা অমসুং গ্রিদ লেংদনা লৈবা হেনগৎহন্নবা, রাজস্থান রেজগীদমক পৱার গ্রিদনা মরুওইবা ত্রান্সমিসন সিষ্টেমশিং পায়খৎলি।
প্রোজেকশিংগী মনুংদা রাজস্থানগী বিয়াৱারদগী মধ্য প্রদেসকী মন্দাসুর ফাওবা কে.ভি ৭৬৫ গী ত্রান্সমিসন লাইনশিং পুবা অমসুং মরী লৈনবা সবষ্টেসনশিংদা মখা তানা য়ৌহনবা; সিরোহি সবষ্টেসন্দা ত্রান্সফোর্মেসন কেপাসিতি হেনগৎহনবগা লোয়ননা রাজস্থানগী সিরোহিদগী মন্দসুর ফাওবা অসুং মধ্য প্রদেসকী খন্দৱা ফাওবা য়ৌহনবা অমসুং মন্দসুর অমসুং খন্দৱা সবষ্টেসনশিংদা মখা তানা য়ৌহনবা; অমসুং রাজস্থানগী বিকানরদগী হরিয়ানাগী ফতেহবাদ ফাওবা কে.ভি ৭৬৫ অমসুং কে.ভি ৪০০ গী ত্রান্সমিসন লাইন য়ৌহনবা অমসুং বিকানরদা সবষ্টেসনশিং লিংখৎপা অমসুং সিৱানি সবষ্টেন্দা য়ৌহনবা য়াওনা মখা তানা পঞ্জাবগী পাত্রান ফাওবা য়ৌহনবা য়াওরি। প্রোজেকশিং অসিনা রাজস্থানদা মৈ পুথোক্লিবা মফমশিংদগী ভারত শীনবা থুংবগী মৈ দরকার ওইরিবা রাজ্যশিংদা গিগাৱাত ১৫.৫ গী গ্রিন ইনর্জি থাবা ঙমগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা গ্রিদ সবষ্টেসন অহুমগী উরেপ-উয়ুং তমগনি অমসুং মসিদা কে.ভি ২২০ অমসুং বিকানর অমসুং জাইসালমরদা মরী লৈনবা লাইনশি য়াওরি। প্রধান মন্ত্রীনা বারমর জিলাদা সিবতা কে.ভি ২২০ জি.এস.এস অমসু শঙ্গাগনি। লুপা করোর ৪৯০ হেনবগী প্রোজেকশিং অসিনা লমদম অসিদা ইনর্জি মরাংকাইনা ফংহনবদা শিংথাবা য়ানা মতেং পাংগনি।
লৌমীশিংগী ফিবম ফগৎহন্নবা মহাক্কী পান্দমগী শরুক অমা ওইনা, প্রধান মন্ত্রীনা পি.এম কুসুম ( প্রধান মন্ত্রী কিষান উর্জ সুরক্ষা ইভম উতথাম মহাভিয়ান) স্কিম (কম্পোনেন্ত সি) গী মখাদা রাজস্থান, মহারাষ্ট্রা, মধ্য প্রদেস অমসুং কর্নাতকা রাজ্যশিংদা লুপা করোর ১৬,০৫০ হেনবগী মেগাৱাত ৩৫১৭গী ফিদর লেভেল সোলারাইজেসন প্রোজেকশিং শঙ্গাগনি। মমল হোংবা অমসুং চাং নাইবা ঈশিং চিংখৎনবা মৈ ফংহন্নবা এগ্রিকলচর ফিদরশিং সোলার ওন্থোক্লে অমসুং মসিনা মৈ পুথোকপদা চঙবা শেনফম হন্থহন্দুনা, ইথৈ পীবগী চাদিং হন্থহন্দুনা অমসুং খুঙ্গংদা মশাগী ওক্নবা মৈ পুথোকপা য়োখৎতুনা লৌমী লাখ কয়াদা কান্নবশিং ফংহল্লে।
