PIB Backgrounder
World Television Day 2025
Connecting 230 million Households Across India
21 NOV 2025 11:21AM by PIB Delhi
Key Takeaways
• India’s television network connects 900 million viewers across 230 million households nationwide.
• 918 private satellite channels operational as of March 2025, reflecting a vibrant broadcast ecosystem.
• 6.5 crore DD Free Dish homes, driving digital inclusion and free public access nationwide.
Introduction
World Television Day is observed globally on 21 November each year, following the proclamation of the United Nations General Assembly through a Resolution adopted in 1996. The Day recognizes television as a vital medium in informing, educating, and influencing public opinion, and in fostering communication and global understanding.
In India, where over 230 million television households reach around 900 million viewers, the Day is observed under the aegis of the Ministry of Information and Broadcasting (MIB) and its public broadcasting network, Prasar Bharati. Activities and outreach programmes by Doordarshan and All India Radio highlight television’s enduring role in public service communication, dissemination of development messages, and promotion of national integration.
Television continues to serve as one of the most powerful platforms for information and entertainment outreach in India, connecting millions of households and contributing significantly to the objectives of public awareness and participatory governance.
Did you know?
India’s Media & Entertainment (M&E) sector contributed ₹2.5 trillion to the economy in 2024 and is projected to exceed ₹3 trillion by 2027. The television and broadcasting segment alone generated nearly ₹680 billion in 2024. The sector’s growth is driven by digital expansion, 4K broadcasting, Smart TVs, 5G, and OTT platforms serving over 600 million users.
Growth of television in India
Television in India has evolved from a limited experimental service to one of the world’s largest broadcasting networks, reflecting the country’s progress in communication technology, public outreach, and digital innovation. Guided by the Ministry of Information and Broadcasting, India’s television journey mirrors the nation’s socio-economic development—from community education broadcasts in the 1950s to a fully digitised, multi-channel environment today. The following phases trace this transformation, highlighting key policy milestones and technological advancements documented in official records.
Experimental and Foundational Phase (1959–1965)
Television broadcasting in India began on an experimental basis on 15 September 1959, initiated by All India Radio (AIR) under the Ministry of Information and Broadcasting (MIB). The service was launched in collaboration with UNESCO to explore television’s role in education and community development. Initially, broadcasts were limited to a small radius around Delhi, with programmes focusing on school education and rural upliftment.
Expansion and Institutionalisation (1965-1982)
Regular daily transmission began in 1965, marking the establishment of Doordarshan as a dedicated television service within All India Radio (AIR). During this period, television rapidly transitioned from a limited experiment into a growing public service medium. New television centres were set up across major cities, including Mumbai (1972), Srinagar, Amritsar, and Calcutta (1973–75), and Chennai (1975), expanding coverage and strengthening the national broadcast infrastructure. Doordarshan emerged as one of the key aspects in the broadcasting landscape in India, reflecting the rapid expansion of television as a national medium during this period.
A landmark development of this era was the Satellite Instructional Television Experiment (SITE) conducted in 1975–76 by ISRO and NASA, one of the world’s largest satellite-based education experiments. Under SITE, NASA’s ATS-6 satellite enabled direct broadcast of educational content to around 2,400 villages across 20 districts in six states, while ISRO provided ground systems and AIR managed programme production. Programmes focused on agriculture, health, family planning, primary education, and teacher training — laying the foundation for satellite-based development communication in India.
Doordarshan expanded its mandate beyond entertainment into news, public service broadcasting, community learning, and educational outreach. The network began structured broadcasts in school education, rural development, and awareness generation, setting the stage for future national initiatives such as UGC’s higher-education telecasts and CEC’s curriculum-based programming.
This period also marked Doordarshan’s growing role in delivering authentic, balanced news and public information across the country, as public broadcasting evolved beyond entertainment into a tool for social development. Regional Doordarshan Kendras strengthened local-language content creation, enabling broader representation of India’s cultural and linguistic diversity. With the expansion of television centres and regional production units, Doordarshan strengthened local-language content creation and broadened cultural representation.
By the early 1980s, the institutional foundations of Indian television were firmly established — a nationwide network, a development-oriented programming ethos, and growing technological capability that would drive the next phase of expansion, including colour broadcasting and national coverage.
Colour Television and National Coverage (1982–1990)
The introduction of colour television in 1982, coinciding with the Asian Games in New Delhi, was a landmark in India’s broadcasting history. This period saw rapid expansion of terrestrial transmitters under Doordarshan, extending reach to rural and remote areas. By 1990, Doordarshan’s network covered nearly 70% of India’s population and 80% of the geographical area. During the 1980s, Doordarshan also expanded the role of its regional broadcasting centres—known as Doordarshan Kendras—which produce and transmit programmes in regional languages, thereby strengthening linguistic and cultural diversity in national broadcasting.
Liberalisation and Satellite Era (1991–2011)
With the economic liberalisation of the early 1990s, India’s television landscape opened to private satellite broadcasters. Early private channels included Star TV (1991), Zee TV (1992) and Sony Entertainment Television (1995), which introduced new formats in entertainment, film, music, and news programming and marked the beginning of a multi-channel satellite television ecosystem.
During this period, Doordarshan expanded and diversified its national and regional network. Channels such as DD National, DD Metro, DD News, DD India, and several DD Kendras (state broadcasting centres operated by Doordarshan) continued to deliver public-service broadcasting and regional-language content, ensuring nationwide access as private networks grew.
India also transitioned to digital satellite broadcasting during this era. A major milestone was the launch of DD Direct Plus in December 2004, India’s first free-to-air Direct-to-Home (DTH) service, which significantly expanded access to television in rural and remote regions.
Did you know?
The Prasar Bharati Act, 1990 was enacted to establish an autonomous public service broadcaster for India. The Act came into full effect on 23 November 1997, leading to the formation of the Prasar Bharati Corporation.
With its operationalisation, Doordarshan and All India Radio were brought under the corporation as its two primary constituent broadcasters. The Act mandates Prasar Bharati to function independently and impartially, ensuring diverse broadcasting that serves the public interest.
Digitisation and Modern Broadcasting Phase (2012–Present)
The Government of India implemented Cable TV Digitisation in four phases between 2012 and 2017, under the Cable Television Networks (Regulation) Act, 1995, ensuring improved signal quality and viewer choice. Prasar Bharati’s DD Free Dish, India’s only free-to-air DTH service, emerged as a major vehicle for digital inclusion, reaching nearly 50 million households as of 2024. Today, India’s vast television network serves hundreds of millions of viewers nationwide, making television the country’s most accessible mass communication platform and connecting urban and rural audiences alike.
Educational initiatives
Television has long been a vital medium for education in India, leveraging its extensive reach to promote inclusive learning and bridge gaps in access to knowledge. Public broadcasting, particularly through Doordarshan and DD Free Dish, has played a central role in extending curriculum-aligned lessons, skill development programmes, and teacher training resources to learners across the country, including those in rural, remote, and underserved regions. Over the decades, government-led initiatives have increasingly integrated traditional broadcast with digital platforms, creating a hybrid learning ecosystem that combines accessibility, quality content, and pedagogical effectiveness.
Educational Broadcasting During COVID-19
During the COVID-19 pandemic, Doordarshan emerged as a vital platform for when schools and universities were closed, Doordarshan played an important role in supporting continuity of learning. The Ministry of Education (MoE), in coordination with the Ministry of Information and Broadcasting (MIB) and Prasar Bharati, rapidly scaled up televised learning solutions so that students without internet access were not left behind. Doordarshan’s national and regional channels broadcast curriculum-aligned lessons, teacher-led sessions, and subject-specific content, reaching millions of learners in rural and remote areas.
PM e-Vidya Initiative
Under the Government’s digital education response, the PM e-Vidya programme, a comprehensive initiative to consolidate digital, online, and broadcast-based education resources, was launched to unify and streamline all digital and broadcast-based modes of learning across the country. A key component of this initiative is the “One Class – One Channel” scheme, which introduced 12 dedicated DTH television channels (Classes I–XII) through the SWAYAM Prabha platform, delivering curriculum-based content prepared by NCERT and partner institutions. These channels are accessible through Doordarshan’s DTH services (including DD Free Dish), other free-to-air satellite platforms, and regional Doordarshan channels that supplement national content with state-specific educational programming.
The initiative integrates televised learning with digital repositories such as SWAYAM, DIKSHA, and NCERT resources. It ensures broad, equitable access—particularly for students without reliable internet—aligning strongly with the principles of the National Education Policy (NEP) 2020.
Did you know?
