Ministry of Finance
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS : RBI Allowed Banks to Declare Moratorium on Term Loans
01 APR 2020 12:35PM by PIB Delhi
Last week, the Reserve Bank of India has allowed Banks to declare a three-month moratorium on all term loans outstanding as on March 1, 2020, as well as on working capital facilities.
The Indian Banks Association has answered a list of Frequently Asked Questions about the technicalities of the moratorium.
QUESTION 1: When/what was the RBI announcement?
ANSWER: Last week, the Reserve Bank of India announced a three-month moratorium on all term loans outstanding as on March 1, 2020, as well as on working capital facilities.
QUESTION 2: Why has RBI announced the relief package?
ANSWER: Reserve Bank of India has announced certain regulatory measures to mitigate the burden of debt servicing brought about by disruptions on account of COVID-19 pandemic and to ensure the continuity of viable businesses. It was felt that there may be a temporary disruption in the cash flows, and in some cases loss of income, for the businesses/ individuals and the present measures work to bring relief to those businesses / individuals.
QUESTION 3: Which are the facilities eligible for availing the benefits under the RBI COVID-19 regulatory package and whether the facility is extended across the board to all borrowers?
ANSWER: All term loans (including agricultural term loans, retail, crop loans and loans under Pool Purchases) and cash credit/overdraft are eligible to avail the benefits under the package. This is available to all such accounts, which are standard assets as on 1st March 2020. Further, to avoid unnecessary paperwork the facility has been extended across the board to all the borrowers by extending repayment of term loan installments (includes interest) by 90 days. The original repayment period for term loans will get extended by 90 days e.g. a loan repayable in 60 installments maturing on 1st March 2025 will mature on 1st June 2025.
QUESTION 4: Is rescheduling of payments applicable for all kinds of term loans?
ANSWER: It is applicable for all term loans in all the segments, irrespective of the segment and the tenor of the term loans.
QUESTION 5: Is rescheduling of term loans only for principal amount or it also includes interest?
ANSWER: Rescheduling of principal can be done for a period of three months falling due between March 1, 2020 and May 31, 2020. For example, where the last installment of a term loan falls due for payment of on say 1st March 2020, it will become payable on 1st June 2020.
For EMI based term loans, it will be three EMIs falling due between 1st March 2020 and May 31st, 2020 and the tenor will be extended by three months and have to be repaid during the extended period, as per the example under (2) above.
For other term loans, it will be all the installments and Interest falling due during the same period, irrespective of the tenor of payment i.e. monthly, quarterly, half yearly, annually, bullet payment etc. For term loans, where the repayment has not commenced, the interest portion for three months alone needs to be reckoned.
QUESTION 6: What happens if the extended tenor of term loan goes beyond the maximum period stipulated for a product or as stipulated in the loan policy?
ANSWER: This can be extended for all such term loans without the need for seeking deviations or approvals.
QUESTION 7: What will be the treatment of interest on the working capital facilities?
ANSWER: The recovery of Interest applied to cash credit/overdraft on 31st March, 30th April and 31st May 2020 is being ‘deferred’. However, the entire interest must be recovered along with the interest being applied on 30th June 2020 and in cases, where monthly interest is not being applied, along with the next interest date.
QUESTION 8: What will be the impact of this relief by RBI on borrowers as far as reporting of default is concerned?
ANSWER: Any delay in payment leads to default and gets reported to Credit Bureaus. For business loans of Rs. 5 Crores and above, the banks report the overdue position to RBI also through CRILC. As a result of this relief package, the overdue payments post 1st March 2020 will not be reported to Credit Bureaus/ CRILC for three months. No penal interest or charges will be payable to the banks. Similarly, SEBI has allowed that Credit Rating Agencies (CRAs) may not consider the delay as default by listed companies if the same is owing to lockdown conditions arising due to COVID-19.
QUESTION 9: That means businesses/ Individuals should necessarily take the benefit?
ANSWER: You may take the benefits under this package if there is a disruption in your cash flows or there is loss of income. However, you must take into account that the interest on the loans, though not mandatorily payable immediately and gets postponed by 3 months, continues to accrue on your account and results in higher cost.
