Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister's remarks at BRICS Business Forum
14 NOV 2019 7:45AM by PIB Delhi
Your Excellencies,
Distinguished Participants of BRICS Business Forum,
Namaskar,
Good Evening.
I am very happy to join the BRICS Business Forum. The 11th BRICS Summit program has started with this forum. I congratulate the President of Brazil, the organizers of this forum and all the participants for making Business a priority.
Friends,
BRICS countries account for 50% of the world's economic growth. Despite the recession in the world, the BRICS countries accelerated economic development, drove millions of people out of poverty and achieved new breakthroughs in technology and innovation. Now ten years after the founding of BRICS, this forum is a good platform to discuss the direction of our efforts in the future.
Friends,
Simplifying intra-BRICS business will increase mutual trade and investment. Tax and Customs procedures between us five countries are getting easier. The business environment is getting easier with the collaboration between Intellectual Property Rights, and Banks. I request the BRICS Business Forum to study the necessary business initiatives to take full advantage of the opportunities thus generated.
Intra-BRICS business and investment targets should be ambitious. Your suggestions will be helpful to further reduce the cost of trade between us.
I would also like to request that priority areas in business be identified among us for the next ten years and based on them blue print of Intra-BRICS collaboration should be made.
Friends,
Our market size, diversity and our complementarities are very beneficial to each other. For example, if there is technology in one BRICS country, then in other are present the related raw materials or markets. Such possibilities are especially present in electric vehicles, digital technology, fertilizer, agricultural products, food processing, etc. I would urge the Forum to map such complementarities in five countries. I would also like to suggest that at least five such areas should be identified by the next BRICS Summit in which joint ventures can be formed between us on the basis of complementarities.
Friends,
