Ministry of Science & Technology
CSIR-CFTRI to provide testing equipment for COVID-19 detection
07 APR 2020 10:14AM by PIB Delhi
The number of positive cases in Mysuru has touched 28 and seven cases have been reported within a span of 24 hours. This is as per the latest media bulletin released by the Karnataka Health Department. Mysuru-based CSIR-Central Food Technological Research Institute (CSIR-CFTRI) has joined hands with the district administration by making available equipment needed for testing of samples.
COVID-19 infection is at present detected by a very sophisticated and precise technique called Real Time Polymerase Chain Reaction (PCR) method. This PCR method involves extraction of the RNA of the virus from samples and amplification of the same using a PCR machine. A clear advantage of the PCR test is that it can detect the virus in a person at a very early stage, that is, even symptoms emerge.
Mysore district has been identified as one of the four hot spot districts with a large number of suspect infections. The suspected persons quarantined need to be tested before and after the quarantine period for the presence of virus in their bodies, irrespective of they show the disease symptoms or not.
CSIR-CFTRI is providing two PCR machines and one RNA extraction unit along with necessary chemicals to the district administration for coping with the large number of samples to be tested in the district.
“Precise and accurate testing is the need of the hour. Since the test is very sophisticated and is being done in select centres approved for testing by the Indian Council of Medical Research (ICMR), we are supporting by way of adding to the capacity,” says Dr. KSMS Raghavarao, Director, CSIR-CFTRI. Along with the equipment, two skilled technicians will also be provided for the period required by the District Administration, he said.
The PCR machines were handed over on 5th April 2020. Dr. Amrutha Kumari, Nodal Officer, Virus Research and Diagnostics Laboratory (VRDL) and In-Charge COVID Test Laboratory, Mysore Medical College and Research Institute, Mysuru received the equipment. This would help the centre to triple the number of tests done per day, she said. The RNA extraction unit will reach in a week’s time.

ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଭିଡ଼-19 ଚିହ୍ନଟ ପାଇଁ ସିଏସଆଇଆର-ସିଏଫଟିଆରଆଇ ଯୋଗାଇଦେବ ପରୀକ୍ଷଣ ଉପକରଣ
07 APR 2020 10:14AM by PIB Bhubaneswar
ମହୀଶୂରରେ କୋବିଡ-19ର ପଜିଟିଭ ସଂଖ୍ୟା 28ରେ ପହଂଚିଛି ଏବଂ 24 ଘଂଟା ଭିତରେ ସାତୋଟି ମାମଲା ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଛି । କର୍ଣ୍ଣାଟକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଭାଗ ଦ୍ୱାରା ଜାରି ହୋଇଥିବା ସଦ୍ୟତମ ମିଡ଼ିଆ ବୁଲେଟିନ ଏହା ଦର୍ଶାଯାଇଛି । ନମୁନା ପରୀକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଉପକରଣ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇ ପାଇଁ ମହୀଶୂରସ୍ଥିତ ସିଏସଆଇଆର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ-ଖାଦ୍ୟ ବୈଷୟିକ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ସିଏସଆଇଆର-ସିଏଫଟିଆରଆଇ) ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରଶାସନ ସହିତ ହାତ ମିଳାଇଛନ୍ତି ।
କୋଭିଡ଼-19 ସଂକ୍ରମଣ ବର୍ତ୍ତମାନ ରିୟଲ ଟାଇମ୍ ପଲିମରେଜ ଚେନ ରିଆକସନ୍ (ପିସିଆର) ବିଧି ନାମକ ଏକ ବହୁତ ହିଁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସୁକ୍ଷ୍ମ ଏବଂ ସଠିକ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଦ୍ୱାରା ଜାଣି ହେଉଛି । ଏହି ପିସିଆର ବିଧିରେ ନମୂନାଗୁଡ଼ିକର ଭୂତାଣୁ ଆରଏନଏର ନିଷ୍କର୍ଷଣ ଏବଂ ଗୋଟିଏ ପିସିଆର ମେସିନର ଉପଯୋଗ କରି ତାହାର ଆମ୍ବଲିଫିକେସନ ସାମିଲ ରହିଛି । ପିସିଆର ପରୀକ୍ଷଣରୁ ଏହାର ଗୋଟିଏ ସ୍ପଷ୍ଟ ଲାଭ ହେଉଛି କି ଏହା କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଭିତରେ ରହିଥିବା ଭୂତାଣୁ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଅବସ୍ଥାରେ ହିଁ ସୂଚନା ଦେଇଥାଏ, ଅର୍ଥାତ ଲକ୍ଷଣ ମଧ୍ୟ ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଥାଏ ।
ଚାରୋଟି ହଟ୍ ସ୍ପଟ୍ ଜିଲ୍ଲା ମଧ୍ୟରୁ ମହୀଶୂର ଜିଲ୍ଲାକୁ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଠାରେ ବହୁତ ବଡ଼ ସଂଖ୍ୟାରେ ସନ୍ଦିଗ୍ଧ ରହିଛନ୍ତି । ସନ୍ଦିଗ୍ଧ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଶରୀରରେ ଭୂତାଣୁର ଉପସ୍ଥିତି ପାଇଁ ସଙ୍ଗରୋଧର ଅବଧି ପୂର୍ବରୁ ଏବଂ ପରେ ପରୀକ୍ଷଣ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି, ଯଦିଓ ସେମାନଙ୍କଠାରେ ରୋଗର ଲକ୍ଷଣ ଦେଖାଯାଇ ଥାଉ କିମ୍ବା ନ ଥାଉ ।
ସିଏସଆଇଆର-ସିଏଫଟିଆରଆଇ ଦୁଇଟି ପିସିଆର ମେସିନ ଏବଂ ଗୋଟିଏ ଆରଏନଏ ନିଷ୍କର୍ଷଣ ୟୁନିଟ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ସହିତ ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରଶାସନକୁ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ଫଳରେ ଜିଲ୍ଲାରେ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟାରେ ନମୁନା ଗୁଡ଼ିକର ପରୀକ୍ଷଣ କରାଯାଇ ପାରିବ ।
ସିଏସଆଇଆର-ସିଏଫଆରଆଇର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡକ୍ଟର କେଏସଏମଏସ ରାଘବରାଓ କହିଛନ୍ତି- ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା ହେଉଛି ଉପଯୁକ୍ତ ଏବଂ ସଠିକ ପରୀକ୍ଷଣ । ଯେହେତୁ ପରୀକ୍ଷଣ ବହୁତ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସୁକ୍ଷ୍ମ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଚିକିତ୍ସା ଅନୁସନ୍ଧାନ ପରିଷଦ (ଆଇସିଏମଆର) ଦ୍ୱାରା ପରୀକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଅନୁମୋଦିତ କିଛି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ କରାଯାଉଛି, ଆମେ କ୍ଷମତା ସଂପ୍ରସାରଣ କରିବାର ଉପାୟକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଛୁଉପକରଣ ସମେତ ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରଶାସନ ସମୟ ଅନୁସାରେ ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବା ଦୁଇ ଜଣ କୁଶଳୀ ଟେକ୍ନିସିଆନ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପିସିଆର ମେସିନଗୁଡ଼ିକୁ ଅପ୍ରେଲ ମାସ 5 ତାରିଖ 2020ରେ ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇ ସାରିଛି । ଭୂତାଣୁ ଗଷେଣା ଏବଂ ଡାଇଗ୍ନୋଷ୍ଟିକ୍ସ ଲାବୋରେଟୋରୀ (ବିଆରଡିଏଲ)ର ନୋଡାଲ ଅଧିକାରୀ, ଡକ୍ଟର ଅମୃତା କୁମାରୀ ଏବଂ ମହୀଶୂର ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଏବଂ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର କୋଭିଡ ପରୀକ୍ଷଣ ପ୍ରୟୋଗଶାଳା ମହୀଶୂରର ଇନ୍-ଚାର୍ଜ ଉପକରଣଗୁଡିକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି କି ଏହାଦ୍ୱାରା କେନ୍ଦ୍ରରେ ପ୍ରତିଦିନ କରାଯାଉଥିବା ପରୀକ୍ଷଣର ସଂଖ୍ୟାକୁ ତିନିଗୁଣା କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳିପାରିବ । ଆରଏନଏ ନିଷ୍କର୍ଷଣ ୟୁନିଟ ଏକ ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ ପହଂଚିଯିବ ।