Study Webs of Active‑Learning for Young Aspiring Minds (SWAYAM): India’s national platform for online courses (MOOCs) across school, higher education, and skill development. Offers curriculum-based courses from IITs, UGC, NCERT, and other national institutions.
Digital Infrastructure for Knowledge Sharing (DIKSHA): A government learning platform supporting school curricula, teacher training, assessments, and multi-lingual digital content. Enables offline and online access for students and educators.
NCERT Digital Content Repositories – Provides textbooks, e-resources, and interactive learning material aligned with the national curriculum.
PM e-Vidya programme provided:
• 12 dedicated DTH television channels for school education (one for each class from 1 to 12),
• Integration with SWAYAM, DIKSHA, and NCERT digital content repositories, and
• Broadcast access through Doordarshan National and regional channels to reach learners without internet connectivity.
Together, these efforts underscore the Government’s commitment to using public service broadcasting as a tool for inclusive learning and digital empowerment.
SWAYAM Prabha Educational Channels
Complementing PM e-Vidya, the SWAYAM Prabha initiative operates a set of high-quality educational TV channels that broadcast curriculum-based content 24×7 through GSAT satellites.
Key features include:
• Channels dedicated to higher education, school education, teacher training, and skill development
• Content developed by IITs, UGC, CEC, IGNOU, NCERT, NIOS, and other national institutions
• Continuous telecasts with repeat slots to maximise flexibility
• Availability across DTH platforms, including DD Free Dish
This system ensures that both school and higher-education learners have uninterrupted access to academic content, further strengthening India’s blended learning ecosystem.
Viewership and Socio-Economic Impact
Television remains the most widely accessed medium in India, with a strong penetration of satellite and broadcast channels. As of 31 March 2025, the Ministry of Information and Broadcasting (MIB) had permitted 918 private satellite TV channels (for uplinking, downlinking or both) in India. Out of these, 908 channels were available for down‑linking in India, of which 333 were pay TV channels (232 SD + 101 HD).
SD channels provide video at lower resolution and bandwidth, while HD channels offer significantly higher picture clarity and detail due to increased resolution, which enhances the viewing experience, especially on larger screens. The growth in channel numbers from 821 in 2014 to 918 in 2025 underscores how television continues to be an important cultural and informational medium across linguistic regions.
Television also has significant socio-economic impacts: it provides employment across content creation, broadcasting operations, and regulatory compliance; supports livelihoods in production and distribution; and enables access to education, health, and government schemes for rural and semi-urban populations. Television’s extensive reach, linguistic diversity, and regulatory oversight underline its continuing importance as both a cultural and economic driver in India’s media landscape.
Technology and Innovation in Indian Television
The television broadcasting ecosystem is undergoing a major transformation through digital infrastructure upgrades, technological innovations, and regulatory reforms—driven by government policy and initiatives from the public broadcaster, Prasar Bharati.
Terrestrial Transition and Infrastructure Modernisation
India’s transition from analogue to digital terrestrial transmission (DTT) has gathered momentum in recent years. Analogue terrestrial transmitters historically covered about 88% of the population, but the system had inherent limitations, including restricted channel capacity and lower picture and sound quality.
What is Digital Terrestrial Television (DTT)?
DTT transmits television signals digitally through terrestrial broadcast towers, replacing traditional analogue transmission. It enables multiple channels, sharper picture quality, and mobile reception without cable or satellite links.
Digital terrestrial transmission offers more efficient use of spectrum and better signal clarity. India’s DTT network uses the DVB-T2 (Digital Video Broadcasting – Second Generation Terrestrial) standard, which allows multiple TV channels to be broadcast on a single frequency with improved reception, including in mobile or indoor environments. The first DVB-T2 digital transmitters were commissioned in 16 cities in February 2016, with long-term plans to expand the digital network to 630 locations across the country.
Nearly all analogue terrestrial transmitters of Doordarshan have been phased out, except at around 50 strategic locations. These remaining sites—primarily in border, remote, or sensitive regions—ensure reliable television coverage where DTH or cable connectivity may still be limited. Keeping a limited analogue footprint also supports service continuity during the transition to full digital operations, while the wider phase-out frees valuable spectrum that can be repurposed for modern communication technologies such as 5G broadcast services.
Expanding Access via Public Free-to-Air DTH
To reach households without cable or terrestrial connections, particularly in remote, border, and tribal areas, Prasar Bharati’s DD Free Dish has been significantly expanded. Official estimates indicate that over 6.5 crore households currently access this free-to-air DTH service. The platform accommodates both MPEG‑2 and MPEG‑4 slots and invites private TV channels through e‑auction allocation, reflecting an inclusive approach to technological adoption and content diversity.
What is MPEG?
MPEG (Moving Picture Experts Group) refers to global standards for digital video compression.
• MPEG-2 is used for standard-definition (SD) broadcasts on older set-top boxes.
• MPEG-4 offers higher efficiency and quality, supporting high-definition (HD) services.
• DD Free Dish uses both formats to ensure compatibility across devices and expand channel capacity.
Since its inception, DD Free Dish has seen remarkable growth in channel capacity—rising from 59 channels in 2014 to 482 channels in 2025, expanding access to a wide range of national, regional, and educational content across the country.
DD Free Dish continues to play a key role in expanding television access across India, particularly in remote, border, and underserved regions. As a free-to-air Direct-to-Home (DTH) platform, it complements Doordarshan’s digital terrestrial network by providing reliable access to national, regional, and educational content. Its inclusive model ensures that even households without cable or internet connectivity can benefit from the country’s evolving broadcast infrastructure.
Evolving Regulatory Frameworks and Authorisation Reforms
India’s regulatory landscape is adapting to the convergence of broadcasting platforms. The Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) issued recommendations on the “Framework for Service Authorisations for Broadcasting Services under the Telecommunications Act, 2023,” updating operational and licensing requirements to align with the new legislative regime.
These reforms reflect the government’s intent to support multi-platform distribution, integrate OTT services, and ensure quality of service, accessibility, and market oversight across India’s broadcasting ecosystem.
Conclusion
India’s television ecosystem has entered a new era of digital transformation—driven by technological innovation, multilingual content, and inclusive access. Modern broadcasting advancements such as high-definition and satellite expansion, alongside emerging AI-enabled tools, are already enabling regional language content creation, real-time subtitling, and interactive programming. These developments ensure television continues to be a truly inclusive medium—bridging linguistic, cultural, and digital divides across the nation.
Supported by government-led initiatives in digital infrastructure, public service broadcasting, and content innovation, television is evolving from a one-way communication channel into a participatory platform that reflects India’s diverse voices. From its modest beginnings in 1959 to connecting over 900 million viewers today, the medium stands as both a mirror and a messenger of India’s progress. It continues to promote awareness, foster inclusion, and shape a connected, informed, and empowered India, reinforcing its enduring role as a cornerstone of national communication.
