Ministry of Housing & Urban Affairs
From Shell to Soil: India’s Urban Local Bodies Recycle Coconut Waste into Economic and Environmental Gains
Religious centres such as Puri in Odisha, Varanasi in Uttar Pradesh and Tirupati in Andhra Pradesh have established specialised Material Recovery Facilities to process temple-generated coconut waste
MoHUA Initiative in Bhubaneswar Transforms Temple Coconut Waste into Sustainable Livelihoods and Green Wealth
Green De-Fibering Unit in Kunnamkulam Converts Coconut Waste into Odor-Free Compost, Boosting Farmer Income and Local Green Jobs
PPP Units in Chennai Process Over 1.15 Lakh Metric Tonnes of Coconut Waste into Coir and Compost
Indore’s Integrated Coconut Waste Processing Unit Converts 20 TPD into Cocopeat and Coir, Powering Bio-CNG and Circular Economy
Patna’s Zero-Cost Coconut Waste Model Processes 10 TPD into Coir, Cocopeat and Organic Compost, Diverting Waste from Landfills
31 DEC 2025 12:25PM by PIB Delhi
Once a stubborn by-product of consumption, waste became an ever-growing challenge with rising populations and rapid urbanization. Answering the call of Prime Minister Narendra Modi through the Swachh Bharat Mission, India flipped the script—under the Ministry of Housing Urban Affair’s (MoHUA) leadership and SBM-U, waste is no longer a problem but a resource, transformed into products and revenue. Nowhere is this shift more evident than in coastal cities, where coconut waste—once a civic headache—has found a second life in the circular economy, turning nature’s leftovers into livelihoods and value.
No Shell Left Behind: Under SBM-U 2.0, coconut waste is powering livelihoods—coastal cities convert it into sturdy ropes and rich organic manure.
As tourists flock to coastal cities seeking clean, safe, and beautiful destinations, coconut water remains the drink of choice by the sea—healthy, refreshing, and hugely popular. That popularity once meant mountains of coconut waste heading to landfills. Not anymore. Today, coconut waste is segregated, recycled, and reborn as value—turned into cocopeat for organic manure and soil alternatives, and coir fibres spun into strong ropes. What was once a seaside problem is now a smart solution.
Coconut waste has transformed from mere “green waste” into a high-value resource. Official data shows coconut husk forms 3–5% of urban wet waste—small on paper, but massive when stacked against the 1.6 lakh tonnes of municipal waste generated daily, rising to 6–8% in coastal cities. With Karnataka, Tamil Nadu and Kerala leading production—and Karnataka now taking the top spot—India is proving that even a discarded shell can crack open big economic value.
India’s coconut story is making serious noise on the global stage. As per Cocunut Development Board and Coir Board, the total production crossed 21,000 million units in 2023–24 and 2024–25, led by Kerala, Tamil Nadu, Karnataka and Andhra Pradesh contributing nearly 90%. Through this the waste-to-wealth value chain is earning both green points and foreign exchange. The global coconut coir market is pegged at USD1.45 billion (about ₹12,000 crore) in 2025, with India commanding over 40% of global production. Fuelled by booming demand for cocopeat in soilless farming—especially in Europe and the US—exports are growing at 10–15% annually, with China (37%) and the US (24%) emerging as the biggest buyers, followed by the Netherlands, South Korea and Spain.
In Karnataka, Bengaluru, Mysuru and Mangaluru, the coconut waste to wealth story is cracking open at scale.generating 150–300 metric tonnes of tender coconut waste every day. Tamil Nadu’s Chennai, Coimbatore and Madurai add significantly to the flow. From Kochi and Thiruvananthapuram in Kerala to Visakhapatnam in Andhra Pradesh, Surat in Gujarat, and Mumbai and Pune in Maharashtra, heavy coconut water consumption has led urban local bodies and private players to develop dedicated husk-management clusters. Setting the benchmark, Mysuru and Madurai have achieved 100% recycling of coconut waste, while religious centres such as Puri in Odisha, Varanasi in Uttar Pradesh and Tirupati in Andhra Pradesh have established specialised Material Recovery Facilities to process temple-generated coconut waste—ensuring that no shell is left behind.
