Office of Principal Scientific Advisor to GoI
CSIR-IMTECH takes up sample testing for Covid-19
CSIR-IMTECH is also supporting healthcare professionals by providing Personal Protection Equipment
04 APR 2020 12:23PM by PIB Delhi
Covid-19 has posed several challenges to the healthcare sector. The limited number of test kits for Covid-19 is one such challenge. As of now, India has been primarily testing patients with a travel history. However, the rate of testing should improve in terms of testing per million population.
To boost its testing capacity, Council of Scientific and Industrial Research-Institute of Microbial Technology (CSIR-IMTECH) has stepped up to take up Covid-19 sample testing. This is in line with the directives issued by the Principal Scientific Adviser (PSA) to the Government of India and the advisory issued by the Indian Council of Medical Research (ICMR) to operationalise Covid-19 testing by laboratories under CSIR and other labs affiliated to Department of Science and Technology (DST), Department of Biotechnology (DBT) and Department of Atomic Energy (DAE).
“The initiative of ICMR to involve all government-accredited labs is a welcome step and will be a game changer in testing of Covid-19 samples. This would increase the testing rate among suspected patients. In the initial phase, IMTECH plans to operationalise capabilities to carry out testing of 50 to 100 samples a day, which can be subsequently ramped up as and when required,” said DrSanjeev Khosla, Director, IMTECH, Chandigarh.
The institution has augmented its capabilities to carry out clinical testing for COVID-19 and has the necessary expertise in molecular microbiology. The lab has the requisite infrastructure including Biosafety Level (BSL)-3 facility as the labs are advised to take all appropriate biosafety and bio-security precautions before testing. A newly constructed BSL-2+ virology lab equipped with Reverse Transcription Polymerase Chain Reaction (RT-PCR) equipment has also been established. All the mandatory approvals required for testing of clinical samples have been obtained to operationalise testing at the earliest.
Apart from testing of clinical samples, CSIR-IMTECH is also supporting healthcare professionals by providing Personal Protection Equipment (PPE) to prevent them from contracting any infection while serving patients. The institute is also extending help to the local administration and Red Cross Unit of Chandigarh by providing the logistical and infrastructure support.

ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପରାମର୍ଶଦାତାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସିଏସ୍ଆଇଆର୍ – ଆଇଏମଟେକରେ କରୋନା ଭୂତାଣୁ ସଂକ୍ରମଣ ପରୀକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆରମ୍ଭ
04 APR 2020 12:23PM by PIB Bhubaneshwar
କରୋନା ମହାମାରୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ଏହି ରୋଗର ଭୂତାଣୁ ଦ୍ୱାରା ସଂକ୍ରମିତ ଲୋକଙ୍କ ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଟେଷ୍ଟ କିଟର ଅଭାବ ଭାରତରେ ରହିଛି । କେବଳ ଯେଉଁ ସନ୍ଦିଗ୍ଧଙ୍କ ଭ୍ରମଣ ପୁଷ୍ଠଭୂମି ରହିଛି ସେମାନଙ୍କର ପରୀକ୍ଷା ସୁବିଧା ମିଳୁଛି । ଏହି ଟେଷ୍ଟ ବା ପରୀକ୍ଷା ସୁବିଧା କ୍ରମବର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଣ ସଂନ୍ଦିଗ୍ଧ ସଂକ୍ରମିତଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଅନୁପାତରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ।