References
Press Information Bureau
https://www.education.gov.in/sites/upload_files/mhrd/files/document-reports/AnnualReport2020-21.pdf
https://www.education.gov.in/sites/upload_files/mhrd/files/document-reports/AnnualReport2020-21.pdf
https://www.education.gov.in/en/nep/aqeg-se
https://trai.gov.in/sites/default/files/2025-07/YIR_08072025_0.pdf
https://prasarbharati.gov.in/digital-terrestrial-tv
https://prasarbharati.gov.in/wp-content/uploads/2024/04/PressRelease-1762343.pdf
https://trai.gov.in/sites/default/files/2024-09/CP_08082023_0.pdf
https://prasarbharati.gov.in/free-dish/
https://trai.gov.in/sites/default/files/2025-02/PR_No.13of2025.pdf
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1623841
https://mib.gov.in/flipbook/93
https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=2141914
https://www.isro.gov.in/genesis.html
https://prasarbharati.gov.in/free-dish
https://www.swayamprabha.gov.in/about/pmevidya
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2176179
Click here to see PDF

PIB Headquarters
ବିଶ୍ୱ ଟେଲିଭିଜନ ଦିବସ ୨୦୨୫
ସାରା ଭାରତରେ ୨୩୦ ନିୟୁତ ପରିବାରକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଛି
21 NOV 2025 11:21AM by PIB Bhubaneswar
• ଭାରତର ଟେଲିଭିଜନ ନେଟୱାର୍କ ସାରା ଦେଶରେ ୨୩୦ ନିୟୁତ ପରିବାରରେ ୯୦୦ ନିୟୁତ ଦର୍ଶକଙ୍କୁ ସଂଯୋଗ କରୁଛି।
• ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ୯୧୮ଘରୋଇ ସାଟେଲାଇଟ୍ ଚ୍ୟାନେଲ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ, ଯାହା ଏକ ଦୃଢ଼ ପ୍ରସାରଣ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି।
• ଦେଶବ୍ୟାପୀ ୬.୫ କୋଟି ଡିଡି ମାଗଣା ଡିସ୍ ଘର, ଡିଜିଟାଲ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି ଏବଂ ମାଗଣା ସାଧାରଣ ପ୍ରବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି।
୨୧.୧୧.୨୦୨୫ : ୧୯୯୬ ମସିହାରେ ଗୃହୀତ ଏକ ପ୍ରସ୍ତାବ ମାଧ୍ୟମରେ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ସାଧାରଣ ସଭାର ଘୋଷଣା ପରେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ନଭେମ୍ବର ୨୧ ତାରିଖରେ ବିଶ୍ୱ ଟେଲିଭିଜନ ଦିବସ ପାଳନ କରାଯାଏ। ଏହି ଦିବସ ଟେଲିଭିଜନକୁ ସୂଚନା ଦେବା, ଶିକ୍ଷା ଦେବା ଏବଂ ଜନମତକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିବା ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗ ତଥା ବିଶ୍ୱ ବୁଝାମଣାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଧ୍ୟମ ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତି ଦିଏ।
ଭାରତରେ, ଯେଉଁଠାରେ ୨୩୦ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ଟେଲିଭିଜନ ପରିବାର ପ୍ରାୟ ୯୦୦ ନିୟୁତ ଦର୍ଶକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚନ୍ତି, ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମଆଇବି) ଏବଂ ଏହାର ସାର୍ବଜନୀନ ପ୍ରସାରଣ ନେଟୱାର୍କ, ପ୍ରସାର ଭାରତୀ ତତ୍ତ୍ୱାବଧାନରେ ଏହି ଦିବସ ପାଳନ କରାଯାଏ। ଦୂରଦର୍ଶନ ଏବଂ ଅଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ରେଡିଓ ଦ୍ୱାରା କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକ ସାର୍ବଜନୀନ ସେବା ଯୋଗାଯୋଗ, ବିକାଶ ବାର୍ତ୍ତାର ପ୍ରସାର ଏବଂ ଜାତୀୟ ସଂହତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଟେଲିଭିଜନର ସ୍ଥାୟୀ ଭୂମିକାକୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ କରିଥାଏ।
ଭାରତରେ ସୂଚନା ଏବଂ ମନୋରଞ୍ଜନ ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ଟେଲିଭିଜନ ସବୁଠାରୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଆସୁଛି, ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପରିବାରକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଛି ଏବଂ ଜନସଚେତନତା ତଥା ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଶାସନର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେଉଛି।
ଆପଣ କ’ଣ ଜାଣିଛନ୍ତି?
ଭାରତର ଗଣମାଧ୍ୟମ ଏବଂ ମନୋରଞ୍ଜନ (ଏମ୍ ଆଣ୍ଡ ଇ) କ୍ଷେତ୍ର ୨୦୨୪ ରେ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଟ.୨.୫ ଟ୍ରିଲିୟନ ଅବଦାନ ଦେଇଥିଲା ଏବଂ ୨୦୨୭ ସୁଦ୍ଧା ଏହା ଟ.୩ ଟ୍ରିଲିୟନ ଅତିକ୍ରମ କରିବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି। କେବଳ ଟେଲିଭିଜନ ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ କ୍ଷେତ୍ର ୨୦୨୪ ରେ ପ୍ରାୟ ଟ.୬୮୦ ବିଲିୟନ ଆୟ କରିଥିଲା। ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଡିଜିଟାଲ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ, ୪କେ ପ୍ରସାରଣ, ସ୍ମାର୍ଟ ଟିଭି, ୫ଜି ଏବଂ ଓଟିଟି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଦ୍ୱାରା ଚାଳିତ ହୋଇଛି ଯାହା ୬୦୦ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କୁ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି।
ଭାରତରେ ଟେଲିଭିଜନର ଅଭିବୃଦ୍ଧି
ଭାରତରେ ଟେଲିଭିଜନ ଏକ ସୀମିତ ପରୀକ୍ଷାମୂଳକ ସେବାରୁ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ପ୍ରସାରଣ ନେଟୱାର୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏକୁ ବିକଶିତ ହୋଇଛି, ଯାହା ଯୋଗାଯୋଗ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ସାର୍ବଜନୀନ ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ନବସୃଜନରେ ଦେଶର ପ୍ରଗତିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଦ୍ଦେଶିତ, ଭାରତର ଟେଲିଭିଜନ ଯାତ୍ରା ଦେଶର ସାମାଜିକ-ଆର୍ଥିକ ବିକାଶକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ - ୧୯୫୦ ଦଶକର ସାମୁଦାୟିକ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରସାରଣରୁ ଆଜି ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଡିଜିଟାଇଜଡ୍, ବହୁ-ଚ୍ୟାନେଲ ପରିବେଶ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ। ନିମ୍ନଲିଖିତ ପର୍ଯ୍ୟାୟଗୁଡ଼ିକ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଚିହ୍ନଟ କରେ, ସରକାରୀ ରେକର୍ଡରେ ଦଲିଲଭୁକ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ନୀତିଗତ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପ୍ରଗତିକୁ ହାଇଲାଇଟ୍ କରେ।
ପରୀକ୍ଷାମୂଳକ ଏବଂ ମୂଳ ପର୍ଯ୍ୟାୟ (୧୯୫୯-୧୯୬୫)
ଭାରତରେ ଟେଲିଭିଜନ ପ୍ରସାରଣ ୧୫ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୧୯୫୯ରେ ପରୀକ୍ଷାମୂଳକ ଭାବରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ଯାହା ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମଆଇବି) ଅଧୀନରେ ଅଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ରେଡିଓ (ଏଆଇଆର) ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା। ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ବିକାଶରେ ଟେଲିଭିଜନର ଭୂମିକା ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା ପାଇଁ ୟୁନେସ୍କୋ ସହଯୋଗରେ ଏହି ସେବା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା। ପ୍ରାରମ୍ଭରେ, ପ୍ରସାରଣ ଦିଲ୍ଲୀର ଏକ ଛୋଟ ପରିଧି ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ସ୍କୁଲ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଉନ୍ନତି ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପରିବେଷଣ କରାଯାଉଥିଲା।
ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (୧୯୬୫-୧୯୮୨)
