Prime Minister's Office
PM addresses the last sitting of 16th Lok Sabha
13 FEB 2019 8:48PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the last sitting of 16th Lok Sabha today.
He appreciated the role of Speaker Smt. Sumitra Mahajan in conducting the proceedings of the House. PM also complimented the role of the Parliamentary Affairs Ministers during the tenure of 16th Lok Sabha. He recalled the services of former Parliamentary Affairs Minister, late Ananth Kumar for his contribution to the Lok Sabha.
Addressing the House, PM said it is almost after three decades the country saw a full majority government. Speaking about the productivity of Lok Sabha, PM stated that total 8 out of 17 sessions saw a 100 percent performance while the overall productivity has been 85%.
Complimenting the members, PM said every member from the ruling party as well as the opposition has contributed significantly for the cause of people during this tenure of this Lok Sabha.
PM said this Lok Sabha would be remembered, for the highest number of Women MPs, out of which 44 are first-time MPs. Acknowledging the participation of Women MPs, PM said, for the first time maximum number of women Ministers are in the Cabinet and we have two women ministers in the Cabinet Committee on Security.
PM said, “India's self-confidence is at an all-time high. I consider this to be a very positive sign because such confidence gives an impetus to development”.
He added that India is now the 6th largest economy and close to becoming $5 trillion economy.
Mentioning India’s achievements in various sectors of Energy, Digital Technology, Space, Manufacturing, PM said, “The world is discussing global warming and India made an effort in the form of the International Solar Alliance to mitigate this menace”.
PM said, today world takes us seriously because it recognizes full Majority Government. And the credit goes to the mandate given by the citizens in 2014.
Speaking on India’s Foreign Policy, PM said, in last 5 years, India has played a great role in humanitarian works be it relief activities during earthquake in Nepal, Water crisis in Maldives or rescuing citizens in Yemen. Highlighting India’s Soft Power PM said, Yoga is recognized globally today. Many countries are now celebrating Baba Ambedkar Jayanti, Mahatma Gandhi Jayanti.
Giving an account of the work done, PM stated that about 219 bills were introduced, while 203 bills were passed.
Reiterating his Government’s stand against Black Money and Corruption, PM said this Lok Sabha has passed stringent laws like Insolvency and Bankruptcy Code, Fugitive Economic Offenders Act.
PM said, “It is this Lok Sabha that passed the GST. The GST process revealed the spirit of cooperation and bipartisanship”.
Prime Minister Modi also spoke about other initiatives of the government including Aadhar, 10% Reservation for EWS, Maternity Benefit. PM said, in a major initiative, over 1400 redundant laws were scrapped during this 16th Lok Sabha.
He concluded his address by extending thanks to every Member of the House for the support, contribution and smooth conduct of the house during 16th Lok Sabha.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ষষ্ঠদশ লোকসভাৰ অন্তিম অধিৱেশন সম্বোধন প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
13 FEB 2019 8:48PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ষষ্ঠদশ লোকসভাৰ অন্তিম অধিৱেশন সম্বোধন কৰে৷