Government schemes are giving coconut waste a serious financial push. Under SBM-U 2.0, entrepreneurs and urban local bodies are receiving robust support, with the Centre offering 25–50% Central Financial Assistance to set up waste-processing plants. The Coir Udyami Yojana sweetens the deal further, providing a 40% subsidy for micro and small enterprises on projects up to ₹10 lakh. Add to that the GOBARdhan scheme, which is rolling out 500 new waste-to-wealth plants to turn coconut residues into compost and bio-CNG—proving that when policy meets sustainability, even waste can turn profitable.
Under SBM-U 2.0, cities are turning coconut waste into opportunity with Material Recovery Facilities (MRFs) and dedicated processing units. Around 7.5 lakh people—80% women running SHG-led units—are part of India’s booming coir sector. With 15,000+ units nationwide (7,766 in Tamil Nadu alone), cities like Indore, Bengaluru, and Coimbatore are keeping 100% of coconut waste out of landfills. Nearly 90% of this waste now becomes ropes, mats, and compost instead of burning away for 10–20 years, emitting carbon and methane. Sustainable, profitable, and employment-packed—coconut waste is getting a serious glow-up.
Bhubaneswar’s Palsuni coconut processing plant is turning sacred waste into wealth. It collects 5,000–6,000 coconuts daily from 189 vendors—once discarded temple remnants that clogged drains—and transforms them into 7,500+ kg of coir fiber and ropes, plus 48 metric tonnes of cocopeat-based compost and blocks for farming and gardening. With a 10,000-coconut daily capacity, the plant generates ₹7–9 lakh monthly, while SHG members and Safaimitras gain steady income and dignity through technical training and employment.
Kunnamkulam, Kerala’s Green De-Fibering Unit, with its microbe-enriched cocopeat aerobic composting system is turning coconut husks and wet waste into odor-free compost. Farmers, who once discarded husks, now earn ₹1.25 per husk and deliver them themselves. Run by a six-member team, the unit not only creates local jobs but also teaches advanced composting techniques. Coconut fibers are sold for profit, and leftover short fibers are being turned into innovative bio-pots.
In Greater Chennai, raw coconut husks are converted into compost and coir fiber. Since December 2021, nearly 1.5 lakh metric tonnes of waste have been received, with over 1.15 lakh metric tonnes already processed. Run under a 20-year PPP with WasteArt Communications, the units at Kodungaiyur and Perungudi are operating at full capacity, with a processing fee of about ₹764 per metric tonne. There are nearly 30 regular buyers—including tyre companies, nurseries and forest departments.
In Indore’s coconut waste processing model with a 550 TPD bio-CNG, not a shred of coconut waste goes wasted. Coconut waste is sent straight to a dedicated unit beside the bio-CNG plant, where 20 tonnes are processed daily through a smart dual-line system: the dry line produces cocopeat that boosts soil moisture retention by up to 500%, while the wet line extracts coir fibre for ropes, sculptures and crafts. Spanning 20,000 sq ft and run by 15 workers, the unit earns about ₹20,000 a day, with three major vendors already retailing its products.
Patna, Bihar is cracking the coconut—literally—with a sharp, zero-cost waste-to-wealth model. A modern PMC processing unit in Danapur is diverting coconut waste from landfills and turning it into value, currently handling 10 TPD. Husks become coir fiber and ropes for packaging, construction, and crafts, while wet waste transforms into high-demand cocopeat and organic compost for rooftops, nurseries, and farms.
From temple towns to tech hubs, India’s coconut waste journey under Swachh Bharat Mission–Urban proves that sustainability thrives when policy, people, and innovation align.

ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଶଢ଼େଇରୁ ମାଟି: ନଡ଼ିଆ ବର୍ଜ୍ୟକୁ ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ପରିବେଶଗତ ଲାଭରେ ରୂପାନ୍ତରିତ କରୁଛନ୍ତି ଭାରତର ସହରାଞ୍ଚଳ ସଂସ୍ଥା
31 DEC 2025 12:25PM by PIB Bhubaneshwar
• ଓଡ଼ିଶାର ପୁରୀ, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ବାରାଣସୀ ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ତିରୁପତି ଭଳି ଧାର୍ମିକ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ମନ୍ଦିରରୁ ନିର୍ଗତ ନଡ଼ିଆ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁର ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର 'ମ୍ୟାଟେରିଆଲ୍ ରିକଭରି ଫାସିଲିଟି' ସ୍ଥାପନ ।
• ଭୁବନେଶ୍ୱରରେ ଗୃହ ଓ ନଗର ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅଭିନବ ପ୍ରୟାସ: ମନ୍ଦିର ନଡ଼ିଆ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁରୁ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି ସ୍ଥାୟୀ ଜୀବିକା ଏବଂ ସବୁଜ ସମ୍ପଦ ।
• କୁନ୍ନମକୁଲମଠାରେ 'ଗ୍ରୀନ୍ ଡି-ଫାଇବରିଂ ୟୁନିଟ୍' ନଡ଼ିଆ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁକୁ ଦୁର୍ଗନ୍ଧମୁକ୍ତ ଖତରେ ପରିଣତ କରି ଚାଷୀଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ସହ ସ୍ଥାନୀୟ ସବୁଜ ନିଯୁକ୍ତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ।
• ଚେନ୍ନାଇରେ ପିପିପି ମଡେଲ୍‌ରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଥିବା ୟୁନିଟ୍‌ଗୁଡ଼ିକ ୧.୧୫ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍‌ରୁ ଅଧିକ ନଡ଼ିଆ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁକୁ କତା ଏବଂ ଖତରେ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ।
• ଇନ୍ଦୋରର ସମନ୍ୱିତ ନଡ଼ିଆ ବର୍ଜ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ୟୁନିଟ୍ ଦ୍ୱାରା ଦୈନିକ ୨୦ ଟନ୍ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁକୁ 'କୋକୋପିଟ୍' ଓ କତାରେ ପରିଣତ କରି ବାୟୋ-ସିଏନଜି ଏବଂ ବୃତ୍ତାକାର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ।
• ପାଟନାର 'ଶୂନ୍ୟ-ଖର୍ଚ୍ଚ' ନଡ଼ିଆ ବର୍ଜ୍ୟ ମଡେଲ୍ ଦୈନିକ ୧୦ ଟନ୍ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁକୁ କତା, କୋକୋପିଟ୍ ଏବଂ ଜୈବିକ ଖତରେ ପରିଣତ କରି ଲ୍ୟାଣ୍ଡଫିଲ୍‌ର ବୋଝ କମାଉଛି ।
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ: ସମୁଦ୍ରକୂଳିଆ ସହରକୁ ବୁଲିବାକୁ ଆସୁଥିବା ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ପାଇଁ ପଇଡ଼ ପାଣି ଏକ ସତେଜ ଏବଂ ତାଜା ଅନୁଭବ ଦିଏ। ଏହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର ହୋଇଥିବାରୁ ଅନେକ ଏଥିପାଇଁ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରନ୍ତି। ସେହିପରି ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ଦିରରେ ପୂଜାର୍ଚ୍ଚନା ପାଇଁ ନଡ଼ିଆ ଅନେକ ସମୟରେ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ବି