୧୯୬୫ ମସିହାରେ ନିୟମିତ ଦୈନିକ ପ୍ରସାରଣ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ଯାହା ଅଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ରେଡିଓ (ଏଆଇଆର) ମଧ୍ୟରେ ଦୂରଦର୍ଶନକୁ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଟେଲିଭିଜନ ସେବା ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲା। ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ, ଟେଲିଭିଜନ ଏକ ସୀମିତ ପରୀକ୍ଷଣରୁ ଏକ ବର୍ଦ୍ଧିତ ସାର୍ବଜନୀନ ସେବା ମାଧ୍ୟମରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ହୋଇଥିଲା। ମୁମ୍ବାଇ (୧୯୭୨), ଶ୍ରୀନଗର, ଅମୃତସର ଏବଂ କଲିକତା (୧୯୭୩-୭୫), ଏବଂ ଚେନ୍ନାଇ (୧୯୭୫) ସମେତ ପ୍ରମୁଖ ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ନୂତନ ଟେଲିଭିଜନ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା କଭରେଜ୍ ବିସ୍ତାର କରିଥିଲା ​​ଏବଂ ଜାତୀୟ ପ୍ରସାରଣ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିଥିଲା। ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଜାତୀୟ ମାଧ୍ୟମ ଭାବରେ ଟେଲିଭିଜନର ଦ୍ରୁତ ପ୍ରସାରକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରି, ଦୂରଦର୍ଶନ ଭାରତରେ ପ୍ରସାରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଦିଗ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଥିଲା।
ଏହି ଯୁଗର ଏକ ଐତିହାସିକ ବିକାଶ ଥିଲା ୧୯୭୫-୭୬ ମସିହାରେ ଇସ୍ରୋ ଏବଂ ନାସା ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ସାଟେଲାଇଟ୍ ଇନଷ୍ଟ୍ରକ୍‌ସନାଲ୍ ଟେଲିଭିଜନ ଏକ୍ସପେରିମେଣ୍ଟ (ଏସଆଇଟିଇ), ଯାହା ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଉପଗ୍ରହ-ଆଧାରିତ ଶିକ୍ଷା ପରୀକ୍ଷଣ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଥିଲା। ସାଇଟ୍ ଅଧୀନରେ, ନାସା ର ଏଟିଏସ୍-୬ ଉପଗ୍ରହ ଛଅଟି ରାଜ୍ୟର ୨୦ ଟି ଜିଲ୍ଲାର ପ୍ରାୟ ୨୪୦୦ ଗ୍ରାମରେ ଶିକ୍ଷାଗତ ବିଷୟବସ୍ତୁର ସିଧାସଳଖ ପ୍ରସାରଣ ସକ୍ଷମ କରିଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ଇସ୍ରୋ ଭୂମି ପ୍ରଣାଳୀ ଏବଂ ଏଆଇଆର ପରିଚାଳିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା। କୃଷି, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ପରିବାର ନିୟୋଜନ, ପ୍ରାଥମିକ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଶିକ୍ଷକ ତାଲିମ ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକ - ଭାରତରେ ଉପଗ୍ରହ-ଆଧାରିତ ବିକାଶ ଯୋଗାଯୋଗର ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲା।
ଦୂରଦର୍ଶନ ମନୋରଞ୍ଜନ ବ୍ୟତୀତ ଖବର, ସାର୍ବଜନୀନ ସେବା ପ୍ରସାରଣ, ସାମ୍ପ୍ରଦାୟିକ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଶିକ୍ଷାଗତ ପ୍ରସାରଣରେ ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟାଦେଶକୁ ବିସ୍ତାର କରିଥିଲା। ନେଟୱାର୍କ ସ୍କୁଲ ଶିକ୍ଷା, ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ଏବଂ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟିରେ ସଂରଚିତ ପ୍ରସାରଣ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା, ଯାହା ୟୁଜିସି ର ଉଚ୍ଚ-ଶିକ୍ଷା ଟେଲିକାଷ୍ଟ ଏବଂ ସିଇସି ର ପାଠ୍ୟକ୍ରମ-ଆଧାରିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭଳି ଭବିଷ୍ୟତର ଜାତୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ମଞ୍ଚ ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲା।
ଏହି ଅବଧି ସାରା ଦେଶରେ ପ୍ରାମାଣିକ, ସନ୍ତୁଳିତ ସମାଚାର ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ଦୂରଦର୍ଶନର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଭୂମିକାକୁ ମଧ୍ୟ ଚିହ୍ନିତ କରିଥିଲା, କାରଣ ସାର୍ବଜନୀନ ପ୍ରସାରଣ ମନୋରଞ୍ଜନ ବ୍ୟତୀତ ସାମାଜିକ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ଉପକରଣରେ ବିକଶିତ ହୋଇଥିଲା। ଆଞ୍ଚଳିକ ଦୂରଦର୍ଶନ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ସ୍ଥାନୀୟ-ଭାଷା ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟିକୁ ମଜବୁତ କରିଥିଲା, ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଭାଷାଗତ ବିବିଧତାର ବ୍ୟାପକ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥିଲା। ଟେଲିଭିଜନ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ଉତ୍ପାଦନ ୟୁନିଟ୍ ବିସ୍ତାର ସହିତ, ଦୂରଦର୍ଶନ ସ୍ଥାନୀୟ-ଭାଷା ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟିକୁ ମଜବୁତ କରିଥିଲା ​​ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱକୁ ବିସ୍ତାର କରିଥିଲା।
୧୯୮୦ ଦଶକର ପ୍ରାରମ୍ଭ ସୁଦ୍ଧା, ଭାରତୀୟ ଟେଲିଭିଜନର ସାଂସ୍ଥାଗତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା - ଏକ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ନେଟୱାର୍କ, ଏକ ବିକାଶ-ମୁଖୀ ପ୍ରୋଗ୍ରାମିଂ ନୀତି ଏବଂ ବର୍ଦ୍ଧିତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷମତା ଯାହା ରଙ୍ଗୀନ ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ଜାତୀୟ କଭରେଜ୍ ସମେତ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପ୍ରସାରଣକୁ ଚାଳିତ କରିବ।
ରଙ୍ଗୀନ ଟେଲିଭିଜନ ଏବଂ ଜାତୀୟ କଭରେଜ (୧୯୮୨-୧୯୯୦)
୧୯୮୨ ମସିହାରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ସହିତ ରଙ୍ଗୀନ ଟେଲିଭିଜନର ପ୍ରଚଳନ ଭାରତର ପ୍ରସାରଣ ଇତିହାସରେ ଏକ ଐତିହାସିକ ଘଟଣା ଥିଲା। ଏହି ସମୟରେ ଦୂରଦର୍ଶନ ଅଧୀନରେ ସ୍ଥଳ ଟ୍ରାନ୍ସମିଟରଗୁଡ଼ିକର ଦ୍ରୁତ ପ୍ରସାରଣ ଦେଖାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ଗ୍ରାମୀଣ ଏବଂ ଦୂରଦୂରାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ପ୍ରସାରିତ କରିଥିଲା। ୧୯୯୦ ସୁଦ୍ଧା, ଦୂରଦର୍ଶନର ନେଟୱାର୍କ ଭାରତର ପ୍ରାୟ ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ଜନସଂଖ୍ୟା ଏବଂ ୮୦ ପ୍ରତିଶତ ଭୌଗୋଳିକ ଅଞ୍ଚଳକୁ କଭର କରିଥିଲା। ୧୯୮୦ ଦଶକରେ, ଦୂରଦର୍ଶନ ଏହାର ଆଞ୍ଚଳିକ ପ୍ରସାରଣ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକର ଭୂମିକା ମଧ୍ୟ ବିସ୍ତାର କରିଥିଲା ​​- ଯାହା ଦୂରଦର୍ଶନ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଜଣାଶୁଣା - ଯାହା ଆଞ୍ଚଳିକ ଭାଷାରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ କରିଥାଏ, ଏହାଦ୍ୱାରା ଜାତୀୟ ପ୍ରସାରଣରେ ଭାଷାଗତ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ବିବିଧତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିଥାଏ।
ଉଦାରୀକରଣ ଏବଂ ସାଟେଲାଇଟ୍ ଯୁଗ (୧୯୯୧-୨୦୧୧)
୧୯୯୦ ଦଶକର ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ଆର୍ଥିକ ଉଦାରୀକରଣ ସହିତ, ଭାରତର ଟେଲିଭିଜନ ଦୃଶ୍ୟପଟ ଘରୋଇ ସାଟେଲାଇଟ୍ ପ୍ରସାରକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଖୋଲା ଯାଇଥିଲା। ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଘରୋଇ ଚ୍ୟାନେଲଗୁଡ଼ିକରେ ଷ୍ଟାର ଟିଭି (୧୯୯୧), ଜୀ ଟିଭି (୧୯୯୨) ଏବଂ ସୋନି ଏଣ୍ଟରଟେନମେଣ୍ଟ ଟେଲିଭିଜନ (୧୯୯୫) ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା, ଯାହା ମନୋରଞ୍ଜନ, ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର, ସଙ୍ଗୀତ ଏବଂ ସମାଚାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ନୂତନ ଫର୍ମାଟ ପ୍ରଚଳନ କରିଥିଲା ​​ଏବଂ ଏକ ବହୁ-ଚ୍ୟାନେଲ ସାଟେଲାଇଟ୍ ଟେଲିଭିଜନ ଇକୋସିଷ୍ଟମର ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା।
ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ, ଦୂରଦର୍ଶନ ଏହାର ଜାତୀୟ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ନେଟୱାର୍କକୁ ବିସ୍ତାର ଏବଂ ବିବିଧ କରିଥିଲା। ଡିଡି ନ୍ୟାସନାଲ୍, ଡିଡି ମେଟ୍ରୋ, ଡିଡି ନ୍ୟୁଜ୍, ଡିଡି ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଅନେକ ଡିଡି କେନ୍ଦ୍ର (ଦୂରଦର୍ଶନ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ରାଜ୍ୟ ପ୍ରସାରଣ କେନ୍ଦ୍ର) ପରି ଚ୍ୟାନେଲଗୁଡ଼ିକ ସାର୍ବଜନୀନ-ସେବା ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ-ଭାଷା ବିଷୟବସ୍ତୁ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା, ଯାହା ଘରୋଇ ନେଟୱାର୍କ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ସହିତ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ପ୍ରବେଶକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲା।
ଏହି ଯୁଗରେ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଡିଜିଟାଲ୍ ସାଟେଲାଇଟ୍ ପ୍ରସାରଣକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଥିଲା। ଡିସେମ୍ବର ୨୦୦୪ରେ ଡିଡି ଡାଇରେକ୍ଟ ପ୍ଲସର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଥିଲା, ଭାରତର ପ୍ରଥମ ଫ୍ରି-ଟୁ-ଏୟାର ଡାଇରେକ୍ଟ-ଟୁ-ହୋମ୍ (ଡିଟିଏଚ୍) ସେବା, ଯାହା ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଦୂରଦୂରାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଟେଲିଭିଜନର ପ୍ରବେଶକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି କରିଥିଲା।
ଆପଣ ଜାଣିଛନ୍ତି କି?
