Prime Minister's Office
Prime Minister meets RWA office bearers and members of Unauthorised Colonies of Delhi
PM-UDAY (PM Unauthorized Colonies in Delhi AwasAdhikar Yojana) to give ownership rights to more than 40 Lakh residents in Delhi
Residents Felicitate Prime Minister for the historic decision
Prime Minister reiterates Government’s resolve to provide a house for all by 2022
08 NOV 2019 6:38PM by PIB Delhi
Members of the Unauthorised Colonies and Office bearers of the Resident Welfare Associations of Delhi today felicitated the Prime Minister Narendra Modi on the recent historic decision of the Union Cabinet to confer/ recognise the ownership or mortgage/ transfer rights to 40 lakh residents of unauthorized colonies in Delhi.
Union Minister for Housing and Urban Affairs Hardeep Singh Puri was present on the occasion along with MPs from Delhi Manoj Tiwari, Hans Raj Hans & Vijay Goel amongst other dignitaries.
Addressing the gathering, Prime Minister said, that at the back of this decision was the motive of “Sabka Saath Sabka Vikas”. Prime Minister said the decision was above politics and is meant for every individual irrespective of their religion or political affiliations. He said the PM-UDAY scheme was launched after thorough consultations with people from all walks of life including the local MPs, MLAs and other residents of the colonies.
Prime Minister described this as a victory of these residents of Delhi who tried to cooperate with every government in the past with the hope that they would bring about a change in their lives. He said the Government did not want the instability and uncertainty reigning in the lives of these residents, and hence decided to bring about the law to confer the ownership/transfer rights to them. He said this now brings an end to the decades of uncertainty and now gives them a chance to pursue the dreams of their lives in peace, without any threat of eviction or displacement. Prime Minister said, “This would change the fortune of entire Delhi. And till the fortune of Delhi changes, the country’s fortune will not change.”
Describing the decades old decadence in the country, Prime Minister said that post - Independence the country developed a culture of abstaining from decisions, or stalling decisions, and diverting from the issues. This led to instability in our lives.
Citing J&K, Prime Minister said the temporary provision of Article 370 led to instability and confusion in the region. Similarly, the issue of Triple Talaq, always made the lives of housewives miserable. Prime Minister said the Government had removed both these anomalies and similarly it worked towards removing the threat of eviction for over 40 Lakh residents of these colonies.
Prime Minister also mentioned about the recent decision to revive the stalled housing projects for the middle-class citizens. He said the decision would help over 4.5 Lakh home buyers in the country and help them restart their lives in a peaceful manner.
He said the PM-UDAY Yojana shall bring about a new dawn in the lives of all these beneficiaries in Delhi.
Prime Minister reiterated his government’s resolve to provide a house for all by 2022.
Background on PM-UDAY:
Union Cabinet under the chairmanship of Prime Minister Narendra Modi has approved the Conferring of Ownership/Transfer Rights to the Residents of Unauthorised Colonies on the 23rd of October 2019. A Regulation to this effect was notified on the 29th of October 2019.
Union Cabinet has also approved the introduction of bill in the ensuing session of Parliament to recognise ownership of property based on General Power of Attorney (GPA), Will, Agreement to Sell, Payment and Possession Document etc.
The Proposed bill will allow Registration Charge and Stamp Duty to be levied on nominal charge fixed by the Government instead of the prevailing circle rate as per the extant law. These reliefs are onetime measure for the residents of unauthorised colonies considering their special circumstances.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଆରଡବ୍ଲୁଏ ପଦାଧିକାରୀ ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀର ଅନଧିକୃତ କଲୋନି ବାସୀନ୍ଦାଙ୍କୁ ଭେଟିଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ପିଏମ-ଉଦୟ (ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଦିଲ୍ଲୀରେ ଅନଧିକୃତ କଲୋନି ଆବାସ ଅଧିକାର ଯୋଜନା) ଜରିଆରେ ଦିଲ୍ଲୀର 40 ଲକ୍ଷରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ଵ ବାସୀନ୍ଦାଙ୍କୁ ମିଳିବ ମାଲିକାନା ଅଧିକାର
• ଐତିହାସିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ସମ୍ବର୍ଦ୍ଧିତ କଲେ ଅନଧିକୃତ କଲୋନି ବାସୀନ୍ଦା
• 2022 ସୁଦ୍ଧା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆବାସ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ସଂକଳ୍ପକୁ ଦୋହରାଇଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
08 NOV 2019 9:14PM by PIB Bhubaneswar
ଦିଲ୍ଲୀର ଅନଧିକୃତ କଲୋନିରେ ରହୁଥିବା 40 ଲକ୍ଷରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ଵ ବାସୀନ୍ଦାଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଆବାସର ମାଲିକାନା ଏବଂ ବନ୍ଧକ/ହସ୍ତାନ୍ତର ଅଧିକାର ପ୍ରଦାନ ଲାଗି ନିକଟରେ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ଏଥିପାଇଁ ଅନଧିକୃତ କଲୋନିର ସଦସ୍ୟ ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ ନିବାସୀ କଲ୍ୟାଣ ପରିଷଦ ପକ୍ଷରୁ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀଠାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କୁ ସମ୍ବର୍ଦ୍ଧିତ କରାଯାଇଛି ।
ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ଆବାସ ଏବଂ ସହରାଂଚଳ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ହରଦୀପ ସିଂ ପୁରୀ, ଦିଲ୍ଲୀ ସାଂସଦ ମନୋଜ ତିୱାରୀ, ହଂସ ରାଜ ହଂସ ଏବଂ ବିଜୟ ଗୋଏଲଙ୍କ ସମେତ ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ପଛରେ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ସବକା ସାଥ ସବକା ବିକାଶପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୁଣି କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ରାଜନୀତି ଠାରୁ ଊଦ୍ଧ୍ୱର୍ରେ । ଧର୍ମ ଏବଂ ରାଜନୈତିକ ମାନ୍ୟତା ନିର୍ବିଶେଷରେ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଲୋକ ପାଇଁ ନିଆଯାଇଛି । ସ୍ଥାନୀୟ ସାଂସଦ, ବିଧାୟକ ଏବଂ କଲୋନିର ଅନ୍ୟ ବାସୀନ୍ଦାଙ୍କ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗର ଲୋକଙ୍କଠାରୁ ବ୍ୟାପକ ପରାମର୍ଶ ନିଆଯିବା ପରେ ପିଏମ-ଉଦୟ ଯୋଜନାର ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହାକୁ ଦିଲ୍ଲୀବାସୀନ୍ଦାଙ୍କ ବିଜୟ ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ଯେଉଁମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ଲାଗି ଅତୀତରେ ସବୁ ସରକାରଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏହି ବାସୀନ୍ଦାଙ୍କ ଜୀବନରେ ଥିବା ଅସ୍ଥିରତା ଏବଂ ଅନିଶ୍ଚିତତାକୁ ଦୂର କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସେମାନଙ୍କୁ ମାଲିକାନା/ହସ୍ତାନ୍ତର ଅଧିକାର ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଆଇନ ଆଣିବା ନିମନ୍ତେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ଦ୍ୱାରା ବହୁ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ଥିବା ଅନିଶ୍ଚିତତା ଦୂର ହୋଇଛି ଏବଂ ସେମାନେ ଉଚ୍ଛେଦ ଓ ସ୍ଥାନାନ୍ତର ଭୟ ବିନା ନିଜ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ ପାଇଁ ଶାନ୍ତିରେ ପ୍ରୟାସ କରିପାରିବେ । ସେ କହିଥିଲେ, “ଏହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଲ୍ଲୀର ଭାଗ୍ୟ ବଦଳାଇଦେବ । ଦିଲ୍ଲୀର ଭାଗ୍ୟ ସହିତ ଦେଶର ଭାଗ୍ୟ ମଧ୍ୟ ବଦଳିବ ।
