Prime Minister's Office
PM interacts with CMs to bolster efforts to tackle COVID-19
It is truly praiseworthy how all the States have worked together as a team to check the spread of the virus: PM
The States and Centre must formulate a common exit strategy to ensure staggered re-emergence of population once Lockdown ends: PM
Our goal is to ensure minimum loss of life: PM
CMs give feedback, praise leadership of PM in the time of crisis; brief about steps taken to contain spread of cases arising from Nizamuddin Markaz
PM asks CMs to reach out to Community Leaders and social welfare organizations, adopt community-approach in the battle against the pandemic
02 APR 2020 2:32PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today interacted with Chief Ministers of states via video conferencing to discuss measures to combat COVID-19.
Prime Minister thanked the States for supporting the decision of lockdown due to which India has achieved some success in limiting the spread of COVID-19. He praised how all the States have worked together as a team to check the spread of the virus. He however forewarned that the global situation remains far from satisfactory and informed about speculations of a possible second wave of spread of the virus in some countries.
Prime Minister outlined that the common goal for the country is to ensure minimum loss of life. In the next few weeks, testing, tracing, isolation and quarantine should remain the areas of focus. He highlighted the necessity of maintaining supply of essential medical products, availability of raw material for manufacture of medicines and medical equipment. He said it is necessary to ensure availability of separate, dedicated hospital facilities for COVID-19 patients. To increase the availability of doctors, he asked the States to tap into the resource pool of AYUSH doctors, organize online training and utilize para-medical staff, NCC and NSS volunteers.
Underscoring the importance of coordinated action and the need to avoid overlaps in efforts of stakeholders, Prime Minister talked about the need of setting up Crisis Management Groups at district level and appointment of District Surveillance Officers. He said that data must be taken from the accredited labs for testing - this will ensure congruence in data of district, state and centre. He said it is necessary to ensure staggered release of funds to the beneficiaries under PM Garib Kalyan Yojana to avoid crowding at banks.
Prime Minister said that considering that this is the time to harvest crops, the government has given some relaxation from lockdown but it is necessary to continuously monitor and maintain social distancing as much as possible. He asked the states to think of other platforms for procuring grains apart from APMC, and explore the possibility of creating pooling platforms for rural areas, like that in ride sharing apps, which can be used for this purpose.
The Chief Minister thanked the Prime Minister for his leadership, continuous guidance and support in this time of crisis. They appreciated the Prime Minister for taking the bold and timely decision of Lockdown which has helped check the spread of the virus in the country. They mentioned their efforts of maintaining social distancing, tracking suspect cases, identifying and quarantining suspect cases arising from Nizamuddin Markaz, containing community transmission, boosting up of medical infrastructure, strengthening medical workforce, provision of tele-medicine, provision of mental health counselling, distribution of food and other essentials to those in need and taking care of migrant workers. The States spoke about the importance of mobilising resources, financial as well as medical, to mitigate the crisis.
Prime Minister thanked the Chief Ministers for their suggestions and also for apprising about the situation on the ground. He said it is imperative to work on war footing, identify hotspots of the virus, encircle them and ensure that the virus does-not spread out. He said that it is pertinent to maintain peace and law & order across the country. He added that COVID-19 has attacked our faith and belief and is threatening our way of life. He appealed to the leaders to reach out to community leaders and social welfare organizations at state, district, town and block levels to build up a united front based on community-approach in the battle against the pandemic.
Prime Minister said that it is important to formulate a common exit strategy to ensure staggered re-emergence of the population once Lockdown ends. He asked the States to brainstorm and send suggestions for the exit strategy. He reiterated the importance of social distancing in preventing the spread of COVID-19.
Union Home Minister talked about the need to implement lockdown more strictly in some states and the importance of effective district level implementation of the guidelines issued by the Centre.
Union Health Secretary apprised the dignitaries of the rise in number of cases in India, spread of cases from Nizamuddin Markaz, preparations to tackle medical cases arising out of further spread of the virus and need to break transmission chain in the districts with high number of confirmed cases.