ପ୍ରସାର ଭାରତୀ ଆଇନ, ୧୯୯୦ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱୟଂଶାସିତ ସାର୍ବଜନୀନ ସେବା ପ୍ରସାରଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ଆଇନ ୨୩ ନଭେମ୍ବର ୧୯୯୭ରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ହୋଇଥିଲା, ଯାହା ପ୍ରସାର ଭାରତୀ ନିଗମ ଗଠନ କରିଥିଲା।
ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତା ସହିତ, ଦୂରଦର୍ଶନ ଏବଂ ଅଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ରେଡିଓକୁ ଏହାର ଦୁଇଟି ପ୍ରାଥମିକ ସମ୍ପ୍ରସାରକ ଭାବରେ ନିଗମ ଅଧୀନକୁ ଅଣାଯାଇଥିଲା। ଏହି ଆଇନ ପ୍ରସାର ଭାରତୀଙ୍କୁ ସ୍ୱାଧୀନ ଏବଂ ନିରପେକ୍ଷ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଏ, ଯାହା ଜନସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ ବିବିଧ ପ୍ରସାରଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥାଏ।
ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ପ୍ରସାରଣ ପର୍ଯ୍ୟାୟ (୨୦୧୨-ବର୍ତ୍ତମାନ)
ଭାରତ ସରକାର କେବୁଲ ଟେଲିଭିଜନ ନେଟୱାର୍କ (ନିୟନ୍ତ୍ରଣ) ଆଇନ, ୧୯୯୫ ଅଧୀନରେ ୨୦୧୨ ଏବଂ ୨୦୧୭ ମଧ୍ୟରେ ଚାରୋଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ କେବୁଲ ଟିଭି ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଉନ୍ନତ ସିଗନାଲ ଗୁଣବତ୍ତା ଏବଂ ଦର୍ଶକଙ୍କ ପସନ୍ଦ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲା। ପ୍ରସାର ଭାରତୀର ଡିଡି ଫ୍ରି ଡିଶ୍, ଭାରତର ଏକମାତ୍ର ଫ୍ରି-ଟୁ-ଏୟାର ଡିଟିଏଚ୍ ସେବା, ଡିଜିଟାଲ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ମାଧ୍ୟମ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଥିଲା, ଯାହା ୨୦୨୪ ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରାୟ ୫ କୋଟି ପରିବାରରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲା। ଆଜି, ଭାରତର ବିଶାଳ ଟେଲିଭିଜନ ନେଟୱାର୍କ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଶହ ଶହ କୋଟି ଦର୍ଶକଙ୍କୁ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି, ଟେଲିଭିଜନକୁ ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ସୁଗମ ଗଣ ଯୋଗାଯୋଗ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ କରିଛି ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଦର୍ଶକଙ୍କୁ ସମାନ ଭାବରେ ସଂଯୋଗ କରୁଛି।
ଶିକ୍ଷାଗତ ପଦକ୍ଷେପ
ଭାରତରେ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ଟେଲିଭିଜନ ଦୀର୍ଘଦିନ ଧରି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଧ୍ୟମ ହୋଇଆସିଛି, ଯାହା ସମନ୍ବିତ ଶିକ୍ଷାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଜ୍ଞାନର ପ୍ରବେଶରେ ଥିବା ବ୍ୟବଧାନକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଏହାର ବ୍ୟାପକ ପ୍ରସାରକୁ ବ୍ୟବହାର କରୁଛି। ସାର୍ବଜନୀନ ପ୍ରସାରଣ, ବିଶେଷକରି ଦୂରଦର୍ଶନ ଏବଂ ଡିଡି ଫ୍ରି ଡିଶ ମାଧ୍ୟମରେ, ଗ୍ରାମୀଣ, ଦୂରଦୂରାନ୍ତ ଏବଂ ଅନୁନ୍ନତ ଅଞ୍ଚଳ ସମେତ ସାରା ଦେଶର ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀଙ୍କ ପାଇଁ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ-ସମ୍ମତ ପାଠ, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ଶିକ୍ଷକ ତାଲିମ ସମ୍ବଳକୁ ବିସ୍ତାର କରିବାରେ ଏକ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ଦଶନ୍ଧି ଧରି, ସରକାରଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ପାରମ୍ପରିକ ପ୍ରସାରଣକୁ ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସହିତ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ସଂଯୁକ୍ତ କରିଛି, ଏକ ହାଇବ୍ରିଡ୍ ଶିକ୍ଷଣ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ଯାହା ପ୍ରବେଶଯୋଗ୍ୟତା, ଗୁଣାତ୍ମକ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାଗତ ପ୍ରଭାବକୁ ମିଶ୍ରଣ କରେ।
କୋଭିଡ୍-୧୯ ସମୟରେ ଶିକ୍ଷାଗତ ପ୍ରସାରଣ
କୋଭିଡ୍-୧୯ ମହାମାରୀ ସମୟରେ, ସ୍କୁଲ ଏବଂ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ବନ୍ଦ ଥିବା ସମୟରେ ଦୂରଦର୍ଶନ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଥିଲା, ଶିକ୍ଷାର ନିରନ୍ତରତାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବାରେ ଦୂରଦର୍ଶନ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା। ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମଓଇ), ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମଆଇବି) ଏବଂ ପ୍ରସାର ଭାରତୀ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରଖି, ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଟେଲିଭିଜନ ଶିକ୍ଷଣ ସମାଧାନଗୁଡ଼ିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଥିଲା ​​ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ସଂଯୋଗ ନଥିବା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ପଛରେ ନ ରହିପାରିବେ। ଦୂରଦର୍ଶନର ଜାତୀୟ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ଚ୍ୟାନେଲଗୁଡ଼ିକ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ବିଷୟବସ୍ତୁ, ଶିକ୍ଷକ-ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ଅଧିବେଶନ ଏବଂ ବିଷୟ-ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବିଷୟବସ୍ତୁ ପ୍ରସାରଣ କରେ, ଯାହା ଗ୍ରାମୀଣ ଏବଂ ଦୂରଦୂରାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଇ-ବିଦ୍ୟା ପଦକ୍ଷେପ
ସରକାରଙ୍କ ଡିଜିଟାଲ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଅଧୀନରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଇ-ବିଦ୍ୟା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ଡିଜିଟାଲ, ଅନଲାଇନ୍ ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ-ଆଧାରିତ ଶିକ୍ଷା ସମ୍ବଳଗୁଡ଼ିକୁ ଏକୀକୃତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟାପକ ପଦକ୍ଷେପ, ସାରା ଦେଶରେ ସମସ୍ତ ଡିଜିଟାଲ ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ-ଆଧାରିତ ଶିକ୍ଷା ପଦ୍ଧତିକୁ ଏକୀକୃତ ଏବଂ ସୁବ୍ୟବସ୍ଥିତ କରିବା ପାଇଁ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ପଦକ୍ଷେପର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉପାଦାନ ହେଉଛି "ଏକ ଶ୍ରେଣୀ - ଏକ ଚ୍ୟାନେଲ" ଯୋଜନା, ଯାହା ସ୍ୱୟଂ ପ୍ରଭା ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ ୧୨ଟି ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଡିଟିଏଚ୍ ଟେଲିଭିଜନ ଚ୍ୟାନେଲ (ଶ୍ରେଣୀ ୧-୧୨) ପ୍ରଚଳନ କରିଥିଲା, ଏନସିଇଆରଟି ଏବଂ ସହଭାଗୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ-ଆଧାରିତ ବିଷୟବସ୍ତୁ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା। ଏହି ଚ୍ୟାନେଲଗୁଡ଼ିକ ଦୂରଦର୍ଶନର ଡିଟିଏଚ୍ ସେବା (ଡିଡି ମାଗଣା ଡିଶ ସମେତ), ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଫ୍ରି-ଟୁ-ଏୟାର ସାଟେଲାଇଟ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ-ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଶିକ୍ଷା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ଜାତୀୟ ବିଷୟବସ୍ତୁକୁ ପରିପୂରକ କରୁଥିବା ଆଞ୍ଚଳିକ ଦୂରଦର୍ଶନ ଚ୍ୟାନେଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଉପଲବ୍ଧ।
ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱୟଂ, ଦୀକ୍ଷା ଏବଂ ଏନସିଇଆରଟି ସମ୍ବଳ ଭଳି ଡିଜିଟାଲ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ସହିତ ଟେଲିଭିଜନ ଶିକ୍ଷାକୁ ସମନ୍ୱିତ କରେ। ଏହା ବ୍ୟାପକ, ସମାନ ପ୍ରବେଶ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ - ବିଶେଷକରି ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ନଥିବା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ - ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି (ଏନଇପି) ୨୦୨୦ର ନୀତି ସହିତ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ସମନ୍ୱିତ।
ଆପଣ ଜାଣିଛନ୍ତି କି?