The BRICS countries are well known for the hard work, talent and creativity of their people. Important initiatives like innovation BRICS Network, and BRICS Institution for Future Network will be considered during tomorrow's summit. I request the private sector to join these efforts focused on human resources. Connecting young entrepreneurs with these initiatives will also give more strength to business and innovation.
Friends,
There are possibilities of making tourism, business and employment between our countries more easy. I thank the President of Brazil for giving the visa free entry to Indians. We five countries should also consider mutual Social Security Agreement.
Friends,
You will be familiar with India's continued progress in indexes such as Ease of Doing Business, Logistic Performance and Global innovation. Due to the time limit, I would just like to say that India is the most open and investment friendly economy in the world due to Political Stability, Predictable Policy and Business Friendly Reforms. By 2024, we want to make India a five trillion dollar economy. The infrastructure alone requires $ 1.5 trillion investment.
India has immense possibilities, countless opportunities. To take advantage of them, I invite the business of BRICS countries to build up and grow their presence in India.
Thank you very much.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ব্ৰিকছ ব্যৱসায়িক মঞ্চত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বক্তব্য প্ৰদান
14 NOV 2019 7:45AM by PIB Guwahati
মাননীয়,
ব্ৰিকছ ব্যৱসায়িক মঞ্চৰ সন্মানীয় অংশগ্ৰহণকাৰীসকল,
নমস্কাৰ,
শুভ সন্ধিয়া৷
ব্ৰিকছ ব্যৱসায়িক মঞ্চৰ অংশীদাৰ হ’বলৈ পাই মই অতিশয় সুখী অনুভৱ কৰিছো৷ ১১তম ব্ৰিকছ সন্মিলনৰ কাৰ্যসূচী এই মঞ্চৰ পৰাই সূচনা হৈছে৷ ব্যৱসায়ক প্ৰাথমিকতা প্ৰদান কৰাৰ বাবে মই ব্ৰাজিল ৰাষ্ট্ৰপতি, এই মঞ্চৰ উদ্যোক্তা আৰু আৰু সকলো অংশগ্ৰহণকাৰীক অভিনন্দন জনাইছো৷
বন্ধুসকল,
বিশ্বৰ আৰ্থিক বৃদ্ধিত ব্ৰিকছ দেশৰ অংশীদাৰীত্ব হ’ল ৫০%৷ বিশ্বৰ মন্দাৱস্থাও ব্ৰিকছ দেশসমূহে আৰ্থিক বিকাশক গতি প্ৰদান কৰিছে, কোটি কোটি লোকক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা মুকলি কৰিলে আৰু প্ৰযুক্তি তথা উদ্ভাৱনত সফলতা লাভ কৰিছে৷ এতিয়া ব্ৰিকছ স্থাপনৰ দহ বছৰৰ পিছত ভৱিষ্যতে আমাৰ প্ৰয়াসসমূহৰ দিশসমূহ বিচাৰ কৰাৰ বাবে এই মঞ্চ উত্তম মঞ্চ হিচাপে বিবেচিত হৈছে৷
বন্ধুসকল,
এই ব্ৰিকছ ব্যৱসায়ক সৰল কৰি তোলাৰ দ্বাৰা পাৰস্পৰিক ব্যৱসায় আৰু বিনিয়োগ বৃদ্ধি হ’ব৷ আমি পাঁচখন দেশৰ মাজত কৰ আৰু শুল্ক প্ৰক্ৰিয়া সৰল কৰি তোলা হৈছে৷ বৌদ্ধিত সামগ্ৰী অধিকাৰ আৰু বেংকসমূহৰ মাজৰ সহযোগিতাৰ দ্বাৰা ব্যৱসায়িক পৰিবেশ গঢ়ি তোলা হৈছে৷ ব্ৰিকছ ব্যৱসায়িক মঞ্চক মই অনুৰোধ জনাইছো যে তেওঁলোকে এই ধৰণৰ উৎপন্ন অৱকাশৰ সম্পূৰ্ণ লাভ উঠোৱাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় ব্যৱসায়িক পদক্ষেপসমূহ অধ্যয়ন কৰক৷