Union Defence Minister, Health Minister, Principal Secretary, Cabinet Secretary, Home Secretary and DG ICMR also participated in the interaction. Along with the Chief Ministers, the Home Minister, Health Minister, Chief Secretary, Home Secretary and Health Secretary of the respective states also attended the video conference.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
কোবিদ-১৯দগী ঙাকথোক্নবা হোৎনরিবশিং অসিগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা মুখ্য মন্ত্রীশিংগা ৱারী শানখ্রে
রাজ্য পুম্নমক্না ভাইরস শন্দোরকপা অসি য়েংশিন্নবা পুন্না তীম অমত্তা ওইনা হোৎনমিন্নরিবা অসি তশেংনা থাগৎনীংঙাইনিঃ প্রধান মন্ত্রী লোকদাউন লোইরবা মতুংদা রাজ্যশিং অমসুং কেন্দ্রনা মীয়াম্না অমুক হন্না পুন্ননবা অমত্তা ওইবা লাল্লোং অমা য়াৎপা তাইঃ প্রধান মন্ত্রী ঐখোয়গী পান্দম অসি পুন্সি খ্বাইদগী য়াম্না মাংদবনিঃ প্রধান মন্ত্রী মুখ্য মন্ত্রীশিংনা ফীদবেক পীখ্রে, খুদোংথিবগী মতম অসিদা উৎলিবা প্রধান মন্ত্রীগী লুচিং অদুবু থাগৎখ্রে; নিজামুদ্দীন মরকজদগী শন্দোরক্লিবা ফিভমগী মতাংদা লোখৎলিবা খোংথাংশিংগী তেন্তকপা ৱারোল প্রধান মন্ত্রীনা মুখ্যমন্ত্রীশিংদা হায়খ্রে কাংলুপকী ওইবা লুচিংবশিং অমসুং সোসিয়েল ৱেলফিয়র ওর্গনাইজেসনশিংগা উন্নগদবনি, লাইচৎ অসিগা মায়োক্নবদা কাংলুপকী ওইবা অপাম্বশিং শিজিন্নগদবনি
02 APR 2020 2:32PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা কোবিদ-১৯গা মায়োক্ননবা পাইখৎলিবা পাম্বৈশিংগী মতাংদা রাজ্যশিংগী মুখ্য মন্ত্রীশিংগা ৱারী শানখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্যশিংদা মদুনা মরম ওইদুনা কোবিদ-১৯ শন্দোকপদা ভারতনা অথিংবা খরা পীবা ঙম্লিবা লোকদাউনগী ৱারেপ অসিবু শৌগৎপগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না রাজ্য পুম্নমক্না ভাইরস অসি শন্দোকপা য়েংশিন্নবগীদমক তীম অমত্তা ওইনা পুন্না থবক তৌমিন্নখিবা অদুগীদমক্তসু থাগৎপা ফোংদোকখি। অদুম ওইনমক মহাক্না খঙহনখি মদুদি মালেমগী ফিভম অসি অপেনবা ওইদ্রি অমসুং নুমিৎ খরনি অসিদা ভাইরস শন্দোরকপগী ওইথোকপা য়াবা অনিশুবা ইথক্কী মরমদসু ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিগীদমক্তা অমত্তা ঙাইরবা পান্দম অদুদি পুন্সি খ্বাইদগী য়াম্না মাংহন্দবনি। মথংগী চয়োল খরা অসিদা, তেস্তিং, ত্রেসিং, আইসোলেসন অমসুং ক্বারেন্তাইনগী লমদা মিৎয়েং থমগদবনি। মহাক্না মথৌ তাবা হিদাক-লাংথক ফংহনবা, হিদাক-লাংথক অমসুং মেদিকেলগী খুৎশু-খুৎলাই শানবগীদমক মচাক-মথুম মরাং কাইহন্নবগী মতাংদা ফোংদোকখি।