ଷ୍ଟଡି ୱେବ୍ସ ଅଫ୍ ଆକ୍ଟିଭ୍ ଲର୍ଣ୍ଣିଂ ଫର୍ ୟଙ୍ଗ ଆସ୍ପାୟାରିଂ ମାଇଣ୍ଡ (ସ୍ବୟମ୍): ସ୍କୁଲ, ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପାଇଁ ଅନଲାଇନ୍ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ (ଏମଓଓସି) ପାଇଁ ଭାରତର ଜାତୀୟ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ। ଆଇଆଇଟି, ୟୁଜିସି, ଏନସିଇଆରଟି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଜାତୀୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରୁ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ-ବିଷୟବସ୍ତୁ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରଦାନ କରେ।
ଜ୍ଞାନ ଅଂଶୀଦାର ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ୍ ଭିତ୍ତିଭୂମି (ଦୀକ୍ଷା): ସ୍କୁଲ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ, ଶିକ୍ଷକ ତାଲିମ, ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ଏବଂ ବହୁଭାଷୀ ଡିଜିଟାଲ୍ ବିଷୟବସ୍ତୁକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଥିବା ଏକ ସରକାରୀ ଶିକ୍ଷଣ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ। ଛାତ୍ର ଏବଂ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଫଲାଇନ୍ ଏବଂ ଅନଲାଇନ୍ ପ୍ରବେଶ ସକ୍ଷମ କରେ।
ଏନସିଇଆରଟି ଡିଜିଟାଲ୍ ବିଷୟବସ୍ତୁ ସଂଗ୍ରହାଳୟ - ଜାତୀୟ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ସମନ୍ୱିତ ପାଠ୍ୟପୁସ୍ତକ, ଇ-ସମ୍ବଳ ଏବଂ ଇଣ୍ଟରାକ୍ଟିଭ୍ ଶିକ୍ଷଣ ସାମଗ୍ରୀ ପ୍ରଦାନ କରେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଇ-ବିଦ୍ୟା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି:
• ସ୍କୁଲ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ୧୨ ଟି ସମର୍ପିତ ଡିଟିଏଚ୍ ଟେଲିଭିଜନ ଚ୍ୟାନେଲ (୧ ରୁ ୧୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶ୍ରେଣୀ ପାଇଁ ଗୋଟିଏ),
• ସ୍ୱୟମ୍, ଦୀକ୍ଷା, ଏବଂ ଏନସିଇଆରଟି ଡିଜିଟାଲ୍ ବିଷୟବସ୍ତୁ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ, ଏବଂ
• ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ସଂଯୋଗ ବିନା ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଦୂରଦର୍ଶନ ଜାତୀୟ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ଚ୍ୟାନେଲ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରସାରଣ ପ୍ରବେଶ।
ଏକତ୍ର, ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ସାର୍ବଜନୀନ ସେବା ପ୍ରସାରଣକୁ ଏକ ଉପକରଣ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରେ।
ସ୍ୱୟମ୍ ପ୍ରଭା ଶିକ୍ଷଣୀୟ ଚ୍ୟାନେଲଗୁଡ଼ିକ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଇ-ବିଦ୍ୟାର ପରିପୂରକ, ସ୍ୱୟମ୍ ପ୍ରଭା ପଦକ୍ଷେପ ଉଚ୍ଚମାନର ଶିକ୍ଷାଗତ ଟିଭି ଚ୍ୟାନେଲଗୁଡ଼ିକର ଏକ ସେଟ୍ ପରିଚାଳନା କରେ ଯାହା ପାଠ୍ୟକ୍ରମ-ଆଧାରିତ ବିଷୟବସ୍ତୁ ୨୪×୭ଜିସାଟ୍ ସାଟେଲାଇଟ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରସାରଣ କରେ।
ମୁଖ୍ୟ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ:
• ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା, ସ୍କୁଲ ଶିକ୍ଷା, ଶିକ୍ଷକ ତାଲିମ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଚ୍ୟାନେଲଗୁଡ଼ିକ
• ଆଇଆଇଟି, ୟୁଜିସି, ସିଇସି, ଇଗ୍‌ନୁ, ଏନସିଇଆରଟି, ଏନଆଇଓଏସ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଜାତୀୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଦ୍ୱାରା ବିକଶିତ ବିଷୟବସ୍ତୁ
• ନମନୀୟତାକୁ ସର୍ବାଧିକ କରିବା ପାଇଁ ପୁନରାବୃତ୍ତି ସ୍ଲଟ୍ ସହିତ ନିରନ୍ତର ପ୍ରସାରଣ
• ଡିଡି ମାଗଣା ଡିଶ୍ ସମେତ ଡିଟିଏଚ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମଗୁଡ଼ିକରେ ଉପଲବ୍ଧତା
ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯେ ସ୍କୁଲ ଏବଂ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀ ଉଭୟଙ୍କ ପାଇଁ ଶୈକ୍ଷିକ ବିଷୟବସ୍ତୁ ପ୍ରତି ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ପ୍ରବେଶ ରହିବ, ଯାହା ଭାରତର ମିଶ୍ରିତ ଶିକ୍ଷା ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବ।
ଦର୍ଶକସଂଖ୍ୟା ଏବଂ ସାମାଜିକ-ଆର୍ଥିକ ପ୍ରଭାବ
ସାଟେଲାଇଟ୍ ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ଚ୍ୟାନେଲଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରବଳ ପ୍ରବେଶ ସହିତ ଟେଲିଭିଜନ ଭାରତରେ ସର୍ବାଧିକ ପ୍ରବେଶିତ ମାଧ୍ୟମ ହୋଇ ରହିଛି। ୩୧ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା, ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମଆଇବି) ଭାରତରେ ୯୧୮ ଟି ଘରୋଇ ସାଟେଲାଇଟ୍ ଟିଭି ଚ୍ୟାନେଲକୁ (ଅପଲିଙ୍କିଂ, ଡାଉନଲିଙ୍କିଂ କିମ୍ବା ଉଭୟ ପାଇଁ) ଅନୁମତି ଦେଇଥିଲା। ଏଥିମଧ୍ୟରୁ, ଭାରତରେ ୯୦୮ ଟି ଚ୍ୟାନେଲ ଡାଉନଲିଙ୍କିଂ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ଥିଲା, ଯାହା ମଧ୍ୟରୁ ୩୩୩ଟି ଦେୟଯୁକ୍ତ ଟିଭି ଚ୍ୟାନେଲ (୨୩୨ ଏସଡି + ୧୦୧ ଏଚଡି) ଥିଲା।
ଏସଡି ଚ୍ୟାନେଲଗୁଡ଼ିକ କମ୍ ରିଜୋଲ୍ୟୁସନ୍ ଏବଂ ବ୍ୟାଣ୍ଡୱିଡଥ୍ ରେ ଭିଡିଓ ପ୍ରଦାନ କରେ, ଯେତେବେଳେ ଏଚଡି ଚ୍ୟାନେଲଗୁଡ଼ିକ ବର୍ଦ୍ଧିତ ରିଜୋଲ୍ୟୁସନ୍ ଯୋଗୁଁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ଅଧିକ ଚିତ୍ର ସ୍ପଷ୍ଟତା ଏବଂ ବିସ୍ତୃତ ପ୍ରଦାନ କରେ, ଯାହା ଦେଖିବା ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରେ, ବିଶେଷକରି ବଡ଼ ସ୍କ୍ରିନରେ। ୨୦୧୪ ରେ ୮୨୧ ରୁ ୨୦୨୫ ରେ ୯୧୮ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚ୍ୟାନେଲ ସଂଖ୍ୟାରେ ବୃଦ୍ଧି ଦର୍ଶାଏ ଯେ କିପରି ଭାଷାଗତ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଟେଲିଭିଜନ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ସୂଚନାମୂଳକ ମାଧ୍ୟମ ହୋଇ ରହିଛି।
