Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the dedication of various development projects in Jhansi, Uttar Pradesh
15 FEB 2019 7:09PM by PIB Delhi
My dear brothers and sisters!
Today the nation is infuriated and in gloom. I can very well understand your feelings. After the Pulwama terror attack, every Indian is in rage! Our brave soldiers have laid down their lives while protecting the nation. I want to assure the 130 crore Indians from the soil of Jhansi, from the land of brave-hearts that their sacrifice will not go in vain.
The nation has witnessed the valour and efforts of our defence forces and there can be no one in our country to have a slightest doubt in the valour and capabilities of our army. The nation has a lot of faith in their capabilities and valour.
And my dear countrymen, my dear brothers and sisters who have gathered here to shower blessings on me! Permissions have been granted to the security forces for taking decisions regarding the time, place and the nature of further action. The perpetrators and the conspirators of Pulwama attack will definitely be punished. Our neighbouring nation is forgetting that this is an India with a new policy and culture. The heinous act committed by the terror organizations and their patrons will get appropriate response.
Friends,
Our neighbouring nation is passing through a very bad phase financially. It has been so isolated and the major nations of the world have distanced from it. It is finding difficult to even manage its daily expenses. It is roaming about with a begging bowl yet it is not able to get help from the world easily. In such a poor condition, it attacks India and thinks that India too will plunge into a bad shape. Our enemies, those people sitting in Pakistan should understand that - the path that you have chosen has led you to destruction while the path that we have chosen is resulting in double the development and the world is witnessing that.
Brothers and sisters,
The 130 crore Indians will give a befitting reply to the neighbouring country for its act.
Friends,
Today the major nations of the world are with India and are supporting India's feelings. As per the information that I am receiving, they are equally grief-stricken and furious. The entire global community is in favour of ending terror.
Friends,
This land of brave sons and daughters knows how to fight against the many conspiracies of the enemies. This land is a witness to the fact that the protection of Mother Bharati and her children is the priority for us.
Friends,
This is the land of Manikarnika's valour, who had infused a new zeal and inspiration into the freedom struggle of the country as the queen of Jhansi. Manikarnika was the daughter of Kashi. And I am fortunate that the people of Kashi have elected me as their Parliamentarian. Thus, her birthplace and my workplace automatically have special bonding of affection towards Bundelkhand. The land of Bundelkhand provides a new height in terms of devotion to the nation. I clearly remember that when I had come here before, I had promised to return your love with interest. Do you remember? I had promised to return the affection with interest, do you remember it or not? I am a person who keeps his promises. We start with a mission and stop only after fulfilling that mission.
For the last four and a half years, the central government is relentlessly engaged with this work. And after the formation of the BJP government here, under the leadership of Yogi ji, his entire team has speeded up the process of development in the state.
Friends,
The BJP government is working towards the five streams of development i.e. education for children, income for the youth, medicines for the elderly, irrigation for farmers and addressing people's grievances. Moving towards the same goal, we have dedicated and laid the foundation stones of development projects worth approximately Rs.20 thousand crores for Bundelkhand and UP just now. It includes several projects related to security, employment, railways, electricity, water etc.
Brothers and sisters,
Now a campaign has started to make Bundelkhand the country's security and development corridor. This defence corridor, being built from Jhansi to Agra, will empower the country as well as provide new employment opportunities to the youth of Bundelkhand and Uttar Pradesh. Major investors of the country and the world have shown interest in setting up industries here.
I was told that agreements of about four thousand crore rupees have already been done. In this defence corridor, large Indian and foreign companies producing defence and security goods will also set up their enterprises.
Brothers and sisters,
When large industries start growing, small industries will also develop around them. A complete eco-system and a complete environment will be ready. Small and medium enterprises in Jhansi and the surrounding areas are going to get huge benefits from this corridor. This corridor will provide direct employment to lakhs of youth here. Moreover, it will also ensure skill development of the youth here. The companies setting up their enterprises here will ensure skill development and will try to provide employment to the people within their villages so that they won't have to go elsewhere.
I used to live in Gujarat. People from almost every block of Bundelkhand used to live in Gujarat. I have known you all quiet well. Those who might have thought that Bundelkhand could never be a centre of industrial development; I would like to share my experience with them. In Gujarat, close to Pakistan border, there is a desert-like district called Kutch. It's a huge district. No officer ever wished to go and work there and nobody wanted to live there. Population plunged to negative growth. Instead of increasing, the population declined. This is because there was neither water nor possibility of a livelihood.
But after the 2001 earthquake, as the Chief Minister of Gujarat, I was responsible for all the work there. Today that Kutch district, in such a short span of time, despite being a desert and lacking water and where no one wanted to marry off his daughter to, is now among the fastest growing districts of the country. I have seen Kutch developing with my own eyes. I can see Bundelkhand becoming the same.
If Kutch can, even Bundelkhand can. This is my belief. So we are working on this defence corridor to pull this land out of the despair all these years with the intention of bringing about a major change.
Friends,
I also want to talk about another challenge here. The challenge of water! I am very well aware of your struggles for water, the people of Bundelkhand! The government of Yogi Adityanath too is well aware of the same. The foundation stone of pipelines worth Rs.9 thousand crores is being laid today to liberate you from the water related problems.
