Prime Minister's Office
PM addresses nation on combating COVID-19
‘Janta Curfew’ to be observed on 22 March from 7 AM to 9 PM
Citizens to thank the selfless service providers of the nation at 5 PM on 22 March
‘COVID-19 Economic Response Task Force’ set-up to meet economic challenges of the pandemic
PM advises citizens to avoid ‘panic buying’; assures availability of essentials
19 MAR 2020 8:41PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the nation on combating the challenge of COVID-19. On the occasion of ‘Navratra’, Prime Minister made nine requests to the people.
Prime Minister said that patience and resolve of all Indians is vital in fighting the global pandemic which has wreaked havoc all over the world. He requested citizens to follow certain measures to ensure the containment of the fast spreading virus. He emphasized on the importance of not taking the pandemic lightly and the need to be aware and proactive towards prevention of COVID-19.
Prime Minister urged citizens to follow the mantra of “when we are healthy, the world is healthy”. He stressed on the importance of following self imposed norms like ‘social distancing’. Requesting citizens to patiently abide by the norm, he urged the need to isolate oneself and come out of the house only if imperative, while trying to work from home and avoid unnecessary travel. He also urged that senior citizens above the age of 60 should not come out of their homes for the coming few weeks. Highlighting the stress on the hospitals, he urged everyone to avoid routine check ups during this time and to extend the date of surgeries scheduled, wherever feasible.
‘Janta Curfew’
Prime Minister urged citizens to follow the concept of ‘Janta Curfew’ on 22 March, 2020 from 7 AM to 9 PM, wherein no one apart from those involved with essential services is supposed to venture out of home. He said that the success of such a people’s movement and the experiences gained from it will prepare us for the challenges ahead. He added that our efforts on March 22, would be a symbol of our self restraint and determination to perform duty in the national interest.
Urging the state governments to take the lead, Prime Minister asked all youth organizations including NCC and NSS, civil societies to generate awareness among people about the ‘Janta Curfew’. He urged everyone to try to inform at least ten other people over phone about this self imposed curfew.
Thanking the selfless service providers
Prime Minister said that there are many brave people who are in the forefront of fighting the COVID-19 pandemic like medical staff, police, government servants, airline staff, media persons, bus/train/auto operators and those involved in providing home delivery.
To pay respects to their huge service to the nation during such trying times, Prime Minister suggested that on March 22 at 5 PM, all citizens should acknowledge and salute their efforts by standing in the balconies and at the doors of their houses and clap or ring bells for five minutes as a show of appreciation .
He urged the local government across the country to indicate the timing through blaring out a siren at 5 PM.
Meeting the Economic Challenges
To deal with the economic challenges caused by the pandemic, Prime Minister announced the creation of ‘COVID-19 Economic Response Task Force’ under the Union Finance Minister. The Task Force will consult stakeholders, take feedback, on the basis of which decisions will be taken to meet the challenges. The Task Force will also ensure implementation of the decisions taken to meet these challenges.
Prime Minister also urged the business community and higher income groups to look after the economic needs of those from lower income groups, from whom they take various services, urging them not to cut their salary on the days they are unable to render the services due to inability to come to the workplace. He stressed on the importance of humanity during such times.
He also assured the countrymen that there would not be any shortage of essential items like food, milk, medicines etc. He urged people to not resort to panic buying.
Prime Minister exhorted everyone to work together and contribute fully to overcome the crisis of COVID-19. He urged the citizens not to fall prey to misinformation. Prime Minister said that during the time of such a global pandemic, it is important to ensure that ‘humanity wins and India wins’.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ক’ভিড-১৯ক প্ৰত্যাহ্বান জনোৱাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ৰাষ্ট্ৰক উদ্দেশ্যি সম্বোধন
২২ মাৰ্চত পুৱা ৭ বজাৰ পৰা নিশা ৯ বজালৈ পালন কৰা হ’ব ‘জনতা কাৰ্ফিউ’
২২ মাৰ্চত সন্ধিয়া ৫ বজাত নাগৰিকসকলে স্বাৰ্থবিহীন সেৱা প্ৰদান কৰা লোকসকলক জনাব কৃতজ্ঞতা
মহামাৰীৰ ফলত সৃষ্টি হোৱা অৰ্থনৈতিক প্ৰত্যাহ্বানক মোকাবিলা কৰিব পৰাকৈ গঠন কৰা হ’ব ‘ক’ভিড-১৯ ইকোনোমিক ৰেস্পন্স টাস্ক ফ’ৰ্চ’
‘আতংকগ্ৰস্ত হৈ সামগ্ৰী ক্ৰয়’ৰ পৰা বিৰত থাকিবলৈ নাগৰিকসকলক প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ আহ্বান; অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী পৰ্যাপ্ত পৰিমাণে মজুত আছে বুলি নিশ্চিতি প্ৰদান
19 MAR 2020 8:41PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ক’ভিড-১৯ক প্ৰত্যাহ্বান জনোৱাৰ বাবে সমগ্ৰ দেশবাসীক সম্বোধন কৰে৷ ‘নৱৰাত্ৰি’ উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশবাসীক নটা কাৰ্যৰ বাবে অনুৰোধ জনায়৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে সমগ্ৰ বিশ্বতে বিয়পি পৰা এই গোলকীয় মহামাৰীক প্ৰত্যাহ্বান জনোৱাৰ বাবে ভাৰতবাসীৰ হাতত এটাই উপায় আছে আৰু সেয়া হ’ল সংযম৷ তেওঁ নাগৰিকসকলক ভাইৰাছবিধৰ দ্ৰুত বিস্তৃতি ৰোধ কৰিবলৈ কিছুমান বিশেষ পদক্ষেপ গ্রহণ কৰিবলৈ
জনায়৷ তেওঁ মহামাৰীবিধক গুৰুত্ব সহকাৰে গ্ৰহণ কৰিবলৈ অনুৰোধ জনাই ইয়াৰ প্ৰতিৰোধৰ বাবে সজাগ আৰু সক্ৰিয় হৈ থাকিবলৈ আহ্বান জনায়৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নাগৰিকসকলক ‘‘যেতিয়া আমি সুস্থ হৈ থাকিম, তেতিয়া সমগ্ৰ বিশ্বই সুস্থ হৈ থাকিব’ মন্ত্ৰষাৰি সৰোগত কৰিবলৈ আহ্বান জনায়৷ তেওঁ ‘সামাজিক দূৰত্ব’ৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ স্ব-সংযমতা পালন কৰিবলৈ আহ্বান জনায়৷ তেওঁ নাগৰিকসকলক প্ৰয়োজন নহ’লে ঘৰৰ পৰা বাহিৰ নহ’বলৈ অনুৰোধ জনায়৷ তাৰোপৰি তেওঁ নাগৰিকসকলক ঘৰৰ পৰা কাম কৰিবলৈ আৰু অপ্ৰয়োজনীয় ভ্ৰমণ বাতিল কৰিবলৈও অনুৰোধ জনায়৷ আগন্তুক কেই সপ্তাহমানৰ বাবে তেওঁ ৬০ বছৰ বয়সৰ ঊৰ্ধৰ জ্যেষ্ঠ নাগৰিকসকলক ঘৰৰ পৰা বাহিৰ নহ’বলৈ আহ্বান জনায়৷ চিকিৎসালয়ত উদ্ভৱ হোৱা ব্যস্ততাপূৰ্ণ পৰিস্থিতিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি তেওঁ প্ৰত্যেককে এই সময়ছোৱাত নিয়মীয়া পৰীক্ষণ বাতিল কৰিবলৈ আহ্বান জনোৱাৰ লগতে সম্ভৱস্থলত অস্ত্ৰোপচাৰৰ তাৰিখ পিছুৱাই দিবলৈ অনুৰোধ জনায়৷
জনতা কাৰ্ফিউ’
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নাগৰিকসকল ২২ মাৰ্চ ২০২০ তাৰিখে পুৱা ৭ বজাৰ পৰা নিশা ৯ বজালৈ ‘জনতা কাৰ্ফিউ’ পালন কৰিবলৈ আহ্বান জনায় য’ত অত্যাৱশ্যকীয় সেৱাৰ বাহিৰে যাতে কোনো বাহিৰলৈ ওলাবলগীয়া নহয়৷ তেওঁ কয় যে এই ধৰণৰ অনুশীলনৰ জৰিয়তে জনসাধাৰণে আগন্তুক সময়ৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ বাবে নিজকে প্ৰস্তুত কৰি ৰাখিব পাৰিব৷ তাৰোপৰি ২২ মাৰ্চৰ এই প্ৰয়াসৰ দ্বাৰা দেশৰ স্বাৰ্থৰ খাতিৰত আমাৰ আত্মসংযমৰ সিদ্ধান্তও প্ৰতিফলিত হ’ব বুলি তেওঁ উল্লেখ কৰে৷