ଚଣ୍ଡିଗଡସ୍ଥିତ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଦ୍ୟୋଗିକ ପରିଷଦ ମାଇକ୍ରୋବିୟାଲ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ସିଏସ୍ଆଇଆର-ଆଇଏମଟେକ୍) ଏହାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି କୋଭିଡ-19 ନମୁନା ଟେଷ୍ଟ କାମ ହାତକୁ ନେଇଛି । ଭାରତୀୟ ଭେଷଜ ଗବେଷଣା ପରିଷଦର ପ୍ରମୁଖ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପରାମର୍ଶଦାତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଜାରି କରାଯାଇଥିବା ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଅନୁସାରେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ପରୀକ୍ଷାଗାରରେ ଏହି ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଉଛି । ତଦନୁସାରେ ସିଏମଆଇଆର, ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରାଦ୍ୟୋଗିକ ବିଭାଗ ଓ ବାୟୋଟେକନୋଲୋଜି ବିଭାଗର ପରୀକ୍ଷାଗାର ତଥା ଆଣବିକ ବିଭାଗର ପରୀକ୍ଷାଗାରରେ କରୋନା ଭୂତାଣୁ ସଂକ୍ରମଣ ଜନିତ ପରୀକ୍ଷା କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଉଛି ।
ସବୁ ସରକାରୀ ସହବନ୍ଧିତ ପରୀକ୍ଷାଗାର ବା ଲାବୋରେଟାରୀକୁ କରୋନା ସନ୍ଦିଗ୍ଧ ଆକ୍ରାନ୍ତଙ୍କ ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା କାମରେ ସାମିଲ କରିବା ଆଇସିଏମର ଏକ ସ୍ୱାଗତଯୋଗ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ । ଏହା ଫଳରେ ସନ୍ଦିଗ୍ଧ କରୋନା ଆକ୍ରାନ୍ତକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ପରୀକ୍ଷା ସୁବିଧା ମିଳିବ । ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଆଇଏମଟେକ ନିଜସ୍ୱ ପରୀକ୍ଷାଗାରରେ ଦୈନିକ 50 ରୁ 100 ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି । ଆବଶ୍ୟକ ପଡିଲେ ଆଗକୁ ଏହି ପରୀକ୍ଷା ସଂଖ୍ୟା ଦୈନିକ ଭିତ୍ତିରେ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇପାରେ ବୋଲି ଚଣ୍ଡିଗଡସ୍ଥିତ ଆଇଏମଟେକର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡାକ୍ତର ସଂଜୀବ ଖୋସଲା କହିଛନ୍ତି ।
କୋଭିଡ-19ର ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ଏହି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ମଲିକ୍ୟୁଲାର ବାୟୋଲୋଜି ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଯେଉଁ ଦକ୍ଷତା ଆବଶ୍ୟକ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ଓ ବିଶେଷ ଜ୍ଞାନ କୌଶଳ ତଥା ଲୋମଣ୍ଡ ରହିଛି ତାହାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି । ଏହି ପରୀକ୍ଷା ଗାରରେ କୋଭିଡ-19 ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ଦରକାର ପଡୁଥିବା ବାୟୋସେଫ୍ଟିଲେବର-3 ସୁବିଧା ଓ ଲ୍ୟାବ୍ ରହିଛି । ସନ୍ଦିଗ୍ଧ କରୋନା ସଂକ୍ରମିତଙ୍କ ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା ସମୟରେ ଆବଶ୍ୟକ ସମସ୍ତ ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପାଳନ କରିବାକୁ କର୍ମଚାରୀ ଓ ବିଶେଷଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ନୂଆକରି ଗୋଟିଏ ବିଏସ୍ଏଲ 2+ ଭାଇରୋଲୋଜି ଲ୍ୟାବ୍ ତିଆରି କରାଯାଇଛି । ଏହା ସହିତ ରିଭିର୍ସ ପଲିମରସ୍ ଚେନରିଆନସନ ଯନ୍ତ୍ର ଲଗାଯାଇଛି । କରୋନା ଭୂତାଣୁ ସଂକ୍ରମିତଙ୍କ ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ଯେଉଁସବୁ ଅନୁମୋଦିତ ନୀତି ଓ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗ୍ରହଣ କରାଯିବା କଥା ତାହା ଏଠାରେ କରାଯାଇଛି । ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ ବୋଲି ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବେ ସୂଚନା ମିଳିଛି ।
କରୋନା ସାମ୍ପୁଲର କ୍ଲିନିକଲ ଟେଷ୍ଟିଂ ବ୍ୟତୀତ ସିଏମ୍ଆଇର ଇଏମଟେକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାରେ ସଂପୃକ୍ତ ପେସାଦାରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସୁରକ୍ଷା ଉପକରଣ ଯୋଗାଣରେ ସହାୟକ କରୁଛି । ଏମାନେ ଭୁତାଣୁର ପରୀକ୍ଷା ଏବଂ ଆକ୍ରାନ୍ତଙ୍କୁ ଚିକିତ୍ସା ତଥା ସେବା ଯୋଗାଣ ସମୟରେ ନିଜେ ଯେପରି ସଂକ୍ରମିତ ନ ହୁଅନ୍ତି ତାହା ଚିନ୍ତିତ କରିବାକୁ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ କରାଯାଇଛି । ପ୍ରତିଷ୍ଠାନପକ୍ଷରୁ ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନ ଏବଂ ଚଣ୍ଡିଗଡ ରେଡକ୍ରସ୍ ୟୁନିଟକୁ କରୋନା ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ସାମଗ୍ରୀ ଯୋଗାଣ ଓ ଭିତିଭୂମି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ଆବଶ୍ୟକ ସାହାଯ୍ୟ ସହଯୋଗ କରାଯାଉଛି ।