ଦେଶର ବହୁ ଦଶନ୍ଧି ପୁରୁଣା ଅଧୋଗତି ସମ୍ପର୍କରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଦେଶରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାରୁ ଦୂରେଇ ରହିବା, ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ବିଳମ୍ବିତ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରସଙ୍ଗରୁ ଦୂରେଇ ଯିବାର ସଂସ୍କୃତି ବିକଶିତ ହୋଇଥିଲା । ଏହା ଆମର ଜୀବନରେ ଅସ୍ଥିରତା ଆଣିଥିଲା ।
ଜମ୍ମୁ ଓ କଶ୍ମୀର ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଅନୁଚ୍ଛେଦ 370ର ଅସ୍ଥାୟୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦେଶରେ ଅସ୍ଥିରତା ଓ ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱ ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିଲା । ସେହିପରି ତିନି ତଲାକ ଭଳି ପ୍ରସଙ୍ଗ ଗୃହିଣୀଙ୍କ ଜୀବନକୁ ନର୍କରେ ପରିଣତ କରିଦେଇଥିଲା । ଏହି ଦୁଇଟି ବିସଂଗତି ସରକାର ଦୂର କରିଛନ୍ତି । ଅନୁରୂପ ଭାବେ କଲୋନିର 40 ଲକ୍ଷ ବାସୀନ୍ଦାଙ୍କ ମନରୁ ଉଚ୍ଛେଦର ଭୟ ଦୂର କରିବା କାମ ସରକାର କରିଛନ୍ତି ।
ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଆବାସିକ ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ଲାଗି ନିକଟରେ ନିଆଯାଇଥିବା ନିଷ୍ପତ୍ତି ସମ୍ପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଏହା ଦେଶରେ 4.5 ଲକ୍ଷ ଗୃହ କ୍ରେତାଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ଶାନ୍ତି ଆସିବ ।
ସେ କହିଥିଲେ ପିଏମ-ଉଦୟ ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ଦିଲ୍ଲୀର ଏହି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଜୀବନରେ ନୂତନ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଉଦୟ ହେବ ।
2022 ସୁଦ୍ଧା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବାସଗୃହ ଯୋଗାଇ ଦେବା ଲାଗି ତାଙ୍କ ସରକାରଙ୍କ ସଂକଳ୍ପକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୋହରାଇଥିଲେ ।
ପିଏମ-ଉଦୟ ଯୋଜନାର ପୃଷ୍ଠଭୂମି :
ଅକ୍ଟୋବର 23, 2019ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ଦିଲ୍ଲୀର ଅନଧିକୃତ କଲୋନି ବାସୀନ୍ଦାଙ୍କୁ ମାଲିକାନା/ହସ୍ତାନ୍ତର ଅଧିକାର ଦେବା ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଥିଲେ ।
ଏହାକୁ ଲାଗୁ କରିବା ପାଇଁ 29 ଅକ୍ଟୋବର 2019ରେ ଏକ ନିୟାମକ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ପ୍ରକାଶ ପାଇଥିଲା ।
ବାସୀନ୍ଦାମାନଙ୍କୁ ସାଧାରଣ ପାୱାର ଅଫ ଆଟର୍ଣ୍ଣି (ଜିପିଏ), ଇଚ୍ଛାପତ୍ର, ବିକ୍ରି ଚୁକ୍ତି, ପଇଠ ଏବଂ ଅଧିଗ୍ରହଣ କାଗଜାତ ଆଦି ଆଧାରରେ ସମ୍ପତ୍ତିର ମାଲିକାନା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବିଲ ସଂସଦର ଆଗାମୀ ଅଧିବେଶନରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବା ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ମଧ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ମଞ୍ଜୁର କରିଥିଲେ ।
ବର୍ତ୍ତମାନର ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ, ସର୍କଲ ଦର ବଦଳରେ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଧାର୍ଯ୍ୟ ସର୍ବନିମ୍ନ ଦରରେ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରେସନ ଚାର୍ଜ ଓ ଷ୍ଟାମ୍ପ ଡ୍ୟୁଟି ଲାଗୁ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ପ୍ରସ୍ତାବିତ ବିଲରେ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି । ଏସବୁ ଛାଡ଼ କେବଳ ଥରକ ପାଇଁ ଅନଧିକୃତ କଲୋନି ବାସୀନ୍ଦାଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ମିଳିଛି ।