To give you a perspective, suppose your loan outstanding is Rs 100,000 and you are charged 12 percent rate of interest on your loans, then every month you are liable to pay Rs. 1,000 as interest. In case you opt not to service the interest every month, you are liable to pay interest at 12 percent p.a. and accordingly you will pay Rs. 3,030.10 at the end of 3rd month.
Similarly, in case the interest rate is 10 percent, you are required to pay Rs. 833 p.m. or Rs. 2,521 after three months.
QUESTION 10: Should I get upset if any bank staff or its collection agent approach me for repayment?
ANSWER: You should not get upset and tell bank staff/ collection agent that you want to avail the benefit being extended under regulatory package.
QUESTION 11: What about my credit card dues?
ANSWER: The relief is available for credit card payments also.
In case of credit card dues, there is a requirement to pay minimum amount and if it is not paid the same gets reported to Credit Bureaus. In view of the RBI circular, the overdues in the credit card account do not get reported to the credit bureaus for a period of three months.
However, interest will be charged by the credit card issuer on unpaid amount. You should check from your card provider to arrive at interest payable. Although no penal interest will be charged during this period, but you must remember that the interest rate on credit card dues are normally much higher compared to normal bank credit and you should take a decision accordingly.
QUESTION 12: What about interchangeability being permitted from non-fund based to fund based or FB to NFB for businesses?
ANSWER: The interest applied on the fund based portion of interchangeability availed during the said period of 1st March to 31st May 2020 will be eligible for moratorium. In respect of new sanctions accorded from 1st March and availed during the period, the interest applied on the Fund based portion would be eligible.
QUESTION 13: In what other ways, businesses have been given relief?
ANSWER: The businesses may request the bank to re-assess their working capital requirements on account of disruption of their cash flows or elongation of working capital cycle. They may also request for reduction in margin on NFB facilities (LCs/ BGs etc) or also relief in Security. Decision will be taken by the bank branches on case-to-case basis based on the genuineness of the request.
QUESTION 14: Are NBFCs/MFIs/HFCs eligible under the “easing of working capital financing”?
ANSWER: At present, they are not being considered under the scheme. However, RBI has made provision for sufficient liquidity support to these financial intermediaries under recently introduced Targeted Longer-term Refinancing Operations i.e. TLTRO. Liquidity availed under the scheme by Banks has to be deployed in investment grade corporate bonds, commercial paper, and non-convertible debentures over and above the outstanding level of their investments in these bonds as on March 27, 2020.
Banks shall be required to acquire up to fifty per cent of their incremental holdings of eligible instruments from primary market issuances and the remaining fifty per cent from the secondary market, including from mutual funds and non-banking finance companies. Investments made by banks under this facility will be classified as held to maturity (HTM) even in excess of 25 per cent of total investment permitted to be included in the HTM portfolio. Exposures under this facility will also not be reckoned under the large exposure framework. Banks will be able to support NBFCs/ MFIs/ HFCs etc. under this window and we do not foresee liquidity squeeze for these Financial Intermediaries.
QUESTION 14: Will all these measures of RBI be treated as “restructuring”? What about the provisions applicable?
ANSWER: The measures stipulated by RBI under the March 27, 2020 circular on COVID-19 Regulatory Package will not be treated as “restructuring” and hence will not result in asset classification downgrade. Accordingly, the enhanced provisions for Restructured Accounts will not apply.
QUESTION 15: What about installments/EMIs being recovered through SI/ECS/NACH? What will be the procedure for refund of the installment/EMIs, if demanded by the borrower?
ANSWER: Please get in touch with your bank for the revised mandate

বিত্ত মন্ত্ৰালয়
আৰবিআইৰ ই এম আই স্থগিতকৰণঃ সঘনাই সোধা প্ৰশ্নসমূহ
01 APR 2020 12:35PM by PIB Guwahati
যোৱা সপ্তাহত ভাৰতীয় ৰিজাৰ্ভ বেংকে ১ মাৰ্চ ২০২০ তাৰিখলৈ আদায় নোহোৱাকৈ থকা সকলো টাৰ্ম ঋণ লগতে কাৰ্যশীল মূলধনী ব্যৱস্থাৰ বাবে তিনি মাহৰ স্থগিতকৰণৰ নিৰ্দেশ দিছে৷
এই স্থগিতকৰণৰ পৰিভাষাৰ বিষয়ে ভাৰতীয় বেংক সংস্থাই কিছুমান সঘনাই সোধা প্ৰশ্নৰ উত্তৰ প্ৰদান কৰিছে৷
প্ৰশ্ন ১- আৰবিআইয়ে কেতিয়া এই ঘোষণা কৰিছিল?
