Ministry of Health and Family Welfare
Advice for travellers returning from China
30 JAN 2020 12:47PM by PIB Delhi
All you need to know to protect yourself and your family
An outbreak of Novel Coronavirus is on-going in China and exported cases have been reported from other countries internationally.Coronaviruses cause illness ranging from common cold to more severe diseases such as Middle East Respiratory Syndrome (MERS)-CoV and Severe Acute Respiratory Syndrome(SARS-CoV).
What are the symptoms?
Fever, Cough, Difficulty in breathing are common symptoms
How to protect yourself and others from getting sick?
If you have recently travelled to China (within last 14 days) or had possible contact with an nCoVinfected person, it is advised to:
• Stay in home isolation for 14 days after your return
• Sleep in a separate room
• Limit contact with other family members and avoid visitors
• Cover nose and mouth when coughing and sneezing
• Avoid close contact with anyone with cold or flu like symptoms (maintain a distance of at least 1 meter from any individual)
• Everyone at home should maintain hand hygiene at all times and wash hands:
• After sneezing or coughing
• When caring for sick
• Before, during and after you prepare food
• Before eating
• After toilet use
• When hands are dirty
• After handling animals or animal waste
• In case you develop fever, cough or difficulty in breathing anytime within 28 daysof return from China:
• Call at Ministry of Health, Govt. of India’s control room no +91-11-2397 8046 for further information
• Wear a mask immediately and report to nearest medical facility as advised

স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়
চীনৰ পৰা উভতি অহা ভ্ৰমণকাৰীলৈ পৰামৰ্শ
30 JAN 2020 12:47PM by PIB Guwahati
আপোনাৰ আৰু আপোনাৰ পৰিয়ালটোক সুৰক্ষিত কৰি ৰাখিব জানিব লাগিব
চীনত সম্প্ৰতি ন’ভেল ক’ৰোনা ভাইৰাছৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱ অব্যাহত আছে আৰু আন দেশলৈকে ই বিয়পি পৰাৰ বাতৰি পোৱা গৈছে৷ ক’ৰোনা ভাইৰাছৰ ফলত সাধাৰণ জ্বৰ-কাহৰ পৰা আৰম্ভ কৰি শ্বাস-নিশ্বাসত কষ্ট পোৱাৰ দৰে লক্ষণ দেখা যায়৷
লক্ষণসমূহ কি কি?
জ্বৰ, কাঁহ, শ্বাস-নিশ্বাসত সমস্যা আদিবোৰ হ’ল ইয়াৰ সাধাৰণ লক্ষণ৷
অসুস্থ হোৱাৰ পৰা কিদৰে নিজক আৰু আনক ৰক্ষা কৰিব পাৰি?
আপুনি যদি শেহতীয়াকৈ(বিগত ১৪দিনৰ ভিতৰত) চীন ভ্ৰমণ কৰিছে অথবা ক’ৰোনা ভাইৰাছত আক্ৰান্ত লোকৰ সম্ভাব্য সংস্পৰ্শলৈ আহিছে, তেন্তে আপোনাৰ বাবে এই পৰামৰ্শঃ
- ১৪দিনৰ বাবে গৃহবন্দী হৈ থাকক৷
- পৃথক কোঠাত শুৱক৷
- পৰিয়ালৰ আন সদস্যৰ সৈতে সংস্পৰ্শ সীমিত কৰক আৰু অথিথিৰ পৰা দূৰত থাকক৷
- কাঁহ আৰু হাঁচিৰ সময়ত নাক আৰু মুখ ঢাকি লওক৷
- জ্বৰ-কাঁহ-ছৰ্দিৰ দৰে লক্ষণত আক্ৰান্ত যিকোনো ব্যক্তিৰ ঘনিষ্ঠ সংস্পৰ্শৰ পৰা দূৰত থাকক(যিকোনো ব্যক্তিৰ পৰা অতি কমেও ১ মিটাৰ দূৰত্ব বজাই ৰাখক)
- ঘৰত সকলোৱে হাত পৰিস্কাৰকৈ ৰখা উচিত আৰু সঘনাই হাত ধুৱক
- হাঁচি অথবা কাঁহৰ পিছত৷
- ৰোগীৰ পৰিচৰ্চা কৰাৰ সময়ত৷
- খাদ্য প্ৰস্তুত কৰাৰ পূৰ্বে, কৰি থকা সময়ত আৰু কৰাৰ পিছত৷
- খোৱাৰ পূৰ্বে
- শৌচালয় ব্যৱহাৰৰ পিছত৷
- হাত লেতেৰা হৈ থকা সময়ত৷
- জীৱ-জন্তুৰ সংস্পৰ্শলৈ অহাৰ পিছত৷
- চীনৰ পৰা উভতি অহাৰ ২৮ দিনৰ ভিতৰত আপুনি জ্বৰ, কাঁহ অথবা উশাহ-নিশাহত সমস্যাৰ সন্মুখীন হ’লে—
- ভাৰত চৰকাৰৰ কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য মন্ত্ৰালয়ৰ নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ নম্বৰ +91-11-2397 8046ত অধিক তথ্যৰ বাবে যোগাযোগ কৰক৷
- লগে লগে মাস্ক পৰিধান কৰক আৰু নিকটৱৰ্তী চিকিৎসা কেন্দ্ৰৰ সৈতে যোগাযোগ কৰক৷
- আতংকিত নহ’ব৷