Prime Minister's Office
Prime Minister's video conference with the Heads of Indian Missions
30 MAR 2020 7:28PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi held a videoconference with the Heads of all of India’s Embassies and High Commissions worldwide at 1700 hrs today. This conference—the first such event for Indian Missions worldwide—was convened to discuss responses to the global COVID-19 pandemic.
Prime Minister noted that extraordinary times require extraordinary solutions, which was why even in this globalized era, most of the world had quarantined itself. This was an unavoidable step taken to fight this pandemic, but it was also hugely consequential, as the closure of the globalized system has had an extensive and far-reaching impact upon the international transport system, financial markets and the global economy.
Prime Minister said that India had taken unprecedented and early steps in response to this pandemic from mid-January this year, to reduce the risk of importing the infection, and thereafter to prevent a large outbreak. This included the world’s largest quarantine and lock-down, implemented by India.
The Prime Minister complimented Heads of Missions for their efforts to evacuate Indians stranded abroad in some of the epicentres of the crisis. He also exhorted them to take steps on five specific counts:
i. To ensure their own health and safety, and that of their teams and families;
ii. To attend to Indians who remain in various foreign countries, given the uncertainty of continuing international travel restrictions. He called on Heads of Indian Missions to help boost the morale of such compatriots abroad, and to help them address issues arising from their unplanned stay abroad, with their host Governments, and also to address other problems Indians might face abroad, including arranging shelter, where necessary and feasible;
iii. To stay alert and identify in their countries of accreditation best practices, innovations, scientific breakthroughs and sources to procure medical equipment, for India’s fight against COVID-19. He also advised Heads of Mission to suitably publicize the newly-established PM-CARES Fund to mobilize donations from abroad;
iv. Since this crisis also impacts upon the economy, PM advised Heads of Mission to also focus on ensuring that commerce in essential supplies, logistics chains, remittances and so on are unaffected, through their coordination with foreign partners;
v. To continue to pay close attention to the evolving international political and economic situation, especially in the context of the COVID-19 pandemic.
In response, ten Heads of Mission, in Beijing, Washington DC, Tehran, Rome, Berlin, Kathmandu, Abu Dhabi, Kabul, Male, and Seoul offered their perspectives to PM and the rest of the audience. They shared feedback regarding appreciation in their countries of accreditation of the resolute measures taken by India to combat this pandemic.
Heads of Missions outlined their efforts to help Indians stranded abroad, in particular, students and workers. They also reported efforts to identify medicine, medical devices, technologies, research and other measures which might help in India’s own national effort to fight this pandemic. Heads of Mission also reported lessons learned in other countries, and their best practices, in the global fight against COVID-19. In our neighbourhood, Heads of Mission underlined measures to assist the national responses of those countries, using the special fund created at India’s initiative for SAARC countries to combat COVID-19. The Heads of Mission also expressed gratitude for the guidance and inspiration from PM for their work.
In conclusion, Prime Minister emphasized that India’s Missions abroad may well be far from home, but they remain full participants in India’s fight against COVID-19. He emphasized that the unity and alertness of all Indians would help safeguard the nation’s future.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভিসিগী খুৎথাংদা প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী এমবেসিশিং অমসুং হায় কম্মিসনশিংগী লুচিংবশিংগা ৱারিশানখি
30 MAR 2020 7:28PM by PIB Imphal
ঙসি পুং ১৭০০ তাবা মতমদা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা মালেম শীনবা থুংনা লৈরিবা ভারতকী এম্বেসিশিং অমসুং হায় কম্মিসনশিংগী লুচিংবশিংগা ৱারিশানখি। মসিগী কনফরেন্স অসি মালেমগী কোভিদ-১৯ লাইচৎ থেংন্নবা মালেমগী মফম কয়াদা লৈরিবা ভারতকী মিসনশিংগা ৱাখন্নবা অহানবা থৌরমনি।
মালেমগী লৈবাক অয়াম্বা ক্বারেনতাইন তৌনখ্রবা মতুংদা হৌজিক্কী মালেম অসিদা তঙাইফদ্রবা মতম অসিদা ইতোপ-তোপ্পা পাম্বৈশিং পুথোকপগী দরকার ওইবা অদু প্রধান মন্ত্রীনা পনখি । মালেমগী চৎথোক-চৎশিন, শেন-থুমগী কৈথেলশিং অমসুং মালেমগী শেন-থুমগী ফিবম শাথিনা শোকহল্লবা মসিগী লাইচৎ অসি থেংন্নবা মসিগী থবক অসি লৌখৎতবা য়াদ্রবা অমনি ।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মপান লৈবাকশিংদগী পুশিল্লকপা হন্থনবা অমসুং অচৌবা লাইচৎ অমা ঙাকথোক্নবা চহি অসিগী জনুৱারিদগী ভারতনা মমাংদা অমুক্ত ওইখিদ্রিবা মওংদা মাংজৌন্না থবকশি পায়খৎখি । ভারতনা পায়খৎলিবা অসিগী মনুংদা মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা ক্বারেনতাইন অমসুং অথিংবা য়াওরি ।
লাইচৎ অসিগী হৌরকফম ওইরিবা লৈবাক খরদা পন্দুনা লৈরিবা ভারতমচাশিং লৌথোরক্নবা হোৎনবদা মখোয়না পাংথোকখিবা থবকশিং অদুগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা মিসনশিংগী লুচিংবশিং থাগৎখি । অখন্নবা থবক মঙা পায়খৎনবা মহাক্না মখোয়দা খঙহনখি ।
i. মখোয়গী কাংবু অমসুং ইমুং-মনুংশিং অশোয়-অঙাম থোকহনদবা অমসুং মখোয় মশা নাদনবা হোৎনবা ;
ii. তম্বা ঙমদবা ফিবম অমদা লৈরিবা মালেমগী চৎথোক-চৎশিনগী অথিংবা অসিদা মপান লৈবাকশিংদা লৈরিবা ভারতমচাশিংগী ফিবম য়েংশিনবা । মপান লৈবাকশিংদা পন্দুনা লৈরিবা ভারতমচাশিংনা থেংনরিবা অৱাবশিং হায়বদি লৈফম অমসুং অতৈ দরকার ওইবশিং ফংহন্নবা মখোয়না লৈরিবা লৈবাক অদুগী সরকারশিংগা লোয়ন্না থবক পায়খৎনবা মহাক্না ভারতকী মিসনশিংগী লুচিংবশিংদা তকশিনখি ।
iii. ভারতনা কোভিদ-১৯ থেংন্নবা খুৎলায়শিং লৈনবা অমসুং খ্বাইদগী ফবা থবকশিং লৌনবা মখোয় মীকুপ-নাহুম শিংনা লৈগদবনি অমসুং মপান লৈবাকশিংদগী নৌনা লিংখৎপা পিএম-কিয়ারস ফন্দগী দোনেসনশিং খোমগৎনবা হেদ ওফ মিসনশিংদা পাউতাক পীখি ।
iv. মখোয়না লৈরিবা লৈবাকশিং অদুগী মতেংগা লোয়ন্না তঙাইফদবা পোৎলমশিং ললোন-ইতিক তোনবা অমসুং পুথোক-পুশিনগী থবকশিং পায়খৎনবা মিসনশিংগী মকোকশিংদা প্রধান মন্ত্রীনা খঙহনখি ।
v. কোভিদ-১৯না মরম ওইদুনা মালেমগী রাজনিতি অমসুং শেন-থুমগী অহোংবা লাক্লিবা অসি চেকশিন্না মখাতানা য়েংশিন্নবা খঙহনখি ।
বৈজিং, ৱাশিংতন দিসি, তেহরান, রোম, বরলিন, কাতমন্দু, অবু ধাবী, কাবুল, মালেম অমসুং সিওলগী মিসনশিংগী মকোকশিংনা প্রধান মন্ত্রীদা মখোয়গী ওইবা ৱাফমশিং ফোংদোকখি । লাইচৎ অসি ঙাকথোক্নবা ভারতনা লৌখৎলিবা থবকশিং অদু মখোয়না লৈরিবা লৈবাকশিং অদুনা থাগৎপা ফোংদোকপা অদু মখোয়না পাউদমখি ।
মখোয়গী থবকশিংদা প্রধান মন্ত্রীনা পুক্নিং থৌগৎপগীদমক মিসনশিংগী মকোকশিংনা থাগৎপা ফোংদোকখি । অরোইবদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতকী মিসনশিং অসি য়ুমদগী য়াম্না লাপ্না লৈরি অদুবু ভারতনা কোভিদ-১৯ থেংনবদা মখোয়না মতেং পাংগনি । ভারতমচাশিংগী অপুনবা অমসু মীকুপ-নাহুমশিংবা অসিনা তুংদা লৈবাক অসি অশোইবা থোকহনদবদা মতেং পাংগনি।