Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the unveiling of various development projects in Amethi, UP
03 MAR 2019 9:00PM by PIB Delhi
First of all I would like you all to raise your fists in the air and say along with me thrice -
You have to say Bharat Mata ki Jai!
For the Mighty India - Bharat Mata ki Jai!
Say it loudly, For the Mighty India - Bharat Mata ki Jai!
For the Victorious India - Bharat Mata ki Jai!
For the brave soldiers - Bharat Mata ki Jai!
Thanks a lot!
Shri Yogi Adityanath ji, the popular and successful Chief Minister of Uttar Pradesh; my Cabinet colleague and the Defence Minister of India, Nirmala Sitharaman ji; my Cabinet colleague sister Smriti Irani ji; Minister in the State Government Mohsin Raza Ji and Suresh Pasi Ji, MLA Mayankeshwar Sharan Singh ji, Garima Singh ji, Dal Bahadur Kori ji, my dear brothers and sisters of Uttar Pradesh. Jay Ram ji! How are you all doing? Hope everything is alright!
You all have gathered here in such large numbers, my salutations to you all! This had been the Tapobhumi of Tikarmabhi Maharaj of Amethi. This is the land of the writer of Jaimina Mahapuran, Baba Purushottam Das ji. This is the land of Malik Mohammad Jayasi. This land has been the land of the National President of Arya Samaj. I salute this land.
Today I have come here to extend our government's development programmes in Amethi. And today even 'Meghraja' (The Rain God) has been kind to us and has welcomed us. I clearly remember that in the year 1998, I had accompanied Atal ji to attend a public meeting here. Even at that time, it had rained heavily. Since then, I had been visiting Amethi for some or the other work related to the party. After I became the Prime Minister, once again I have got the opportunity to be present amidst you all today.
During the 2014 elections, we had raised the slogan of 'Sabka Sath Sabka Vikas'. My dear brothers and sisters of Amethi, Amethi is the best example that showcases the essence of our mantra of 'Sabka Sath Sabka Vikas'. When we talk of 'Sabka Sath Sabka Vikas', I used to say and I still say that those who had voted for us are ours and those who hadn't voted for us too ours. The region that has given us a seat is ours and the region that has not given us a seat too is ours.
And after 5 years, bowing my head before the people of Amethi, I can proudly say that sister Smriti Irani ji had stood before you as the candidate here. She was a new face and a new identity for you all but you all had showered your blessings on her. Even though we couldn't win from here at that time in the elections but we were successful in winning your hearts. With your love, Smriti ji had worked really hard for the development of Amethi during the last 5 years. She never ever felt whether you had elected her or defeated her. She has worked more than the winner. I want to ask the people of Amethi - Are you satisfied with our work? Did you feel that we were always concerned for you? Have we honestly strived for your welfare? Have we done even the slightest injustice to you? Did we do complete justice? This is our mantra of 'Sabka Sath Sabka Vikas'.
Just a short while ago, projects worth crores of rupees related to the development of Amethi have been inaugurated or their foundation stones have been laid. These include projects related to schools, roads, medical centers, cattle breeding, electricity and several others related to farming.
Brothers and Sisters,
Besides these projects, today I am going to make a very important announcement. This announcement is related to the new identity and glory of Amethi. Several great leaders might have come here; Amethi will not be known by the name of those leaders. It will be known by the scheme I have brought today.
Brothers and sisters,
Now one of the most latest, the most modern rifles AK 203 which is also known as Kalashnikov will be manufactured in Korba Ordnance Factory, Amethi. These rifles will be manufactured by a joint venture of Russia and India. Just a short while ago, our country's first woman Defence Minister Nirmala Ji has read the message of President of Russia here. I express my gratitude to President Putin, a very close friend of mine and of India for this partnership. This joint venture has been possible in a very short span of time due to his cooperation. I am very grateful to President Putin for his friendly message and good wishes; I also thank and congratulate Russian friends associated with this joint venture and my best wishes to everyone for its success.
Friends,
A few people go into villages and talk about- made in Ujjain, made in Jaipur, made in Jaisalmer, made in Baroda. Their speeches just remain speeches. But this is Modi. The AK 203 rifles 'Made in Amethi' will definitely enhance the strength of our soldiers during their encounters with the terrorists and Naxalites. Now lakhs of these rifles will be manufactured in the factory of Amethi. The rifles manufactured here will be exported to other countries of the world in the future. Therefore, this factory of Amethi is going to open up employment opportunities for the youngsters and is going to open up a new path for development and security of the country.
Brothers and sisters,
The work will begin from today. This work should have started 8-9 years back. This factory of Korba was set up solely for the purpose of manufacturing modern rifles but it was not used to its full capacity. This factory at Amethi is an evidence of the fact that the needs of our Army and soldiers were neglected before.
Friends,
Our army had put forward the need for modern weaponry in front of the then government in 2005 for the sake of the country's security. During 2007, when its foundation stone was being laid, the Parliamentarian from here had said that the work would begin from 2010 onwards. Did that happen? Was it promised or not? Whatever was said, it should have happened or not? Why do you trust those who couldn't even do the bare minimum? But friends, let alone starting the work, the previous government couldn't even decide upon the types of weapons that would be manufactured in the Ordnance Factory. Moreover, even the land was not made available for the factory to be set up.
Friends,
Just imagine! The factory wherein the work should have been started in 2010 couldn't be set up till 2013. After the factory was built, work had started somehow because they had to show off before the elections. Yet, modern rifles were still not manufactured. And don't forget, they say that they keep their promises and never lie - this too is a big lie. And don't forget that they had promised to give employment to 1500 youngsters. They had promised to provide job to1500 people in the factory. I am talking about Amethi not the nation. But these people who make tall promises had befooled the people of Amethi and only 200 people got the jobs. Today they are delivering speeches regarding employment throughout the country.