উত্তৰ- যোৱা সপ্তাহত ভাৰতীয় ৰিজাৰ্ভ বেংকে ১ মাৰ্চ ২০২০ তাৰিখলৈ আদায় নোহোৱাকৈ থকা সকলো টাৰ্ম ঋণ লগতে কাৰ্যশীল মূলধন ব্যৱস্থাৰ বাবে তিনি মাহৰ স্থগিতকৰণৰ নিৰ্দেশ দিছে৷
প্ৰশ্ন ২- আৰবিআইয়ে কিয় এই সাহায্য পেকেজৰ ঘোষণা কৰিছে?
উত্তৰ- ভাৰতীয় ৰিজাৰ্ভ বেংকে ক’ভিড-১৯ মহামাৰীয়ে বৃদ্ধি কৰা আৰ্থিক সংকটৰ পৰা মুক্তি পাবলৈ তথা অপৰিহাৰ্য ব্যৱসায়সমূহৰ নিৰৱচ্ছিন্নতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে কিছুমান বিশেষ নিয়ামক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে৷ চলিত পৰিবেশৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত নগদ সংবহনত সাময়িক বাধা, ব্যৱসায়/ব্যক্তিবিশেষৰ উপাৰ্জন ক্ষতি হ’ব বুলি আশংকা প্ৰকাশ কৰা হৈছিল আৰু সেই আশংকাসমূহ নিবাৰণৰ বাবে বৰ্তমানে এই পদক্ষেপসমূহ গ্ৰহণ কৰা হৈছে৷
প্ৰশ্ন ৩- আৰবিআই ক’ভিড-১৯ নিয়ামক পেকেজৰ অধীনত সুবিধাসমূহ লাভ কৰিবলৈ কি কি যোগ্যতাৰ প্ৰয়োজন আৰু এই সুবিধাসমূহ সকলো ধাৰকলৈ সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছেনে?
উত্তৰ- সকলো টাৰ্ম ঋণ (কৃষিজাত টাৰ্ম ঋণ, খুচুৰা, ফচল ঋণ আৰু পুল ক্ৰয়ৰ অধীনৰ ঋণসমূহক অন্তৰ্গত কৰি) আৰু নগদ ক্ৰেডিট/অভাৰড্ৰাফ্টসমূহ এই পেকেজৰ অধীনৰ সুবিধাসমূহ লাভ কৰাৰ বাবে যোগ্য৷ ১ মাৰ্চ ২০২০ তাৰিলৈ ষ্টেণ্ডাৰ্ড এছেট থকা সকলো একাউণ্টৰ বাবে এয়া উপলব্ধ৷ তাৰোপৰি অপ্ৰয়োজনীয় কাগজৰ কাম পৰিহাৰ কৰিবলৈ এই সুবিধা টাৰ্ম ঋণৰ কিস্তি (সুত সহিতে) ৯০ দিনলৈ পৰিশোধৰ সময় সম্প্ৰসাৰিত কৰি সকলো ধাৰকলৈ প্ৰদান কৰা হৈছে৷ টাৰ্ম ঋণৰ প্ৰকৃত পৰিশোধৰ সময় ৯০ দিনলৈ সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে অৰ্থাৎ ১ মাৰ্চ ২০২৫ তাৰিখে ৬০টা কিস্তিৰ পৰিশোধ পূৰ্ণ হ’বলগীয়া তাৰিখ এতিয়া ১ জুন ২০২৫ তাৰিখে পূৰ্ণ হ’ব৷
প্ৰশ্ন ৪- এই পৰিশোধসমূহৰ পুনৰ সূচীকৰণ সকলো ধৰণৰ টাৰ্ম ঋণৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰয়োজ্য হ’ব নে?
উত্তৰ- ই সকলো ধৰণৰ টাৰ্ম ঋণ- বিভিন্ন অংশ আৰু ঋণৰ সময় নিৰ্বিশেষে প্ৰযোজ্য৷
প্ৰশ্ন ৫- টাৰ্ম ঋণৰ পুনৰ সূচীকৰণ কেৱল মূলধনৰ ক্ষেত্ৰতহে প্ৰযোজ্য নে ইয়াত সুতো অন্তৰ্ভুক্ত আছে?
উত্তৰ- ১ মাৰ্চ ২০২০ তাৰিখৰ পৰা ৩১ মে ২০২০ তাৰিখৰ ভিতৰৰ মূলধনসমূহৰ পুনৰ সূচীকৰণ হ’ব পাৰে৷ উদাহৰণস্বৰূপে, যদি ১ মাৰ্চ ২০২০ তাৰিখে কোনো টাৰ্ম ঋণৰ শেষৰটো কিস্তি আদায়ৰ দেয় তাৰিখ হয় তেন্তে ই ১ জুন ২০২০ তাৰিখলৈ সম্প্ৰসাৰিত হ’ব৷
ইএমআইভিত্তিক ঋণৰ ক্ষেত্ৰত ১ মাৰ্চ ২০২০ তাৰিখৰ পৰা ৩১ মে ২০২০ তাৰিখৰ ভিতৰৰ ইএমআইসমূহ ওপৰত উল্লিখিত উদাহৰণ(২)ৰ দৰে আগন্তুক তিনি মাহলৈ সম্প্ৰসাৰিত হ’ব৷
অন্য টাৰ্ম ঋণৰ বাবে ই সেই সময়ছোৱাৰ ভিতৰত পৰা সকলো কিস্তি আৰু সুত হ’ব লাগিলে পৰিশোধৰ সময় মাহিলী, ত্ৰিমাসিক, ছমাহিলী, বাৰ্ষিক অথবা বুলেট পৰিশোধেই নহওক কিয়৷ যিসমূহৰ পৰিশোধ আৰম্ভ হোৱা নাই সেই টাৰ্ম ঋণৰ বাবেও এই তিনি মাহৰ সময় গণনা কৰা হ’ব৷
প্ৰশ্ন ৬- যদি সম্প্ৰসাৰিত টাৰ্ম ঋণৰ সময়সীমা ঋণ নীতিত উল্লখিত অনুসাৰে অথবা সামগ্ৰীবিধৰ বাবে উল্লিখিত সৰ্বাধিক সময়তকৈ বৃদ্ধি হয় তেতিয়া কি হ’ব?
উত্তৰ- ইয়াৰ কোনো বিচ্যুতি অথবা অনুমোদনৰ প্ৰয়োজন নোহোৱাকৈ সকলো ধৰণৰ টাৰ্ম ঋণৰ বাবে সম্প্ৰসাৰিত কৰিব পাৰি৷
প্ৰশ্ন ৭- কাৰ্যশীল মূলধনী ব্যৱস্থাত সুতৰ ব্যৱস্থা কেনে হ’ব?
উত্তৰ- ৩১ মাৰ্চ, ৩০ এপ্ৰিল আৰু ৩১ মে’ ২০২০ৰ নগদ ক্ৰেডিট/অভাৰড্ৰাফ্টত প্ৰযোজ্য সুতসমূহৰ পুনৰুদ্ধাৰ ‘স্থগিত’ কৰা হ’ব৷ কিন্তু ৩০ জুন ২০২০ত প্ৰযোজ্য সুতৰ সৈতে আৰু য’ত মাহিলী সুত প্ৰযোজ্য নহয়, তাত পৰৱৰ্তী সুতৰ তাৰিখৰ সৈতে সকলো সুত পুনৰুদ্ধাৰ কৰা হ’ব৷
প্ৰশ্ন ৮- প্ৰতিবেদিত ডিফল্টৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত আৰবিআইৰ এই সকাহৰ দ্বাৰা ধাৰকসকলৰ ওপৰত কি প্ৰভাৱ পৰিব?
