Ministry of Information & Broadcasting
2nd edition of WAVES Doc Bazaar will return from June 16 to 18, 2026
Entries Open for Viewing Room & Work-in-Progress Lab at WAVES Doc Bazaar 2026
WAVES Doc Bazaar 2026 to Introduce Immersive Market for Next-Gen Storytelling
06 MAY 2026 10:46AM by PIB Mumbai
:Mumbai, 6 May, 2026
The 2nd edition of WAVES Doc Bazaar will return from June 16 to 18, 2026, alongside the 19th Mumbai International Film Festival (MIFF), at the NFDC Complex, Mumbai.
WAVES Doc Bazaar is a premier one-stop platform designed to nurture and accelerate the journey of documentary, animation and short filmmakers by creating opportunities for collaboration, mentorship, market access and global visibility. Returning with its second edition, the platform aims to bring together established professionals and emerging talent from across the audiovisual industry. Further, the Bazaar will serve as a vibrant hub for creators, producers, distributors, broadcasters, funders and technology partners, supporting various stages of production and distribution while empowering exceptional storytelling and helping filmmakers reach global audiences. Participants will gain valuable insights into current industry trends, market demands, distribution strategies and audience preferences through direct engagement with experts and experienced practitioners.
Among the key segments of WAVES Doc Bazaar is the Viewing Room (VR), where documentary, short and animation films that are recently completed or in post-production will be showcased to a curated audience of registered delegates. Designed as a secure platform accessible only to selected buyers, programmers, distributors and investors, it offers filmmakers opportunities to secure distribution deals, connect with co-producers and world sales agents, explore film festival prospects, and access finishing funds. Through a specially designed system, buyers can browse films based on language, duration, stage of completion and other details, while selected titles will also be featured in the Viewing Room catalogue to be shared with all registered delegates and made available online ahead of the event.
The Work-In-Progress Lab (WIP) is specially designed for documentary and animation films in the rough-cut stage. Conducted in a closed-door setting, the lab enables selected participants to receive valuable feedback, guidance and mentorship from experienced filmmakers, editors and international mentors, helping them refine their projects for wider audiences.
Immersive Market to Premiere at WAVES Doc Bazaar with Focus on VR, AR and XR
For the first time, WAVES Doc Bazaar will also introduce the Immersive Market, a dedicated platform for immersive content creators, producers and technology partners. Focused on VR, AR, XR and interactive experiences, the market will provide a space to showcase innovative projects, explore new storytelling formats and foster meaningful collaborations.
With its dynamic programming and industry-focused initiatives, WAVES Doc Bazaar stands poised to strengthen the ecosystem for documentaries, animation and short films, while opening new pathways for creative excellence and international outreach.
Entries Open for Viewing Room and WIP Lab at WAVES Doc Bazaar 2026
Entries are now open for the Viewing Room and Work-in-Progress (WIP) Lab at WAVES Doc Bazaar 2026, a global platform that connects documentary and animation filmmakers with leading industry professionals. Interested participants may submit their applications until May 15, 2026, by 11:59 PM IST.
PIB File Photos of the inaugural edition of Doc Film Bazaar held in 2024.
Eligibility
The program is open to documentary and animation films from across the globe. Short, mid-length, and feature-length films are eligible to be showcased in the WAVES Doc Bazaar 2026. Films must be completed or in post-production, with most of the shooting already finished. Projects in development or pre-production are not eligible. Filmmakers with projects seeking festivals, sales, distribution, or finishing funds are especially encouraged to apply. Films with limited or no international exposure are welcome.
Submission Process
In the first stage, applicants must submit a password protected screener link of the full film or a rough cut for review. If selected, filmmakers must submit at least 10 minutes of footage for the Viewing Room. Submitting the full film is strongly encouraged. Final files will be securely uploaded and made accessible only to authorized participants.
Filmmakers are invited to take advantage of this opportunity to showcase their work on an international stage and connect with key decision-makers in the documentary and animation industry.
Interested candidates can submit their applications by clicking on the link below.
https://my.miff.in/vr/start/
Rules and Regulations, FAQs and more details on VR and WIP may be accessed here.

ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଜୁନ୍ ୧୬ ରୁ ୧୮ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ ୱେଭସ୍ ବଜାରର ଦ୍ୱିତୀୟ ସଂସ୍କରଣ
‘ଭିଉଇଙ୍ଗ୍‌ ରୁମ୍’ ଏବଂ ‘ଓ୍ବର୍କ ଇନ ପ୍ରୋଗ୍ରେସ୍ ଲ୍ୟାବ୍’ ପାଇଁ ପ୍ରବେଶିକା ଖୋଲିଲା
ଆଗାମୀ ପିଢ଼ିର କାହାଣୀ ଲାଗି ଏକ ଇମର୍ସିଭ୍‌ ମାର୍କେଟ୍‌ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବ ୱେଭସ୍ ଡକ୍ ବଜାର ୨୦୨୬
06 MAY 2026 10:46AM by PIB Bhubaneswar
ୱେଭସ୍ ଡକ୍ ବଜାରର ଦ୍ୱିତୀୟ ସଂସ୍କରଣ ଆସନ୍ତା ଜୁନ ୧୬ରୁ ୧୮ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୯ତମ ମୁମ୍ବାଇ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଉତ୍ସବ (ଏଆଇଏଫ୍‌ଏଫ୍‌) ସହ ମୁମ୍ବାଇର ଏନଏଫଡିସି କଂପ୍ଲେକ୍ସରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ।
ୱେଭ୍ସ ଡକ୍ ବଜାର ହେଉଛି ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଓ ଏକୀକୃତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଯାହା ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟାରୀ, ଆନିମେସନ୍ ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାତାଙ୍କ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ପ୍ରଗତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି। ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସହଯୋଗ, ପରାମର୍ଶ, ବଜାର ପ୍ରବେଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସ୍ୱୀକୃତି ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରେ। ଦ୍ୱିତୀୟ ସଂସ୍କରଣରେ ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଅଡିଓ-ଭିଜୁଆଲ୍ ଶିଳ୍ପ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ପେସାଦାର ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରତିଭାଙ୍କୁ ଏକତ୍ରିତ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଏହି ବଜାର କ୍ରିଏଟର, ପ୍ରଯୋଜକ, ବିତରକ, ପ୍ରସାରକ, ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣକାରୀ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଉପଯୋଗୀ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ଏହା ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ବିତରଣର ବିଭିନ୍ନ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଗମ କରି ଅସାଧାରଣ କାହାଣୀ କହିବାକୁ ସଶକ୍ତ କରିବ ଏବଂ ସାରା ବିଶ୍ୱ ଦର୍ଶକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବାକୁ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାତାମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିବ। ଏଠାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନେ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଏବଂ ଅଭିଜ୍ଞ ପେସାଦାରଙ୍କ ସହିତ ସିଧାସଳଖ ଆଲୋଚନା ମାଧ୍ୟମରେ ବର୍ତ୍ତମାନର ଶିଳ୍ପ ଧାରା, ବଜାର ଚାହିଦା, ବିତରଣ ରଣନୀତି ଏବଂ ଦର୍ଶକଙ୍କ ପସନ୍ଦ ସମ୍ପର୍କରେ ବହୁମୂଲ୍ୟ ଜ୍ଞାନ ହାସଲ କରିପାରିବେ।
ଭିଉଇଙ୍ଗ ରୁମ୍‌ (ଭିଆର୍):
ୱେଭ୍ସ ଡକ୍ ବଜାରର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ହେଉଛି ଏହାର ଭିଉଇଙ୍ଗ ରୁମ୍‌ (ଭିଆର୍‌), ଯେଉଁଠାରେ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥିବା କିମ୍ବା ନିର୍ମାଣାଧୀନ ପ୍ରାମାଣିକ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର (ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟାରି), କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ଆନିମେସନ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ପଂଜୀକୃତ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ବଛା ବଛା ଦର୍ଶକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରାଯିବ। ବଛା