My brothers and sisters of Amethi,
Now after waiting for so many years, one of the world's latest modern rifles will be manufactured in Amethi's Ordnance Factory.
Friends,
I want to ask you something. Wasn't it an injustice done to our brave soldiers by not manufacturing the modern rifles? Was it an injustice or not? Wasn't it an injustice done to the resources by not utilizing the Ordnance Factory to its full capacity? Wasn't it an injustice done to the youngsters of Amethi by not providing them with employment?
Friends,
The previous government had left no stone unturned in neglecting the safety of the Defence forces. It is essential to remind the nation about how our brave soldiers were kept waiting for bullet-proof jackets. In 2009, the Army had demanded 1 lakh 88 thousand bullet-proof jackets. Our soldiers were fighting against the bullets of the enemy forces and terrorists without the bullet-proof jackets. They were engaging in life-threatening encounters with the terrorists putting their lives at stake. They didn't purchase the bullet-proof jackets even within 5 years from 2009 to 2014. Five years are not less. It was our government that ordered more than 2 lakh 30 thousand bullet-proof jackets during the last four and a half years.
Today as I have visited Amethi, I wish to know from you all that who were those people who had made our brave soldiers wait for rifles and bullet-proof jackets? Who were those people? I won't take names but you all are well aware of their identities. Therefore, brothers and sisters - Bharat Mata ki Jai! You know them and I don't have to name them.
Brothers and sisters,
Not only modern rifles and modern bullet-proof jackets but the same people had made the nation wait for modern cannons as well. This is our government that has signed a deal for modern cannons and now these are being manufactured within India.
Friends,
Just like modern cannons, our Air Force had been demanding modern fighter aircrafts for several decades. But how could those with wrong intentions hear the voices of the Air Force? They kept on sitting on the Rafael deal for years! While the government was leaving they had just shelved the deal. It is due to the efforts of our government that the first Rafael aircraft will be in the skies of India in a few months. But these people are still trying to create obstacles in the Rafael deal and are trying to thwart our efforts for their personal interests.
Brothers and sisters,
Every institution from the Supreme Court to the CAG saying that the Indian government has made the right decision at the right time and has done the right deal in the country's interest. But these people are continuously spreading lies. The frustration of not being able to get commission in defence deal could be clearly seen on the faces of a few people.
Friends,
Just like their half-hearted attempts towards the nation's security and negligence of the country's safety, they have also behaved in a similar way with the people of Amethi. What promises were made to Amethi? Whereas what's the actual condition of Amethi today? No one knows that better than you all!
Brothers and sisters,
This is the result when there is a lack of intention and willpower to do something for the welfare of the poor and instead just lies are spread. Try to recall, the steel plant located here had to be shut down because there was no arrangement for gas. The same thing happened to the Meghapur Food Park here. So, when we thought of the steel factory, we arranged for the gas. Now this steel factory is ready to give jobs to Amethi and to further increase the steel production in the country.
Brothers and sisters,
The cycle factory of Goliganj that was supposed to be set up had met with a similar fate. They took away the land of the farmers but didn't set up the factory and fraudulently took over the ownership of the land. In the name of development of Amethi, your feelings have been played with this way.
Friends,
When self-interest lies only in power and propagating the family's name becomes the only goal, then it is quiet natural that the needs of the country will be neglected. When welfare of the family and relatives becomes the priority, then the feeling of working for the welfare of the common man ends. Unfortunately, this is what has happened in Amethi.
I was watching one TV report, wherein a report on a Dalit village here was shown. It was told that the houses that were given to the Dalits in 2008 were on the verge of crumbling down within the span of 10 years. The people living there were saying that although the MP had given his name to that residences, but had forgotten the people after that.
Friends,
You are a witness to the treatment that was meted out to the people of Amethi. And you can clearly see how our government has worked towards the development projects here.
More than 9000 houses have been constructed in Amethi under the Pradhan Mantri Awas Yojana. Efforts have been made to make the lives of the people here easier by giving free gas connections under the Ujjwala scheme, by providing free electricity connection under Saubhagya scheme and by constructing toilets.
Brothers and sisters,
Forgetting the people after garnering votes is the habit of a few people. They want to keep the poor perpetually under poverty for generations so that they could keep on raising the slogans of 'Garibi Hatao'. We are trying to empower the poor so much so that they could come out of the poverty at the earliest. This is the reason why today India is considered among those nations where poverty is getting reduced at a rapid pace. A few people do not have sensitivity towards the poor at all.
Friends,
The treatment that was meted out to the poor, the farmers too met with a similar fate. These people had never tried to empower the farmers. They kept on neglecting their all kinds of needs. If the farmers were exasperated by their schemes, they would trap the farmers into the delusion of loan waivers. Last time in 2008, they had waived the loans of only Rs.52 thousand crores while the country's farmers had a debt of Rs.6 lakh crores.
Moreover, the benefits of the loan waivers reached 3 to 3.5 crore farmers of the country on an average, i.e. if there are 100 farmers in your village, hardly 20-25 farmers could avail the benefit. The rest of the benefits were taken away by their contractors, brokers and middlemen. On the other hand, the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi scheme of our government will benefit 12 crore farmers of the country. A few days back, the first installment of Rs.2000 has already reached the bank accounts of crores of farmers. Those who have not yet received the money will soon get the benefit.
Friends,
This scheme is so massive that in the coming 10 years, Rs.7.5 lakh crores will be delivered to the farmers’ accounts directly. Just imagine! The villages, farmers and the rural economy of the country will be empowered to a great extent! This will also benefit thousands of farmers of Amethi. He would be able to do a lot of things like purchasing fertilizers, seeds and pesticides or paying electricity bills with the help of this money.
