Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
FCI ensures uninterrupted food grain supplies across the country during the lockdown due to COVID-19 outbreak
69 rail rakes loaded today, total 477 rakes moved carrying about 13.36 LMT food grains since lockdown began on 24th March
03 APR 2020 6:23PM by PIB Delhi
Food Corporation of India (FCI) is ensuring uninterrupted supply of wheat and rice throughout the country during the lockdown period. FCI is fully prepared to meet not only the food grain requirement under National Food Security Act (NFSA) @5 KG/Month/Beneficiary but also any additional demand including supply of 5Kg/Person for next 3 months to 81.35 Crore people under PM Garib Kalyan Ann Yojana. As on 02.04.2020, FCI has 56.24 Million Metric Tonnes (MMT) of Food Grains (30.64 MMT Rice and 24.6 MMT Wheat).
FCI is able to meet the increasing demand of food grains by gearing up the pace of supply of wheat and rice throughout the country mostly by Rail. A total of 69 Rakes are being loaded today i.e. 03.04.2020 carrying about 1.93 Lakh Metric Tonnes (LMT) food grain stock. Since the day of lockdown i.e. 24.03.2020 FCI has moved 477 rakes carrying an approximate quantity of 13.36 LMT from the states.
S.No
State
Rice
Wheat
Total
No. of Rakes
Quantity (in LMT)
No. of Rakes
Quantity (in LMT)
No. of Rakes
Quantity (in LMT)
1
Punjab
114
3.19
108
3.02
222
6.22
2
Haryana
34
0.95
59
1.65
93
2.60
3
Uttarakhand
6
0.17
0
0
6
0.17
4
Andhra Pradesh
15
0.42
0
0
15
0.42
5
Telengana
53
1.48
0
0
53
1.48
6
Madhya Pradesh
0
0
33
0.92
33
0.92
7
Chattisgarh
28
0.78
0
0
28
0.78
8
Odisha
27
0.76
0
0
27
0.76
Total
277
7.76
200
5.60
477
13.36
The State wise details of the induction of food grains done during the period of lockdown is as under:-
S.No
State
Rice
Wheat
Total
No. of Rakes
Quantity (in LMT)
No. of Rakes
Quantity (in LMT)
No. of Rakes
Quantity (in LMT)
1
Bihar
47.5
0.38
13.5
1.33
61
1.71
2
Jharkhand
6
0.71
25.5
0.17
31.5
0.88
3
Odisha
1
0
0
0.03
1
0.03
4
West Bengal
48
0.08
3
1.34
51
1.43
5
North East
2.75
0.93
33.25
0.08
36
1.01
6
J&K
0
0.08
3
0
3
0.08
7
Rajasthan
1
0
0
0.03
1
0.03
8
U.P.
49
0.31
11
1.37
60
1.68
9
Uttarakhand
2
0
0
0.06
2
0.06
10
Telangana
2
0
0
0.06
2
0.06
11
Karnataka
6
1.04
37
0.17
43
1.20
12
Kerala
5
0.56
20
0.14
25
0.70
13
Tamil Nadu
2
0.67
24
0.06
26
0.73
14
Gujarat
13
0.48
17
0.36
30
0.84
15
Maharastra
8
0.50
18
0.22
26
0.73
Total
193.3
5.75
205.3
5.41
398.5
11.16
FCI is conducting e-auctions under Open Market Sales Scheme (OMSS) for providing Wheat to the empanelled Roller Flour Mills/State Government to ease the supply constraint in the market. In the last e-auction held on 31.03.2020, bids for 1.44 LMT wheat have been received.
In view of outbreak of COVID-19, apart from regular e-auction, District Magistrates/Collectors have been authorized to lift directly from FCI depots at OMSS reserve price to cater to the needs of Roller Flour Mills and other wheat product manufactures. Till now, 100147 MT Wheat has been allotted in the following states through this route:
Sr. No.