রামজাল সেতু লিঙ্ক প্রোজেক ফগৎহন্নবা অমসুং ঈশিং মরাংকাইনা ফংহন্নবা মহাক্কী পান্দম মাইপাক্নবা, প্রধান মন্ত্রীনা রাজস্থান্দা তোঙান তোঙানবা ঈশিংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমগনি অমসুং শঙ্গাগনি। ইসারদাদা তোঙান তোঙানবা ফিদরশিং শানবা অজমর জিলাদা মোর সাগর আর্তিসিএল রিজার্বর অমসুং চিত্তোগরদগী মসিগী ফিদরশিং শেমগৎনবা প্রধান মন্ত্রীনা উরেপ-উয়ুং তমগনি। অতোপ্পা থবকশিংগী মনুংদা, বিসালপুরদা ইন্তেক পম্প হাওস, খারি ফিদর নৌনা শেমজিনবা অমসুং তোঙান তোঙানবা ফিদর কেনেলগী থবকশিং য়াওরি। প্রধান মন্ত্রীনা ইসারদা দাম, ধোলপুর লিফ প্রোজেক, তাক্লি প্রোজেক শঙ্গাগনি।
মীওই খুদিংমক্ত অফবা থক্নবা ঈশিং ফংহন্নবা মহাক্কী পান্দমগী মনুংচন্না, অতল মিসন ফোর রিজুবিনেসন এন্দ অর্বান ত্রান্সফোর্মেসন (অমরুত) ২.০ গী মখাদা বন্সৱারা, দু্ঙ্গারপুর, উদয়পুর, সৱাই মাধোপুর, চুরু, অজমর, বিলৱারা জিলাশিংদা লুপা করোর ৫,৮৮০ হেনবগী থক্নবা ঈশিং পীনবা প্রোজেকশিংগী উরেপ-উয়ুং তমগনি।
লম্বী-থোঙ ফগৎহন্নবা, প্রধান মন্ত্রীনা ভারতপুর সিতিদা লৈকং থোঙশিং শানবা, বনাস তুরেলদা থোঙ অমা শানবা অমসুং অতল প্রাগাতি পথ প্রোজেক ১১৬ গী উরেপ-উয়ুং তমগনি। মহাক্না বারমর, অজমর, দুঙ্গারপুর জিলাশিংদা নেসনেল অমসুং ষ্টেৎ হায়ৱেশিংগা মরী লৈনবা লম্বীগী প্রোজেক কয়া শঙ্গাগনি অমসুং মীয়ামদা কৎথোক্কনি। লুপা করোর ২,৬৩০ হেনবগী প্রোজেকশিং অসিনা লমদম অসিগী লম্বী-থোঙগী ফিবম ফগৎহনগনি, চৎথোক-চৎশিন নুংঙাইবা অমসুং লম্বীগী অশোই-অঙাম থোক্তবা হেনগৎহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতপুরদা ফমুং ২৫০ গী আর.বি.এম হোস্পিতাল অমা, জয়পুরদা আই.তি দিবলপমেন্ত অমসুং ই-গভর্নান্স সেন্তর, মাক্রানা সহরদা ত্রিৎমেন্ত প্লান্তশিং অমসুং পম্পিং ষ্টেসনশিং য়াওনা সিৱেরেজ সিষ্টেম অমসুং মন্দৱা অমসুং ঝুনঝুনু জিলাদা ঈশিং পীনবা প্রোজেক শঙ্গাগনি।
রেলগী চৎথোক-চৎশিন খুদোংচাবা হেনগৎহন্নবা, প্রধান মন্ত্রীনা বিকানর অমসুং দিল্লি কেন্তগী মরক্ত বন্দে ভারত এক্সপ্রেস ত্রেন, জোধপুর অমসুং দিল্লি কেন্তগী মরক্ত বন্দে ভারত এক্সপ্রেস ত্রেন অমসুং উদয়পুর সিতি- চান্দিগর এক্সপ্রেস, ত্রেন অহুম লমথাগনি। হায়রিবা ত্রেনশিং অসিনা রাজস্থান অমসুং অতোপ্পা অৱাং থংবা রাজ্যশিংগী মরক্ত চৎথোক-চৎশিন ফগৎহনগনি।
মীওই খুদিংমক থবক ফংহন্নবা মহাক্কী মঙলানগী শরুক অমা ওইনা, প্রধান মন্ত্রীনা রাজস্থান্দা সরকারগী বিভাগশিং অমসুং লুপশিংদা নৌনা থবক খল্লবা নহারোলশিংদা এপোইন্তমেন্ত লেত্তর ১৫,০০০ হেন্না য়েন্থোক্কনি। মখোয়গী মনুংদা এনিমেল এত্তেন্দেন্ত ৫৭৭০, জুনিয়ার এসিষ্টেন্ত ৪১৯০, জুনিয়ার ইন্সত্রক্তর ১৮০০, জুনিয়ার ইঞ্জিনিয়ার ১৪৬০, থার্দ-গ্রেদ লেভেল-২ ওজা ১২০০ য়াওরি।