উত্তৰ- পৰিশোধত হোৱা বিলম্বই ডিফল্ট বুজায় আৰু ই ক্ৰেডিট ব্যুৰ’ত লিপিৱদ্ধ হয়৷ ৫ কোটি বা তাতোকৈ অধিক পৰিমাণৰ ব্যৱসায়িক ঋণৰ বাবে বেংকে বিলম্বিত অৱস্থা চিআৰআইএলচিৰ জৰিয়তে আৰবিআইক অৱগত কৰে৷ শেহতীয়াকৈ ঘোষণা কৰা এই সাহায্য পেকেজৰ দ্বাৰা ১ মাৰ্চ ২০২০ তাৰিখৰ পিছক বিলম্বিত পৰিশোধ আগন্তুক তিনি মাহৰ বাবে ক্ৰেডিট ব্যুৰ’/চিআৰআইএলচিক প্ৰতিবেদন কৰা নহ’ব৷ বেংকক ইয়াৰ বাবে কোনো জৰিমনা সুত অথবা মাচুল প্ৰদান কৰিব নালাগে৷ ঠিক সেইদৰে ছেবিয়ে ক্ৰেডিট ৰেটিং এজেন্সিসমূহক (চিআৰএ) সূচীভূক্ত উদ্যোগসমূহৰ বিলম্বিত পৰিশোধক ডিফল্ট হিচাপে বিবেচনা নকৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিছে৷
প্ৰশ্ন ৯- ইয়াৰ অৰ্থ হ’ল ব্যৱসায়/ব্যক্তিবিশেষে অৱশ্যেই এই সুবিধা গ্ৰহণ কৰা উচিত?
উত্তৰ- যদি আপোনাৰ নগদ সংবহন অথবা উপাৰ্জনত ক্ষতি হৈছে তেন্তে এই সুবিধা গ্ৰহণ কৰিব পাৰে৷ কিন্তু আপুনি মনত ৰখা উচিত যে যদিও ঋণৰ সুতসমূহ তৎকালীনভাৱে পৰিশোধৰ প্ৰয়োজন নাই আৰু ৩ মাহলৈ ই স্থগিত হ’ব পাৰে, আপোনাৰ একাউণ্টত জমা হৈ গৈ থাকিব আৰু ফলত ব্যয় অধিক হ’ব পাৰে৷
এই সন্দৰ্ভত আপোনাক এক স্পষ্ট দৃশ্য প্ৰদান কৰিবলৈ, ধৰি লওক আপোনাৰ এটা ১০০,০০০ টকাৰ অপৰিশোধিত ঋণ আছে আৰু আপুনি ১২ শতাংশকৈ ঋণৰ বাবে সুত পৰিশোধ কৰি আছে৷ অৰ্থাৎ প্ৰতিমাহে আপুনি ১,০০০ টকাকৈ সুত পৰিশোধ কৰিব লাগিব৷ যদি আপুনি প্ৰতিমাহে সুত দিবলৈ নিবিচাৰে তেন্তে বাৰ্ষিক ১২ শতাংশ হাৰত তৃতীয় মাহৰ শেষত আপুনি ৩,০৩০.১০ টকা পৰিশোধ কৰিব লাগিব৷
ঠিক সেইদৰে যদি সুতৰ হাৰ ১০ শতাংশ হয় তেন্তে আপুনি প্ৰতি মাহে ৮৩৩ টকা অথবা তিনি মাহৰ পিছত ২,৫২১ টকা দিব লাগিব৷
প্ৰশ্ন ১০- যদি কোনোবা বেংকৰ কৰ্মী অথবা সংগ্ৰহ কৰ্মীয়ে মোক পৰিশোধৰ বাবে জনায় তাৰ বাবে উদ্বিগ্ন হ’ব লাগিব নেকি?
উত্তৰ- আপুনি ইয়াৰ বাবে উদ্বিগ্ন হোৱা প্ৰয়োজন নাই আৰু বেংকৰ কৰ্মী/সংগ্ৰহ কৰ্মীক আপুনি নিয়ামক পেকেজৰ অধীনত এই সুবিধা গ্ৰহণ কৰিব বিচাৰিছে বুলি অৱগত কৰক৷
প্ৰশ্ন ১১- মোৰ ক্ৰেডিট কাৰ্ডৰ পৰিশোধসমূহ কি হ’ব?