আন্তঃ ব্ৰিকছ ব্যৱসায় আৰু বিনিয়োগৰ লক্ষ্য তথা মহত্বকাংক্ষা থকাটো উচিত৷ আমাৰ মাজত ব্যৱসায়ৰ ব্যয়সমূহ হ্ৰাস কৰাৰ বাবে আপোনালোকৰ প্ৰস্তাৱ উপযোগী বিবেচিত হ’ব৷
মই এয়াও অনুৰোধ কৰিবলৈ বিচাৰিম যে আগন্তুক দহ বছৰৰ বাবে আমাৰ মাজত ব্যৱসায়ত প্ৰাথমিক ক্ষেত্ৰসমূহৰ চিনাক্তকৰণ কৰা হওক আৰু ইয়াৰ ভিত্তিত আন্তঃ ব্ৰিকছ সহযোগিতাৰ ব্লু-প্ৰিণ্ট নিৰ্মাণ কৰা হওক৷
বন্ধুসকল,
আমাৰ বজাৰ আকাৰ, বিবিধতা আৰু আমাৰ পূৰকসমূহ পৰস্পৰৰ বাবে অতিশয় লাভজনক৷ উদাহৰণৰ বাবে যদি এখন ব্ৰিকছ দেশত প্ৰযুক্তি আছে তেন্তে আনখন দেশত সেই সম্বন্ধীয় কেঁচামাল অথবা বজাৰ আছে৷ বৈদ্যুতিক বাহন, ডিজিটেল প্ৰযুক্তি, সাৰ, কৃষি উৎপাদন, খাদ্য সংসাধন আদিত এনে সম্ভাৱনীয়তা প্ৰচুৰ পৰিমাণে আছে৷ মই আগ্ৰহ প্ৰকাশ কৰিছো যে এই মঞ্চৰ জৰিয়তে যেন পাঁচোখন দেশত এই ধৰণ পূৰকতাসমূহৰ মেপিং হওক৷ মই এই প্ৰস্তাৱো প্ৰদান কৰিব বিচাৰিম যে আগন্তুক ব্ৰিকছ সন্মিলন পৰ্যন্ত অতি-কমেও পাঁচখন ক্ষেত্ৰৰ চিনাক্তকৰণ কৰা হওক য’ত পূৰকতাসমূহৰ ভিত্তিত আমাৰ মাজত যৌথ মৈত্ৰী স্থাপন হওক৷
বন্ধুসকল,
ব্ৰিকছ দেশ নিজৰ জনসাধাৰণ, প্ৰতিভা আৰু সৃজনীশীলতাৰ বাবে সুপ্ৰসিদ্ধ৷ কাইলৈ সন্মিলনৰ সময়ত উদ্ভাৱনী ব্ৰিকছ নেটৱৰ্ক আৰু ব্ৰিকছ ইন্সটিটিউচন ফ’ৰ ফিউচাৰ নেটৱৰ্কৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপসমূহৰ ওপৰত বিচাৰ কৰা হ’ব৷ ব্যক্তিগতখণ্ডসমূহক মই অনুৰোধ কৰিছো যে তেওঁলোকে মানৱ সংসাধনৰ ওপৰক কেন্দ্ৰীভূত এই প্ৰয়াসসমূহৰ সৈতে জড়িত হওক৷ যুৱ উদ্যমীসকলক এই পদক্ষেপৰ সৈতে জড়িত কৰিও ব্যৱসায় আৰু উদ্ভাৱন সৱলীকৃত হ’ব৷
বন্ধুসকল,
আমাৰ দেশসমূহৰ মাজত পৰ্যটন, ব্যৱসায় আৰু কৰ্ম সংস্থাপনৰ প্ৰক্ৰিয়া সৰলীকৰণ কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে৷ ব্ৰাজিলৰ ৰাষ্ট্ৰপতিক ভাৰতীয়সকলৰ বাবে ভিছা মুক্ত প্ৰৱেশৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণক ধন্যবাদ প্ৰদান কৰিছো৷ আমি পাঁচোখন দেশে পৰস্পৰে সামাজিক সুৰক্ষা চুক্তিৰ ওপৰতো চিন্তা কৰিব লাগে৷
বন্ধুসকল,
ইজ অব্ ডুয়িং বিজনেছ, লজিষ্টিক দক্ষতা আৰু বিশ্ব উদ্ভাৱনৰ দৰে সূচাংকসমূহত ভাৰতৰ নিৰন্তৰ অগ্ৰগতি সন্দৰ্ভত আপোনালোক অৱগত৷ সময়ৰ সীমাৱদ্ধতাৰ বাবে মই কেৱল ইয়াকে ক’ব বিচাৰিম যে ভাৰত ৰাজনৈতিক স্থিৰতা, অনুধাৱন নীতি আৰু ব্যৱসায় অনুকূল সংশোধনৰ বাবে বিশ্বৰ সবাতোকৈ মুক্ত আৰু বিনিয়োগ অনুকূল অৰ্থনীতিলৈ পৰিৱৰ্তিত হৈছে৷ ২০২৪ চন পৰ্যন্ত ভাৰতক পাঁচ ত্ৰিলিয়ন ডলাৰৰ অৰ্থনীতিলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিবলৈ বিচাৰিছো৷ কেৱল আন্তঃগাঁথনিতেই ১.৫ ত্ৰিলিয়ন ডলাৰৰ বিনিয়োগৰ আৱশ্যকতা আছে৷
ভাৰতত অসীম সম্ভাৱনা আছে, অসংখ্য সুযোগ আছে৷ ইয়াৰ লাভ উঠাবলৈ মই ব্ৰিকছ দেশসমূহৰ ব্যৱসায়ক আমন্ত্ৰণ জনাইছো যাতে তেওঁলোকে ভাৰতত নিজৰ উপস্থিতি প্ৰতিপন্ন কৰি ইয়াক সম্প্ৰসাৰিত কৰক৷
অশেষ ধন্যবাদ৷