ହୋଇଥାଏ। ହେଲେ ବ୍ୟବହାର ହୋଇଗଲା ପରେ ନଡ଼ିଆ ଶଢ଼େଇ ଅଦରକାରୀ ହୋଇପଡ଼େ। ଖାଲି ସ୍ଥାନରେ ଜମା ହୋଇ ପରିବେଶ ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଙ୍କଟ ବି ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଆଶଙ୍କା ଥାଏ। ସହରାଞ୍ଚଳ ସ୍ୱାୟତ୍ତସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆହ୍ୱାନ ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିବା ବେଳେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଗୃହ ଏବଂ ନଗର ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏକ ଅଭିନବ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି। ଏହା ନଡ଼ିଆ ଶଢ଼େଇ, ପଇଡ଼ ଖୋଳପାକୁ ଆବର୍ତ୍ତୀ ଅର୍ଥନୀତିର ଅଙ୍ଗ କରିଛି। ଯାହା ଫଳରେ ବର୍ଜ୍ୟର ସୁପରିଚାଳନା ହେବା ସହ ଜୀବିକା ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରିଛି।
ଏହା ସମ୍ଭବ ହୋଇଛି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଆହ୍ୱାନ ଏବଂ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଯୋଗୁ। ଯାହାକୁ ସଫଳ କରିବା ପାଇଁ ଗୃହ ଏବଂ ନଗର ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଉପଯୁକ୍ତ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବିକାଶ କରିଛି। ଏହି ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଦ୍ୱାରା ଅଦରକାରୀ ସମ୍ପଦରୁ ବିଭିନ୍ନ ଜରୁରୀ ଉତ୍ପାଦ ତିଆରି ହେବା ସହ ରାଜସ୍ୱ ମିଳିପାରୁଛି। ବିଶେଷ କରି ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି। ଏଥିରୁ ଜୈବିକ ଖତ ଏବଂ ମାଟିର ବିକଳ୍ପ ଭାବେ 'କୋକୋପିଟ୍' ପ୍ରସ୍ତତ ହେଉଛି ଏବଂ ଏହାର କତାରୁ ମଜଭୁତ ଦଉଡ଼ି ତିଆରି କରାଯାଉଛି । ଅର୍ଥାତ୍‍ ଦିନେ ସମୁଦ୍ର କୂଳ ପାଇଁ ଯାହା ଏକ ସମସ୍ୟା ଥିଲା, ତାହା ଆଜି ଏକ ସୂଚତୁର ସମାଧାନରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ।
ଏହାର ଉଦାହରଣ ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ସହର ସମେତ ଆମ ରାଜ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି। ଭୁବନେଶ୍ୱରର ପାଳଶୁଣୀ ନଡ଼ିଆ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କେନ୍ଦ୍ର ପବିତ୍ର ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁକୁ ସମ୍ପଦରେ ପରିଣତ କରୁଛି। ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ୧୮୯ ଜଣ ବିକ୍ରେତାଙ୍କ ଠାରୁ ଦୈନିକ ୫,୦୦୦-୬,୦୦୦ ନଡ଼ିଆ ସଂଗ୍ରହ କରୁଛି। ଦିନେ ମନ୍ଦିରରୁ ନିର୍ଗତ ଏହି ଅବଶେଷ ନାଳନର୍ଦ୍ଦମା ଅବରୋଧ କରୁଥିବା ବେଳେ ଏବେ ଏଥିରୁ ୭,୫୦୦ କିଲୋଗ୍ରାମରୁ ଅଧିକ କତା ଓ ଦଉଡ଼ି ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି। ଏହା ସହିତ ଚାଷ ଓ ବଗିଚା କାମ ପାଇଁ ୪୮ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ନଡ଼ିଆ ଗୁଣ୍ଡ ଭିତ୍ତିକ ଖତ ଓ ବ୍ଲକ ତିଆରି କରାଯାଉଛି। ଦୈନିକ ୧୦,୦୦୦ ନଡ଼ିଆ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ମାସିକ ୭-୯ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ରାଜସ୍ୱ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ଏଥିସହ ବୈଷୟିକ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଓ ନିଯୁକ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀର ସଦସ୍ୟା ଏବଂ ସଫେଇ ମିତ୍ରମାନେ ସ୍ଥାୟୀ ଆୟ ଓ ସମ୍ମାନଜନକ ଜୀବିକା ପାଉଛନ୍ତି।