মহাক্না হায়খি মদুদি কোবিদ-১৯গী অনাবশিংগীদমক্তা তোঙানবা, কৎথোক্লবা হোস্পিতালগী খুদোংচাবশিং ফংহনবা মথৌ তাই। দোক্তরশিং মরাং কাইহন্নবা, মহাক্না রাজ্যশিংদা আয়ুশ দোক্তরশিং রিসোর্স পুলদা য়াওহন্নবা, ওনলাইন ত্রেনিং শিল-লাংনবা অমসুং পেরা-মেদিকেল স্তাফ, এন.সি.সি. অমসুং এন.এস.এস. ভোলুন্তীয়রশিং শিজিন্ননবা হায়খি।
পুন্না থবক তৌমিন্নবগী মরু ওইবশিং অমসুং স্তেকহোল্দরশিংগী হোৎনরিবশিংদা ওভর্লেপ ওইহন্দনবগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা জিলাগী থাক্তা ক্রাইসিস মেনেজমেন্ত গ্রুপশিং লিংখৎনবা অমসুং দিস্ত্রিক্ত সর্ভিলেন্স ওফিসরশিং হাপ্পগী মতাংদসু ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি তেস্ত তৌনবগীদমক দেতাশিং অদু মশক খঙলবা লেবশিংদগী লৌগদবনি – মসিনা জিলা, রাজ্য অমসুং কেন্দ্রগী দেতাশিং অদু চুনবা ওইগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি বেঙ্কশিংদা মী ইন্নবদগী কন্ননবা প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্যান য়োজনাগী মখাদা কান্নবা ফংলবশিংদা ফন্দশিং ফংহনবা অসি মথৌ তাই।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মহৈ-মরোংশিং খাওবগী মতম ওইরকপা অসি য়েংলগা সরকারনা লোকদাউন্দা খরা কোমথোক্লে, অদুবু হেক ঙম্লিমখৈ অমগা অমগা লাপ্না লৈনবা হোৎনবা অমদি য়েংশিনবা অসি মথৌ তাই। মহাক্না রাজ্যশিংদা হায়খি মদুদি মহৈ-মরোং অসি লৈননবা এ.পি.এম.সি.দা নত্তনা অতৈ অতোপ্পা প্লেৎফোর্মশিংগী মরমদসু খনগদবনি অমসুং খুঙ্গংগী লমদমগীদমক্তা পুলিং প্লেৎফোর্মশিং শেম্বা য়াগদবা মফমশিং থিদোক্কদবনি, খুদম ওইনা শেয়রিং এপশিংদা থিদুনা পান্দম অসিবু মপুং ফাহনবা ঙমগদবা খঙদোক্কদবনি।
মুখ্য মন্ত্রীশিংনা প্রধান মন্ত্রীবু মহাক্কী লুচিং, অসিগুম্বা খুদোং থিরবা মতম অসিদা লেপ্তনা লম্তাক-লমজিংবীবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। মখোয়না প্রধান মন্ত্রীবু মতম চানা লোকদাউনগী ৱারেপ লৌরকখিবা অদুগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি মদুনা মরম ওইদুনা লৈবাক অসিদা ভাইরস শন্দোরকপা য়েংশিনবদা মতেং ওইখি। অমগা অমগা লাপথোক্ননবা, চিংনবা কেসশিং থিদোকপা, নিজামুদীন মরকজদগী ওইরকপা কেসশিং মশক খঙদোকপা অমসুং ক্বারেন্তাইন তৌবা, কম্যুনিতী ত্রান্সমিসনগী মচাকশিং, মেদিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচর হেনগৎহনবা, মেদিকেল ৱর্কফোর্স মপাঙ্গল কলহনবা, তেলি-মেদিসিনগী ৱাফম, মেন্তেল হেল্থ কাউন্সেলিংগী ৱাফম, চাননবা পোৎলম অমদি অতৈ তঙাইফদবশিং, মথৌ তাবশিংগীদমক য়েংশিনবা অমদি মাইগ্রেন্ত ৱাকরশিংগী চেকশিন থৌরাং লৌখৎপগী মতাংদা লৌখৎলিবা