I seek blessings from all the mothers and sisters of Bundelkhand so that we can deliver water to you after completing this project as soon as possible. Today, the maximum water-related troubles are faced by mothers and sisters in a household. Their entire energy is diverted towards water. I have come here to pay your debts. I have come here to liberate you all from this problem. Kindly bless us so that we can deliver water to you with the help of this pipeline. I would say that this is not just a pipeline but the lifeline.
Brothers and sisters,
On the completion of this project almost every village of Bundelkhand's every district i.e. Jhansi, Lalitpur, Jalaun, Hamirpur, Mahoba, Banda and Chitrakoot will receive drinking water through this pipeline. Likewise, for the Jhansi city and surrounding villages, the Central Government has formulated projects at the cost of Rs. 600 crores under the Amrit Yojana. With the water of the river Betwa, the thirst of the people of Jhansi city will be quenched, at the same time it will also provide drinking water to many adjacent villages.
Brothers and sisters, all these projects will not only meet the needs of the present, but also of the future generations.
Brothers and sisters,
With the modernization of the Pahadi dam project, the farmers are going to benefit. Earlier with this dam, proper quantity of water didn't reach the fields and there used to be leakage. Now the water leakage has been plugged. At the same time, the BJP government has brought a historic scheme called 'Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi'. Under this scheme, those farmers with 5 acres or less land will receive Rs.6000 annually into their bank accounts from the central government. This amount will reach you in 3 installments of Rs.2000. As per the estimate of the government, out of 2 crore 25 lakh farmers in UP, 2 crore 14 lakh farmers will benefit out of this scheme. In a way, everyone and more than 95% of the farmers of every district of UP will benefit from this scheme.
Friends,
Under the PM Kisan Samman Nidhi scheme, in the next 10 years, Rs.7.5 lakh crores will be directly deposited into the bank accounts of the farmers. 7.5 lakh crores is not a small figure. And always remember that this amount will directly reach the bank accounts of the farmers. There will not be any middlemen. No one will snatch away your rights.
Friends,
For the last four and a half years, bank accounts of the poor and the farmers are being created at a rapid pace. We had a perspective vision for this. Our government made arrangements for opening your bank accounts so that the gas subsidy, MGNREGA wages, pension, student scholarships directly goes into your bank accounts instead of getting diverted from the government's treasury. Therefore, the leakage was plugged in. You know that after the money started getting deposited directly into your bank accounts, almost Rs.1 lakh crores have been saved. Earlier this amount used to go into someone else's pockets. Now Modi is standing like a wall between you and the middlemen who used to loot you.
Brothers and sisters,
Besides farmers, our government is also taking a major decision for the animal rearers and fishermen. This is important for the people of Bundelkhand. Now even the animal rearers are being provided the facility of loans through Kisan Credit Card so that they can expand their business. We have liberated the animal rearers and the fishermen from the cycle of high debt and interests that they had to repay to the moneylenders.
Besides, one more decision has been taken for the benefit of the farmers. Earlier the farmers used to get farm loans up to Rs.1 lakh without guarantee from the banks. Keeping in mind the current need, we have now increased the upper limit to Rs.1 lakh 60 thousand so that farmer is able to carry out modern farming and scientific farming. That is, now the farmers can take loans from banks up to Rs.1 lakh 60 thousand without any bank guarantee. The farmer will not have to go to Sahukars or money lenders.
Similarly, keeping in mind the cattle population, the government has decided to form a Kamdhenu Ayog. Under this commission, a provision of Rs.500 crores has been made for conservation, protection and development of cows and their progeny and for implementing related laws in an effective way. Kamdhenu Ayog is a significant step for Bundelkhand considering the problem of fodder for animals and smuggling of cattle here.
Along with these challenges, the transmission system of this place has also been improved to overcome the problem of electricity. Now the electricity system of many regions of Western Uttar Pradesh, including Bundelkhand, will be improved. Now the electricity generated in the Western and Northern grid will be easily transmitted to different areas.
Friends,
Our government has always emphasized upon railway connectivity in this region and the Bundelkhand expressway.
All the projects like doubling of Manikpur and Khairar-Bhimsen sections from Jhansi, or electrification of route from Jhansi to Khairar and to Bhimsen, will greatly benefit the people.
Brothers and sisters,
We have worked with just one mantra of 'Sabka Sath Sabka Vikas'; be it the farmer, the soldier or young sons and daughters. There is no discrimination. This has been possible because you had elected a strong government at the centre four and a half years ago. And I believe that the entire nation is grateful to Uttar Pradesh because Uttar Pradesh and the voters of Uttar Pradesh have played a major role in providing a stable, strong and decisive government with majority to the nation for the first time after 30 years. This is the power of the decision made by the voters of Uttar Pradesh. The people of Uttar Pradesh in 2014 have given a new hope to the nation that was shrouded in darkness and despair for 30 years. A strong government benefits every person. Uttar Pradesh has shown that how a strong government enhances the pride of a nation before the world. And the entire nation has benefitted from it. I believe that you will bless me even more in the coming days for development and for a New India.
Brothers and sisters,
Once again, my best wishes to you all for all the development projects related to employment. I also congratulate Umaji especially for making the government departments run for every little thing for the development of this area. I give my heartfelt thanks to Umaji for fulfilling her responsibilities towards the nation as an MP.
Say loudly with me -
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Thanks a lot!