ଓଡ଼ିଶାର ପୁରୀ, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ବାରାଣସୀ ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ତିରୁପତି ଭଳି ଧାର୍ମିକ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ମନ୍ଦିରରୁ ନିର୍ଗତ ନଡ଼ିଆ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁର ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଗୋଟିଏ ହେଲେ ଖୋଳପା ବେକାର ଯାଉନାହିଁ।
ଗୋଟିଏ ବି ଶଢ଼େଇ ପଡ଼ିରହିବ ନାହିଁ: ଏସ୍‍ବିଏମ୍‍-ୟୁ୨.୦ ଦ୍ୱାରା ନଡ଼ିଆ ବର୍ଜ୍ୟ ଜୀବିକା ଯୋଗାଉଛି। ଉପକୂଳ ସହରେ ଏହାଦ୍ୱାରା ଦଉଡ଼ି ଏବଂ ଜୈବିକ ସାର ତିଆରି ହେଉଛି।
ସରକାରୀ ତଥ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ, ସହରାଞ୍ଚଳର ଓଦା ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ମଧ୍ୟରେ ନଡ଼ିଆ ଅବଶିଷ୍ଟାଂଶ ପରିମାଣ ୩-୫% ରହିଥାଏ—ଯାହା କାଗଜ କଲମରେ କମ୍ ଜଣାପଡ଼ୁଥିଲେ ମଧ୍ୟ, ଦୈନିକ ଉତ୍ପନ୍ନ ହେଉଥିବା ୧.୬ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ପୌର ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ତୁଳନାରେ ଏହା ବିଶାଳ, ଏବଂ ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ଏହି ପରିମାଣ ୬-୮% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ। କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ତାମିଲନାଡୁ ଏବଂ କେରଳ ନଡ଼ିଆ ଉତ୍ପାଦନରେ ଆଗୁଆ ରହିଥିବା ବେଳେ—ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଶୀର୍ଷ ସ୍ଥାନ ଅଧିକାର କରିଥିବା ବେଳେ—ଭାରତ ଏହା ପ୍ରମାଣ କରି ଦେଖାଉଛି ଯେ ଏକ ପରିତ୍ୟକ୍ତ ନଡ଼ିଆ ଖୋଳପା ମଧ୍ୟ ବଡ଼ ଧରଣର ଅର୍ଥନୈତିକ ମୂଲ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ।
ଭାରତର ନଡ଼ିଆ ଚାଷର ସଫଳତା ବିଶ୍ୱ ଦରବାରରେ ଚହଳ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ନାରିକେଳ ବିକାଶ ପରିଷଦ ଏବଂ କତା ପରିଷଦ ଅନୁଯାୟୀ, ୨୦୨୩-୨୪ ଏବଂ ୨୦୨୪-୨୫ ବର୍ଷରେ ମୋଟ ଉତ୍ପାଦନ ୨୧,୦୦୦ ନିୟୁତ ସଂଖ୍ୟା ଅତିକ୍ରମ କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ କେରଳ, ତାମିଲନାଡୁ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ପ୍ରାୟ ୯୦ ପ୍ରତିଶତ ଅବଦାନ ଦେଉଛନ୍ତି। ଏହି ବର୍ଜ୍ୟରୁ ସମ୍ପଦ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ପ୍ରକ୍ରିୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତ ଉଭୟ ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା ଓ ବୈଦେଶିକ ମୁଦ୍ରା ଅର୍ଜନ କରୁଛି। ୨୦୨୫ ମସିହାରେ ବିଶ୍ୱ କତା ବଜାର ପ୍ରାୟ ୧୨,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ସାରା ବିଶ୍ୱର ମୋଟ ଉତ୍ପାଦନର ୪୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ କେବଳ ଭାରତ ଯୋଗାଉଛି। ମାଟି ବିନା