Brothers and sisters,
Your Prime Servant is able to work for you, the farmers, the soldiers or our country's young sons and daughters because of your blessings and strength. Looking at your enthusiasm I can say that Amethi and the people of Amethi are going to create a new history; a history whose echo will be heard all over the country.
Friends,
I also give special thanks to Smt. Smriti ji for the development of Amethi. Once again, I also thank the Russian President Putin ji whose message was read by the country's first lady Defence Minister Nirmala ji. Now the world has clearly understood the women power. The nation that has a woman Defence Minister has clearly shown the world how steps should be taken for the security of the nation.
Once again, I express my gratitude to this huge wave of people in Amethi that has gathered here to bless me. Say along with me -
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Thanks a lot!!

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
উত্তৰ প্ৰদেশৰ আমেঠীত বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প মুকলি অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
03 MAR 2019 9:00PM by PIB Guwahati
সৰ্বপ্ৰথমে মই আপোনালোকৰ দ্বাৰা তিনিবাৰ জয়ধ্বনি দিম আৰু মোৰ এই আহ্বান যে আপোনালোকে হাতৰ মুঠি বন্ধ কৰি যাতে জয়ধ্বনি দিয়ে৷ আৰু তিনিওবাৰ পৃথক জয়ধ্বনি দিবলৈ দিম৷
ভাৰত মাতাৰ জয়ৰ জয়ধ্বনি দিব লাগে৷ পৰাক্ৰম ভাৰতৰ বাবে-
ভাৰত মাতাৰ জয়
সমগ্ৰ শক্তিৰে কওক- পৰাক্ৰম ভাৰতৰ বাবে-
ভাৰত মাতাৰ জয়
বিজয়ী ভাৰতৰ বাবে-
ভাৰত মাতাৰ জয়
বীৰ জোৱানসকলৰ বাবে-
ভাৰত মাতাৰ জয়
অশেষ ধন্যবাদ!
উত্তৰ প্ৰদেশৰ লোকপ্ৰিয় তথা যশস্বী মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীমান যোগী আদিত্যনাথজী, কেন্দ্ৰ মন্ত্ৰী পৰিষদৰ মোৰ সহযোগী, দেশৰ ৰক্ষামন্ত্ৰী নিৰ্মলা সীতাৰমণজী, মন্ত্ৰী পৰিষদৰ সহযোগী ভগ্নী স্মৃতি ইৰাণীজী, ৰাজ্য চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী মহচিন ৰজা জী, সুৰেশ পাসীজী, বিধায়ক মায়ংকেশ্বৰ শ্বাৰণ সিং জী, গৰিমা সিংজী, দল বাহাদুৰ কোৰীজী, উত্তৰ প্ৰদেশৰ মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল, জয় ৰাম জী৷ আপোনালোকৰ খা-খবৰ কেনে? সকলো ঠিকে আছে নে?
আপোনালোক ইমান বৃহৎ সংখ্যাত ইয়াত উপস্থিত হৈছে, আপোনালোক সকলোৰে মোৰ প্ৰণাম৷ এই ভূমি টিকৰমাভীৰ মহাৰাজৰ তপোভূমি৷ এই ভূমি জৈমিনা মহাপুৰাণৰ প্ৰণেতা বাবা পুৰুষোত্তম দাসৰ ভূমি, মালিক মহম্মদ জয়সী, আৰ্যসমাজৰ ৰাষ্ট্ৰীয় অধ্যক্ষ তথা জনসংঘৰ বিধায়ক ৰাজা ৰমণ জয়সীৰ ভূমি৷ মই এই ভূমিক সেৱা জনাইছো৷
যোৱা চাৰে চাৰি বছৰত উত্তৰ প্ৰদেশ আৰু আমেঠীৰ বিকাশৰ বাবে আমাৰ চৰকাৰে যি উন্নয়নমূলক কাৰ্য কৰিছে, আজি সেয়া অধিক বিস্তাৰিত কৰাৰ বাবে মই আপোনালোকৰ মাজলৈ আহিছো৷ আৰু মই দেখিছো যে আজিও আমাৰ স্বাগতমৰ বাবে বৰুণ দেৱতাই কৃপা কৰিছে৷ মোৰ ভালকৈয়ে মনত আছে যে ৯৮ চনত মই অটলজীৰ সৈতে ইয়ালৈ জনসভাত অংশগ্ৰহণ কৰাৰ বাবে আহিছিলো আৰু সেইদিনা খুব বৰষুণ হৈছিল; সকলো ব্যৱস্থা নষ্ট হৈ পৰিছিল আৰু তেতিয়াৰ পৰাই মই সংগঠনৰ কামত আমেঠীলৈ অহা-যোৱা কৰি আছো৷ প্ৰধানমন্ত্ৰী হোৱাৰ পিছত পুনৰবাৰ আপোনালোকৰ মাজত উপস্থিত হোৱাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছো৷
