Prime Minister's Office
PM chairs 51st PRAGATI Meeting
PM reviews seven critical infrastructure projects across the Railways, Power and Road sectors
Projects reviewed span across 9 States with cumulative investment of around ₹30,000 crore
PM also reviews Ken Betwa Link Project and Swachh Bharat Mission-Urban 2.0
PM says Ken-Betwa River Inter-linking Project should serve as a model for other States to resolve inter-State water issues amicably
PM asks States to expedite the completion of solid waste management-related infrastructure, including waste processing plants and GOBARdhan plants
PM calls for mission-mode rooftop solar coverage in urban areas
Acting upon the advice of PM, system of monthly review of social sector schemes at State level operationalised, starting with review of Swachh Bharat Mission
27 MAY 2026 9:08PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi chaired the 51st meeting of PRAGATI, the ICT-enabled, multi-modal platform aimed at fostering Pro-Active Governance and Timely Implementation, by seamlessly integrating efforts of the Central and State governments, at Seva Teerth, earlier today.
During the meeting, the Prime Minister reviewed seven critical infrastructure projects across the Railways, Power and Road sectors covering nine States worth around ₹30,000 crore. These projects, pivotal to economic growth and public welfare, were reviewed with a focus on timelines, inter-agency coordination, and timely issue resolution. Prime Minister also reviewed Ken Betwa Link Project and Swachh Bharat Mission-Urban 2.0.
While reviewing power sector projects, Prime Minister emphasized the need to accelerate rooftop solar adoption across urban areas, with a special focus on cities, residential clusters and public institutions. He underlined that rooftop solar should be taken up in mission mode to reduce electricity costs, improve energy security and promote clean energy at the household and community level.
While reviewing road and port connectivity projects, it was emphasised that Vadhavan Port should be developed as a model of port-led, multi-modal development, where every major mode of transport is seamlessly integrated to create a future-ready logistics ecosystem. The project should not be seen merely as a port, but as a national gateway connected through coastal shipping, inland waterways, dedicated freight corridors, high-speed rail connectivity, highways and airport linkages.
Prime Minister emphasised the need for effective implementation of Swachh Bharat Mission 2.0 and underlined that the mission should move beyond infrastructure creation and ensure measurable outcomes through regular monitoring, citizen participation and convergence between various stakeholders. He asked States to expedite the completion of solid waste management-related infrastructure, including waste processing plants and GOBARdhan plants.
While reviewing Ken-Betwa River Inter-linking Project, Prime Minister observed that Ken-Betwa project should serve as a model for other States to resolve inter-State water issues through cooperation, timely clearances, technology-based monitoring and mission-mode execution. States were encouraged to identify similar opportunities where river-linking, water conservation, groundwater recharge and efficient irrigation can be taken up in an integrated manner to ensure long-term water security.