ବଛା କ୍ରେତା, ପ୍ରୋଗ୍ରାମର, ବିତରକ ଓ ନିବେଶକଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ବତନ୍ତ୍ରଭାବେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାତାମାନଙ୍କୁ ବିତରଣ ଡିଲ୍‌ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ କରିବା, ନିର୍ମାତା ଓ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସେଲ୍ସ ଏଜେଣ୍ଟ ମାନଙ୍କ ସହ ସମ୍ପର୍କ ସ୍ଥାପନ, ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଉତ୍ସବ ସମ୍ଭାବନା ଅନୁସନ୍ଧାନ ଓ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପାଣ୍ଠି ହାସଲ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରେ। ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭାବରେ ସଂଗୃହିତ ସିଷ୍ଟମ ମାଧ୍ୟମରେ, କ୍ରେତାମାନେ ଭାଷା, ଅବଧି, ନିର୍ମାଣ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିବରଣୀ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ବ୍ରାଉଜ୍ କରିପାରିବେ; ଏହା ସହିତ, ଚୟନ ହୋଇଥିବା ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଏକ ଭିଉଇଙ୍ଗ ରୁମ୍ ତାଲିକାରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯିବ, ଯାହା ସମସ୍ତ ପଞ୍ଜିକୃତ ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କ ସହ ସେୟାର କରାଯିବ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପୂର୍ବରୁ ଅନଲାଇନରେ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯିବ।
ଓ୍ବର୍କ-ଇନ-ପ୍ରୋଗ୍ରେସ୍ ଲ୍ୟାବ୍(ଡବ୍ଲୁଆଇପି) :
ଅସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଥିବା ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟାରୀ ଏବଂ ଆନିମେସନ ଫିଲ୍ମଗୁଡ଼ିକ ଲାଗି ଏହି ଲାବ୍‌କୁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଲାବ ମାଧ୍ୟମରେ ମନୋନୀତ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନେ ଅଭିଜ୍ଞ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାତା, ସମ୍ପାଦକ ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପରାମର୍ଶଦାତାଙ୍କଠାରୁ ଅମୂଲ୍ୟ ମତାମତ, ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଏବଂ ପରାମର୍ଶ ପାଇପାରିବେ ଯଦ୍ବାରା ସେମାନେ ନିଜର ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଆକର୍ଷଣୀୟ କରି ବିଶାଳ ଦର୍ଶକଶ୍ରେଣୀଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିପାରିବେ।
ୱେଭ୍ସ ଡକ୍ ବଜାରରେ ଇମର୍ସିଭ୍‌ ମାର୍କେଟର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହେବ
ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ୱେଭ୍ସ ଡକ୍ ବଜାରରେ ଏକ ଏମର୍ଜିଂ ମାର୍କେଟ୍ ସେଗମେଣ୍ଟ୍ ମଧ୍ୟ ରହିବ, ଯାହା ଇମର୍ସିଭ୍ କଣ୍ଟେଣ୍ଟ କ୍ରିଏଟର୍, ପ୍ରଯୋଜକ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ହେବ। VR, AR, XR ଏବଂ ଇଣ୍ଟରାକ୍ଟିଭ୍ ଅଭିଜ୍ଞତା ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ, ଏହି ବଜାର ଅଭିନବ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା, କାହାଣୀ କହିବାର ନୂତନ ଫର୍ମାଟ୍‌ଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା ଏବଂ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ଏସବୁ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ-କେନ୍ଦ୍ରିତ ପଦକ୍ଷେପ ସହିତ, ୱେଭ୍ସ ଡକ୍ ମାର୍କେଟ୍‌ ସୃଜନଶୀଳ ଉତ୍କର୍ଷତା ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପହଞ୍ଚ ପାଇଁ ନୂତନ ପଥ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିବା ସହିତ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟାରୀ, ଆନିମେସନ୍ ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପାଇଁ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ଲାଗିଛି।