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
উত্তৰ প্ৰদেশৰ ঝাঁচীত বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উচৰ্গা অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
15 FEB 2019 7:09PM by PIB Guwahati
মোৰ মৰমৰ ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
আজি দেশ যথেষ্ট উদ্বিগ্ন আৰু দুখী৷ ইয়ালৈ অহা আপোনালোক সকলোৰে ভাৱনাক মই ভালদৰেই অনুধাৱন কৰিব পাৰিছো৷ পুলৱামাত সন্ত্ৰাসবাদীয়ে যে আক্ৰমণ কৰিলে তাৰ দ্বাৰা সমূহ ভাৰতীয় আক্ৰোশৰ অগ্নিত জ্বলি উঠিছে৷ আমাৰ বীৰ সৈনিকসকলে দেশৰ ৰক্ষাত নিজৰ জীৱন আহুতি দিছে, তেওঁলোকৰ এই বলিদান ব্যৰ্থ নহ’ব৷ এই নিশ্চিতি ঝাঁচীৰ ভূমিৰ পৰা, বীৰ আৰু বীৰাংগনাৰ ভূমিৰ পৰা ১৩০ কোটি ভাৰতীয়ক প্ৰদান কৰিব বিচাৰিছো৷
আমাৰ সুৰক্ষা বলৰ শৌৰ্য, তেওঁলোকৰ পৰাক্ৰম দেশে প্ৰত্যক্ষ কৰিছে আৰু আমাৰ দেশত এনেকুৱা কোনো নাই যাৰ আমাৰ সৈন্যসকলৰ শৌৰ্য আৰু সামৰ্থৰ ওপৰত ৰতিৰ মানো সন্দেহ আছে৷ দেশে তেওঁলোকৰ সামৰ্থ আৰু শৌৰ্যত সম্পূৰ্ণৰূপে আশ্বস্ত৷
আৰু মোৰ মৰমৰ দেশবাসীসকল, ইয়ালৈ আশীৰ্বাদ দিয়াৰ বাবে উপস্থিত হোৱা মোৰ মৰমৰ ভাতৃ-ভগ্নীসকল, সুৰক্ষাবলক আগন্তুক পদক্ষেপ নিৰ্ধাৰণ কৰাৰ বাবে সময়, স্থান, স্বৰূপ কি হ’ব, এই সকলোবোৰ সিদ্ধান্ত স্বয়ং লোৱাৰ বাবে অনুমতি প্ৰদান কৰা হৈছে৷ পুলৱামা আক্ৰমণৰ দোষী, পুলৱামা আক্ৰমণৰ ষড়যন্ত্ৰকাৰীসকলে এই ভুলৰ শাস্তি পাবই৷ আমাৰ চুবুৰীয়া দেশে এই কথা পাহৰি গৈছে যে এই নীতি নতুন ভাৰতৰ নীতি৷ সন্ত্ৰাসবাদী সংগঠন আৰু তেওঁলোকৰ সদস্যসমূহে যি হিংস্ৰতা প্ৰদৰ্শিত কৰিছে, তাৰ সম্পূৰ্ণ হিচাপ লোৱা হ’ব৷
বন্ধুসকল, আমাৰ চুবুৰীয় দেশে এই সময়ত আৰ্থিক অনাটনৰ মাজেৰে পাৰ কৰিবলগীয়া হৈছে৷ তেওঁলোকৰ অৱস্থা ইমানেই বেয়া যে ডাঙৰ ডাঙৰ দেশসমূহে তেওঁলোকৰ পৰা আঁতৰিবলৈ ধৰিছে৷ তেওঁলোকৰ বাবে দৈনিক খৰচ উলিওৱাটো সমস্যা হৈ পৰিছে৷ তেওঁলোকে ভিক্ষাপাত্ৰ লৈ ঘূৰিছে কিন্তু বিশ্বৰ পৰা তেওঁলোকে সাহায্য লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হোৱা নাই৷ অনাটনৰ এই সময়ত তেওঁলোকে ভাৰতত আক্ৰমণ কৰি, পুলৱামাৰ দৰে হিংস্ৰতাৰ সৃষ্টি কৰি ভাবিছে যে ভাৰতো অনাটনৰ সন্মুখীন হ’ব৷ পাকিস্তানত বহি থকা আমাৰ শত্ৰুসকল, এয়া আপোনালোকে ভালদৰেই জানি লওক- আপোনালোকে যি পথ গ্ৰহণ কৰিছে তাতে লোকচান আপোনালোকৰেই৷ আমি যি পথ গ্ৰহণ কৰিছো তাৰ দ্বাৰা দিনত দুগুণ আৰু ৰাতি চাৰিগুণ উন্নতি হোৱা বিশ্বই প্ৰত্যক্ষ কৰিছে৷
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল, আমাৰ চুবুৰীয়াক দেশৰ ১৩০ কোটি জনতাই একত্ৰিতভাৱে উত্তৰ দিব, প্ৰত্যুত্তৰ দিব৷
বন্ধুসকল, আজি বিশ্বৰ বৃহৎ বৃহৎ দেশসমূহ ভাৰতৰ সৈতে থিয় হৈছে, ভাৰতৰ ভাৱনাক সমৰ্থন কৰিছে৷ মোৰ ওচৰলৈ যি বাৰ্তা আহিছে, তাৰ দ্বাৰা গম পোৱা হৈছে যে তেওঁলোক কিমান দুখী, কিমান ক্ৰোধান্বিত হৈছে৷ সমগ্ৰ বিশ্বই সন্ত্ৰাসবাদৰ এই পৰম্পৰাক ধ্বংস কৰাৰ পক্ষত আছে৷