Prime Minister also underlined that the delay in the implementation of public projects leads not only to cost escalation but also deprives citizens of timely access to essential facilities and development benefits. He observed that every delay has a direct impact on people’s lives, regional growth and public resources. He stressed that Ministries, Departments and States must adopt a more proactive and time-bound approach to resolve pending issues, remove bottlenecks and ensure faster execution.
Prime Minister also emphasized that innovative use of canal networks should be explored, including installation of solar panels along canals and over canals for clean electricity generation. This would help optimize land use, reduce evaporation losses, generate renewable energy and create additional economic value from water infrastructure.
At the beginning of the meeting, the Cabinet Secretary informed that, in pursuance of the directions of the Prime Minister, a system of monthly review of social sector schemes at the State level has also been operationalised. This mechanism aims to ensure regular monitoring, faster resolution of implementation issues and greater accountability at the State and district levels. As part of this initiative, Swachh Bharat Mission has been taken up for review at the State level in the first instance.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
৫১সংখ্যক প্ৰগতি বৈঠকত অধ্যক্ষতা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সমগ্ৰ ৰে’লৱে, শক্তি আৰু পথ পৰিবহণ খণ্ডৰ সাতটা জটিল আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পৰ পৰ্যালোচনা কৰে
পৰ্যালোচনা কৰা প্ৰকল্পসমূহ ৯খন ৰাজ্যত বিস্তৃত আৰু ইয়াৰ বাবে নিৰ্ধাৰিত বিনিয়োগ প্ৰায় ৩০,০০০ কোটি টকা
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কেন-বেটৱা লিংক প্ৰজেক্ট আৰু স্বচ্ছ ভাৰত মিছন-আৰ্বান ২.০ৰো পৰ্যালোচনা কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে কেন-বেটৱা নদীৰ আন্তঃসংযোগ প্ৰকল্পই আন ৰাজ্যসমূহৰ বাবে আন্তঃৰাজ্যিক জল সমস্যাসমূহ সৌহাৰ্দ্যপূৰ্ণভাৱে সমাধানৰ বাবে আৰ্হি হিচাপে কাম কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজ্যসমূহক আৱৰ্জনা প্ৰক্ৰিয়াকৰণ প্ৰকল্প আৰু গোবৰ্ধন উদ্যোগকে ধৰি কঠিন আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনা সম্পৰ্কীয় আন্তঃগাঁথনিৰ কাম ক্ষিপ্ৰতাৰে সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ কয়
চহৰ অঞ্চলত মিছন মোড ছাদভিত্তিক সৌৰ কভাৰেজৰ আহ্বান জনায় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ পৰামৰ্শ অনুসৰি স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ পৰ্যালোচনাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ৰাজ্যিক পৰ্যায়ত সামাজিক খণ্ডৰ আঁচনিসমূহৰ মাহেকীয়া পৰ্যালোচনাৰ ব্যৱস্থা কাৰ্যকৰীকৰণ
27 MAY 2026 9:08PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ নিৰৱচ্ছিন্ন প্ৰচেষ্টাৰ অংশস্বৰূপে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি সক্ৰিয় প্ৰশাসন আৰু সময় নিৰ্ধাৰিত ৰূপায়ণক লাভান্বিত কৰা আইচিটি-সক্ষম, বহু-আৰ্হিযুক্ত প্লেটফৰ্ম পূৰ্বৰ সেৱাতীৰ্থত ৫১সংখ্যক প্ৰগতি বৈঠকত অধ্যক্ষতা কৰে।
বৈঠকৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে প্ৰায় ৩০ হাজাৰ কোটি টকা ব্যয়সাপেক্ষে ৯খন ৰাজ্য সামৰি সমগ্ৰ ৰে’লৱে, শক্তি আৰু পথ খণ্ডৰ সাতটা জটিল আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পৰ পৰ্যালোচনা কৰে। অৰ্থনৈতিক বিকাশ আৰু জনকল্যাণৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ এই প্ৰকল্পসমূহ সময়সীমা, আন্তঃসংস্থা সমন্বয় আৰু সমস্যা সমাধানৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি পৰ্যালোচনা কৰা হৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কেন-বেটৱা লিংক প্ৰকল্প আৰু স্বচ্ছ ভাৰত মিছন-আৰ্বান ২.০ৰো পৰ্যালোচনা কৰে।
