পৰিৱেশ, বন আৰু জলবায়ু পৰিবৰ্তন মন্ত্ৰালয়
নিউয়ৰ্কত এটা বাঘ ক’ভিড-১৯ত আক্ৰান্ত বুলি প্ৰমাণিত হোৱাৰ পাছতে ভাৰতৰ চিৰিয়াখানাসমূহকো সতৰ্ক হৈ থাকিবলৈ পৰামৰ্শ আগবঢ়ালে কেন্দ্ৰীয় চিৰিয়াখানা প্ৰাধিকৰণে
06 APR 2020 6:09PM by PIB Guwahati
আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰ(ইউএছএ)ৰ কৃষিৰ ৰাষ্ট্ৰীয় পশু চিকিৎসা সেৱা গৱেষণা বিভাগে ৫ এপ্ৰিল, ২০২০ত এক বিজ্ঞপ্তিত নিউয়ৰ্কৰ ব্ৰক্স চিৰিয়াখানাৰ এটা বাঘ ছাৰছ-ক’ভ-২(ক’ভিড-১৯)ত সংক্ৰমিত বুলি সদৰি কৰিছে৷
https://wvvw.aphis.usda.gov/aphisinewsroominews/sa_by_date/sa-2020/ny-zoo-covid-19
ইয়াৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত কেন্দ্ৰীয় পৰিৱেশ, বন আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তন মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনস্ত কেন্দ্ৰীয় চিৰিয়াখনা প্ৰাধিকৰণে দেশৰ সকলো চিৰিয়াখানাক সতৰ্ক হৈ থকাৰ লগতে চিচিটিভৰ জৰিয়তে ২৪ ঘণ্টাই জীৱ-জন্তুসমূহে কোনো অস্বাভাৱিক আচৰণ বা লক্ষণ কৰে নেকি নিৰীক্ষণ কৰাৰ পৰামৰ্শ দিছে৷ তদুপৰি, কোনো ৰখীয়া বা তত্ত্বাৱধায়ক ব্যক্তিগত সুৰক্ষা সঁজুলি(পিপিই) অবিহনে আৱেষ্টনী নোযোৱা, ৰুগীয়া জীৱ-জন্তুক আছুতীয়া আৰু কোৱাৰেণ্টাইত ৰখা আৰু জীৱ-জন্তুক আহাৰ দিয়াৰ সময়ত দুৰত্ব বজাই ৰাখিবলৈ কোৱা হৈছে৷
নিৰ্দেশাৱলীত লগতে কোৱা হৈছে যে মাংসহাৰী স্তন্যপ্ৰায়ী যেনে-মেকুৰী, নেউল, বান্দৰৰ দৰে প্ৰজাতিৰ ক্ষেত্ৰত সাৱধানে নিৰীক্ষণ কৰাৰ লগতে প্ৰতি ১৫ দিনৰ মুৰে মুৰে নিৰ্দিষ্ট জীৱ-জন্তুসমূহৰ ক’ভিড-১৯ৰ পৰীক্ষণৰ বাবে ইয়াৰ নমুনা স্বাস্থ্য প্ৰতিষ্ঠানলৈ প্ৰেৰণ কৰিব লাগিব৷ এই ক্ষেত্ৰত ল’বলগীয়া সাৱধনতাৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় অথবা আইচিএমআৰৰ নিৰ্দেশনা মানি চলিবলৈ কোৱা হৈছে৷
১৷ নেচনেল ইনষ্টিটিউট অৱ হাই ছিকিউৰিটী এনিমেল ডিজিজ(এনআইএইচএছএডি), ভুপাল, মধ্যপ্ৰদেশ
২৷ নেচনেল ৰিছাৰ্চ চেণ্টাৰ অন ইকুইনছ(এনআৰচিই), হিছাৰ, হাৰিয়ানা
৩৷ চেণ্টাৰ ফৰ এনিমেল ডিজিজ এণ্ড ডায়’গনিষ্টিক(কাডৰাড)ইজাটনগৰ, বেৰেইলী, উত্তৰপ্ৰদেশ
কেন্দ্ৰীয় চিৰিয়াখানা প্ৰাধিকৰণে সকলো চিৰিয়াখানা কৰ্মচাৰীক চৰকাৰৰ দ্বাৰা ন’ভেল ক’ৰোনা ভাইৰাছ ৰোগ (ক’ভিড-১৯)ৰ সন্দৰ্ভত জাৰি কৰা সুৰক্ষা আৰু বীজানুমুক্ত প্ৰ’টকল কঠোৰভাৱে মানি চলিবলৈ কয়৷
তদুপৰি, চিৰিয়াখানাসসমূহক জনস্বাস্থ্যৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি সময়ে সময়ে স্ক্ৰীনিং, পৰীক্ষণ আৰু নিৰীক্ষণ আৰু চিকিৎসাৰ নমুনা চৰকাৰৰ দ্বাৰা দায়িত্ব প্ৰদান কৰা সমন্বয়ৰক্ষী সংস্থাৰ সৈতে যোগাযোগ কৰিবলৈ পৰামৰ্শ আগবঢ়ায়৷

Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Central Zoo Authority advises zoos in India to remain on high alert in view of a Tiger found COVID 19 positive in New York.
06 APR 2020 6:09PM by PIB Delhi
The United States (USA) Department of Agriculture's National Veterinary Services Laboratories, in a statement dated 5th April, 2020, has confirmed SARS-CoV-2 (COVID-19) in a Tiger housed in the Bronx Zoo, New York.
https://wvvw.aphis.usda.gov/aphisinewsroominews/sa_by_date/sa-2020/ny-zoo-covid-19
Taking cognizance of the same, the Central Zoo Authority under Ministry of Environment, Forest and Climate Change has advised Zoos in the country to remain on highest alertness, watch animals on 24X7 basis, using CCTV for any abnormal behavior/symptoms, keepers/handlers not to be allowed in the vicinity without safety gear preferably PPE (Personal Protective Equipment), isolate & quarantine sick animals, and have least contact while providing feed to animals.
The advisory further stated that Mammals like carnivores especially cat, ferret and primates to be carefully monitored and fortnightly samples of suspect cases to be sent to the designated animal health institutes to initiate COVID-19 testing while following all bio-containment and safety measures required to handle this high risk pathogen as per the national / ICMR guidelines:
1. National Institute of High Security Animal Disease (NIHSAD), Bhopal, MP
2. National Research Centre on Equines (NRCE), Hisar, Haryana.
3. Centre for Animal Disease Research and Diagnostic (CADRAD), Indian Veterinary Research Institute, (IVRI), Izatnagar, Bareilly, UP.
The Central Zoo Authority has advised that all zoo personnel to strictly adhere to safety and disinfection protocol issued by the Government, time to time, on Novel Corona Virus Disease (COVID-19).
Further, zoos are advised to coordinate with designated nodal agencies of the Government responsible for public health response and permit screening, testing and surveillance and diagnostic samples as and when required by the nodal agency.