বন্ধুসকল, বীৰ সন্তান আৰু বীৰ সন্ততিসকলৰ এই ভূমিয়ে শত্ৰুৱে যিমানেই ষড়যন্ত্ৰ নকৰক কিয় তাৰ উচিত প্ৰত্যুত্তৰ কিদৰে দিব লাগে সেয়া জানে৷ এই ভূমি সাক্ষী আছে, মা ভাৰতীৰ ৰক্ষা, তেওঁৰ সন্তানসকলৰ ৰক্ষা আমাৰ বাবে সদায়েই সৰ্বোপৰি প্ৰতিপন্ন হৈছে৷
বন্ধুসকল, এই ভূমি মণিকৰ্ণিকাৰ শৌৰ্যৰ ভূমি যিয়ে ঝাঁচীৰ ৰাণীৰ ৰূপত দেশক স্বাধীনতাৰ আন্দোলনৰ নতুন উৎসাহ, নতুন প্ৰেৰণা প্ৰদান কৰিছিল৷ মণিকৰ্ণিকা আছিল কাশীৰ সন্তান আৰু মোৰ সৌভাগ্য যে তাৰে জনতাই, কাশীয়ে মোক নিজৰ সাংসদ হিচাপে নিৰ্বাচিত কৰিছে; আৰু সেইবাবে তেওঁৰ জন্মভূমি, মোৰ কৰ্মভূমি বুণ্ডেলখণ্ডৰ সৈতে এক বিশেষ স্নেহৰ সূতাৰে মই জড়িত৷ বুণ্ডেলখণ্ডই ৰাষ্ট্ৰৰ ভক্তিৰ পৰা আৰম্ভ কৰি, দেশৰ আস্থালৈ এক নতুন উচ্চতা প্ৰদান কৰিছে৷ মোৰ মনত আছে, যেতিয়া মই আপোনালোকৰ ওচৰলৈ প্ৰথমবাৰলৈ আহিছিলো তেতিয়া আপোনালোকক প্ৰতিজ্ঞা কৰিছিলো যে আপোনালোকে মোক যি স্নেহ প্ৰদান কৰিছে তাক সূতে-মূলে মই ঘূৰাম৷ আপোনালোকৰ মনত আছেনে? মই এনেদৰে কৈছিলো, আপোনালোকৰ মনত আছেনে? সূতে-মূলে ঘূৰাম বুলি প্ৰতিজ্ঞা কৰিছিলো, এনেকৈ মই কৈছিলো, মনত আছে নে? মই হ’লো প্ৰতিজ্ঞা পূৰণ কৰা ব্যক্তি৷ যি উদ্দেশ্যত আগবাঢ়ো, সেই উদ্দেশ্য পূৰণো কৰো৷
বিগত চাৰে চাৰি বৰ্ষৰ পৰা কেন্দ্ৰ চৰকাৰে এই কামত অহৰহ জড়িত হৈ পৰিছে আৰু ইয়াত ভাজপাৰ চৰকাৰ হোৱাৰ পিছত বিকাশৰ গতি যোগীজীৰ নেতৃত্বত, ৰাজ্যৰ তেওঁৰ দলে বিকাশৰ গতি আৰু দ্ৰুততৰ কৰি তুলিছে৷
বন্ধুসকল, বিকাশৰ এই পঞ্চধাৰা অৰ্থাৎ শিশুসকলৰ শিক্ষা, যুৱ প্ৰজন্মৰ উপাৰ্জন, কৃষকৰ সিঞ্চন আৰু জনতাৰ আবেদনৰ বাবে ভাজপাৰ চৰকাৰে কাম কৰি আছে৷ এই লক্ষ্যত অগ্ৰসৰ হৈ অলপতে বুণ্ডেলখণ্ড আৰু উত্তৰ প্ৰদেশৰ বিকাশৰ সৈতে জড়িত প্ৰায় ২০ হাজাৰ কোটি টকাৰ বিকাশৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু লোকাৰ্পণ কৰা হৈছে৷ ইয়াত সুৰক্ষা, নিয়োজন, ৰে’ল, বিদ্যুৎ, পানীৰ দৰে এনেকুৱা অনেক প্ৰকল্প আছে৷
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল, এতিয়া বুণ্ডেলখণ্ডক দেশৰ সুৰক্ষা আৰু বিকাশৰ কৰিডৰ হিচাপে নিৰ্মাণ কৰাৰ অভিযান আৰম্ভ হৈছে৷ ঝাঁচীৰ পৰা আগ্ৰালৈ নিৰ্মাণ হোৱা এই প্ৰতিৰক্ষা কৰিডৰে দেশক শক্তিশালী কৰি তোলাৰ সৈতে বুণ্ডেলখণ্ড আৰু উত্তৰ প্ৰদেশৰ যুৱ প্ৰজন্মসকলৰ নিয়োজনৰ নতুন অৱকাশৰো সৃষ্টি কৰিব৷ দেশ আৰু বিশ্বৰ বৃহৎ বৃহৎ বিনিয়োগকাৰীক ইয়াত উদ্যোগ স্থাপন কৰাৰ বাবে আকৰ্ষিত কৰিছে৷
মোক কোৱা হৈছে যে প্ৰায় চাৰি হাজাৰ কোটি টকাৰ চুক্তি সম্পাদন কৰা হৈছে৷ এই প্ৰতিৰক্ষা কৰিডৰত ৰক্ষা আৰু সুৰক্ষাৰ সামগ্ৰী, সেয়া নিৰ্মাণ কৰা দেশৰ বৃহৎ বৃহৎ চৰকাৰী উদ্যোগৰ সৈতে বিদেশী উদ্যোগো ইয়াত স্থাপন হ’ব৷