শক্তিখণ্ডৰ প্ৰকল্পসমূহ পৰ্যালোচনা কৰাৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে চহৰ, আৱাসিক ক্লাষ্টাৰ আৰু ৰাজহুৱা প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি সমগ্ৰ চহৰাঞ্চলত ছাদৰ ওপৰত সৌৰশক্তি গ্ৰহণ ত্বৰান্বিত কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে বিদ্যুতৰ খৰচ হ্ৰাস, শক্তি সুৰক্ষা উন্নত আৰু ঘৰুৱা তথা সম্প্ৰদায়ৰ পৰ্যায়ত স্বচ্ছ শক্তিক প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ ছাদৰ ওপৰৰ সৌৰশক্তিক মিছন মোডত গ্ৰহণ কৰিব লাগে।
পথ আৰু বন্দৰ সংযোগ প্ৰকল্পসমূহ পৰ্যালোচনা কৰাৰ সময়ত এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছিল যে বাধাবন বন্দৰক বন্দৰ নেতৃত্বাধীন, বহু-আদৰ্শসংলগ্ন উন্নয়নৰ আৰ্হি হিচাপে বিকশিত কৰা উচিত, য’ত প্ৰতিটো বৃহত্ পৰিবহণ পদ্ধতি নিৰৱচ্ছিন্নভাৱে একত্ৰিত কৰি ভৱিষ্যতৰ বাবে উন্নত লজিষ্টিক পৰিৱেশতন্ত্ৰ সৃষ্টি কৰা হয়। প্ৰকল্পটোক কেৱল বন্দৰ হিচাপে নহয়, উপকূলীয় জাহাজ, অভ্যন্তৰীণ জলপথ, নিৰ্দিষ্ট মালবাহী কৰিডৰ, দ্ৰুতবেগী ৰে’ল সংযোগ, ঘাইপথ আৰু বিমানবন্দৰৰ সংযোগৰ জৰিয়তে সংযুক্ত ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰৱেশদ্বাৰ হিচাপে মূল্যায়ন কৰিব লাগে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে স্বচ্ছ ভাৰত অভিযান ২.০ৰ ফলপ্ৰসূ ৰূপায়ণৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি এই অভিযানে আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টিৰ বাহিৰলৈ গৈ নিয়মীয়া নিৰীক্ষণ, নাগৰিকৰ অংশগ্ৰহণ আৰু বিভিন্ন অংশীদাৰৰ মাজত অভিসৰণৰ জৰিয়তে জুখিব পৰা ফলাফল নিশ্চিত কৰিব লাগে বুলি আলোকপাত কৰে। তেওঁ ৰাজ্যসমূহক আৱৰ্জনা প্ৰক্ৰিয়াকৰণ প্ৰকল্প আৰু গোবৰ্ধন উদ্যোগকে ধৰি কঠিন আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনা সম্পৰ্কীয় আন্তঃগাঁথনিৰ কাম ক্ষিপ্ৰতাৰে সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ কয়।
কেন-বেটৱা নদীৰ আন্তঃসংযোগ প্ৰকল্পৰ পৰ্যালোচনা কৰাৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লক্ষ্য কৰে যে কেন-বেটৱা প্ৰকল্পই সহযোগিতা, সময় নিৰ্ধাৰিত নিষ্কাশন, প্ৰযুক্তিভিত্তিক নিৰীক্ষণ আৰু মিছন-ম’ড নিষ্পাদনৰ জৰিয়তে আন্তঃৰাজ্যিক জল সমস্যা সমাধানৰ বাবে আন ৰাজ্যসমূহৰ বাবে আৰ্হি হিচাপে কাম কৰিব। তদুপৰি ৰাজ্যসমূহক একেধৰণৰ সুযোগ চিহ্নিত কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা হৈছিল, য’ত নদী সংযোগ, পানী সংৰক্ষণ, ভূগৰ্ভস্থ পানী পুনৰ মজুত আৰু দক্ষ জলসিঞ্চনৰ ব্যৱস্থা সংহতভাৱে গ্ৰহণ কৰি দীৰ্ঘম্যাদী জল সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰিব পৰা যায়।
ৰাজহুৱা প্ৰকল্প ৰূপায়ণত বিলম্ব হোৱাৰ ফলত কেৱল ব্যয় বৃদ্ধিয়েই নহয়, নাগৰিকসকলক অত্যাৱশ্যকীয় সা-সুবিধা আৰু উন্নয়নৰ সুবিধাসমূহ সময়মতে লাভ কৰাৰ পৰাও বঞ্চিত কৰা হয় বুলিও প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে। তেওঁ লক্ষ্য কৰিছিল যে প্ৰতিটো বিলম্বই মানুহৰ জীৱন, আঞ্চলিক বিকাশ আৰু ৰাজহুৱা সম্পদৰ ওপৰত প্ৰত্যক্ষ প্ৰভাৱ পেলায়। তেওঁ গুৰুত্বসহকাৰে কয় যে মন্ত্ৰালয়, বিভাগ আৰু ৰাজ্যসমূহে বাকী থকা সমস্যাসমূহ সমাধান, বটলনেক আঁতৰোৱা আৰু দ্ৰুত কাৰ্যকৰীকৰণ নিশ্চিত কৰাৰ বাবে অধিক সক্ৰিয় আৰু সময় নিৰ্ধাৰিত পদ্ধতি গ্ৰহণ কৰিব লাগিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে এই কথাতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে নলা ব্যৱস্থাপনাৰ উদ্ভাৱনীমূলক ব্যৱহাৰৰ সন্ধান কৰা উচিত, য’ত নলাৰ কাষত আৰু নলাৰ ওপৰেৰে স্বচ্ছ বিদ্যুৎ উৎপাদনৰ বাবে সৌৰ পেনেল স্থাপন কৰিব পৰা যায়। ইয়াৰ দ্বাৰা ভূমিৰ ব্যৱহাৰক অনুকূল কৰি তোলাত সহায়ক হ’ব, বাষ্পীভৱনৰ লোকচান হ্ৰাস পাব, নৱীকৰণযোগ্য শক্তি উৎপাদন হ’ব আৰু পানীৰ আন্তঃগাঁথনিৰ পৰা অতিৰিক্ত অৰ্থনৈতিক মূল্য সৃষ্টি হ’ব।
বৈঠকৰ আৰম্ভণিতে কেবিনেট সচিবে জনোৱা মতে, প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ নিৰ্দেশ অনুসৰি ৰাজ্যিক পৰ্যায়ত সামাজিক খণ্ডৰ আঁচনিসমূহৰ মাহেকীয়া পৰ্যালোচনাৰ ব্যৱস্থাও কাৰ্যকৰী কৰা হৈছে। এই ব্যৱস্থাৰ লক্ষ্য হৈছে নিয়মীয়া নিৰীক্ষণ, কাৰ্যকৰীকৰণৰ সমস্যাসমূহৰ দ্ৰুত সমাধান আৰু ৰাজ্য তথা জিলা পৰ্যায়ত অধিক দায়বদ্ধতা নিশ্চিত কৰা। এই পদক্ষেপৰ অংশ হিচাপে স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানক প্ৰথম পৰ্যায়ত ৰাজ্যিক পৰ্যায়ত পৰ্যালোচনাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা হৈছে।