ଟେଲିଭିଜନର ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସାମାଜିକ-ଆର୍ଥିକ ପ୍ରଭାବ ଅଛି: ଏହା ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟି, ପ୍ରସାରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ନିୟାମକ ଅନୁପାଳନରେ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରେ; ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ବଣ୍ଟନରେ ଜୀବିକାକୁ ସମର୍ଥନ କରେ; ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଏବଂ ଅର୍ଦ୍ଧ-ସହରୀ ଜନସଂଖ୍ୟା ପାଇଁ ଶିକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ପ୍ରବେଶକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ। ଟେଲିଭିଜନର ବ୍ୟାପକ ପହଞ୍ଚ, ଭାଷାଗତ ବିବିଧତା ଏବଂ ନିୟାମକ ତଦାରଖ ଭାରତର ଗଣମାଧ୍ୟମ ଦୃଶ୍ୟପଟରେ ଏକ ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ବାହକ ଭାବରେ ଏହାର ନିରନ୍ତର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରେ।
ଭାରତୀୟ ଟେଲିଭିଜନରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ନବସୃଜନ
ଡିଜିଟାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉନ୍ନୟନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ନବସୃଜନ ଏବଂ ନିୟାମକ ସଂସ୍କାର ମାଧ୍ୟମରେ ଟେଲିଭିଜନ ପ୍ରସାରଣ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଇ ଗତି କରୁଛି ଯାହାକି ସରକାରୀ ନୀତି ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ ପ୍ରସାରକ, ପ୍ରସାର ଭାରତୀ ଦ୍ୱାରା ପଦକ୍ଷେପ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ।
ଟେରେଷ୍ଟ୍ରିଆଲ୍ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଆଧୁନିକୀକରଣ
ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଆନାଲଗ୍ ରୁ ଡିଜିଟାଲ ଟେରେଷ୍ଟ୍ରିଆଲ୍ ଟ୍ରାନ୍ସମିଶନ (ଡିଟିଟି) କୁ ଭାରତର ପରିବର୍ତ୍ତନ ଗତି ସଂଗ୍ରହ କରିଛି। ଆନାଲଗ୍ ଟେରେଷ୍ଟ୍ରିଆଲ୍ ଟ୍ରାନ୍ସମିଶନଗୁଡ଼ିକ ଐତିହାସିକ ଭାବରେ ପ୍ରାୟ ୮୮ ପ୍ରତିଶତ ଜନସଂଖ୍ୟାକୁ କଭର କରିଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ସିଷ୍ଟମର ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ସୀମା ଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧିତ ଚ୍ୟାନେଲ କ୍ଷମତା ଏବଂ ନିମ୍ନ ଚିତ୍ର ତଥା ଶବ୍ଦ ଗୁଣବତ୍ତା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଡିଜିଟାଲ ଟେରେଷ୍ଟ୍ରିଆଲ୍ ଟେଲିଭିଜନ (ଡିଟିଟି) କ'ଣ?
ଡିଟିଟି ପାରମ୍ପରିକ ଆନାଲଗ୍ ଟ୍ରାନ୍ସମିଶନକୁ ବଦଳାଇ, ଟେରେଷ୍ଟ୍ରିଆଲ୍ ବ୍ରଡକାଷ୍ଟ ଟାୱାର ମାଧ୍ୟମରେ ଡିଜିଟାଲ ଭାବରେ ଟେଲିଭିଜନ ସିଗନାଲଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରସାରିତ କରେ। ଏହା କେବୁଲ୍ କିମ୍ବା ସାଟେଲାଇଟ୍ ଲିଙ୍କ୍ ବିନା ଏକାଧିକ ଚ୍ୟାନେଲ, ତୀକ୍ଷ୍ଣ ଚିତ୍ର ଗୁଣବତ୍ତା ଏବଂ ମୋବାଇଲ୍ ଗ୍ରହଣକୁ ସକ୍ଷମ କରେ।
ଡିଜିଟାଲ ଟେରେଷ୍ଟ୍ରିଆଲ୍ ଟ୍ରାନ୍ସମିଶନ ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମର ଅଧିକ ଦକ୍ଷ ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ଉନ୍ନତ ସିଗନାଲ ସ୍ପଷ୍ଟତା ପ୍ରଦାନ କରେ। ଭାରତର ଡିଟିଟି ନେଟୱାର୍କ ଡିଭିବି-ଟି୨ (ଡିଜିଟାଲ୍ ଭିଡିଓ ବ୍ରଡକାଷ୍ଟିଂ - ଦ୍ୱିତୀୟ ପିଢ଼ିର ଟେରେଷ୍ଟ୍ରିଏଲ୍) ମାନକ ବ୍ୟବହାର କରେ, ଯାହା ମୋବାଇଲ୍ କିମ୍ବା ଘର ଭିତର ପରିବେଶ ସମେତ ଉନ୍ନତ ଗ୍ରହଣ ସହିତ ଏକକ ଫ୍ରିକ୍ୱେନ୍ସିରେ ଏକାଧିକ ଟିଭି ଚ୍ୟାନେଲକୁ ପ୍ରସାରଣ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଏ। ପ୍ରଥମ ଡିଭିବି-ଟି୨ ଡିଜିଟାଲ୍ ଟ୍ରାନ୍ସମିଟରଗୁଡ଼ିକୁ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୧୬ ରେ ୧୬ ଟି ସହରରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରାଯାଇଥିଲା। ଏଥିରେ ଦେଶର ୬୩୦ ଟି ସ୍ଥାନରେ ଡିଜିଟାଲ୍ ନେଟୱାର୍କକୁ ବିସ୍ତାର କରିବାର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଯୋଜନା ରହିଥିଲା।
ପ୍ରାୟ ୫୦ ଟି ରଣନୈତିକ ସ୍ଥାନ ବ୍ୟତୀତ ଦୂରଦର୍ଶନର ପ୍ରାୟ ସମସ୍ତ ଆନାଲଗ୍ ଟେରେଷ୍ଟ୍ରିଏଲ୍ ଟ୍ରାନ୍ସମିଟରଗୁଡ଼ିକୁ ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ବନ୍ଦ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଅବଶିଷ୍ଟ ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକ - ମୁଖ୍ୟତଃ ସୀମାନ୍ତ, ଦୂରବର୍ତ୍ତୀ କିମ୍ବା ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଅଞ୍ଚଳରେ - ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଟେଲିଭିଜନ କଭରେଜ୍ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରନ୍ତି ଯେଉଁଠାରେ ଡିଟିଏଚ୍ କିମ୍ବା କେବୁଲ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ହୋଇପାରେ। ଏକ ସୀମିତ ଆନାଲଗ୍ ପଦଚିହ୍ନ ରଖିବା ପୂର୍ଣ୍ଣ ଡିଜିଟାଲ୍ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସମୟରେ ସେବା ନିରନ୍ତରତାକୁ ସମର୍ଥନ କରେ, ଯେତେବେଳେ ବିସ୍ତୃତ ଫେଜ୍-ଆଉଟ୍ ମୂଲ୍ୟବାନ ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ୍ ମୁକ୍ତ କରେ ଯାହାକୁ ୫ଜି ପ୍ରସାରଣ ସେବା ଭଳି ଆଧୁନିକ ଯୋଗାଯୋଗ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପାଇଁ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରାଯାଇପାରିବ।
ସାର୍ବଜନୀନ ଫ୍ରି ଟୁ ଏୟାର ଡିଟିଏଚ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରବେଶ ବିସ୍ତାର କରିବା
କେବୁଲ କିମ୍ବା ସ୍ଥଳଭାଗ ସଂଯୋଗ ନଥିବା ପରିବାରମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ, ବିଶେଷକରି ଦୂରଦୂରାନ୍ତ, ସୀମାନ୍ତ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ, ପ୍ରସାର ଭାରତୀର ଡିଡି ମାଗଣା ଡିଶକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ପରିମାଣରେ ବିସ୍ତାର କରାଯାଇଛି। ସରକାରୀ ଆକଳନ ସୂଚାଇଛି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ୬.୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପରିବାର ଏହି ଫ୍ରି ଟୁ ଏୟାର ଡିଟିଏଚ୍ ସେବା ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି। ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଏମପିଇଜି ୨ ଏବଂ ଏମପିଇଜି ୪ ସ୍ଲଟ୍ ଉଭୟକୁ ସ୍ଥଗିତ କରେ ଏବଂ ଇ-ନିଲାମ ଆବଣ୍ଟନ ମାଧ୍ୟମରେ ଘରୋଇ ଟିଭି ଚ୍ୟାନେଲଗୁଡ଼ିକୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରେ, ଯାହା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଗ୍ରହଣ ଏବଂ ବିଷୟବସ୍ତୁ ବିବିଧତା ପ୍ରତି ଏକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ଏମପିଇଜି କ’ଣ?
