Cabinet
Cabinet approves changes in guidelines on investments from countries sharing land border with India
Cabinet approves changes in FDI policy to provide for a definitive timeline for investments in critical sectors requiring approval under PN3
The amendments in the FDI Policy aim to unlock greater FDI inflows from global funds for startups and deep techs, take forward the agenda of ease of doing business
Expeditious decision in 60 days to help companies enter into collaborations to expand manufacturing in India
60 days decision/ approval timeline to help companies enter into joint ventures to access technologies, and integrate with global supply chains
Cabinet approved changes in FDI policy for investments from Land Bordering Countries will help manufacturing in electronic components, capital goods and solar cells
10 MAR 2026 7:17PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has approved change in guidelines on investments from countries sharing land border with India (LBCs).
The existing policy has been reviewed and amended as follows:
1. Incorporation of the definition and criteria for determination of ‘Beneficial Owner’ (BO)
The amendment provides for a definition and criteria for determination of Beneficial Ownership that is widely used by investing community, under the Prevention of Money Laundering Rules, 2005.
The Beneficial Ownership test shall be applied at the level of the investor entity.
Investors with non-controlling LBC Beneficial Ownership of up to 10 percent shall be permitted under the automatic route as per the applicable sectoral caps, entry routes, attendant conditions. Such investments shall be subject to the reporting of relevant information/details by the investee entity to DPIIT.
1. Expedited clearance of investments in specific sectors –
Proposals for LBC investments in specified sectors/activities of manufacturing in capital goods, electronic capital goods, electronic components, polysilicon and ingot-wafer, shall be processed and decided within 60 days.
CoS under the Cabinet Secretary may also revise the list of specified sectors.
In these cases, the majority shareholding and control of the Investee entity will be with resident Indian citizen(s) and/or resident Indian entity(ies) owned and controlled by resident Indian citizen(s), at all times.
Background
In order to curb opportunistic takeovers/acquisitions of Indian companies due to the COVID-19 pandemic, Government had amended the extant FDI Policy vide Press Note 3(2020) dated 17.04.2020 (PN3). Pursuant to PN3, an entity of a country, which shares land border with India or where the beneficial owner of an investment into India is situated in or is a citizen of any such country, can invest only under the Government route. Additionally, any transfer of ownership of any existing or future FDI in an entity in India resulting in the beneficial ownership falling within the aforesaid jurisdiction(s) also require Government approval.
Applicability of PN3 restrictions to cases where LBC investors may have only non-strategic, non-controlling interests was seen as adversely affecting investment flows from investors including global funds such as PE/ VC funds.
Benefits:
It is expected that the new guidelines will provide clarity and ease of doing business in India, and facilitate investments which can contribute towards greater FDI inflows, access to new technologies, domestic value addition, expansion of domestic firms and integration with global supply chain. This would help in leveraging and enhancing India's competitiveness as a preferred investment and manufacturing destination. Increased FDI inflows would supplement domestic capital, support the objectives of Atmanirbhar Bharat, and accelerate overall economic growth.

