Ministry of Education
As advised by Union HRD Minister to ensure academic welfare of students, Kendriya Vidyalaya Sangathan has taken various steps for Online Teaching-Learning Process
05 APR 2020 7:36PM by PIB Delhi
In view of the present scenario of closure of schools due to lockdown amidst threat of COVID-19, Union HRD Minister Shri Ramesh Pokhriyal 'Nishank' directed the heads of autonomous institutions coming under the Ministry to take necessary steps to ensure academic welfare of students. Accordingly, Kendriya Vidyalaya Sangathan has adopted various Online and Digital modes to impart education to the students. It has directed all of its Regional Offices to explore various available resources that can be utilized and which would keep students in touch with their studies.
Initiatives of KVS Teachers
A large number of KVS Teachers, as responsible educators and mentors, have risen to the occasion in the face of the global pandemic of COVID-19 and are connecting with their students through digital platforms to compensate for the loss of quality instruction time.
KVS has shared some action points with all the Principals, for implementation to the extent possible, to encourage all teachers in the system to engage their students in learning through digital modes. An essential protocol has also been designed for the online classes to be conducted by our Teachers.
Using NIOS Platform
KVS has shared the schedule of lessons of the recorded and live programmes of NIOS for secondary and senior secondary classes from their SWAYAM PRABHA PORTAL commencing from the 7th April 2020.
The information has been disseminated to all the Vidyalayas to ensure wide publicity amongst teachers, students, and their parents. Teachers have been advised to get in touch with students through various media, such as e-mail, Whatsapp, SMS, etc. to ensure that maximum number of students are benefitted by the programme.
Nomination of Teachers for Live Interactions
KVS has nominated some selected teachers for Live Session conducted by NIOS at SwayamPrabha Portal to address the queries and clear the doubts of the learners through Skype and Live Web Chat. The details of the nominated teachers have been shared with all the ROs.
These nominated teachers will prepare additional material/notes on the content broadcasted in morning session of the same day so that the doubts of the learner could be clarified during live session and if doubts are not coming in during live session then the faculty will recapitulate the content or transact the content through PPT/suitable teaching aids.
Using various available Resources
NIOS and NCERT are providing online lessons as well as telecasting lessons on TV. The details are as follows:
1. Massive Open On-line Course (MOOCS): NIOS course is available on MOOCS in all major subjects at Secondary & Sr. Secondary level on https://swayam.gov.in/nc_details/NIOS
2. Free to air DTH Channels:
DTH Channel no. 27 (Panini)
https://www.swayamprabha.gov.in/index.php/program/current/27 (Secondary)
DTH Channel no. 28 (Sharda)
https://www.swayamprabha.gov.in/index.php/channel_profile/profile/28 (Sr. Secondary)
3. Youtube Channels:
https://www.youtube.com/channel/UC1we0IrHSKyC7f30wE50_hQ (Secondary) https://www.youtube.com/channel/UC6R9rI-1iEsPCPmvzlunKDg (Senior Secondary)
4. Kishore Manch: 24 X 7 DTH TV channel of NCERT under Swayamprabha Ch no. 31 for classes IX - XII students
Besides this, there are free e-resources already available on various platforms like NROER, DIKSHA, SWAYAM PRABHA, NPTEL , e-pathshaala, etc.

ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ଓ କଲ୍ୟାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପରାମର୍ଶ
ଅନଲାଇନ ପଢାଇବା ଓ ଶିଖାଇବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ସଂଗଠନର ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ
05 APR 2020 7:36PM by PIB Bhubaneswar
କୋଭିଡ-19 ସଂକ୍ରମଣ ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଦେଶବ୍ୟାପି ଚାଲିଥିବା ଲକଡାଉନ ଯୋଗୁଁ ସ୍କୁଲଗୁଡିକ ବନ୍ଦ ହୋଇଯାଇଛି । ଏହାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି କେନ୍ଦ୍ର ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରମେଶ ପୋଖରିୟାଲ ନିଶଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧିନସ୍ଥ ସ୍ୱୟଂକ୍ରିୟ ସଂସ୍ଥାନର ମୁଖ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ଶିକ୍ଷା କଲ୍ୟାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ । ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଅନୁଯାୟୀ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ସଂଗଠନ ନିଜ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ପଢିବା ଓ ଶିଖିବା ପ୍ରକ୍ରିୟା ସହ ଯୋଡିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ଅନଲାଇନ ଓ ଡିଜିଟାଲ ମାଧ୍ୟମ ଆପଣାଇଛନ୍ତି । ପିଲାମାନଙ୍କୁ ପଢିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ ତଥା ପାଠ ସହିତ ଯୋଡି ରଖିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ଉପଲବ୍ଧ ସମ୍ବଳ ଅନୁସନ୍ଧାନ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ସଂଗଠନ ନିଜର ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି ।
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ସଂଗଠନର ଶିକ୍ଷକ/ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରୟାସ
କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀ ଯୋଗୁଁ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ହୋଇଥିବା ଲକଡାଉନ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଦାୟିତ୍ୱବାନ ଗୁରୁ ତଥା ପଥ ପ୍ରଦର୍ଶକ ଭାବେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟର ବହୁ ଶିକ୍ଷକ ସ୍ୱୟଂ ଆଗେଇ ଆସିଛନ୍ତି । ବହୁମୂଲ୍ୟ ପାଠପଢା ସମୟ ସଂଚୟ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନେ ନିଜ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ଡିଜିଟାଲ ମଂଚ ମାଧ୍ୟମରେ ସମ୍ପର୍କ ଯୋଡିଛନ୍ତି ।
କେଭିଏସ ନିଜର ସମସ୍ତ ଅଧ୍ୟକ୍ଷଙ୍କୁ କିଛି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବଂଟନ କରିଛି । ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେଗୁଡିକର ଯଥାସମ୍ଭବ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ହୋଇପାରିବ । ଏହାଦ୍ୱାରା ସଂଗଠନର ଶିକ୍ଷକମାନେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଡିଜିଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ ପଢାଇବାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ ହେବେ । ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନଲାଇନ କ୍ଲାସ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ପ୍ରୋଟୋକଲ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି ।
ଏନଆଇଓଏସ ମଞ୍ଚର ବ୍ୟବହାର
