Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the India-EU Business Forum in New Delhi
India-EU Relations Enter a New Era of Alignment: PM
Historic India-EU FTA Opens Market Access for Labour-Intensive Products: PM
PM Calls for Whole-of-Society Partnership to Scale India-EU Relations
India-EU should become Double Engine of Global Growth: PM
27 JAN 2026 9:21PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the India-European Union Business Forum at Bharat Mandapam in New Delhi today. Speaking on the occasion, Prime Minister expressed happiness at participating in the India-European Union (EU) Business Forum. He remarked that the visit of the Presidents of the European Union Council and Commission to India is not an ordinary diplomatic tour but marks the beginning of a new era in India-EU relations. Shri Modi highlighted that for the first time, EU leaders joined as Chief Guests at India’s Republic Day, India and the European Union concluded the largest Free Trade Agreement in India’s history, and today, with the presence of numerous CEOs, the India-EU Business Forum is being organized at such a large scale. He stated that these achievements symbolize the unprecedented alignment between the world’s two largest democratic powers.
The Prime Minister emphasized that this alignment is not accidental; as market economies, India and the EU share common values, joint priorities for global stability, and natural connections between their people as open societies. He underlined that on this strong foundation, the partnership is reaching new heights and is being established as one of the most influential partnerships in the world, with clear results visible. Shri Modi noted that in the last ten years, trade has doubled to 180 billion euros, more than 6,000 European companies are operating in India, and investments from the EU in India exceed 120 billion euros. He further remarked that 1,500 Indian companies are present in the EU, with Indian investments there reaching nearly 40 billion euros. The Prime Minister highlighted that today, India and European companies are deeply collaborating in R&D, manufacturing, and services, and business leaders are both the drivers and beneficiaries of this cooperation.
Prime Minister Modi stated that now is the time to make this partnership a ‘whole of the society partnership.’ He remarked that with this vision, a comprehensive FTA has been completed today, which will provide easy access for India’s labour-intensive products to the European Union market. Shri Modi highlighted that textiles, gems and jewellery, auto parts, and engineering goods will benefit, while fruits, vegetables, processed food, and marine products will create new opportunities. He underlined that this will directly benefit farmers, fishermen, and also the services sector, particularly IT, education, traditional medicine, and business services.
The Prime Minister observed that global business is undergoing major upheaval, with companies rethinking their market strategies and partnerships. He emphasized that at such a time, this FTA sends a clear and positive message to the business world, serving as an invitation to both sides’ business communities to build capable, reliable, and future-oriented partnerships. Shri Modi expressed confidence that business leaders will fully utilize the opportunities arising from this FTA.
Shri Modi further remarked that India and the European Union share several priorities that can benefit business partnerships. He outlined three key priorities: first, in a world where trade, technology, and critical minerals are being weaponized, there is a need to jointly de-risk dependencies. He asked whether the business community can reduce external reliance in EVs, batteries, chips, and APIs, and build a shared option for trusted supply chains. Second, he noted that both India and the EU focus on defense industries and frontier technologies, urging greater collaboration in defense, space, telecom, and AI. Third, he stressed that a clean and sustainable future is a priority for both sides, calling for joint research and investment in green hydrogen, solar energy, and smart grids. Shri Modi added that industries should also work together on small modular reactors and sustainable mobility, while developing solutions in water management, circular economy, and sustainable agriculture.
The Prime Minister remarked that after today’s historic decisions, a special responsibility now rests with the business community. He emphasized that the next step must be taken by the business community, stating that “The Ball Is In Your Court.” Shri Modi highlighted that only through mutual cooperation will the partnership gain trust, reach, and scale. He underlined that with collective efforts, shared prosperity can be achieved. The Prime Minister concluded by urging everyone to combine their respective strengths and become a double engine of growth for the entire world.