ଏମପିଇଜି (ମୁଭିଂ ପିକ୍ଚର ଏକ୍ସପର୍ଟ ଗ୍ରୁପ୍) ଡିଜିଟାଲ୍ ଭିଡିଓ ସଙ୍କୋଚନ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ମାନଦଣ୍ଡକୁ ବୁଝାଏ।
• ଏମପିଇଜି -୨ ପୁରୁଣା ସେଟ୍-ଟପ୍ ବକ୍ସରେ ମାନକ-ପରିଭାଷା (ଏସଡି) ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ।
• ଏମପିଇଜି -୪ ଉଚ୍ଚ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଗୁଣବତ୍ତା ପ୍ରଦାନ କରେ, ହାଇ-ଡେଫିନେସନ୍ (ଏଚଡି) ସେବାଗୁଡ଼ିକୁ ସମର୍ଥନ କରେ।
• ଡିଡି ଫ୍ରି ଡିଶ୍ ଡିଭାଇସଗୁଡ଼ିକରେ ସୁସଙ୍ଗତତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ଚ୍ୟାନେଲ କ୍ଷମତାକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ଉଭୟ ଫର୍ମାଟ୍ ବ୍ୟବହାର କରେ।
ଏହାର ସ୍ଥାପନା ପରଠାରୁ, ଡିଡି ଫ୍ରି ଡିଶ୍ ଚ୍ୟାନେଲ କ୍ଷମତାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବୃଦ୍ଧି ଦେଖିଛି - ୨୦୧୪ ରେ ୫୯ ଚ୍ୟାନେଲରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୨୦୨୫ ରେ ୪୮୨ ଚ୍ୟାନେଲରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ଯାହା ସାରା ଦେଶରେ ଜାତୀୟ, ଆଞ୍ଚଳିକ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାଗତ ବିଷୟବସ୍ତୁର ବିସ୍ତୃତ ପରିସରକୁ ପ୍ରବେଶକୁ ବିସ୍ତାର କରିଛି।
ଡିଡି ଫ୍ରି ଡିଶ୍ ସାରା ଭାରତରେ ଟେଲିଭିଜନ ପ୍ରବେଶକୁ ବିସ୍ତାର କରିବାରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଆସୁଛି, ବିଶେଷକରି ଦୂରବର୍ତ୍ତୀ, ସୀମାନ୍ତ ଏବଂ ଅନୁନ୍ନତ ଅଞ୍ଚଳରେ। ଏକ ଫ୍ରି-ଟୁ-ଏୟାର ଡାଇରେକ୍ଟ-ଟୁ-ହୋମ୍ (ଡିଟିଏଚ୍) ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାବରେ, ଏହା ଜାତୀୟ, ଆଞ୍ଚଳିକ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାଗତ ବିଷୟବସ୍ତୁକୁ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ପ୍ରବେଶ ପ୍ରଦାନ କରି ଦୂରଦର୍ଶନର ଡିଜିଟାଲ୍ ଟେରେଷ୍ଟ୍ରିଆଲ୍ ନେଟୱାର୍କକୁ ପରିପୂରକ କରେ। ଏହାର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକୃତ ମଡେଲ୍ ନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯେ କେବୁଲ୍ କିମ୍ବା ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ସଂଯୋଗ ବିନା ପରିବାର ମଧ୍ୟ ଦେଶର ବିକଶିତ ପ୍ରସାରଣ ଭିତ୍ତିଭୂମିରୁ ଉପକୃତ ହୋଇପାରିବେ।
ବିକଶିତ ନିୟାମକ ଢାଞ୍ଚା ଏବଂ ପ୍ରାଧିକରଣ ସଂସ୍କାର
ଭାରତର ନିୟାମକ ଦୃଶ୍ୟପଟ ପ୍ରସାରଣ ପ୍ଲାଟଫର୍ମଗୁଡ଼ିକର ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ଖାପ ଖୁଆଇବାରେ ଲାଗିଛି। ଟେଲିକମ୍ ରେଗୁଲାଟୋରି ଅଥୋରିଟି ଅଫ୍‌ ଇଣ୍ଡିଆ (ଟିଆରଏଆଇ) "ଦୂରସଂଚାର ଆଇନ, ୨୦୨୩ ଅନ୍ତର୍ଗତ ପ୍ରସାରଣ ସେବା ପାଇଁ ସେବା ପ୍ରାଧିକରଣ ପାଇଁ ଢାଞ୍ଚା" ଉପରେ ସୁପାରିଶ ଜାରି କରିଛି, ନୂତନ ବିଧାନସଭା ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ସମନ୍ୱିତ ହେବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଏବଂ ଲାଇସେନ୍ସିଂ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଅପଡେଟ୍ କରୁଛି।
ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ବହୁ-ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ବଣ୍ଟନକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା, ଓଟିଟି ସେବାଗୁଡ଼ିକୁ ସମନ୍ୱିତ କରିବା ଏବଂ ଭାରତର ପ୍ରସାରଣ ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ସେବାର ଗୁଣବତ୍ତା, ପ୍ରବେଶଯୋଗ୍ୟତା ଏବଂ ବଜାର ତଦାରଖ ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ଭାରତର ଟେଲିଭିଜନ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଡିଜିଟାଲ୍ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଏକ ନୂତନ ଯୁଗରେ ପ୍ରବେଶ କରିଛି—ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ନବସୃଜନ, ବହୁଭାଷୀ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ। ଉଦୀୟମାନ ଏଆଇ-ସକ୍ଷମ ଉପକରଣ ସହିତ ହାଇ-ଡେଫିନେସନ୍ ଏବଂ ସାଟେଲାଇଟ୍ ପ୍ରସାରଣ ଭଳି ଆଧୁନିକ ପ୍ରସାରଣ ଉନ୍ନତି ପୂର୍ବରୁ ଆଞ୍ଚଳିକ ଭାଷା ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟି, ରିୟଲ୍ ଟାଇମ୍ ସବ୍‌ ଟାଇଟଲିଂ ଏବଂ ଇଣ୍ଟରାକ୍ଟିଭ୍ ପ୍ରୋଗ୍ରାମିଂକୁ ସକ୍ଷମ କରୁଛି। ଏହି ବିକାଶଗୁଡ଼ିକ ନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯେ ଟେଲିଭିଜନ ଏକ ପ୍ରକୃତ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ମାଧ୍ୟମ ଭାବରେ ଜାରି ରହିଛି—ସାରା ଦେଶରେ ଭାଷାଗତ, ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ବିଭାଜନକୁ ଦୂର କରୁଛି।
ଡିଜିଟାଲ୍ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ସାର୍ବଜନୀନ ସେବା ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ବିଷୟବସ୍ତୁ ନବସୃଜନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସରକାରଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ପଦକ୍ଷେପ ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥିତ, ଟେଲିଭିଜନ ଗୋଟିଏ ପାର୍ଶ୍ବ ଯୋଗାଯୋଗ ଚ୍ୟାନେଲରୁ ଏକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ବିକଶିତ ହେଉଛି ଯାହା ଭାରତର ବିବିଧ ସ୍ୱରକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ୧୯୫୯ ମସିହାରେ ଏହାର ଆରମ୍ଭରୁ ଆଜି ୯୦୦ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ଦର୍ଶକଙ୍କୁ ସଂଯୋଗ କରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଏହି ମାଧ୍ୟମ ଭାରତର ପ୍ରଗତିର ଏକ ଦର୍ପଣ ଏବଂ ବାର୍ତ୍ତାବହ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛି। ଏହା ସଚେତନତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଏକ ସଂଯୁକ୍ତ, ସୂଚନାପ୍ରାପ୍ତ ତଥା ସଶକ୍ତ ଭାରତକୁ ଗଠନ କରିବା ଜାରି ରଖିଛି, ଜାତୀୟ ଯୋଗାଯୋଗର ମୂଳଦୁଆ ଭାବରେ ଏହାର ସ୍ଥାୟୀ ଭୂମିକାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରୁଛି।