Ministry of Commerce & Industry
Petroleum & Explosives Safety Organization takes various measures to address the problems faced by Petroleum, Explosives, Oxygen and Industrial Gas Industries
27 MAR 2020 11:27AM by PIB Delhi
Petroleum & Explosives Safety Organization (PESO), under the Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT), Ministry of Commerce and Industry, has taken various measures to ensure uninterrupted supply of Oxygen to hospitals and other health care facilities and also to address the problems faced by Petroleum, Explosives, Fireworks, and Industrial Gas Industries due to nationwide lockdown for containment of COVID-19 pandemic. These include:
1. Instructions have been issued by PESO Hq to all its offices to ensure grant of licences for storage and transport of medical oxygen urgently.
2. Advisory has been issued by PESO on 25.03.2020 to Principal Secretaries (Home) of all States, requesting them to allow uninterrupted transportation and manufacturing of medical oxygen and nitrous oxide in line with MHA order No. 40-3/2020 dated 24/03/2020 on the measures to be taken for containment of COVID-19 in the country.
3. Validity of licenses for transportation of oxygen and other gases which will expire on 31/03/2020, has been extended up to 30/06/2020.
4. Validity of licenses for storage, transportation, sale, use and manufacturing of explosives and fireworks which will expire on 31/03/2020, has been extended up to 30/09/2020. Fee for late renewal of licences will also not be charged.
5. Cylinders used for storage of compressed oxygen, CNG, LPG and other gases, which are due for statutory hydro testing on 31/03/2020, shall be deemed to be due for testing on 30/06/2020.
6. Pressure vessels used for storage and transportation of oxygen, LPG and other gases, which are due for statutory testing for safety relief valves and hydro testing from 15/03/2020 to 30/06/2020, shall be deemed to be due for testing on 30/06/2020.

বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰালয়
পেট্ৰলিয়াম, বিস্ফোৰক, অক্সিজেন আৰু ঔদ্যোগিক গেছ উদ্যোগসমূহে সন্মুখীন হোৱা বিভিন্ন সমস্যা সমাধানৰ বাবে পেট্ৰলিয়াম তথা বিস্ফোৰক সুৰক্ষা সংস্থাৰ ভিন্ন পদক্ষেপ
27 MAR 2020 11:27AM by PIB Guwahati
ক’ভিড-১৯ৰ সংক্ৰমণে সৃষ্টি কৰা অভাৱনীয় পৰিস্থিতিৰ পৰা পৰিত্ৰাণ পাবৰ বাবে দেশত বলবত্ কৰা ‘লক ডাউন’ৰ সময়চোৱাত চিকিত্সালয় আৰু অন্যান্য স্বাস্থ্যসেৱা গোটসমূহৰ বাবে প্ৰয়োজন হোৱা অক্সিজেনৰ যোগান নিৰবিচ্ছিন্ন ভাবে অব্যাহত ৰখাৰ লগতে পেট্ৰ’লিয়াম, বিস্ফোৰক, অক্সিজেন আৰু ঔদ্যোগিক গেছ উদ্যোগসমূহে সন্মুখীন হোৱা বিভিন্ন সমস্যা সমাধানৰ বাবে ‘বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰালয়’ৰ অধীনস্থ ‘উদ্যোগ আৰু আভ্যন্তৰীণ বাণিজ্যৰ উত্তৰণ সম্পৰ্কীয় বিভাগ’(ডিপিআইআইটি)ৰ ‘পেট্ৰলিয়াম তথা বিস্ফোৰক সুৰক্ষা সংস্থা’(পিইএছঅ)ই এলানি পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। এইবোৰৰ ভিতৰত আছে:
১. চিকিত্সালয়ৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় অক্সিজেনৰ উত্পাদন তথা পৰিবহণৰ বাবে তাত্ক্ষণিকভাবে অনুজ্ঞা প্ৰদান কৰিবলৈ ‘পিইএছঅ’-ৰ মুখ্য কাৰ্যালয়ে ইয়াৰ অধীনস্থ সকলো কাৰ্যালয়কে নিৰ্দেশ জাৰি কৰিছে।
২. ক’ভিড-১৯ নিয়ন্ত্ৰণৰ বাবে যোৱা ২৪-৩-২০২০ তাৰিখে কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে জাৰি কৰা নিৰ্দেশনাৱলীৰ আধাৰত চিকিত্সালয়ৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় অক্সিজেন আৰু নাইট্ৰাছ অক্সাইডৰ নিৰবিচ্ছিন্ন উত্পাদন তথা পৰিবহণ নিশ্চিত কৰাৰ বাবে বিহিত ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰাৰ বাবে অনুৰোধ জনাই দেশৰ সকলো ৰাজ্যৰ গৃহ বিভাগৰ প্ৰধান সচিবগৰাকীলৈ পৰামৰ্শসূচক পত্ৰ প্ৰেৰণ কৰিছে।
৩. অক্সিজেন আৰু অন্যান্য গেছ পৰিবহণৰ বাবে ইতিমধ্যে প্ৰদান কৰা আৰু অহা ৩১-০৩-২০২০ তাৰিখত অন্ত পৰিব লগা অনুজ্ঞা পত্ৰৰ ম্যাদ ৩০-০৬-২০২০পৰ্যন্ত বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
৪. সেইদৰে, বিস্ফোৰক আৰু ফটকা আদিৰ সংৰক্ষণ, পৰিবহণ, বিক্ৰী, ব্যৱহাৰ, উত্পাদন বাবে ইতিমধ্যে প্ৰদান কৰা আৰু অহা ৩১-০৩-২০২০ তাৰিখত অন্ত পৰিব লগা অনুজ্ঞা পত্ৰৰ ম্যাদ ৩০-০৯-২০২০ পৰ্যন্ত বৃদ্ধি কৰা হৈছে। অনুজ্ঞা পত্ৰৰ নৱীকৰণত হোৱা বিলম্বৰ বাবে কোনো মাচুলো গ্ৰহণ কৰা নহ’ব।
৫. ‘কম্প্ৰেছড অক্সিজেন’ সংৰক্ষণৰ বাবে ব্যৱহৃত চিলিণ্ডাৰ, চিএনজি, এলপিজি আৰু অন্যান্য গেছৰ অহা ৩১-০৩-২০২০ৰ ভিতৰত বিধিগত ভাবে সম্পন্ন কৰিব লগা ‘হাইড্ৰো পৰীক্ষণ’ৰ দিন এতিয়া অহা ৩০-০৬-২০২০ বুলিহে ধৰা হ’ব।
৬. অক্সিজেন, এলপিজি আৰু অন্যান্য গেছৰ সংৰক্ষণৰ বাবে ব্যৱহৃত প্ৰেছাৰ ভেছেলৰ অহা ১৫-০৩-২০২০ৰ পৰা ৩০-০৬-২০২০ৰ ভিতৰত বিধিগত ভাবে সম্পন্ন কৰিব লগা ‘ছেফ্টী ৰিলিফ ভাল্ভ’ আৰু ‘হাইড্ৰো পৰীক্ষণ’ৰ দিন এতিয়া অহা ৩০-০৬-২০২০ বুলিহে ধৰা হ’ব।