২০১৪ চনত নিৰ্বাচনৰ সময়ত মই কৈছিলো- সকলোৰে সৈতে সকলোৰে বিকাশ৷ আমেঠীৰ মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল, আমেঠী সকলোৰে সৈতে সকলোৰে বিকাশৰ এক উত্তম উদাহাৰণ৷ আৰু যেতিয়াই মই সকলোৰে সৈতে সকলোৰে বিকাশৰ কথা কও, আজিও কও, যিসকলে আমাক ভোট দিছে তেওঁলোকো আমাৰ আৰু যিসকলে আমাক ভোট দিয়া নাই তেওঁলোকো আমাৰ৷ যিসকলে আমাক আসন দিছে সেই ক্ষেত্ৰও আমাৰ আৰু যিসকলে দিয়া নাই সেই ক্ষেত্ৰও আমাৰ৷
আজি আজি পাঁচ বছৰৰ পিছত আমেঠীৰ নাগৰিকৰ সন্মুখত শিৰ তললৈ কৰি অতিশয় গৌৰৱেৰে ক’ব পাৰো যে ভনী স্মৃতি ইৰাণীজী নিৰ্বাচনৰ প্ৰাৰ্থীৰ ৰূপত আপোনালোকৰ সন্মুখলৈ আহিছিল, আপোনালোকৰ বাবে নতুন মুখ আছিল, নতুন পৰিচয় আছিল, কিন্তু আপোনালোকে আশীৰ্বাদ বৰ্ষণ কৰিলে৷ যদিও আমি সেই সময়ত নিৰ্বাচনত জয় লাভ কৰিব নোৱাৰিলো তথাপিও আপোনালোকৰ হৃদয় জয় কৰিবলৈ সমৰ্থ হ’লো৷ আপোনালোকে ইমান মৰম দিলে যে পাঁচ বছৰত স্মৃতিজীয়ে ইমান পৰিশ্ৰমেৰে এই ক্ষেত্ৰৰ বিকাশত জড়িত হৈ পৰিল যে আপোনালোকক এয়া অনুভৱ কৰিবলৈ নিদিলে যে আপোনালোকে তেওঁক হৰুৱাইছিল নে জয়ী কৰাইছিল৷ আমি আপোনালোকৰ উন্নতি ন্যায়পূৰ্বকভাৱে কৰাৰ প্ৰয়াস কৰিছোনে? ৰতিৰ সমানো আপোনালোকৰ অন্যায় হ’বলৈ দিছোনে? সম্পূৰ্ণ ন্যায় কৰিছো নে? এয়াই হ’ল আমাৰ সকলোৰে সৈতে সকলোৰে বিকাশৰ মন্ত্ৰ৷
কিছু মুহূৰ্ত পূৰ্বে আমেঠীৰ বিকাশৰ সৈতে বহু কোটি টকাৰ প্ৰকল্পৰ লোকাৰ্পণ আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে৷ এই আঁচনিসমূহত বিদ্যালয়, পথ, চিকিৎসাকেন্দ্ৰ, গৌশালা, বিদ্যুৎ, কৃষিৰ সৈতে জড়িত অনেক যোজনা অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে৷
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল, এই প্ৰকল্পসমূহৰ সৈতে আজি মই এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ঘোষণা কৰিবলৈ ওলাইছো৷ এই ঘোষণা আমেঠীৰ নতুন পৰিচয় আৰু নতুন গৌৰৱৰ সৈতে জড়িত৷ যিমানেই ডাঙৰ নেতা নাহক কিয়; এতিয়া ভৱিষ্যতে আমেঠী তেওঁলোকৰ নামত নহয়; আজি যি যোজনা প্ৰণয়ন কৰা হ’ব সেই নামেৰে জনাজাত হ’ব৷
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল, এতিয়া কোৰবাৰ অৰ্ডনান্স উদ্যোগত বিশ্বৰ সবাতোকৈ আধুনিক এ কে ২০৩ অৰ্থাৎ কালাছনিকভ ৰাইফলৰ ছিৰিজৰ আটাইতকৈ আধুনিক অস্ত্ৰ, এয়া আমাৰ আমেঠীত নিৰ্মাণ হ’ব৷ এই ৰাইফল ৰাছিয়া আৰু ভাৰতৰ যৌথ সহযোগত নিৰ্মিত হ’ব৷ কিছু দেৰী পূৰ্বে আমাৰ প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী নিৰ্মলাজীয়ে ৰাছিয়াৰ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ বাৰ্তাও ইয়াত পঢ়ি শুনাইছে৷ মই নিজৰ আৰু ভাৰতৰ নিকট বন্ধু ৰাষ্ট্ৰপতি পুটিনৰ এই সহযোগিতাৰ বাবে অশেষ ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰিছো৷ এই যৌথ সহযোগিতা তেওঁৰ সহযোগিতাত অতি কম সময়ৰ ভিতৰতে সম্পন্ন হৈছে৷ তেওঁৰ মিত্ৰতাপূৰ্ণ বাৰ্তা আৰু শুভকামনাৰ বাবে মই ৰাষ্ট্ৰপতি পুটিনৰ ওচৰত অশেষ কৃতজ্ঞ; লগতে এই যৌথ সহযোগিতাৰ সৈতে জড়িত ৰাছিয়ান বন্ধুসকলকো ধন্যবাদ আৰু অভিনন্দন তথা ইয়াৰ সফলতাৰ বাবে শুভকামনা জনাইছো৷
বন্ধুসকল, কিছুমান লোকে ঘূৰাই ঘূৰাই কথা কয়, প্ৰতিখন গাঁৱলৈ গৈ মেড-ইন-উজ্জেইন, মেড-ইন-জয়পুৰ, মেড-ইন-জয়ছালমাৰে, মেড-ইন-বৰোডা আদিৰ ভাষণ দিয়ে৷ তেওঁলোকৰ ভাষণ, ভাষণেই হৈ থাকে৷ এয়া মোদী, এতিয়া মেড-ইন-আমেঠী এ কে ২০৩ ৰাইফলৰ দ্বাৰা সন্ত্ৰাসবাদী আৰু নক্সালবাদীসকলৰ সৈতে হোৱা যুদ্ধত আমাৰ সৈনিকসকলে নিশ্চিতভাৱে অধিক উপকৃত হ’ব৷ আমেঠীৰ কাৰখানাত লক্ষাধিক সংখ্যাত ৰাইফল নিৰ্মিত হ’ব৷ আগলৈ যিবোৰ ৰাইফল ইয়াত নিৰ্মিত হ’ব সেয়া বিশ্বক অন্যৰ দেশলৈও ৰপ্তানি কৰা হ’ব৷ সেইবাবে এই কাৰখানাই আমেঠীৰ তৰুণ প্ৰজন্মৰ বাবে, কৰ্ম সংস্থাপনৰ বাবে নতুন অৱকাশৰ সৃষ্টি কৰিব আৰু দেশৰ বিকাশ তথা সুৰক্ষাৰ বাবেও এক নতুন পথ মুকলি হ’ব৷
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল, আজিৰ পৰা ইয়াত যি কাম আৰম্ভ হৈছে, এই কাম ৮-৯ বছৰ পূৰ্বে আৰম্ভ হ’ব লাগিছিল৷ কোৰবাৰ এই কাৰখানা এই কাৰণেই নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল যাতে ইয়াত আধুনিক ৰাইফল নিৰ্মাণ কৰা হয়, কিন্তু ইয়াৰ পূৰ্ণ ক্ষমতা কেতিয়াও ব্যৱহাৰ কৰা নহ’ল৷ আমেঠীৰ এই কাৰখানা এই কথাৰ সাক্ষী যে প্ৰথমে কিদৰে আমাৰ সেনা আৰু প্ৰতিৰক্ষা বাহিনীৰ প্ৰয়োজনীয়তাসমূহক আওকাণ কৰা হৈছিল৷
বন্ধুসকল, দেশৰ সুৰক্ষাৰ বাবে আমাৰ সৈন্যই ২০০৫ চনত আধুনিত অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়ে তেতিয়াৰ চৰকাৰৰ ওচৰত আবেদন কৰিছিল৷ এই প্ৰয়োজনীয়তাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখিয়েই সেই কাৰখানাৰ কাম আৰম্ভ হ’ল৷ আপোনালোকৰ ইয়াৰে সাংসদ, যেতিয়া ২০০৭ চনত ইয়াৰ আধাৰশিলা স্থাপন হৈছিল তেতিয়া কোৱা হৈছিল যে ২০১০ চনৰ পৰা ইয়াত কাম আৰম্ভ হ’ব৷ হ’লনে, হ’লনে? তেওঁ এইদৰে কৈছিল নে নাই কোৱা? তেওঁৰ চৰকাৰ আছিল নে নাই? তেওঁ যি কৈছিল সেয়া হ’ব লাগিছিল নে নাই? হ’ল নেকি? আৰে যিজনে কেৱল এয়াই কৰিব নোৱাৰে তেওঁক বিশ্বাস কৰিব পাৰিনে? কিন্তু বন্ধুসকল, কাম আৰম্ভ হোৱা দূৰৰে কথা, আধাৰশিলা স্থাপনৰ পিছতো তিনি বছৰলৈ চৰকাৰে এয়া সিদ্ধান্ত ল’ব পৰা নাছিল যে ইয়াৰ অৰ্ডনান্স কাৰখানাত কেনে ধৰণৰ অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ নিৰ্মাণ হ’ব৷ কেৱল এয়াই নহয়- এই কাৰখানা ক’ত নিৰ্মিত হ’ব; ইয়াৰ বাবে ভূমি পৰ্যন্তও ঠিক কৰা হোৱা নাছিল৷
বন্ধুসকল, চিন্তা কৰক- যি কাৰখানাৰ কাম ২০১০ চনত আৰম্ভ হ’বলগীয়া আছিল, তাৰ ভৱন নিৰ্মাণৰ কাম ২০১৩ চনলৈ ওলমি আছিল৷ ভৱন নিৰ্মাণ হোৱাৰ পিছত কোনোমতে কাম আৰম্ভ হ’ল কাৰণ সন্মুখত নিৰ্বাচন আছিল, কিবা এটা কৰি দেখুৱাবলগীয়া আছিল, কিন্তু আধুনিক ৰাইফল তেতিয়াও নিৰ্মিত নহ’ল৷ আৰু এয়া নাপাহৰিব যে কাৰখানাত তেওঁ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছিল যে – এনেকৈ কোৱা হয় নহয় যে প্ৰতিশ্ৰুতি দি আমি পালন কৰোঁ, আমি কেতিয়াও মিছা কথা নকও- এয়াও এক ডাঙৰ মিছা কথা৷ আৰু এয়া নাপাহৰিব যে- তেওঁ কৈছিল যে তৰুণ প্ৰজন্মৰ ১৫০০জনক কৰ্ম সংস্থাপন প্ৰদান কৰিব৷ কৰিছিল ভাইসকল, ১৫০০ লোকক কাৰখানাত কাম দিয়াৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছিল৷ এই আমেঠীৰ কথা, দেশৰ কথা মই কোৱা নাই৷ কিন্তু ইমান ডাঙৰ কথা কোৱা লোকসকলে আমেঠীৰ জনতাৰ চকুত ধূলি দিলে আৰু কেৱল ২০০ জনে কাম পালে, আৰু আজি সমগ্ৰ দেশতে তেওঁ কৰ্ম সংস্থাপনৰ ভাষণ দি ফুৰে৷
আমেঠীৰ মোৰ ভাতৃ-ভগ্নীসকল, আজি ইমান বৰ্ষৰ অপেক্ষাৰ পিছত আমেঠীৰ অৰ্ডনান্স কাৰথানাত বিশ্বৰ সবাতোকৈ আধুনিক ৰাইফল নিৰ্মাণৰ কাম আৰম্ভ হ’বলৈ ধৰিছে৷
বন্ধুসকল, মই আপোনালোকৰ পৰা জানিবলৈ বিচাৰিছো যে আধুনিক ৰাইফল নিৰ্মাণ নকৰি আমাৰ বীৰ জোৱানসকলৰ প্ৰতি অন্যায় কৰা হৈছিল নে নাই? অৰ্ডনান্স কাৰখানাৰ পূৰ্ণ ব্যৱহাৰ নকৰি ইয়াৰ সংসাধনসমূহৰ সৈতে অন্যায় কৰা হৈছিল নে নাই হোৱা? কৰ্ম সংস্থাপন প্ৰদান নকৰি আমেঠীৰ তৰুণ প্ৰজন্মৰ সৈতে অন্যায় কৰা হৈছিল নে নাই হোৱা?