কেবিনেট
ভাৰতৰ স্থল সীমাত অৱস্থিত দেশসমূহৰ বিনিয়োগৰ গাইডলাইন সলনিত কেবিনেটৰ অনুমোদন
কেবিনেটে পিএন৩-ৰ অধীনত অনুমোদনৰ প্ৰয়োজনীয়তা থকা গুৰুত্বপূৰ্ণ খণ্ডসমূহত বিনিয়োগৰ বাবে নিৰ্দিষ্ট সময়সীমাৰ ব্যৱস্থা কৰিবলৈ এফডিআই নীতিৰ পৰিৱৰ্তনত অনুমোদন জনায়
এফডিআই নীতিৰ সংশোধনীৰ লক্ষ্য হৈছে ষ্টাৰ্টআপ আৰু ডিপ টেকলৈ বিশ্বব্যাপী পুঁজিৰ পৰা অধিক এফডিআই-ৰ প্ৰৱাহ ঘটোৱা, ইজ অৱ ডুয়িং বিজনেছৰ এজেণ্ডাক আগুৱাই নিয়া
ভাৰতত উৎপাদন সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে কোম্পানীসমূহক সহযোগিতা স্থাপনত সহায় কৰিবলৈ ৬০ দিনৰ ভিতৰত ক্ষীপ্ৰ সিদ্ধান্ত
কোম্পানীসমূহক প্ৰযুক্তি আহৰণৰ বাবে যৌথ উদ্যোগত প্ৰৱেশ আৰু বিশ্বব্যাপী যোগান শৃংখলৰ সৈতে একত্ৰিত হোৱাত সহায় কৰিবলৈ ৬০ দিনৰ সিদ্ধান্ত/ অনুমোদনৰ সময়সীমা
স্থল সীমাত অৱস্থিত দেশসমূহৰ বিনিয়োগৰ এফডিআই নীতি সলনিত কেবিনেটৰ অনুমোদনে ইলেক্ট্ৰনিক উপাংশ, মূলধনী সামগ্ৰী আৰু সৌৰকোষৰ উৎপাদনত সহায় কৰিব
10 MAR 2026 7:17PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে ভাৰতৰ স্থল সীমাত অৱস্থিত (LBC) দেশসমূহৰ বিনিয়োগৰ গাইডলাইন সলনিত অনুমোদন জনাইছে।
তলত উল্লেখ কৰা ধৰণেৰে বৰ্তমানৰ নীতিক পুনৰীক্ষণ আৰু সংশোধন কৰা হৈছেঃ
1. ‘লাভজনক মালিকীস্বত্ব’ (BO) নিৰ্ধাৰণৰ সংজ্ঞা আৰু মাপকাঠিক অন্তৰ্ভুক্ত কৰা –
লাভজনক মালিকীস্বত্ব নিৰ্ধাৰণৰ বাবে সংশোধনীত ধন সৰবৰাহ প্ৰতিৰোধ অধিনিয়ম, ২০০৫-ৰ অধীনত বিনিয়োগকাৰী সমাজে ব্যাপকভাৱে ব্যৱহাৰ কৰা এক সংজ্ঞা আৰু মাপকাঠিৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে।
বিনিয়োগকাৰী সত্তা পৰ্য্যায়ত লাভজনক মালিকীস্বত্ব পৰীক্ষা প্ৰয়োগ কৰা হ’ব।
১০ শতাংশ পৰ্য্যন্ত অ-নিয়ন্ত্ৰিত এলবিচি লাভজনক মালিকীস্বত্ব সম্পন্ন বিনিয়োগকাৰীসকলক প্ৰযোজ্য খণ্ডগত সীমা, প্ৰৱেশ পথ, পৰিচাৰকৰ চৰ্ত অনুসৰি স্বয়ংক্ৰিয় পথৰ অধীনত অনুমতি প্ৰদান কৰা হ’ব। এনে বিনিয়োগসমূহ বিনিয়োগকাৰী সত্তাই ডিপিআইআইটি-ক প্ৰদান কৰা প্ৰাসংগিক তথ্য/বিৱৰণৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিব।
1. নিৰ্দিষ্ট খণ্ডত বিনিয়োগৰ ক্ষীপ্ৰ নিষ্পত্তি