State
Quantity (in MT)
i
Uttar Pradesh
35675
ii
Bihar
23880
iii
Punjab
19746
iv
Himachal Pradesh
11500
v
Haryana
4859
vi
Jharkhand
1850
vii
Goa
1100
viii
Uttarakhand
813
ix
Rajasthan
684
x
Chhattisgarh
40
Further, e-auction for rice is also conducted. In the last e-auction on 31.03.2020, bids for 77000 MT rice have been received from the state of Telangana, Tamil Nadu, J&K etc.
In addition, considering the emergent situation, States have been allowed to take rice under OMSS @ Rs. 22.50/kg without participating in E-auction to meet any requirement over and above the NFSA allotment and additional allocation done under PM Garib Kalyan Yojana Allocation. So far, 94767 Metric Tonnes (MT) Rice has been allotted to the following 7 states as per their requests:
Sr. No.
State
Quantity (in MT)
i
Telangana
50000
ii
Assam
16160
iii
Meghalaya
11727
iv
Manipur
10000
v
Goa
4500
vi
Kerala
1380
vii
Arunachal Pradesh
1000

গ্ৰাহক পৰিক্ৰমা, খাদ্য আৰু ৰাজহুৱা বিতৰণ মন্ত্ৰালয়
ক’ভিড-১৯ ৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱৰ বাবে হোৱা লকডাউনৰ সময়ত সমগ্ৰ দেশতে অবিৰতভাৱে খাদ্যশস্যৰ যোগান চলি থাকিব বুলি ভাৰতীয় খাদ্য নিগমৰ আশ্বাস
আজি মুঠ ৬৯ টা ৰে’লগাড়ীৰ ৰেকত সামগ্ৰী উঠোৱা হয়, ২৪ মাৰ্চত লকডাউন আৰম্ভ হোৱাৰেপৰা মুঠ ১৩.৩৬ লাখ মেট্ৰিকটনৰ খাদ্য সামগ্ৰী কঢ়িওৱা ৪৪৭ টা ৰেক ইতিমধ্যে পঠিওৱা হৈছে
03 APR 2020 6:23PM by PIB Guwahati
ভাৰতীয় খাদ্য নিগমে লকডাউনৰ সময়ত সমগ্ৰ দেশতে অবিৰতভাৱে খাদ্যশস্যৰ যোগান চলি থাকিব বুলি আশ্বাস প্ৰদান কৰিছে। ভাৰতীয় খাদ্য নিগমে ৰাষ্ট্ৰীয় খাদ্য সুৰক্ষা আইনমতে প্ৰয়োজনীয় প্ৰতি মাহে প্ৰতিজন হিতাধিকাৰীৰ বাবে ৫ কিলোগ্ৰামকৈ খাদ্যশস্যৰ যোগান ধৰিবলৈ সাজু হোৱাতে ক্ষান্ত নহয়, বৰং অতিৰিক্তভাৱে অহা তিনিমাহৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দৰিদ্ৰ কল্যাণ আঁচনিৰ অধীনৰ ৮১.৩৫ কোটি মানুহক প্ৰতি মাহে প্ৰতিজন হিতাধিকাৰীৰ বাবে ৫ কিলোগ্ৰামকৈ খাদ্যশস্যৰ যোগান ধৰিবলৈকো সাজু হৈ আছে। ০২.০৪.২০২০ তাৰিখলৈকে ভাৰতীয় খাদ্য নিগমৰ ওচৰত ৫৬.২৪ নিযুত মেট্ৰিকটন খাদ্যশস্য (৩০.৬৪ নিযুত মেট্ৰিকটন চাউল আৰু ২৪.৬ নিযুত মেট্ৰিকটন ঘেঁহু) মজুত আছে।