বন্ধুসকল, পূৰ্বৰ যি চৰকাৰ আছিল তেওঁলোকে প্ৰতিৰক্ষা বাহিনীৰ সুৰক্ষাক আওকাণ কৰাত একো বাকী ৰখা নাছিল৷ আমাৰ বীৰ জোৱানসকলক বুলেটপ্ৰুফ জেকেটৰ বাবে কিদৰে তাড়না দিয়া হৈছিল সেয়া দেশক স্মৰণ কৰোৱাটো আৱশ্যক৷ ২০০৯ চনত সেনাই এক লাখ ৮৮ হাজাৰ বুলেট প্ৰুফ জেকেটৰ বাবে আবেদন কৰিছিল৷ বিনা বুলেটপ্ৰুফ জেকেটৰ দ্বাৰা আমাৰ সৈন্যই শত্ৰুসৈন্যৰ গুলী আৰু সন্ত্ৰাসবাদী কাৰ্যকলাপৰ সন্মুখীন হৈ আছিল৷ নিজৰ প্ৰাণক বিপদলৈ ঠেলি দিও ভয়ংকৰ এনকাউণ্টাৰত অৱতীৰ্ণ হৈছিল৷ ২০০৯ চনৰ পৰা ২০১৪ চনলৈ পাঁচ বছৰ, এই পাঁচ বছৰ কম নহয়, কিন্তু সেনাৰ বাবে বুলেটপ্ৰুফ জেকেট ক্ৰয় কৰা নহ’ল৷ এয়া আমাৰ চৰকাৰ যিয়ে বিগত চাৰে চাৰি বছৰত দুই লাখ ত্ৰিশ হাজাৰতকৈও অধিক বুলেটপ্ৰুফ জেকেট ক্ৰয় কৰাৰ অৰ্ডাৰ দিছে৷
মই আজি আমেঠীলৈ আহিছো আৰু আপোনালোকৰ পৰা জানিব বিচাৰিছো যে দেশৰ বীৰ জোৱানক ৰাইফলৰ বাবে অপেক্ষাকৃত কৰা, বুলেটপ্ৰুফ জেকেটৰ বাবে অপেক্ষাকৃত কৰা এই লোকসকল কোন? কোন এই লোকসকল? মই কাৰো নাম নলও, কিন্তু আপোনালোকে ভালদৰেই জানে যে এই লোকসকল কোন৷ আৰু সেইবাবে ভাই-ভনীসকল, ভাৰত মাতাৰ জয়৷ আৰু সেইবাবে ভাই-ভনীসকল, আপোনালোকে জানে আৰু মই কাৰো নাম লোৱাৰ প্ৰয়োজন নাই৷
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল, আমাৰ দেশক কেৱল আধুনিক ৰাইফলেই নহয়, আধুনিক বুলেটপ্ৰুফ জেকেটেই নহয়, আধুনিক টোপৰ বাবেও অপেক্ষা কৰোৱা হৈছিল৷ এয়া আমাৰেই চৰকাৰ যিয়ে আধুনিক টোপৰ চুক্তি কৰিলে আৰু এতিয়া ইয়াক ভাৰততেই নিৰ্মাণ কৰা হৈছে৷
বন্ধুসকল, আধুনিক টোপৰ দৰেই আধুনিক যুঁজাৰু বিমানৰ বাবেও আমাৰ বায়ুসেনাই দীৰ্ঘদিন ধৰি দাবী কৰি আহিছিল৷ কিন্তু যাৰ বিবেকেই অপবিত্ৰ, তেওঁলোকে বায়ুসেনাৰ দাবী কিদৰে শুনিব? এই লোকসকলে বৰ্ষজুৰি ৰাফেল বিমানৰ চুক্তিলৈ বহি থাকিল আৰু যেতিয়া চৰকাৰ ভংগ হোৱাৰ সময় হ’ল তেতিয়া ইয়াক শীতল বস্তাত ভৰাই নিক্ষেপ কৰা হ’ল৷ এয়াৰ আমাৰেই চৰকাৰৰ প্ৰয়াস যে অনাগত কেইটামান মাহৰ পিছতেই ৰাফেল বিমান ভাৰতৰ আকাশত দেখিবলৈ পোৱা যাব৷ কিন্তু এই লোকসকলে এতিয়াও ৰাফেল বিমানৰ চুক্তিক নিজা স্বাৰ্থৰ বাবে, নিজৰ হিতৰ বাবে, ইয়াক অসফল কৰাৰ বাবে, ব্যৰ্থ কৰাৰ বাবে কিবা নহয় কিবা এখন নতুন নতুন নাটকৰ সৃষ্টি কৰি আছে৷
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল, উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ পৰা চিএজিলৈ সকলো সংস্থাই কৈছে যে ভাৰত চৰকাৰে এয়া ন্যায়সংগত নিৰ্ণয় গ্ৰহণ কৰিছে, উপযুক্ত সময়ত কৰিছে, উপযুক্ত চুক্তি কৰিছে আৰু দেশৰ হিতাৰ্থে কৰিছে৷ কিন্তু কিছুমান লোকে ইয়াক মিছা বুলি কৈ আছে৷ প্ৰতিৰক্ষা চুক্তিত কমিচন নাপালে কেনে হতাশাৰ সৃষ্টি হয় এয়া কিছুমান লোকৰ মুখমণ্ডলত বাৰুকৈয়ে প্ৰত্যক্ষ হৈছে৷
বন্ধুসকল, আধৰুৱা মনৰ দৰে এই লোকসকলে যিদৰে দেশৰ সুৰক্ষাক আওকাণ কৰিলে ঠিক তেনেকুৱাই ব্যৱহাৰ এওঁলোকে আমেঠীৰ লোকৰ সৈতেও কৰিলে৷ আমেঠীৰ বাবে কি কি কোৱা হ’ল কিন্তু আজি আমেঠীৰ স্থিতি কি এয়া আপোনালোকতকৈ ভালদৰে কোনে জানে?