ଚାଷ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ନଡ଼ିଆ ପାଉଡର ବା କୋକୋପିଟ୍‌ର ବଢୁଥିବା ଚାହିଦା ଯୋଗୁଁ—ବିଶେଷ କରି ୟୁରୋପ ଏବଂ ଆମେରିକାରେ—ରପ୍ତାନି ବାର୍ଷିକ ୧୦ ରୁ ୧୫ ପ୍ରତିଶତ ହାରରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଚୀନ୍ (୩୭ ପ୍ରତିଶତ) ଏବଂ ଆମେରିକା (୨୪ ପ୍ରତିଶତ) ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କ୍ରେତା ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଏହା ପଛକୁ ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡ, ଦକ୍ଷିଣ କୋରିଆ ଏବଂ ସ୍ପେନ୍ ରହିଛନ୍ତି।
କର୍ଣ୍ଣାଟକର ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ, ମୈଶୂର ଏବଂ ମାଙ୍ଗାଲୁରୁରେ ନଡ଼ିଆ ବର୍ଜ୍ୟରୁ ସମ୍ପଦ ସୃଷ୍ଟିର କାହାଣୀ ଏକ ବଡ଼ ସଫଳତା ଆଡ଼କୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି। ଏଠାରେ ଦୈନିକ ୧୫୦ ରୁ ୩୦୦ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ନଡ଼ିଆ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି। ତାମିଲନାଡୁର ଚେନ୍ନାଇ, କୋଏମ୍ବାଟୁର ଏବଂ ମଦୁରାଇରେ ମଧ୍‍ୟ ଅନୁରୂପ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କରାଯାଉଛି। କେରଳର କୋଚି ଓ ତିରୁବନନ୍ତପୁରମ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ବିଶାଖାପାଟନମ, ଗୁଜରାଟର ସୁରଟ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ମୁମ୍ବାଇ ଓ ପୁଣେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ନଡ଼ିଆ ପାଣିର ଅତ୍ୟଧିକ ବ୍ୟବହାର ଯୋଗୁଁ ସହରାଞ୍ଚଳ ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥା ଏବଂ ବେସରକାରୀ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ନଡ଼ିଆ କତା ପରିଚାଳନା କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। ଏକ ଆଦର୍ଶ ସୃଷ୍ଟି କରି ମୈଶୂର ଏବଂ ମଦୁରାଇ ନଡ଼ିଆ ବର୍ଜ୍ୟର ଶତପ୍ରତିଶତ ପୁନଃ ଚକ୍ରଣ କରିବାରେ ସଫଳ ହୋଇଛନ୍ତି।
ସରକାରୀ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ ନଡ଼ିଆ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁକୁ ଏକ ବଡ଼ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି। ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ-ସହରାଞ୍ଚଳ ୨.୦ ଅଧୀନରେ, ବର୍ଜ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ୨୫ ରୁ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି। କତା ଉଦ୍ୟମୀ ଯୋଜନା ଏହାକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରି ୧୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ଅତିକ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ୪୦ ପ୍ରତିଶତ ସହାୟତା ରାଶି ଯୋଗାଇ ଦେଉଛି। ଏହା ସହିତ ଗୋବର୍ଦ୍ଧନ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ୫୦୦ଟି ନୂତନ ବର୍ଜ୍ୟରୁ ସମ୍ପଦ ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି, ଯାହା ନଡ଼ିଆ ଅବଶେଷକୁ ଖତ ଏବଂ ଜୈବିକ ଗ୍ୟାସରେ ପରିଣତ କରୁଛି—ଯାହା ପ୍ରମାଣ କରୁଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ସରକାରୀ ନୀତି ସହିତ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶର ମେଳ ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ମଧ୍ୟ ଲାଭଜନକ ହୋଇପାରେ।
ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ-ସହରାଞ୍ଚଳ ୨.୦ ଅଧୀନରେ, ସହରଗୁଡ଼ିକ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ୟୁନିଟ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ନଡ଼ିଆ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁକୁ ଏକ ସୁଯୋଗରେ ପରିଣତ କରୁଛନ୍ତି। ଭାରତର ଏହି ବଢୁଥିବା କତା ଶିଳ୍ପରେ ପ୍ରାୟ ୭.୫ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଜଡ଼ିତ ଅଛନ୍ତି—ଯେଉଁଥିରେ ୮୦ ପ୍ରତିଶତ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ପରିଚାଳନା କରୁଛନ୍ତି। ସାରା ଦେଶରେ ୧୫,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ୟୁନିଟ୍ (କେବଳ ତାମିଲନାଡୁରେ ୭,୭୬୬) ଦ୍ୱାରା ଇନ୍ଦୋର, ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ଏବଂ କୋଏମ୍ବାଟୁର ଭଳି ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ନଡ଼ିଆ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁକୁ ବ୍ୟବହାର ଯୋଗ୍ୟ ସମ୍ପଦରେ ପରିଣତ କରାଯାଉଛି।
ଏହି ଉଦ୍ୟମ ଫଳରେ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁର ପ୍ରାୟ ୯୦ ପ୍ରତିଶତ ଅଂଶ ଏବେ ପୋଡ଼ି ହୋଇ ନଷ୍ଟ ହେବା କିମ୍ବା ୧୦-୨୦ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପଡ଼ି ରହି ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ଓ ମିଥେନ୍ ଗ୍ୟାସ୍ ନିର୍ଗତ କରିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଦଉଡ଼ି, ପାପୋଛ ଏବଂ ଖତରେ ପରିଣତ ହେଉଛି। ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନ, ଲାଭଜନକ ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସହିତ ନଡ଼ିଆ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ଏବେ ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ରୂପ ନେଇଛି।
କେରଳର କୁନ୍ନମକୁଲମରେ ଥିବା 'ଗ୍ରୀନ୍ ଡି-ଫାଇବରିଂ ୟୁନିଟ୍' ଏହାର ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ପ୍ରଣାଳୀ ମାଧ୍ୟମରେ ନଡ଼ିଆ କତା ଓ ଓଦା ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁକୁ ଦୁର୍ଗନ୍ଧମୁକ୍ତ ଖତରେ ପରିଣତ କରୁଛି। ଯେଉଁ ଚାଷୀମାନେ ଦିନେ ନଡ଼ିଆ କତାକୁ ଫିଙ୍ଗି ଦେଉଥିଲେ, ସେମାନେ ଏବେ କତା ପିଛା ୧ ଟଙ୍କା ୨୫ ପଇସା ରୋଜଗାର କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ନିଜେ ଆସି ଏହାକୁ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପହଞ୍ଚାଉଛନ୍ତି। ଛଅ ଜଣିଆ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଏହି ୟୁନିଟ୍ କେବଳ ସ୍ଥାନୀୟ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରୁନାହିଁ, ବରଂ ଖତ ପ୍ରସ୍ତୁତିର ଉନ୍ନତ କୌଶଳ ମଧ୍ୟ ଶିକ୍ଷା ଦେଉଛି। ନଡ଼ିଆ କତା ବିକ୍ରି କରି ଲାଭ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ବଳକା କ୍ଷୁଦ୍ର ଅଂଶରୁ ଅଭିନବ 'ଜୈବିକ କୁଣ୍ଡ' ତିଆରି କରାଯାଉଛି।