ভাৰতীয় খাদ্য নিগমে প্ৰধানতঃ ৰে’লসেৱাৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ দেশতে বৰ্দ্ধিত চাহিদা অনুসৰি চাউল আৰু ঘেঁহু যোগান দিয়াটো খৰতকীয়া কৰিব পাৰিছে। আজি ০৩.০৪.২০২০ তাৰিখে মুঠ ৬৯ টা ৰে’লগাড়ীৰ ৰেকত ১.৯৩ লাখ মেট্ৰিকটনৰ সামগ্ৰী উঠোৱা হৈছে। ২৪ মাৰ্চত লকডাউন আৰম্ভ হোৱাৰেপৰা মুঠ ১৩.৩৬ লাখ মেট্ৰিকটনৰ খাদ্য সামগ্ৰী কঢ়িওৱা ৪৪৭ টা ৰেক ইতিমধ্যে বিভিন্ন ৰাজ্যৰ পৰা পঠিওৱা হৈছে।
ক্ৰ. নং
ৰাজ্য
চাউল
ঘেঁহু
মুঠ
ৰেকৰ সংখ্যা
পৰিমাণ (লাখ মেট্ৰিকটনত)
ৰেকৰ সংখ্যা
পৰিমাণ (লাখ মেট্ৰিকটনত)
ৰেকৰ সংখ্যা
পৰিমাণ (লাখ মেট্ৰিকটনত)
১
পঞ্জাৱ
১১৪
৩.১৯
১০৮
৩.০২
২২২
৬.২২
২
হাৰিয়ানা
৩৪
০.৯৫
৫৯
১.৬৫
৯৩
২.৬০
৩
উত্তৰাখণ্ড
৬
০.১৭
০
০
৬
০.১৭
৪
অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ
১৫
০.৪২
০
০
১৫
০.৪২
৫
তেলেঙ্গানা
৫৩
১.৪৮
০
০
৫৩
১.৪৮
৬
মধ্য প্ৰদেশ
০
০
৩৩
০.৯২
৩৩
০.৯২
৭
ছত্তীশগড়
২৮
০.৭৮
০
০
২৮
০.৭৮
৮
উৰিষ্যা
২৭
০.৭৬
০
০
২৭
০.৭৬
মুঠ
২৭৭
৭.৭৬
২০০
৫.৬০
৪৭৭
১৩.৩৬
লকডাউনৰ সময়ত খাদ্যশস্য প্ৰেৰণ কৰা ৰাজ্যসমূহ হৈছেঃ
ক্ৰ. নং
ৰাজ্য
চাউল
ঘেঁহু
মুঠ
ৰেকৰ সংখ্যা
পৰিমাণ (লাখ মেট্ৰিকটনত)
ৰেকৰ সংখ্যা
পৰিমাণ (লাখ মেট্ৰিকটনত)
ৰেকৰ সংখ্যা
পৰিমাণ (লাখ মেট্ৰিকটনত)
১
বিহাৰ
৪৭.৫
০.৩৮
১৩.৫
১.৩৩
৬১
১.৭১
২
ঝাৰখণ্ড
৬
০.৭১
২৫.৫
০.১৭
৩১.৫
০.৮৮
৩
উৰিষ্যা
১
০
০
০.০৩
১
০.০৩
৪
পশ্চিমবঙ্গ
৪৮
০.০৮
৩
১.৩৭
৫১
১.৪৩
৫
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল
২.৭৫
০.৯৩
৩৩.২৫
০.০৮
৩৬
১.০১
৬
জম্মু-কাশ্মীৰ
০
০.০৮
৩
০
৩
০.০৪
৭
ৰাজস্থান
১
০
০
০.০৩
১
০.০৩
৮
উত্তৰ প্ৰদেশ
৪৯
০.৩১
১১
১.৩৭
৬০
১.৬৮
৯
উত্তৰাখণ্ড
২
০
0
০.০৬
২
০.০৬
১০
তেলেঙ্গানা
২
০
০
০.০৬
২
০.০৬
১১
কৰ্ণাটক
৬
১.০৪
৩৭
০.১৭
৪৩
১.২০
১২
কেৰেলা
৫