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল, যেতিয়া বৃহৎ উদ্যোগ স্থাপিত হয় তেতিয়া তাৰ নিকটৱৰ্তী ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহো লাভান্বিত হয়৷ এক সম্পূৰ্ণ পৰিবেশতন্ত্ৰৰ, এক সম্পূৰ্ণ বাতাৱৰণৰ সৃষ্টি হয়৷ ঝাঁচী আৰু ইয়াৰ নিকটৱৰ্তী অঞ্চলত যি ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগ আছে, তেওঁলোকে এই কৰিডৰৰ দ্বাৰা লাভান্বিত হ’ব৷ এই কৰিডৰৰ দ্বাৰা ইয়াৰে লক্ষাধিক যুৱকে কৰ্ম সংস্থাপন লাভ কৰিব৷ এয়াই নহয়, ইয়াৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ কৌশল কিদৰে বৃদ্ধি হ’ব, দক্ষতা বৃদ্ধি কিদৰে হ’ব; কৌশল বিকাশো ইয়ালৈ অহা উদ্যোগসমূহে কৰিব যাতে এই কামৰ বাবে কৌশলো সিদ্ধ হওক আৰু কৰ্ম সংস্থাপনৰ বাবে নিজৰ স্থানো এৰিবলগীয়া নহওক৷
মইতো গুজৰাটত আছিলো, বোধহয় বুণ্ডেলখণ্ডৰ এনেকুৱা ব্লক নাই য’ৰ জনতাই গুজৰাটত বাস কৰা নাই৷ মই ভালদৰেই আপোনালোকৰ সৈতে পৰিচিত৷ আৰু যিসকলে কেতিয়াও ভবা নাছিল যে বুণ্ডেলখণ্ডৰ দৰে অঞ্চলো ঔদ্যোগিক বিকাশৰ কেন্দ্ৰ হৈ উঠিব পাৰে- মই আপোনালোকক নিজৰ অভিজ্ঞতাৰ বিষয়ে ক’ব বিচাৰিছো৷ গুজৰাটৰ ভিতৰত পাকিস্তানৰ সীমাত মৰুভূমিৰ দৰে আমাৰ কচ্চ জিলা আছে- ডাঙৰ জিলা৷ কোনো বিষয়াই তালৈ চাকৰি কৰিবলৈ যোৱাৰ বাবে প্ৰস্তুত নহয় আৰু আনকি তাৰে লোকো তাতে থাকিবলৈ প্ৰস্তুত নহয়৷ জনসংখ্যাও কমি আহিছিল কাৰণ তাতে পানী নাছিল, অন্নৰ ব্যৱস্থা নাছিল৷
কিন্তু ২০০১ চনৰ ভূমিকম্পৰ পিছত মই তাতে মুখ্যমন্ত্ৰীৰ ৰূপত দায়িত্ব গ্ৰহণ কৰিলো৷ যি কচ্চ জিলালৈ মৰুভূমি হিচাপে যোৱা হৈছিল, পানীৰ ব্যৱস্থা নাছিল, কোনেও নিজৰ কন্যা তালৈ বিয়া দিব নিবিচাৰিছিল; আজি সেই কচ্চ জিলা ভাৰতৰ সবাতোকৈ দ্ৰুত গতিত উত্থান হোৱা জিলা হিচাপে পৰিচিত হৈছে৷ যি মই নিজ চকুৰে প্ৰত্যক্ষ কৰিছো, কচ্চ বিকশিত হোৱা নিজ চকুৰে দেখিছো৷ মই আজি কল্পনা কৰিব পাৰো, এই বুণ্ডেলখণ্ডও তেনেকুৱা হ’ব, এয়া মই প্ৰত্যক্ষ কৰিব পাৰিছো৷
যদি কচ্চ হ’ব পাৰে তেন্তে বুণ্ডেলখণ্ডও হ’ব পাৰে, এয়া মোৰ বিশ্বাস৷ আৰু সেইবাবে আমি এই পৰ্যন্ত যি নিৰাশাত ডুবি আছিলো, চিন্তা কৰাৰ বাবেও অক্ষমতা প্ৰকাশ কৰিছিলো, তাৰে পৰা এই ভূমিক বাহিৰলৈ উলিয়াই লৈ অনাৰ সংকল্প কৰি, এক বৃহৎ পৰিৱৰ্তনৰ উদ্দেশ্যৰ সৈতে এই প্ৰতিৰক্ষা কৰিডৰৰ কাম হাতত লৈছো৷
বন্ধুসকল, মই ইয়াত আন এটা প্ৰত্যাহ্বানৰ বিষয়েও কথা পাতিব বিচাৰিছো৷ এই প্ৰত্যাহ্বান হৈছে- পানী৷ পানীৰ ইয়াৰ আটাইতকৈ বৃহৎ প্ৰত্যাহ্বান৷ বুণ্ডেলখণ্ডৰ জনতাই পানীৰ বাবে কিমান সংঘৰ্ষ কৰিব লাগে সেয়া মই ভালদৰেই জানো৷ যোগী আদিত্যনাথৰ চৰকাৰেও এই কথা ভালকৈ জানে৷ আৰু আপোনালোকক পানীৰ এই সমস্যাৰ পৰা মুক্ত কৰিবলৈ আজি ৯ হাজাৰ কোটি টকাৰ পাইপলাইনৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে৷