ବୃହତ ଚେନ୍ନାଇରେ କଞ୍ଚା ନଡ଼ିଆ କତାକୁ ଖତ ଓ ଦଉଡ଼ିରେ ରୂପାନ୍ତରିତ କରାଯାଉଛି। ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୧ ରୁ ଏଠାରେ ପ୍ରାୟ ୧.୫ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରୁ ୧.୧୫ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍‌ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ସରିଛି। ସରକାରୀ-ବେସରକାରୀ ସହଭାଗିତା ମଡେଲ୍‌ରେ ପରିଚାଳିତ ଏହି ୟୁନିଟ୍‌ଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷମତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଟାୟାର କମ୍ପାନୀ, ନର୍ସରୀ ଏବଂ ଜଙ୍ଗଲ ବିଭାଗ ସମେତ ପ୍ରାୟ ୩୦ ଜଣ ନିୟମିତ ଗ୍ରାହକ ଏହି ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକୁ କ୍ରୟ କରୁଛନ୍ତି।
ଇନ୍ଦୋରର ନଡ଼ିଆ ବର୍ଜ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ମଡେଲ୍‌ରେ ଗୋଟିଏ ହେଲେ ଅଂଶ ବେକାର ଯାଉନାହିଁ। ନଡ଼ିଆ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁକୁ ସିଧାସଳଖ ଜୈବିକ ଗ୍ୟାସ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ନିକଟକୁ ପଠାଯାଉଛି, ଯେଉଁଠାରେ ଦୈନିକ ୨୦ ଟନ୍ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁର ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ହେଉଛି। ଶୁଖିଲା ଲାଇନ୍‌ରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ 'କୋକୋପିଟ୍' ମାଟିର ଆଦ୍ରତା ଧରି ରଖିବା କ୍ଷମତାକୁ ୫୦୦ ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରୁଥିବା ବେଳେ ଓଦା ଲାଇନ୍‌ରୁ ମିଳୁଥିବା କତାରେ ଦଉଡ଼ି, ମୂର୍ତ୍ତି ଏବଂ କଳାକୃତି ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି। ୨୦,୦୦୦ ବର୍ଗଫୁଟ ଅଞ୍ଚଳରେ ବ୍ୟାପ୍ତ ଏହି ୟୁନିଟ୍ ଦୈନିକ ପ୍ରାୟ ୨୦,୦୦୦ ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରୁଛି।
ବିହାରର ପାଟନା ଶୂନ୍ୟ-ଖର୍ଚ୍ଚ ବର୍ଜ୍ୟରୁ ସମ୍ପଦ ମଡେଲ୍ ଆପଣେଇଛି। ଦାନାପୁରଠାରେ ଥିବା ଆଧୁନିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ୟୁନିଟ୍ ନଡ଼ିଆ ବର୍ଜ୍ୟକୁ ଏଣେତେଣେ ଫୋପାଡ଼ିବ ପରିବର୍ତ୍ତେ ଦୈନିକ ୧୦ ଟନ୍ ବର୍ଜ୍ୟର ପରିଚାଳନା କରୁଛି। ନଡ଼ିଆ କତାରୁ ପ୍ୟାକେଜିଂ, ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ଦଉଡ଼ି ତିଆରି ହେଉଥିବା ବେଳେ ଓଦା ଅଂଶରୁ ନର୍ସରୀ ଓ ଚାଷ ଜମି ପାଇଁ ଉଚ୍ଚ ମାନର ଜୈବିକ ଖତ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି।
ମନ୍ଦିର ମାଳିନୀ ସହରଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କେନ୍ଦ୍ର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ-ସହରାଞ୍ଚଳ ଅଧୀନରେ ଭାରତର ନଡ଼ିଆ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନାର ଏହି ଯାତ୍ରା ପ୍ରମାଣ କରୁଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ସରକାରୀ ନୀତି, ଜନସାଧାରଣ ଏବଂ ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରାର ସମନ୍ୱୟ ଘଟେ, ସେତେବେଳେ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ସମୃଦ୍ଧ ହୋଇଥାଏ।