President of the European Commission, Ms. Ursula von der Leyen, Indian and European Business Leaders were present at the event.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀଠାରେ ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ବ୍ୟବସାୟ ଫୋରମକୁ ସମ୍ବୋଧନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
27 JAN 2026 9:21PM by PIB Bhubaneswar
• ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ସମ୍ପର୍କ ସମନ୍ବୟର ଏକ ନୂତନ ଯୁଗରେ ପ୍ରବେଶ କରିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଐତିହାସିକ ଭାରତ- ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ଏଫଟିଏ ଶ୍ରମ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ ବଜାର ସଂଯୋଗ ଖୋଲିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ସମ୍ପର୍କକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ନିମନ୍ତେ 'ସମଗ୍ର ସମାଜ' ସହଭାଗୀତା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆହ୍ୱାନ
• ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ବିଶ୍ୱ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ହେବା ଉଚିତ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ବ୍ୟବସାୟ ଫୋରମକୁ ସମ୍ବୋଧନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ସେ ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ (ଇୟୁ) ବ୍ୟବସାୟ ଫୋରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରି ଆନନ୍ଦ ପ୍ରକାଶ କରି କହିଥିଲେ ଯେ, ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ପରିଷଦ ଏବଂ ୟୁରୋପୀୟ କମିଶନର ଅଧ୍ୟକ୍ଷଙ୍କ ଭାରତ ଗସ୍ତ ଏକ ସାଧାରଣ କୂଟନୈତିକ ଗସ୍ତ ନୁହେଁ ବରଂ ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ସମ୍ପର୍କରେ ଏକ ନୂତନ ଯୁଗର ଆରମ୍ଭ। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ନେତାମାନେ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସରେ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବରେ ଭାରତରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ, ଭାରତ ଏବଂ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ଭାରତର ଇତିହାସରେ ସର୍ବବୃହତ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା (ଏଫଟିଏ) ଚୂଡ଼ାନ୍ତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆଜି, ଅନେକ ସିଇଓଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ, ଏତେ ବଡ଼ ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ବ୍ୟବସାୟ ଫୋରମ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସଫଳତାଗୁଡ଼ିକ ବିଶ୍ୱର ଦୁଇଟି ବୃହତ ଗଣତନ୍ତ୍ର ମଧ୍ୟରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ସମନ୍ୱୟକୁ ଦର୍ଶାଏ।
ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସମନ୍ୱୟ ଆକସ୍ମିକ ନୁହେଁ; ବଜାର ଅର୍ଥନୀତି ଭାବରେ, ଭାରତ ଏବଂ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ମଧ୍ୟରେ କେତେକ ସମାନତା ରହିଛି ଯେପରିକି ସାଧାରଣ ମୂଲ୍ୟବୋଧ, ବିଶ୍ୱ ସ୍ଥିରତା ପାଇଁ ସମାନ ପ୍ରାଥମିକତା ଏବଂ ମୁକ୍ତ ସମାଜ ଭାବରେ ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ବାଭାବିକ ସଂଯୋଗ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଦୃଢ଼ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ସହଭାଗୀତା ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚିଛି ଏବଂ ନିଜକୁ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ସହଭାଗୀତା ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କରୁଛି, ଯାହାର ସ୍ପଷ୍ଟ ଫଳାଫଳ ଦୃଷ୍ଟିଗୋଚର ହେଉଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଗତ ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ବିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇ ୧୮୦ ବିଲିୟନ ୟୁରୋ ହୋଇଛି, ଭାରତରେ ୬,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ୟୁରୋପୀୟ କମ୍ପାନୀ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଭାରତରେ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘର ନିବେଶ ୧୨୦ ବିଲିୟନ ୟୁରୋ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘରେ ୧୫୦୦ ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀ ଅଛନ୍ତି, ସେଠାରେ ଭାରତର ନିବେଶ ପ୍ରାୟ ୪୦ ବିଲିୟନ ୟୁରୋରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜି, ଭାରତୀୟ ତଥା ୟୁରୋପୀୟ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ, ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗଭୀର ଭାବରେ ସହଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି । ଏହା ସହ ବ୍ୟବସାୟ ମୁଖ୍ୟମାନେ ଏହି ସହଯୋଗର ବାହକ ହେବା ସହ ଉପକୃତ ମଧ୍ୟ ହେଉଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ସହଭାଗୀତାକୁ 'ସମଗ୍ର ସମାଜ ସହଭାଗୀତା'ରେ ପରିଣତ କରିବାର ସମୟ ଆସିଛି। ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ, ଆଜି ଏକ ବ୍ୟାପକ ଏଫଟିଏ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ହୋଇଛି, ଯାହା ଭାରତର ଶ୍ରମ-କେନ୍ଦ୍ରିକ ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ବଜାରକୁ ସହଜ ପ୍ରବେଶ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଏହି ଏଫଟିଏ ଦ୍ବାରା ବୟନଶିଳ୍ପ, ରତ୍ନପଥର ଏବଂ ଅଳଙ୍କାର, ଅଟୋ ପାର୍ଟସ ଏବଂ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ସାମଗ୍ରୀ ଲାଭବାନ ହେବେ, ଯେତେବେଳେ କି ଫଳ, ପନିପରିବା, ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ଉତ୍ପାଦ ଆଦି ଲାଗି ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ। ଏହା ସିଧାସଳଖ ଚାଷୀ, ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଏବଂ ସେବା କ୍ଷେତ୍ର, ବିଶେଷକରି ଆଇଟି, ଶିକ୍ଷା, ପାରମ୍ପରିକ ଚିକିତ୍ସା ପଦ୍ଧତି ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟିକ ସେବାକୁ ଉପକୃତ କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତ ରଖିଥିଲେ ଯେ, ବିଶ୍ୱ ବାଣିଜ୍ୟ ଏକ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଇ ଗତି କରୁଛି, କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କର ବଜାର ରଣନୀତି ଏବଂ ସହଭାଗୀତା ସମ୍ପର୍କରେ ପୁନର୍ବିଚାର କରୁଛନ୍ତି। ଏପରି ସମୟରେ, ଏହି ଏଫଟିଏ ବ୍ୟବସାୟିକ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ଏବଂ ସକାରାତ୍ମକ ବାର୍ତ୍ତା ପଠାଉଛି, ଯାହା ଉଭୟ ପକ୍ଷର ବ୍ୟବସାୟିକ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ଏକ ସକ୍ଷମ, ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ-ମୁଖୀ ସହଭାଗୀତା ଗଠନ ପାଇଁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରେ। ଉଦ୍ଯୋଗପତିମାନେ ଏହି ଏଫଟିଏରୁ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ସୁଯୋଗକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରିବେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଏବଂ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘର ଅନେକ ପ୍ରାଥମିକତା ଅଛି ଯାହା ବ୍ୟବସାୟିକ ସହଭାଗୀତାକୁ ଲାଭଦାୟକ କରିପାରିବ। ସେ ତିନୋଟି ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରାଥମିକତା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ: ପ୍ରଥମତଃ, ଏକ ବିଶ୍ୱ ଯେଉଁଠାରେ ବାଣିଜ୍ୟ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥକୁ ଅସ୍ତ୍ର କରାଯାଉଛି, ସେଠାରେ ମିଳିତ ଭାବରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ଦୂର କରି ବିପଦମୁକ୍ତ ହେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି। ବ୍ୟବସାୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଇଭି, ବ୍ୟାଟେରୀ, ଚିପ୍ସ ଏବଂ ଏପିଆଇରେ ବାହ୍ୟ ନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ହ୍ରାସ କରି ଏକ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ପାଇଁ ଏକ ସହଭାଗୀ ବିକଳ୍ପ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବେ କି ବୋଲି ସେ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଥିଲେ। ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଏବଂ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ଉଭୟ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛନ୍ତି, ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ମହାକାଶ, ଟେଲିକମ୍ ଏବଂ ଏଆଇରେ ଅଧିକ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ତୃତୀୟତଃ, ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଭବିଷ୍ୟତ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ପାଇଁ ପ୍ରାଥମିକତା ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ଏହା ସହିତ ସେ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍, ସୌର ଶକ୍ତି ଏବଂ ସ୍ମାର୍ଟ ଗ୍ରୀଡ୍ ରେ ମିଳିତ ଗବେଷଣା ଏବଂ ନିବେଶ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଜଳ ପରିଚାଳନା, ବୃତ୍ତାକାର ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ କୃଷିରେ ସମାଧାନ ବିକାଶ କରିବା ସହିତ କ୍ଷୁଦ୍ର ମଡ୍ୟୁଲାର୍ ରିଆକ୍ଟର ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଗତିଶୀଳତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଏକାଠି କାମ କରିବା ଉଚିତ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆଜିର ଐତିହାସିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ପରେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ବ୍ୟବସାୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଉପରେ ଏକ ବିଶେଷ ଦାୟିତ୍ୱ ରହିଛି। “ଏବେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପଦକ୍ଷେପ ବ୍ୟବସାୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯିବା ଆବଶ୍ୟକ, କାରଣ "ବଲ ଏବେ ଆପଣଙ୍କ କୋର୍ଟରେ ଅଛି" ସେ କହିଥିଲେ। କେବଳ ପାରସ୍ପରିକ ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ସହଭାଗୀତା ଭରସା, ପହଞ୍ଚ ଏବଂ ପରିମାଣ ହାସଲ କରିପାରିବ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ସହଭାଗୀ ସମୃଦ୍ଧି ହାସଲ କରାଯାଇପାରିବ। ନିଜ ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନିଜ ନିଜର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଏକାଠି କରିବାକୁ ଏବଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ହେବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ୟୁରୋପୀୟ କମିଶନ ଅଧ୍ୟକ୍ଷା ସୁଶ୍ରୀ ଉର୍ସୁଲା ଭନ୍ ଡେର୍ ଲେଏନ୍ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଏବଂ ୟୁରୋପୀୟ ବ୍ୟବସାୟ ମୁଖ୍ୟମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।