মূলধনী সামগ্ৰী, ইলেক্ট্ৰনিক মূলধনী সামগ্ৰী, ইলেক্ট্ৰনিক উপাংশ, পলিচিলিকন আৰু ইংগট-ৱেফাৰত উৎপাদনৰ নিৰ্দিষ্ট খণ্ড/কাৰ্য্যকলাপত এলবিচি বিনিয়োগৰ প্ৰস্তাৱ ৬০ দিনৰ ভিতৰত প্ৰক্ৰিয়াকৰণ আৰু সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হ’ব।
কেবিনেট সচিবৰ অধীনত চিঅ’এছে (CoS) নিৰ্দিষ্ট খণ্ডৰ তালিকাও সংশোধন কৰিব পাৰে।
এই ক্ষেত্ৰত বিনিয়োগকাৰী সত্তাৰ সংখ্যাগৰিষ্ঠ অংশীদাৰিত্ব আৰু নিয়ন্ত্ৰণ সকলো সময়তে আৱাসী ভাৰতীয় নাগৰিক(সকল) আৰু/বা আৱাসী ভাৰতীয় নাগৰিক(সকল)ৰ মালিকানাধীন আৰু নিয়ন্ত্ৰিত আৱাসী ভাৰতীয় সত্তা(সমূহ)ৰ হাতত থাকিব।
পটভূমি
ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ বাবে ভাৰতীয় কোম্পানীসমূহৰ সুবিধাবাদী টেকঅ’ভাৰ/অধিগ্ৰহণ ৰোধ কৰাৰ উদ্দেশ্যে চৰকাৰে প্ৰেছ টোকা ৩(২০২০) তাৰিখঃ ১৭-০৪-২০২০ (PN3) মৰ্মে বৰ্তমানৰ এফডিআই নীতি সংশোধন কৰিছিল। পিএন৩ অনুসৰি ভাৰতৰ স্থল সীমাত অৱস্থিত কোনো এখন দেশৰ সত্তা বা ভাৰতত কৰা বিনিয়োগৰ লাভজনক মালিকীস্বত্ব অৱস্থিত দেশৰ সত্তা বা এনে দেশৰ নাগৰিকেহে কেৱল চৰকাৰী পথৰ অধীনত বিনিয়োগ কৰিব পাৰে। ইয়াৰ উপৰিও ভাৰতৰ কোনো সত্তাৰ বৰ্তমানৰ বা ভৱিষ্যতৰ এফডিআই মালিকীস্বত্ব হস্তান্তৰ কৰাৰ ফলত লাভজনক মালিকীস্বত্ব পূৰ্বে উল্লেখ কৰা অধিকাৰক্ষেত্ৰ(সমূহ)ৰ ভিতৰত পৰে, ইয়াৰ বাবেও চৰকাৰৰ অনুমোদনৰ প্ৰয়োজন হয়।
এলবিচি বিনিয়োগকাৰীৰ অ-কৌশলগত, অ-নিয়ন্ত্ৰণমূলক স্বাৰ্থৰ ক্ষেত্ৰত পিএন৩ নিষেধাজ্ঞাৰ প্ৰযোজ্যতাক পিই/ভিচি ফাণ্ডৰ দৰে বিশ্বব্যাপী পুঁজিকে প্ৰমুখ্য কৰি বিনিয়োগকাৰীৰ পৰা বিনিয়োগৰ প্ৰৱাহত বিৰূপ প্ৰভাৱ পেলোৱা কাৰক বুলি গণ্য কৰা হৈছে।
লাভালাভঃ
এই নতুন গাইডলাইনে ভাৰতত স্পষ্টতা আৰু ইজ অৱ ডুয়িং বিজনেছ প্ৰশস্ত তথা বিনিয়োগৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে। এই নীতিয়ে অধিক এফডিআই প্ৰৱাহ, নতুন প্ৰযুক্তিৰ সুবিধা, ঘৰুৱা মূল্য সংযোজন, ঘৰুৱা প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ সম্প্ৰসাৰণ আৰু বিশ্ব যোগান শৃংখলৰ সৈতে একত্ৰীকৰণৰ দিশত অৰিহণা যোগাব। ইয়াৰ দ্বাৰা ভাৰতৰ প্ৰতিযোগিতামূলক ক্ষমতাক পছন্দৰ বিনিয়োগ আৰু উৎপাদন গন্তব্যস্থান হিচাপে প্ৰয়োগ আৰু বৃদ্ধি কৰাত সহায়ক হ’ব। বৰ্ধিত এফডিআই প্ৰৱাহ ঘৰুৱা মূলধনৰ পৰিপূৰক হৈ উঠিব, যিয়ে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ লক্ষ্যসমূহক সমৰ্থন আৰু সামগ্ৰিক অৰ্থনৈতিক বিকাশক ত্বৰান্বিত কৰিব।