সদনৰ কাম কাজ নিয়াৰিকৈ চলাই নিয়াৰ ক্ষেত্ৰত অধ্যক্ষা শ্ৰীমতী সুমিত্ৰা মহাজনৰ ভূমিকাক তেওঁ প্ৰশংসা কৰে৷ ষষ্ঠদশ লোকসভাৰ কাৰ্যকালত সংসদীয় পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰীসকলৰ ভূমিকাকো প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শলাগ লয়৷ তেওঁ লোকসভালৈ মূল্যৱান বৰঙণি আগবঢ়োৱা প্ৰাক্তন সংসদীয় পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী প্ৰয়াত অনন্ত কুমাৰকো স্মৰণ কৰে৷
সদনক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰায় তিনি দশকৰ মূৰত দেশে সম্পূৰ্ণ সংখ্যাগৰিষ্ঠতাৰ ভিত্তিত গঠিত চৰকাৰ এখন দেখিবলৈ পাইছিল৷ লোকসভাৰ গঠনমূলক কাৰ্যসূচী সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ১৭খন অধিৱেশনৰ ভিতৰত ৮খনত ১০০শতাংশ পাৰদৰ্শিতা দেখিবলৈ পোৱা যায় আৰু সামগ্ৰিক পাৰদৰ্শিতাৰ পৰিমাণ হ’ল ৮৫%৷
সকলো সদস্যৰ শলাগ লৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে শাসনাধিষ্ঠিত দলৰ সদস্যৰ সমান্তৰালকৈ বিৰোধী দলৰ সদস্যইও লোকসভাৰ কাৰ্যকাল সূচাৰুৰূপে আগবঢ়াত উল্লেখনীয় অৰিহণা আগবঢ়ায়৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে সৰ্বাধিক মহিলা সাংসদৰ বাবে এই লোকসভা স্মৰণীয় হৈ ৰ’ব৷ ইয়াৰে ৪৪ গৰাকী আকৌ প্ৰথমবাৰৰ বাবে সাংসদ হৈছে৷ মহিলা সাংসদসকলক প্ৰশংসা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় প্ৰথমবাৰৰ বাবে কেবিনেটত সৰ্বাধিক মহিলাই স্থান লাভ কৰিছে আৰু আমাৰ সুৰক্ষা বিষয়ক কেবিনেট কমিটিত দুগৰাকীকৈ মহিলা মন্ত্ৰী আছে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, ‘ভাৰতৰ আত্মবিশ্বাস এতিয়া সৰ্বকালৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ উচ্চতাত অধিষ্ঠিত হৈ আছে৷ মই বিশ্বাস কৰো যে এয়া দেশৰ বাবে এক ইতিবাচক লক্ষণ, কিয়নো এইধৰণৰ আত্মবিশ্বাসে উন্নয়নৰ ধাৰাক গতি প্ৰদান কৰে৷’
তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে ভাৰত এতিয়া ষষ্ঠ বৃহৎ অৰ্থনীতি আৰু ৫ ট্ৰিলিয়ন ডলাৰৰ অৰ্থনীতি হোৱাৰ দিশত আগবাঢ়িছে৷
শক্তি, ডিজিটেল প্ৰযুক্তি, উৎপাদন আদি খণ্ডত ভাৰতৰ সাফল্য সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, ‘বিশ্বই গোলকীয় উষ্ণতাৰ বিষয়ে আলোচনা কৰি আছে আৰু ভাৰতে এই বিপদ প্ৰশমিত কৰিবলৈ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মৈত্ৰীৰ ৰূপত প্ৰচেষ্টা অব্যাহত ৰাখিছে৷’
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, আজি সমগ্ৰ বিশ্বই আমাক গুৰুত্বসহকাৰে গ্ৰহণ কৰিছে, কিয়নো আমাৰ চৰকাৰ সম্পূৰ্ণ সংখ্যাগৰিষ্ঠতাৰ ভিত্তিত নিৰ্বাচিত৷ ভাৰতৰ এই শক্তিশালী স্থিতিৰ বাবে দেশৰ জনসাধাৰণ কৃতিত্বৰ অধিকাৰী, যিয়ে ২০১৪ত ব্যাপক ভোটেৰে আমাৰ চৰকাৰ গঠন কৰিছিল৷
ভাৰতৰ বৈদেশিক নীতি সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যোৱা ৫ বছৰত ভাৰতে বিপদকালীন সময়ত বিশ্বৰ বিভিন্ন দেশক সহায় কৰি মানৱতাৰ উৎকৃষ্ট নিদৰ্শন দাঙি ধৰিছে৷ ভাৰতৰ প্ৰাচীন সভ্যতা যোগাসনক বিশ্বই আদৰি লৈছে৷ তদুপৰি, বহুতো দেশে এতিয়া বাবা চাহেব আম্বেদকাৰ জয়ন্তী, মহাত্মা গান্ধী জয়ন্তী পালন কৰিবলৈ লৈছে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জানিবলৈ দিয়ে যে লোকসভাত ২১৯খন বিধেয়ক উত্থাপিত হৈছে আৰু ২০৩খন বিধেয়ক গৃহীত হৈছে৷
’লা ধন আৰু দুৰ্নীতিৰ বিৰুদ্ধে তেওঁৰ চৰকাৰৰ দৃঢ় পদক্ষেপৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই লোকসভাই ইনছোলভেন্সী আৰু বেংকৰাপচী ক’ড (বেংক দেউলীয়া) আৰু পলৰীয়া অৰ্থনৈতিক অপৰাধী আইন গৃহীত কৰিছে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, ‘এই লোকসভাতে জিএছটি গৃহীত হৈছিল৷ জিএছটি প্ৰক্ৰিয়াই সহযোগিতা আৰু দ্বিদলীয় প্ৰথাৰ কৰ্মশক্তিক প্ৰতিফলিত কৰে৷’
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে চৰকাৰৰ আন পদক্ষেপ যেনে আধাৰ কাৰ্ড, সাধাৰণ শ্ৰেণীৰ দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে ১০% সংৰক্ষণ, মাতৃকালীন সুবিধা আদিৰ বিষয়েও উল্লেখ কৰে৷ তেওঁ কয় যে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত হিচাপে ষষ্ঠদশ লোকসভাই ১৪০০খন অপ্ৰাসংগিক আইন বাতিল কৰিছে৷
ষষ্ঠদশ লোকসভাৰ সফল কাৰ্যকালৰ বাবে তেওঁ সদনৰ সকলো সদস্যক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰি ভাষণৰ সামৰণি মাৰে৷