০.৫৬
২০
০.১৪
২৫
০.৭০
১৩
তামিলনাডু
২
০.৬৭
২৪
০.০৬
২৬
০.৭৩
১৪
গুজৰাট
১৩
০.৪৮
১৭
০.৩৬
৩০
০.৮৪
১৫
মহাৰাষ্ট্ৰ
৮
০.৫০
১৮
০.২২
২৬
০.৭৩
মুঠ
১৯৩.৩
৫.৭৮
২০৫.৩
৫.৪১
৩৯৮.৫
১১.৬
মুক্ত বজাৰ বিক্ৰী আঁচনিৰ অধীনত সূচীৱদ্ধ ৰোলাৰ মিল বা ৰাজ্য চৰকাৰক ঘেঁহু যোগান সুচল কৰিবৰ বাবে ই-নিলাম অনুষ্ঠিত কৰিছে। শেহতীয়াকৈ ৩১.০৩.২০২০ তাৰিখে অনুষ্ঠিত ই-নিলামত ১.৪৪ লাখ মেট্ৰিকটন ঘেঁহুৰ ডাক লাভ কৰিছে।
ক’ভিড-১৯ ৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱৰ সময়ত নিয়মিত ই-নিলামৰ বাদেও জিলাৰ উপায়ুক্তসকলক ভাৰতীয় খাদ্য নিগমৰ গোদামৰপৰা পোনপটীয়াভাৱে মুক্ত বজাৰ বিক্ৰী আঁচনিৰদ্বাৰা নিৰ্ধাৰিত দৰত ঘেঁহু লৈ ৰোলাৰ মিল বা অন্যান্য ঘেঁহুৰ সামগ্ৰী তৈয়াৰ কৰা প্ৰতিষ্ঠানত দিয়াৰ অনুমতি দিয়া হৈছে। এতিয়ালৈকে ১০০১৪৭ মেট্ৰিকটন ঘেঁহু তলত দিয়া ৰাজ্যসমূহৰ বাবে নিৰ্দিষ্ট কৰা হৈছেঃ
ক্ৰ. নং
ৰাজ্য
পৰিমাণ (মেট্ৰিকটনত)
১
উত্তৰ প্ৰদেশ
৩৫৬৭৫
২
বিহাৰ
২৩৮৮০
৩
পঞ্জাৱ
19746
৪
হিমাচল প্ৰদেশ
১১৫০০
৫
হাৰিয়ানা
৪৮৫৯
৬
ঝাৰখণ্ড
১৮৫০
৭
গোৱা
১১০০
৮
উত্তৰাখণ্ড
৮১৩
৯
ৰাজস্থান
৬৮৪
১০
ছত্তীশগড়
৪০
লগতে চাউলৰ যোগান সুচল কৰিবৰ বাবেও ই-নিলাম অনুষ্ঠিত হৈছে। শেহতীয়াকৈ ৩১.০৩.২০২০ তাৰিখে অনুষ্ঠিত ই-নিলামত তেলেঙ্গানা, তামিলনাডু, জম্মু-কাশ্মীৰ আদি ৰাজ্যৰপৰা ৭৭০০০ মেট্ৰিকটন চাউলৰ ডাক লাভ কৰিছে।
তদুপৰি জৰুৰী পৰিস্থিতিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি ৰাজ্যসমূহক মুক্ত বজাৰ বিক্ৰী আঁচনিৰ অধীনত ই-নিলামত অংশ গ্ৰহণ নকৰাকেও ৰাষ্ট্ৰীয় খাদ্য সুৰক্ষা আইনে ধাৰ্য কৰাতকৈ অতিৰিক্ত পৰিমাণত প্ৰতি কিলোগ্ৰামত ২২ টকাকৈ চাউল ক্ৰয় কৰাৰ অনুমতি প্ৰদান কৰিছে আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী দৰিদ্ৰ কল্যাণ আঁচনিৰ বাবেও চাউল ধাৰ্য কৰা হৈছে। এতিয়ালৈকে তলত উল্লিখিত সাতখন ৰাজ্যৰ বাবে ৯৪৭৬৭ মেট্ৰিকটন চাউল ধাৰ্য কৰা হৈছেঃ
ক্ৰ. নং
ৰাজ্য
পৰিমাণ (মেট্ৰিকটনত)
১
তেলেঙ্গানা
৫০০০০
২
অসম
১৬১৬০
৩
মেঘালয়
১১৭২৭
৪
মণিপুৰ
১০০০০
৫
গোৱা
৪৫০০
৬
কেৰেলা
১৩৮০
৭
অৰুণাচল প্ৰদেশ
১০০০