বুণ্ডেলখণ্ডৰ সকলো মাতৃ-ভগ্নীয়ে মোক প্ৰচুৰ আশীৰ্বাদ দিয়ক যাতে এই কাম শীঘ্ৰে সম্পন্ন কৰি আপোনালোকক পানীৰ ব্যৱস্থা প্ৰদান কৰিব পাৰো৷ আজি পানীৰ বাবে ঘৰত মাতৃ-ভগ্নীসকলে আটাইতকৈ সমস্যাত ভুগিব লাগে৷ তেওঁলোকৰ সম্পূৰ্ণ শক্তি পানীত প্ৰয়োগ কৰিব লাগে৷ আপোনালোকৰ আজি ঋণ পৰিশোধ কৰিবলৈ আহিছো, আপোনালোকক এই সংকটৰ পৰা মুক্তি দিবলৈ আহিছো৷ আপোনালোকে আমাক আশীৰ্বাদন দিয়ক যাতে এই পাইপলাইনৰ দ্বাৰা পানী যোগান ধৰিব পাৰো৷ মইতো ক’ম ড়ে এই পানীৰ পাইপ লাইল কেৱল এক প্ৰকল্প নহয়, এয়া হ’ল জীৱন ৰেখা, জীৱন ৰেখা৷
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল, এই প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পিছত বুণ্ডেলখণ্ডৰ প্ৰতিখন জিলাত অৰ্থাৎ ঝাঁচী, জালৌন, হমীৰপুৰ, মহোবা, বান্দা আৰু চিত্ৰকূটৰ প্ৰায় প্ৰতিখন গাঁৱে খোৱা পানীৰ সুবিধা লাভ কৰিব৷ এইদৰেই ঝাঁচী চহৰ আৰু ইয়াৰ নিকটৱৰ্তী গাঁৱৰ বাবেও অমৃত যোজনাৰ অধীনত কেন্দ্ৰ চৰকাৰে ৬০০ কোটি টকা ব্যয়েৰে যোজনা প্ৰস্তুত কৰিছে৷ বেতৱা নদীৰ পানীৰ দ্বাৰা ঝাঁচী চহৰৰ জনতাৰ পানীৰ অভাৱ পূৰণ হোৱাৰ লগতে নিকটৱৰ্তী অনেক গাঁৱেও খোৱা পানীৰ সুবিধা লাভ কৰিব৷
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল, এইসমূহ প্ৰকল্পই বৰ্তমানৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰাৰ লগতে ভৱিষ্যতৰ প্ৰয়োজনীয়তাসমূহো পূৰণ কৰিব৷
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল, পাহাৰী বান্ধ প্ৰকল্পৰ আধুনিকীকৰণৰ দ্বাৰাও কৃষকসকল উপকৃত হ’ব৷ পূৰ্বতে এই বান্ধৰ দ্বাৰা কৃষকসকলক খেতিলৈ উপযুক্ত মাত্ৰাত পানী যোগান ধৰিব পৰা নহৈছিল আৰু গে’ট ভঙাৰ পৰা লীকেজো হৈ আছিল৷ এতিয়া পানীৰ লীকেজ বন্ধ কৰা হৈছে আৰু লগতে এইবাৰৰ বাজেটত ভাজপা চৰকাৰে ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধি’ শীৰ্ষক এক ঐতিহাসিক যোজনাও প্ৰণয়ন কৰিছে৷ ইয়াৰ অধীনত যিসকল কৃষকৰ পাঁচ কঠাতকৈ কম ভূমি আছে তেওঁলোকৰ বেংকৰ একাউণ্টত প্ৰতি বছৰে ৬০০০ টকা কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ দ্বাৰা জমা কৰা হ’ব৷ এই ৰাশি দুই দুই হাজাৰৰ তিনিটা কিস্তিত প্ৰদান কৰা হ’ব৷ চৰকাৰে অনুমান কৰিছে যে উত্তৰ প্ৰদেশতো দুই কোটি পঁচিশ লাখ কৃষক, উত্তৰ প্ৰদেশৰ ২ কোটি ২৫ লাখ কৃষকৰ ২ কোটি ১৪ লাখ কৃষক এই যোজনাৰ দ্বাৰা উপকৃত হ’ব৷ অৰ্থাৎ প্ৰায় সকলোৱে, অৰ্থাৎ উত্তৰ প্ৰদেশৰ প্ৰতিখন জিলাত ৯৫ শতাংশতকৈ অধিক কৃষক এই যোজনাৰ দ্বাৰা উপকৃত হ’ব৷
বন্ধুসকল, প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান যোজনাৰ অধীনত অনাগত দুটা বৰ্ষত চাৰে সাত লাখ কোটি, এই সংখ্যা কম নহয়, চাৰে সাত লাখ কোটি টকা কৃষকৰ বেংকৰ একাউণ্টত প্ৰত্যক্ষভাৱে জমা হ’ব৷ আৰু এয়া সদায়েই মনত ৰাখিব, এই টকা পোনে পোনে কৃষকসকলৰ বেংক একাউণ্টত জমা হ’ব, কোনো মধ্যভোগী নাথাকিব, কোনো দালাল নাথাকিব, কোনেও আপোনালোকৰ অধিকাৰ খৰ্ব কৰিব নোৱাৰে৷