ୱେଭ୍ସ ଡକ୍ ବଜାରରେ ଭିଉଇଙ୍ଗ ରୁମ୍ ଓ ଡବ୍ଲୁଆଇପି ଲାବ୍‌ ପାଇଁ ପ୍ରବେଶିକା ଖୋଲିଲା
ୱେଭ୍ସ ଡକ୍ ବଜାର ୨୦୨୬ରେ ଭିଉଇଙ୍ଗ୍ ରୁମ୍ ଓ ଡବ୍ଲୁଆଇପି ଲାବ୍‌ ପାଇଁ ପ୍ରବେଶିକା ଖୋଲିଯାଇଛି। ଆଗ୍ରହୀ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନେ ମେ’ ୧୫, ୨୦୨୬ ରାତି ୧୧ ଟା ୫୯ ମିନିଟ୍‌ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନିଜର ଆବେଦନ ଦାଖଲ କରିପାରିବେ।
ଯୋଗ୍ୟତା
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସାରା ବିଶ୍ୱର ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟାରୀ ଏବଂ ଆନିମେସନ ଫିଲ୍ମ ପାଇଁ ଖୋଲା ରହିଛି। ୱେଭ୍ସ ଡକ୍ ବଜାର ୨୦୨୬ରେ ଉପସ୍ଥାପନ ପାଇଁ କ୍ଷୁଦ୍ର, ମଧ୍ୟମ-ଦୀର୍ଘ ଏବଂ ଫିଚର-ଦୀର୍ଘ ଫିଲ୍ମଗୁଡ଼ିକ ଯୋଗ୍ୟ ହୋଇପାରିବେ। ଫିଲ୍ମଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥିବ କିମ୍ବା ଅଧିକାଂଶ ସୁଟିଂ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇ ପୋଷ୍ଟ-ପ୍ରଡକ୍ସନ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଥିବ। କିନ୍ତୁ ନିର୍ମାଣାଧୀନ କିମ୍ବା ପ୍ରି-ପ୍ରଡକ୍ସନ୍ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଯୋଗ୍ୟ ହେବେ ନାହିଁ। ଯେଉଁ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାତାମାନଙ୍କର ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ମହୋତ୍ସବରେ ସାମିଲ ପାଇଁ ଆଗ୍ରହୀ, ବିକ୍ରୟ, ବିତରଣ କିମ୍ବା ନିର୍ମାଣ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ପାଇଁ ପାଣ୍ଠି ଖୋଜୁଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଆବେଦନ କରିବାକୁ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି। ସୀମିତ କିମ୍ବା ପୂର୍ବରୁ କୌଣସି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଏକ୍ସପୋଜର ନଥିବା ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ କରାଯାଉଛି।
ଆବେଦନ ଦାଖଲ ପଦ୍ଧତି
ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ, ଆବେଦନକାରୀମାନଙ୍କୁ ନିଜର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର କିମ୍ବା ତାହାର ଏକ ଅଂଶ ଏକ ପାସୱାର୍ଡ-ସୁରକ୍ଷିତ ସ୍କ୍ରିନର ଲିଙ୍କ୍ ସମୀକ୍ଷା ପାଇଁ ଦାଖଲ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଚୟନ ପରେ, ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାତାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କକ୍ଷ ବା ଭିଆର୍ ପାଇଁ ଅତି କମରେ ୧୦ ମିନିଟ୍ ଫୁଟେଜ୍ ଦାଖଲ କରିବାକୁ ପଡିବ। ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଦାଖଲକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି। ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ଫାଇଲଗୁଡ଼ିକ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବରେ ଅପଲୋଡ୍ କରାଯିବ ଏବଂ କେବଳ ଅଧିକୃତ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯିବ।
ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାତାମାନଙ୍କୁ ଏକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମଞ୍ଚରେ ସେମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ଏବଂ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟାରୀ ଏବଂ ଆନିମେସନ୍ ଶିଳ୍ପ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରମୁଖ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିର୍ମାତାଙ୍କ ସହ ସଂଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ସୁଯୋଗର ଫାଇଦା ଉଠାଇବାକୁ ଆମନ୍ତ୍ରିତ କରାଯାଇଛି।
ଆଗ୍ରହୀ ପ୍ରାର୍ଥୀମାନେ ଏହି ଲିଙ୍କ୍ ଉପରେ କ୍ଲିକ୍ କରି ସେମାନଙ୍କର ଆବେଦନ ଦାଖଲ କରିପାରିବେ। https://my.miff.in/vr/start/
ନିୟମ ଏବଂ ନିୟମାବଳୀ, VR ଏବଂ WIP ସଂପର୍କିତ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସବିଶେଷ ବିବରଣୀ ଏଠାରେ ମିଳିପାରିବ।