ଜାତୀୟ ମୁକ୍ତ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଶିକ୍ଷା ସଂସ୍ଥାନ (ଏନଆଇଓଏସ)ର ସ୍ୱୟଂପ୍ରଭା ପୋର୍ଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ 7 ଏପ୍ରିଲ, 2020ରୁ ଆରମ୍ଭ ହେଉଥିବା ମାଧ୍ୟମିକ ଓ ଉଚ୍ଚ ମାଧ୍ୟମିକ ଶ୍ରେଣୀଗୁଡିକ ପାଇଁ ରେକର୍ଡେଡ ଓ ଲାଇଭ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ବିବରଣୀ କେଭିଏସ ନିଜର ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟକୁ ପଠାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଏହି ସୂଚନା ଶିକ୍ଷକ, ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଓ ଅଭିଭାବକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରସାରିତ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡିକୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସୁଫଳ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ଇ-ମେଲ, ହ୍ୱାଟସ୍ଆପ୍, ଏସଏମଏସ ଆଦି ମାଧ୍ୟମରେ ସମ୍ପର୍କ ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି ।
ଲାଇଭ ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ଶିକ୍ଷକ ଚୟନ
କେଭିଏସ ନିଜର କିଛି ବଛାବଛା ଶିକ୍ଷକଙ୍କୁ ଏନଆଇଓଏସ ଦ୍ୱାରା ସ୍ୱୟଂପ୍ରଭା ପୋର୍ଟାଲର ଲାଇଭ ସେସନ ପାଇଁ ମନୋନୀତ କରିଛି । ସେମାନେ ସ୍କାଇପ ଓ ଲାଇଭ ୱେବ ଚାଟ ମାଧ୍ୟମରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର ଦେବେ ତଥା ସନ୍ଦେହ ଦୂର କରିବେ । ଚୟନ ହୋଇଥିବା ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ତାଲିକା ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟକୁ ପଠାଇ ଦିଆଯାଇଛି ।
ଚୟନ ହୋଇଥିବା ଶିକ୍ଷକମାନେ ସକାଳ ଅଧିବେଶନରେ ପ୍ରସାରିତ ହୋଇଥିବା ବିଷୟଗୁଡିକର ଅତିରିକ୍ତ ପାଠ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ/ନୋଟ୍ସ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବେ । ଯାହାଦ୍ୱାରା ଲାଇଭ ସେସନ ବେଳେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ସନ୍ଦେହ ଦୂର ହୋଇପାରିବ । ଯଦି କୌଣସି ସନ୍ଦେହ ନଥିବ ତାହେଲେ ଶିକ୍ଷକ ସେହି ଦିନର ବିଷୟଗୁଡିକର ପୁନରାବୃତ୍ତି କରିବେ କିମ୍ବା ପିପିଟି/ ଅନ୍ୟ ଉପଯୁକ୍ତ ଶିକ୍ଷା ଉପକରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଛାତ୍ରୀଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରିବେ ।
ବିଭିନ୍ନ ଉପଲବ୍ଧ ସମ୍ବଳର ପ୍ରୟୋଗ
ଏନଆଇଓଏସ ଓ ଏନସିଇଆରଟି ବିଷୟଗୁଡିକୁ ଅନଲାଇନରେ ପଢାଇବା ସହ ଟିଭିରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସାରିତ କରୁଛନ୍ତି । ସେଗୁଡିକର ବିବରଣୀ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା:
ମାସିଭ ଓପନ ଅନଲାଇନ କୋର୍ସ (ଏମଓଓସିଏସ): ମାଧ୍ୟମିକ ଓ ଉଚ୍ଚ ମାଧ୍ୟମିକ ସ୍ତରର ସମସ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଷୟରେ ଏନଆଇଓଏସର ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ମାସିଭ ଓପନ ଅନଲାଇନ କୋର୍ସରେ ଉପଲବ୍ଧ ରହିଛି । ଯାହା ଏହି ଲିଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଖିହେବ । https://swayam.gov.in/nc_details/NIOS
ଫ୍ରି ଟୁ ଏୟାର ଡିଟୁଏଚ ଚ୍ୟାନେଲ
ଡିଟିଏଚ ଚ୍ୟାନେଲ ନମ୍ବର 27 (ପାଣିନି)
https://www.swayamprabha.gov.in/index.php/program/current/27 (Secondary)
ଡିଟିଏଚ ଚ୍ୟାନେଲ ନମ୍ବର 28 (ଶାରଦା)
https://www.swayamprabha.gov.in/index.php/channel_profile/profile/28 (Sr. Secondary)
ୟୁଟ୍ୟୁବ ଚ୍ୟାନେଲ
https://www.youtube.com/channel/UC1we0IrHSKyC7f30wE50_hQ (Secondary)
https://www.youtube.com/channel/UC6R9rI-1iEsPCPmvzlunKDg (Senior Secondary)
କିଶୋର ମଂଚ: 9ମ ରୁ ଦ୍ୱାଦଶ ଶ୍ରେଣୀର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱଂୟପ୍ରଭା ଚ୍ୟାନେଲ ନମ୍ବର 31 ଅନୁଯାୟୀ ଏନସିଇଆରଟିର 24 x7 ଡିଟିଏଚ ଟିଭି ଚ୍ୟାନେଲ ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି ।
ଏହାବ୍ୟତୀତ ବିଭିନ୍ନ ମଂଚରେ ନିଃଶୁଳ୍କ ଇ-ସମ୍ବଳ ମଧ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ । ଯେପରିକି NROER, DIKSHA, SWAYAM PRABHA, NPTEL , e-pathshaala ଆଦି ।