বন্ধুসকল, যোৱা চাৰে চাৰি বছৰত ইমান দ্ৰুত গতিত দুখীয়াৰ, কৃষকসকলৰ বেংক একাউণ্ট মুকলি কৰা হৈছে, কিন্তু ইয়াৰ অন্তৰালতো আমাৰ দীৰ্ঘসময়লৈ কাম কৰাৰ এক অভীপ্সা আছিল; এনেই একাউণ্ট খোলাৰ বাবে পৰিশ্ৰম কৰা নাছিলো৷ আপোনালোকৰ বেংক একাউণ্ট মুকলি কৰি আমাৰ চৰকাৰে গেছৰ সাহায্য, মনৰেগাৰ ধন, পেঞ্চন, শিক্ষাৰ্থীৰ জলপানি এই সকলোবোৰ টকা যাতে ইফালে-সিফালে নাযায়, প্ৰত্যক্ষভাৱে আপোনালোকৰ একাউণ্টত জমা হয়, তাৰে ব্যৱস্থা কৰিছে আৰু ইয়াৰ ফলত লীকেজ বন্ধ হৈ পৰিল৷ আপোনালোকে জানে যে প্ৰত্যক্ষভাৱে আপোনালোকৰ একাউণ্টত টকা জমা হোৱাৰ ফলত প্ৰায় এক লাখ কোটি টকাৰ ৰাহি হৈছে, এক লাখ কোটি টকা পূৰ্বে কাৰোবাৰ জেবলৈ গৈছিল৷ আপোনালোকক লুট কৰা মধ্যভোগীসকলৰ সন্মুখত মোদী আজি দেৱালৰ দৰে থিয় হৈছে৷
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল, কৃষকৰ সৈতে আমাৰ চৰকাৰে পশুপালকসকলক— আৰু বুণ্ডেলখণ্ডত এই কথা অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ- পশুপালক আৰু মীনপালকসকলৰ বাবেও গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হৈছে৷ এতিয়া পশুপালকেও কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ডৰ দ্বাৰা ঋণৰ সুবিধা লাভ কৰিছে যাতে তেওঁলোকে নিজৰ ব্যৱসায়ৰ শ্ৰীবৃদ্ধি কৰিব পাৰে৷ আজি পশুপালকসকলে মহাজনৰ পৰা ধন ধাৰে ল’ব লাগে আৰু সুত দি দি তেওঁলোকৰ জীৱন শেষ হৈ যায়৷ সেই চক্ৰৰ পৰা পশুপালক আৰু মীনপালকসকলক মুক্তি দিয়াৰ বাবে আমি দায়িত্ব গ্ৰহণ কৰিছো৷
ইয়াৰোপৰি আৰু এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত আমি কৃষকসকলৰ হিতৰ বাবে গ্ৰহণ কৰিছো৷ পূৰ্বতে বেংকৰ পৰা কৃষকসকলে এক লাখ টকালৈ কৃষি ঋণ বিনা গেৰাণ্টীৰে লাভ কৰিছিল৷ আমি সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছো যে সময়ৰ আৱশ্যকতা অনুসৰি কৃষকেও যাতে আধুনিক খেতি কৰক, বৈজ্ঞানিক খেতি কৰক আৰু তেওঁলোকে অলপ আহৰি পাওক, আৰু সেইবাবে আমি এক লাখ টকাৰ পৰা বৃদ্ধি কৰি এক লাখ ষাঠি হাজাৰ টকা প্ৰদান কৰাৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছো৷ অৰ্থাও এতিয়া কৃষকে এক লাখ ষাঠি হাজাৰ টকালৈ ঋণ বিনা গেৰাণ্টীৰে লাভ কৰিব পাৰিব৷ তেওঁলোকে মহাজনৰ ওচৰলৈ যোৱাৰ প্ৰয়োজন নাই৷
ঠিক সেইদৰে পশুধনক গুৰুত্ব প্ৰদান কৰি চৰকাৰৰ দ্বাৰা কামধেনু আয়োগ গঠন কৰাৰ সিদ্ধান্তও গ্ৰহণ কৰা হৈছে৷ এই আয়োগৰ অধীনত ৫০০ কোটি টকাৰ ব্যৱস্থাপনা গোমাতা আৰু গোবংশৰ প্ৰতিপালন তথা ইয়াৰ সৈতে জড়িত নিয়ম-নীতিক কাৰ্যকৰী ধৰণে প্ৰণয়ন কৰাৰ বাবে ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হৈছে৷ বুণ্ডেলখণ্ডত যিদৰে জন্তুৰ বাবে দানাৰ সমস্যা তথা গোধনৰ ডকাইতি এক গম্ভীৰ বিষয় হৈ পৰিছে, সেই পৰিপ্ৰেক্ষিতত কামধেনু আয়োগ অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ হিচাপে বিবেচিত হৈছে৷
বন্ধুসকল, এই প্ৰত্যাহ্বানৰ সৈতে আপোনালোকৰ বিদ্যুতৰ সমস্যা দূৰ কৰা কৰাৰ বাবে ইয়াৰ পৰিবহণ ব্যৱস্থাৰ সংশোধন কৰা হৈছে৷ এতিয়া বুণ্ডেলখণ্ডসহিচে পশ্চিম উত্তৰ প্ৰদেশৰ বিভিন্ন স্থানত বিদ্যুতৰ সুব্যৱস্থা কৰা হৈছে৷ এতিয়া পশ্চিম আৰু উত্তৰ গ্ৰীডত উৎপন্ন হোৱা বিদ্যুতৰ দ্বাৰা সহজে বিভিন্ন ক্ষেত্ৰলৈ পৰিবহণ সম্ভৱ হৈ উঠিব৷