উত্তৰ- এই সাহায্য ক্ৰেডিট কাৰ্ডৰ পৰিশোধতো প্ৰযোজ্য হ’ব৷
ক্ৰেডিট কাৰ্ডৰ পৰিশোধৰ ক্ষেত্ৰত এটা ন্যূনতম পৰিমাণৰ ধন পৰিশোধ কৰাৰ ব্যৱস্থা আছে আৰু ইয়াক যদি সময়মতে পৰিশোধ কৰা নহয় তেন্তে ক্ৰেডিট ব্যুৰ’ত প্ৰতিবেদিত হয়৷ আৰবিআইৰ জাননী অনুসৰি এই তিনি মাহৰ বাবে ক্ৰেডিট কাৰ্ডৰ অপৰিশোধিত পৰিমাণৰ বাবে ক্ৰেডিট ব্যুৰ’ত প্ৰতিবেদিত নহ’ব৷
কিন্তু, অপৰিশোধিত পৰিমাণৰ বাবে সুত প্ৰযোজ্য হ’ব৷ সুত পৰিশোধ কৰাৰ সময়ত আপুনি কাৰ্ড প্ৰদানকাৰীৰ সৈতে আলোচনা কৰাটো উচিত হ’ব৷ এই সময়ছোৱাৰ বাবে যদিও কোনো জৰিমনা সুত ভৰিব নালাগে কিন্তু আপুনি মনত ৰখা উচিত যে পৰিশোধ কৰিবলগীয়া সুতৰ পৰিমাণ সাধাৰণ বেংকৰ সুততকৈ বেছি হ’ব আৰু সেয়ে আপুনি সেই অনুসাৰে সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা উচিত৷
প্ৰশ্ন ১২- ব্যৱসায়ৰ বাবে নন ফাণ্ডভিত্তিকৰ পৰা ফাণ্ডভিত্তিক অথবা এফবিৰ পৰা এমএফবিলৈ কেনে ধৰণৰ বিনিময়শীলতাৰ অনুমোদন জনোৱা হৈছে?
উত্তৰ- বিনিময়শীলতাৰ ফাণ্ডভিত্তিক অংশত প্ৰযোজ্য সুত ১ মাৰ্চৰ পৰা ৩১ মে’ ২০২০লৈ সময়ছোৱাত স্থগিতকৰণৰ বাবে যোগ্য হ’ব৷ ১ মাৰ্চৰ পৰা প্ৰদান কৰা নতুন অনুমোদন সাপেক্ষে আৰু এই সময়ছোৱাৰ ভিতৰত, ফাণ্ডভিত্তিক অংশত প্ৰযোজ্য সুতসমূহ যোগ্য বিবেচনা কৰা হ’ব৷
প্ৰশ্ন ১৩- অন্য কি উপায়েৰে ব্যৱসায়সমূহক সকাহ প্ৰদান কৰা হ’ব?
উত্তৰ- ব্যৱসায়সমূহে বেংকক তেওঁলোকৰ কাৰ্যশীল মূলধনৰ প্ৰয়োজনীয়তা তেওঁলোকৰ নগদ সংবহনত বাধা অথবা কাৰ্যশীল মূলধনী চক্ৰৰ দীৰ্ঘকৰণৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত পুনৰীক্ষণ কৰিবলৈ অনুৰোধ জনাব পাৰে৷ তেওঁলোতে এনএফবি সুবিধা (এলচি/বিজি ইত্যাদি)ৰ মাৰ্জিন হ্ৰাস কৰিবলৈ অথবা প্ৰতিভূতিত সকাহ প্ৰদান কৰিবলৈ অনুৰোধ জনাব পাৰে৷ এই অনুৰোধসমূহত সত্যানুসত্যতাৰ ভিত্তিত বেংকৰ শাখাসমূহে সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিব৷
প্ৰশ্ন ১৪- ‘‘ইজিং অব্ ৱৰ্কিং কেপিটেল ফাইনেন্সিং’’ৰ অধীনত এনবিএফচি/এমএফআই/এইচএফচিসমূহ প্ৰযোজ্য হ’ব নে?