এই ক্ষেত্ৰত ৰাজ্য চৰকাৰক নেতৃত্ব গ্ৰহণ কৰিবলৈ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এনচিচি, এনএছএছ, সাধাৰণ সমাজকে ধৰি সকলো যুৱ সংগঠনক জনসাধাৰণৰ মাজত এই ‘জনতা কাৰ্ফিউ’ৰ বিষয়ে সজাগতা প্ৰদান কৰিবলৈ আহ্বান জনায়৷ তেওঁ প্ৰত্যেককে অতিকমেও দহজন লোকক ফোনেৰে নিজকে কাৰ্ফিউৰ সৈতে জড়িত কৰাৰ বাবে অনুৰোধ জনাবলৈ আহ্বান জনায়৷
নিঃস্বাৰ্থ সেৱা প্ৰদানকাৰীসকললৈ কৃতজ্ঞতা
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে চিকিৎসা কৰ্মী, আৰক্ষী, চৰকাৰী কৰ্মচাৰী, বিমানবন্দৰৰ কৰ্মচাৰী, সংবাদ মাধ্যমৰ লোক, বাছ/ৰে’ল/অটো চালক আদিৰ লগতে হোম ডেলিভাৰী সেৱা প্ৰদান কৰা লোকসকলৰ দৰে এচাম সাহসী লোকে অহৰহ এই ক’ভিড ১৯ বা ক’ৰোনা ভাইৰাছৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ অব্যাহত ৰাখিছে।
দেশৰ এনে এক সংকটকালীন মুহুৰ্ত্তত এনে সেৱা আগবঢ়াই অহা লোকসকললৈ কৃতজ্ঞতা তথা শ্ৰদ্ধা জ্ঞাপন কৰিবলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পৰামৰ্শ দি কয় যে অহা ২২ মাৰ্চ তাৰিখে সন্ধিয়া ৫ বজাত দেশৰ প্ৰতিগৰাকী লোকেই নিজ নিজ ঘৰৰ বেলকনি বা দুৱাৰমুখত থিয় হৈ পাচ মিনিট সময়ৰ বাবে ৰিং বেল বা হাত চাপৰি বজাই তেওঁলোকক কৃতজ্ঞতা জনাওঁক, ধন্যবাদ জনাওঁক বা প্ৰসংশা কৰক।
তেওঁ লগতে সমগ্ৰ দেশৰে ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক সন্ধিয়া ৫ বজাৰ লগে লগে এই কাৰ্যৰ সোঁৱৰণৰ বাবে এক চাইৰেন বজাবলৈও অনুৰোধ জনাইছে।
অৰ্থনৈতিক প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা -
বিশ্বত্ৰাস ক’ৰোনা ভাইৰাছৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত সমগ্ৰ দেশতে সৃষ্টি হোৱা অৰ্থনৈতিক প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কেন্দ্ৰীয় বিত্তমন্ত্ৰীৰ অধীনত এক ‘ক’ভিড-১৯ অৰ্থনৈতিক সাহায্যৰ টাস্ক ফ’ৰ্চ’ গঠন কৰাৰ কথাও ঘোষণা কৰে। এই টাস্ক ফ’ৰ্চটোৱে বিভিন্ন অংশীদাৰৰ সৈতে আলোচনা কৰিব, তেওঁলোকৰ মতামত ল’ব, সামগ্ৰিক প্ৰেক্ষাপটৰ বুজ ল’ব আৰু এইবোৰ তথ্যৰ ভিত্তিতে ইতিমধ্যেই উদ্ভৱ হোৱা প্ৰত্যাহ্বানৰ মুখামুখি হ’বলৈ যাৱতীয় সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিব পৰা যাব। এই টাস্ক ফ’ৰ্চে সংশ্লিষ্ট প্ৰত্যাহ্বানবোৰ নাইকিয়া কৰিবলৈ গ্ৰহণ কৰিবলগীয়া সিদ্ধান্তবোৰ কাৰ্যকৰী কৰাটোও সুনিশ্চিত কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে ব্যৱসায়ী সমাজ আৰু উচ্চ আয়ৰ লোকসকলক আহ্বান জনায় যে তেওঁলোকে যেন বিভিন্ন সেৱা গ্ৰহণ কৰা নিম্ন আয়ৰ লোকসকলৰ অৰ্থনৈতিক প্ৰয়োজনীয়তাৰ দিশবোৰলৈ সুদৃষ্টি ৰাখে বা প্ৰয়োজনবোৰ পূৰণ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত সহায়ৰ হাত আগবঢ়ায়। ইফালে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এইসকল লোকে এইকেইটা দিনত কৰ্মক্ষেত্ৰলৈ আহিব নোৱাৰাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত সেৱা আগবঢ়াব নোৱাৰাৰ বাবে দৰমহা কৰ্তন নকৰিবলৈও আহ্বান জনায়। এনে এক বিপদসংকুল সময়ত মানৱীয়তাৰ দৃষ্টিভঙ্গীৰে আগবঢ়াৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে তেওঁ।
তেওঁ লগতে দেশবাসীক নিশ্চয়তা প্ৰদান কৰি কয় যে খাদ্য, গাখীৰ, ঔষধ আদিৰ দৰে অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীৰ ক্ষেত্ৰত কোনোধৰণৰ নাটনিৰ সৃষ্টি নহয়। গতিকে ভয়াৰ্ত হৈ সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰাৰ পৰা বিৰত থকাৰ বাবেও দেশবাসীক আহ্বান জনায় প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে।
ক’ভিড-১৯ ৰ পৰা পৰিত্ৰাণ পাবলৈ দেশবাসীক একত্ৰিত হৈ কাম কৰা আৰু এই ৰোগ নিৰ্মূলৰ বাবে অৱদান আগবঢ়াবলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সকলোকে আহ্বান জনায়। তেওঁ দেশবাসীক কোনোধৰণৰ ভুৱা বা মিছা তথ্যত পতিয়ন নাযাবলৈও আহ্বান জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এনে এক বিশ্ব স্তৰত চলি থকা মহামাৰীৰ সময়ত এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ দিশ নিশ্চিত কৰিব লাগে, সেয়া হৈছে ‘মানৱীয়তাৰ জয়েই ভাৰতৰ জয়’।