বন্ধুসকল, বুণ্ডেলখণ্ড এক্সপ্ৰেছেই হওক অথবা ইয়াৰ ৰে’ল সংযোগ; আমাৰ চৰকাৰে অহৰহ ইয়াৰ ওপৰত গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিছে৷ ঝাঁচীৰ পৰা মানিকপুৰ আৰু খেৰাৰ-ভীমসেন অংশৰ দ্বৈতকৰণেই হওক অথবা ঝাঁচীৰ পৰা খেৰাৰৰ পৰা ভীমসেনলৈ ৰে’লপথৰ বৈদ্যুতিকীকৰণেই হওক, এইসমূহ প্ৰকল্পৰ দ্বাৰা এই সমগ্ৰ ক্ষেত্ৰ সম্পূৰ্ণ লাভান্বিত হ’ব৷
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল, কৃষকেই হওক, সৈন্যই হওক অথবা মোৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ সন্তান-সন্ততিয়েই হওক, সকলোৰে বাবে এক সম্পূৰ্ণ চিন্তাৰ সৈতে বিকাশৰ মন্ত্ৰক লৈ আগবাঢ়ি, ‘সকলোৰে সৈতে-সকলোৰে বিকাশ’, কোনো ভেদ-ভাৱ নাই, কোনো তোৰ-মোৰ নাই, কোনো আপোন-পৰ নাই, ‘সকলোৰে সৈতে-সকলোৰে বিকাশ’ক লৈয়েই আমি আগবাঢ়িছো৷ আৰু সেইবাবে এয়া সম্ভৱ হৈছে কাৰণ আপোনালোকে চাৰে চাৰি বছৰ পূৰ্বে এক শক্তিশালী কেন্দ্ৰ চৰকাৰ গঠন কৰিছিল৷ আৰু মই এয়া মানি লৈছো যে সমগ্ৰ দেশেই উত্তৰ প্ৰদেশৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞ কাৰণ হিন্দুস্তানক ৩০ বছৰৰ পিছত পূৰ্ণ বহুমতেৰে চৰকাৰ প্ৰদান কৰা, ৩০ বছৰৰ পিছত প্ৰমবাৰলৈ হিন্দুস্তানক সুস্থিৰ চৰকাৰ প্ৰদান কৰাত যদি কোনোবাই বৃহৎ ভূমিকা পালন কৰিছে তেনেহ’লে সেয়া হ’ল উত্তৰ প্ৰদেশৰ ভোটদাতাসকলে কৰিছে৷ উত্তৰ প্ৰদেশৰ ভোটদাতাসকলৰ নিৰ্ণয় শক্তিয়েই ভাৰতৰ ভাগ্য পৰিৱৰ্তিত কৰিছে৷ ৩০ বছৰ ধৰি নিৰাশাৰ কূপত ডুবি থকা দেশক নতুন আশা প্ৰদান কৰাৰ কাম ২০১৪ চনত এই উত্তৰ প্ৰদেশৰ জনতাই কৰিছে৷ আৰু শক্তিশালী চৰকাৰৰ অৰ্থ কি, শক্তিশালী চৰকাৰৰ দ্বাৰা জনতাৰ কি লাভ হয়, শক্তিশালী চৰকাৰৰ দ্বাৰা বিশ্বত কিদৰে গৌৰৱ অনুভৱ কৰিব পাৰি এয়া উত্তৰ প্ৰদেশে কৰি দেখুৱাইছে, যাৰ লাভ সমগ্ৰ দেশে লাভ কৰিছে৷
মোৰ বিশ্বাস যে বিকাশৰ বাবে, নতুন ভাৰতৰ বাবে অনাগত দিনতো আপোনালোকে মোক আশীৰ্বাদ প্ৰদান কৰিব৷
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল, পুনৰবাৰ বিকাশৰ, কৰ্ম সংস্থাপনৰ সৈতে জড়িত এই সকলোবোৰ প্ৰকল্পৰ বাবে আপোনালোকক শুভেচ্ছা প্ৰদান কৰিছো৷ মই উমাজীকো বিশেষ ৰূপত অভিনন্দন প্ৰদান কৰিছো কিয়নো তেওঁ প্ৰতিটো সৰু সৰু কথাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি এই ক্ষেত্ৰৰ বিকাশৰ বাবে যি মনোযোগেৰে চৰকাৰৰ প্ৰতিটো বিভাগত কম্পনৰ সৃষ্টি কৰে, মই ভাবো যে এজন সাংসদৰ ৰূপত সমগ্ৰ দেশৰ দায়িত্বৰ সৈতে যিদৰে তেওঁ নিজৰ দায়িত্ব পালন কৰি আছে, তাৰ বাবে তেওঁক হৃদয়েৰে অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছো, তেওঁক অশেষ ধন্যবাদ প্ৰদান কৰিছো৷
মোৰ সৈতে সমগ্ৰ শক্তিৰে কওক-
ভাৰত মাতাৰ-জয়
ভাৰত মাতাৰ-জয়
ভাৰত মাতাৰ-জয়
অশেষ ধন্যবাদ৷