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল, যেতিয়া সদিচ্ছা নাথাকে, যেতিয়া দুখীয়াৰ বাবে চিন্তা কৰাৰ আগ্ৰহ নাথাকে, যেতিয়া জনতাক কেৱল মিথ্যাই কোৱা হয় তেতিয়া এই পৰিণামেই পৰিলক্ষিত হয়৷ আপোনালোকে মনত পেলাওক, ইয়াত থকা ষ্টীল কাৰখানা গেছৰ অভাৱত বন্ধ হ’বলগীয়া হ’ল৷ ইয়াৰ মেঘাপুৰৰ ফুডপাৰ্কৰ সৈতেও এয়া কৰা হ’ল৷ আমি ষ্টীল কাৰখানাৰ বাবে চিন্তা কৰি গেছ পাইপলাইনৰ ব্যৱস্থা কৰিলো৷ এতিয়া এয়া ষ্টীল ফেক্টৰীয়ে আমেঠীক কৰ্ম সংস্থাপন প্ৰদান কৰাৰ বাবে আৰু দেশত ষ্টীল উৎপাদনক গতি প্ৰদান কৰাৰ বাবে প্ৰস্তুত৷
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল, এই একেই অৱস্থা গোলীগঞ্জৰ চাইকেল কাৰখানাৰ লগতো হ’ল৷ কৃষকসকলৰ ভূমি লৈ লোৱা হ’ল, হয় কৃষকসকলৰ ভূমি লৈ লোৱা হ’ল, কাৰখানা স্থাপন নহ’ল আৰু সেই ভূমি পিছফালৰ দুৱাৰৰ পৰা নিজৰ নামত কৰাই ল’লে৷ আমেঠীৰ বিকাশৰ নামত আপোনালোকৰ ভাৱনাৰ সৈতে এইদৰে খেলা হৈছে৷
বন্ধুসকল, যেতিয়া ক্ষমতা স্বাৰ্থলৈ ৰূপান্তৰিত হয়, ঐতিহ্যক প্ৰসাৰ কৰাই একমাত্ৰ লক্ষ্য হৈ পৰে তেতিয়া দেশৰ প্ৰয়োজনীয়তাসমূহৰ কথা পাহৰি যোৱাটো স্বাভাৱিক৷ যেতিয়া নিজৰ লোকৰ, নিজৰ অঙহী-বঙহীৰ মংগল কৰাটো প্ৰাথমিক কাৰ্য হৈ পৰে তেতিয়া জনসাধাৰণৰ কল্যাণৰ চিন্তা সমাপ্ত হৈ পৰে৷ দুৰ্ভাগ্যবশতঃ আমেঠীৰ লোকৰ সৈতে এয়াই কৰা হৈছে৷
মই এটা টিভি ৰিপ’ৰ্ট চাই আছিলো৷ তাতে ইয়াৰে এটা দলিত লোকৰ বস্তি দেখুওৱা হৈছিল৷ তাত কোৱা হৈছিল যে ২০০৮ চনত দলিতক যি ঘৰ দিয়া হৈছিল, সেয়া দহ বছৰৰ ভিতৰতে ভাঙি পৰাৰ স্থিতি হৈছে৷ সেই বস্তিসমূহৰ জনতাই কৈছে যে সাংসদসকলে বস্তিসমূহক নিজৰ নাম দিছে কিন্তু তাৰ পিছত সেই বিষয়ে পাহৰি গৈছে৷
বন্ধুসকল, আমেঠঈৰ জনতাৰ সৈতে কেনে ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে সেইবিষয়ে আপোনালোকে জানে৷ আৰু আজি এয়াও প্ৰত্যক্ষ কৰিছে যে আমাৰ চৰকাৰে ইয়াত কিদৰে বিকাশৰ কাৰ্য কৰিছে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ অধীনত আমেঠীত এনেকুৱা ৯ হাজাৰতকৈও অধিক ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে৷ উজ্বলা যোজনাৰ অধীনত বিনামূলীয়া গেছৰ সংযোগ, সৌভাগ্য যোজনাৰ অধীনত বিনামূলীয়া বিদ্যুৎ সংযোগ, শৌচালয়ৰ নিৰ্মাণ কৰি জনতাৰ জীৱন সৰল কৰাৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছে৷
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল, ভোট লৈ জনতাক পাহৰি যোৱাটো কিছুমান পৰিয়ালৰ প্ৰবৃত্তি৷ তেওঁলোকে দুখীয়াক দুখীয়া কৰি ৰাখিব বিচাৰে যাতে প্ৰজন্ম ধৰি দৰিদ্ৰতা নিৰ্মূলৰ ধ্বনি দিব পাৰে৷ আমি দুখীয়াক সৱলীকৰণ কৰি তেওঁলোকক ইমান শক্তি প্ৰদান কৰিছো যে আজি তেওঁলোক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা দ্ৰুতভাৱে মুক্ত হ’ব পাৰিছে৷ এই কাৰণতেই আজি ভাৰতক সেইসমূহ দেশৰ সৈতে গণনা কৰা হয় য’ত অতি সোনকালে দৰিদ্ৰতা নোহোৱা হ’ব ধৰিছে৷ দুখীয়াসকলৰ প্ৰতি, তেওঁলোকৰ প্ৰয়োজনীয়তাসমূহৰ প্ৰতি সংবেদনশীলতা কিছুমান লোকে প্ৰদৰ্শন কৰিব নোৱাৰে৷