মখোয়গী থৌরাংশিংগী মতাংদা ফোংদোকখি। রাজ্যশিংনা খুদোংথিবা অসি হন্থহন্নবা পাম্বৈশিং খোমজিনবা, শেল-থুমগা লোইননা অনা-লায়েংগী মরুওইবশিংগী মতাংদা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মখোয়গী ৱাফমশিং অদুগীদমক মুখ্য মন্ত্রীশিংদা থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং ওইরিবা ফিভম অসিগীদমক থাগৎপা শিংথাখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ৱার ফুতিংদা থবক তৌবা, ভাইরসকী হোৎসপোৎশিং খঙদোকপা, মখোয়বু কোইশিনবা অমদি ভাইরস শন্দোকহন্দবা অসি য়াম্না মরু ওই। মহাক্না হায়খি মদুদি লৈবাক অপুনবা অসিদা শান্তি অমসুং লো & ওর্দর ঙাক্তুনা থম্বা মথৌ তাই। মহাক্না মসিসু পনখি মদুদি কোবিদ-১৯না ঐখোয়গী অচুম্বা অমদি থাজবা অদুদা লান্দারক্লি অমসুং ঐখোয়গী হিংবগী লম্বীদা কিহল্লক্লি। মহাক্না লাইচৎ অসিগা মায়োক্নবদা কাংলুপকী ওইবা অপাম্বগী মতুং ইন্না অমত্তা ওইনা লানবন শানবগীদমক রাজ্য, জিলা, শহর অমসুং ব্লোক্কী থাক্তা কাংলুপকী লুচিংবশিং অমসুং সোসিএল ৱেলফিয়র ওর্গনাইজেসনশিং ফাওবা য়ৌশিনবীনবা লুচীংবশিংগী মফমদা অপীল তৌখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লোকদাউন লোইরবা মতুংদা রাজ্যশিং অমসুং কেন্দ্রনা মীয়াম্না অমুক হন্না পুন্ননবা অমত্তা ওইবা লাল্লোং অমা য়াৎপা মথৌ তাই। মহাক্না রাজ্যশিংদা খন্ন-নৈনবীনবা অমদি লাল্লোং য়াৎপা অসিদা ৱাখল্লোন পুথোরক্নবা ফোংদোকখি। মহাক্না কোবিদ-১৯ শন্দোকপা থিংনবগীদমক অমগা অমগা লাপ্না লৈনবগী মরু ওইবা অদু অমুক হন্না পনখি।
কেন্দ্রগী য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রীনা রাজ্য খরদা লোকদাউন অসি খরগা হেন্না চেৎশিলহনবগী তঙাইফদবা অমদি কেন্দ্রনা থাদোকখিবা গাইদলাইনশিং অদু কান্নবা মওংদা জিলাগী থাক্তা থবক পাইখৎপগী মরু ওইবশিংগী মরমদা পনখি।
কেন্দ্রগী হেল্থ সেক্রেতরীনা ভারত্তা হেনগৎলক্লিবা কেস মশিং, নিজামুদীন মরকজদগী শন্দোরক্লিবা কেসশিং, মখা তানা ভাইরস শন্দোরকপদগী ওইরক্লিবা ফিভম লাকশিন্নবা পাইখৎলিবা মেদিকেলগী শেম-শারিবশিং অমসুং কেস অসি মশিং য়াম্না কনফার্ম তৌরবা জিলাশিংদা শন্দোকপগী চেন থুগাইবগী মথৌ তাবশিংগী মতাংদা শক্নাইরবশিংগী মফমদা খঙহনখি।
ৱারী শানবা অদুদা কেন্দ্রগী ঙাকশেল মন্ত্রী, হকশেল মন্ত্রী, প্রিন্সিপাল সেক্রেতরী, কেবিনেৎ সেক্রেতরী, হোম সেক্রেতরী অমসুং আই.সি.এম.আর.গী দি.জি.সু শরুক য়াখি। লোইননা মরী লৈনবা রাজ্যশিংগী মুখ্য মন্ত্রীশিং, য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রী, হকশেল মন্ত্রী, চীফ সেক্রেতরী, হোম সেক্রেতরী অমসুং হেল্থ সেক্রেতরীশিংসু ভিদিও কনফরেন্স অদুদা শরুক য়াখি।