উত্তৰ- বৰ্তমানে তেওঁলোকক এই আঁচনিৰ বাবে বিবেচনা কৰা হোৱা নাই৷ কিন্তু আৰবিআইয়ে শেহতীয়াকৈ মুকলি কৰা টাৰ্গেটেড লংগাৰ-টাৰ্ম ৰিফাইনেন্সিং অপাৰেচনছ্ অৰ্থাৎ টিএলটিআৰঅ’ৰ অধীনত এই বিত্তীয় মধ্যস্থতাকাৰী সংস্থাসমূহক পৰ্যাপ্ত নমনীয় সমৰ্থন প্ৰদান কৰাৰ সুবিধা আছে৷ ২৭ মাৰ্চ ২০২০ তাৰিখলৈ এই বণ্ডসমূহত তেওঁলোকৰ বিনিয়োগৰ অপৰিশোধিত পৰ্যায়তকৈ ওপৰৰ আৰু বেংকসমূহৰ দ্বাৰা আঁচনিৰ অধীনত প্ৰদান কৰা নমনীয়তা বিনিয়োদ গ্ৰেড কৰ্প’ৰেট বণ্ড, বাণিজ্যিক পেপাৰ আৰু অপৰিৱৰ্তনশীল ডিবেনচাৰত আৱণ্টিত কৰা হৈছে৷
বেংকসমূহে প্ৰাথমিক বজাৰ প্ৰৱাহৰ পৰা যোগ্য উপকৰণসমূহৰ তেওঁলোকৰ বৃদ্ধিশীল হ’ল্ডিঙৰ পঞ্চাশ শতাংশ পৰ্যন্ত অধিগ্ৰহণ কৰাটো আৱশ্যক হ’ব আৰু বাকী থকা পঞ্চাশ শতাংশ দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ বজাৰৰ পৰা অধিগ্ৰহণ কৰিব লাগিব য’ত মিউচুৱেল ফাণ্ড আৰু নন-বেংকিং বিত্তীয় উদ্যোগসমূহ আছে৷ এই সুবিধাৰ অধীনত বেংকৰ দ্বাৰা কৰা বিনিয়োগক ‘হেল্ড টু মেচিউৰিটী (এইচটিএম)’ হিচাপে শ্ৰেণীবদ্ধ কৰা হ’ব যদিও এইচটিএম প’ৰ্টফ’লিঅ’ত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা মুঠ বিনিয়োগ ২৫ শতাংশকৈ অধিক৷ এই সুবিধাৰ অধীনত উন্মুক্তকৰণক বৃহৎ উন্মুক্তকৰণ পৰিকাঠামোৰ অধীনত গণনা কৰা নহ’ব৷ বেংকসমূহে এই উইণ্ড’ৰ অধীনত এনবিএফচি/এমএফআই/এইচএফচি ইত্যাদিসমূহক সমৰ্থন কৰিব পাৰিব আৰু আমি এই বিত্তীয় মধ্যস্থতাকাৰীসকলৰ বাবে কোনো নমনীয়তা আশা কৰা নাই৷
প্ৰশ্ন ১৫- আৰবিআইৰ এই সকলো পদক্ষেপ ‘‘পুনৰ্গঠন’’ বুলি গণ্য কৰা হ’ব নেকি? প্ৰযোজ্য ব্যৱস্থাসমূহৰ বিষয়ে কি কোৱা হৈছে?
উত্তৰ- ২৭ মাৰ্চ ২০২০ তাৰিখৰ ক’ভিড-১৯ নিয়ামক পেকেজ ঘোষণাৰ অধীনত আৰবিআইৰ পদক্ষেপসমূহ ‘পুনৰ্গঠন’ হিচাপে গণ্য কৰা নহ’ব আৰু সেইবাবে সম্পত্তি বৰ্গীকৰণ ডাউনগ্ৰেডত পৰিণাম প্ৰদৰ্শিত নহ’ব৷
ঠিক সেইদৰে পুনৰ্গঠন একাউণ্টৰ বাবে সংবৰ্ধিত ব্যৱস্থা প্ৰযোজ্য নহ’ব৷
প্ৰশ্ন ১৬- এছআই/ইচিএছ/এনএচিএইচৰ জৰিয়তে লাভ কৰা কিস্তি/ইএমআইসমূহৰ বিষয়ে কি কোৱা হৈছে? যদি ধাৰকে দাবী কৰে তেন্তে এই কিস্তি/ইএমআইসমূহৰ পুনৰ ঘূৰাই পোৱাৰ প্ৰক্ৰিয়াসমূহ কি কি হ’ব?
উত্তৰ- সংশোধিত অধ্যাদেশৰ বাবে অনুগ্ৰহ কৰি আপোনাৰ বেংকৰ সৈতে যোগাযোগ কৰক৷