বন্ধুসকল, দুখীয়া সৈতে যি কৰা হৈছে সেয়া দেশৰ কৃষকসকলৰ সৈতেও কৰা হ’ল৷ এই লোকসকলে কেতিয়াও কৃষকৰ সৱলীকৰণ কৰাৰ কথা নাভাবিলে৷ তেওঁলোকৰ সৰু-বৰ সমস্যাসমূহ আওকাণ কৰিলে৷ যেতিয়া কৃষকসকল তেওঁলোকৰ যোজনাসমূহৰ দ্বাৰা বিভ্ৰান্ত হৈছিল তেতিয়াই তেওঁলোকে ঋণ ৰেহাইৰ ভ্ৰমত আৱদ্ধ কৰি দিছিল৷ যোৱাবাৰ ২০০৮ চনত এওঁলোকে ৫২ হাজাৰ কোটি টকাৰ ঋণ ৰেহাই প্ৰদান কৰিছিল কিন্তু সেইসময়ত দেশৰ কৃষকসকলৰ মূৰত ৬ লাখ কোটি টকাৰ ঋণ বাকী আছিল৷
এয়াই নহয়, যিমান ঋণ ৰেহাই দিয়া হ’ল তাৰো লাভ দেশৰ তিনি –চাৰি কোটি অৰ্থাৎ আপোনালোকৰ গাঁৱত যদি ১০০জন কৃষক আছে তেন্তে মাত্ৰ ২০ অথবা ২৫ জনেহে সেই লাভ আদায় কৰিলে৷ বাকী ঋণ ৰেহাইৰ লাভ তেওঁলোকৰ স্বজন-তোষণ, মধ্যভোগীৰ মাজতেই শেষ হ’ল৷ আমাৰ চৰকাৰে যি প্ৰধানমন্ত্ৰী কৃষক সন্মান নিধি যোজনা প্ৰণয়ন কৰিলে তাৰ লাভ দেশৰ ১২ কোটি কৃষকে পোৱাটো সুনিশ্চিত হৈছে৷ কিছুদিন পূৰ্বে কোটি কোটি কৃষকে তেওঁলোকৰ বেংক একাউণ্টাত দুহেজাৰ টকাৰ প্ৰথমটো কিস্তি লাভ কৰিছে৷ যিসকল কৃষকে এতিয়াও প্ৰথমটো কিস্তি পোৱা নাই, অতি সোনকালে তেওঁলোকেও এই ধন লাভ কৰিব৷
বন্ধুসকল, এই যোজনা ইমানেই বৃহৎ যে অনাগত দহ বছৰৰ ভিতৰত চাৰে সাত লাখ কোটি টকা পোনে পোনে কৃষকৰ একাউণ্টত সোমাব৷ চিন্তা কৰক, দেশৰ গাঁও, কৃষক, গ্ৰামীণ অৰ্থব্যৱস্থা ইয়াৰ দ্বাৰা কিদৰে সৱলীকৰণ হৈছে৷ ইয়াৰ দ্বাৰা আমেঠীৰো সহস্ৰাধিক কৃষকো উপকৃত হ’ব৷ সাৰ ক্ৰয়, বীজ ক্ৰয়, বিদ্যুতৰ বিল পৰিশোধ, কীটনাশক ক্ৰয় আদি কামসমূহ এই ধনৰ দ্বাৰা কৰিব পৰা হ’ব৷
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল, কৃষকেই হওক, জোৱানেই হওক অথবা আমাৰ দেশৰ তৰুণ প্ৰজন্মই হওক, আপোনালোকৰ এই প্ৰধান সেৱকে আজি কাম কৰিব পৰাৰ মূল কাৰণ হ’ল আপোনালোকৰ শক্তি, আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদ৷ আপোনালোকৰ এই উৎসাহ প্ৰত্যক্ষ কৰি মই ক’ব পাৰো যে আমেঠী আৰু আমেঠীৰ লোকসকলে নতুন ইতিহাস ৰচনা কৰিবলৈ ওলাইছে৷ এনেকুৱা এক ইতিহাস যাৰ ধ্বনি সমগ্ৰ দেশতে শুনিবলৈ পোৱা যাব৷
বন্ধুসকল, মই আমেঠীৰ বিকাশৰ বাবে অনেক কাম কৰা স্মৃতিজীক বিশেষ ধন্যবাদ প্ৰদান কৰিছো৷ লগতে মই পুনৰ ৰাছিয়াৰ ৰাষ্ট্ৰপতি পুটিন মহোদয় যাৰ বাৰ্তা দেশৰ প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী নিৰ্মলাজীয়ে পাঠ কৰিলে; তেওঁকো ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰিছও আৰু বিশ্বই ভাৰতৰ নাৰী শক্তি কি এতিয়া এয়া ভালদৰে অৱগত হ’ল৷ যি দেশৰ প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী নাৰী হয় তেওঁ বিশ্বক প্ৰদৰ্শিত কৰিলে যে দেশৰ ৰক্ষাৰ বাবে কেনেকুৱা পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিব লাগে৷
বন্ধুসকল, পুনৰবাৰ আমেঠীৰ পৰা ইমান বৃহৎ মাত্ৰাত মই এই বিৰাট জনসাগৰ প্ৰত্যক্ষ কৰিছো৷ আপোনালোকে আমাক আশীৰ্বাদ দিয়াৰ বাবে আহিছে, মই আপোনালোকক অশেষ ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰিছো৷ মোৰ সৈতে কওক-
ভাৰত মাতাৰ জয়
ভাৰত মাতাৰ জয়
ভাৰত মাতাৰ জয়