Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Agriculture Minister holds video conference with officials to review steps for facilitating farming activities during lockdown
Shri NS Tomar directs setting up of control rooms for regular monitoring; says transport of farm produce and farming related products should not be hampered
07 APR 2020 8:12PM by PIB Delhi
The Union Minister for Agriculture & Farmers Welfare, Rural Development and Panchayati Raj, Shri Narendra Singh Tomar held a video conference here today with senior officers to review steps for facilitating farming activities during lockdown. He said the Government, following directions of the Prime Minister Shri Narendra Modi, has taken several initiatives to ensure that farmers and workers engaged in Agriculture and allied sectors can continue to operate without difficulty. Shri Tomar called for strict compliance of the exemptions granted to Agriculture and allied sectors and directed setting up of control rooms for regular monitoring of the various exemptions and relaxations.
Following the 21-day lockdown to check the spread of COVID-19, the farmers faced difficulties initially. Shri Tomar, under the guidance of the Prime Minister, held consultations with senior officers of the Union Home and Finance Ministries and a slew of relief measures for farmers were immediately implemented. Accompanied by the Ministers of State for Agriculture & Farmers’ Welfare, Shri Parshottam Rupala and Shri Kailash Choudhary, Shri Tomar chaired a video conference today with senior officers to review the implementation of the Central Government’s concerned guidelines and directions.
Shri Tomar underlined that while implementing the exemptions and relaxations granted to the Agriculture and allied sectors, officials must ensure that norms related to social distancing are strictly followed. The Minister said farmers should not face difficulty in harvesting crops. He stressed that all efforts should be made that farmers can sell their produce near their farmlands, besides ensuring that the farm produce is transported without hindrance within the state and inter-state. In this regard, exemption has been granted to movement of trucks carrying farm produce. The Minister said the sowing of crops will begin soon and there should be no shortage of seeds and fertilizers. Exports of foodgrains and Agricultural products should also not be affected, he added.
Government has exempted from the lockdown the operations of agencies engaged in procurement of agriculture products, including MSP operations; ‘Mandis’ operated by the Agriculture Produce Market Committee or as notified by the State Government; Farming operations by farmers and farm workers in the field; ‘Custom Hiring Centres (CHC)’ related to farm machinery; Manufacturing and packaging units of fertilisers, pesticides and seed; & Intra and Inter-State movement of harvesting and sowing related machines like combined harvester and other agriculture/horticulture implements. Agriculture and horticulture related suppliers have also been included in the exempt categories list. Besides, shops of Agricultural machinery, its spare parts (including its supply chain) & repairs and shops for truck repairs on highways, preferably at fuel pumps, can remain open in order to facilitate transportation of farm produce. Similarly, tea industry, including plantations can function with maximum of 50% workers.
New features have been added to the National Agriculture Market (e-NAM) Platform to strengthen agriculture marketing by farmers which will reduce their need to physically come to wholesale mandis for selling their harvested produce, at a time when there is critical need to decongest mandis to effectively fight against COVID-19. The Government has also extended instalment repayments to 31st May, 2020 on short term crop loans upto Rs.3 lakh, that were/are due between 1st March, 2020 and 31st May, 2020. Farmers can repay such loans upto the extended period at 4% p.a. interest without attracting any penalty.

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
লৌউ-শিংউ মন্ত্রীনা লোকদাউন মনুংদা লৌউ-শিংউবগী থবক থৌরমশিং পাংথোকপা ঙমহন্নবগীদমক খোংথাংশিং য়েংশিন্নবা ওফিসিয়েলশিংগা ভিদিও কনফরেন্স পাংথোকখ্রে
শ্রী এন.এস. তোমরনা চাং নাইনা মোনিতর তৌনবগীদমক কন্ত্রোল রুমশিং শেমগৎনবা পাউতাক পীখ্রে; ফার্মগী পোত্থোক অমসুং ফার্ম তৌবগা মরী লৈনবা পোত্থোকশিংগী ত্রান্সপোর্ত্তা অপনবা লৈহল্লোইদবনি হায়খ্রে
07 APR 2020 8:12PM by PIB Imphal
লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাং, খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং অমদি পঞ্চায়তি রাজকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমরনা লোকদাউন মনুংদা লৌউ-শিংউবগী থবক থৌরমশিং পাংথোকপা ঙমহন্নবগীদমক খোংথাংশিং য়েংশিন্নবা মকোকথোংবা ওফিসরশিংগা ভিদিও কনফরেন্স পাংথোকখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি সরকারনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী য়াথং ইন্দুনা অনৌবা খোংথাং কয়া অমা লৌখৎলে মদুদি লৌউ-শিংউ অমদি মরী লৈনবা সেক্তরশিংদা থবক তৌরিবা ফার্মরশিং অমসুং ৱার্করশিংনা অৱাবা য়াওদনা থবক তৌবা য়ারগনি। শ্রী তোমরনা লৌউ-শিংউ অমদি মরী লৈনবা সেক্তরশিংদা পীরিবা কোমথোকপা অদু চেকশিন্না ঙাক্তুনা চৎনবা হায়খি অমদি তোঙান তোঙানবা কোমথোক্লিবশিং চাং নাইনা মোনিতর তৌনবগীদমক কন্ত্রোল রুমশিং শেমগৎনবা পাউতাক পীখি।
কোবিদ-১৯ শন্দোরকপা চেক তৌনবা নুমিৎ ২১নিগী লোকদাউন মতুংদা লৌমীশিংনা অহৌবদা অৱাবা কয়া মায়োক্নরি। শ্রী তোমরনা প্রধান মন্ত্রীগী লমজিং মখাদা কেন্দ্রগী হোম অমসুং ফাইনান্স মন্ত্রালয়গী মকোকথোংবা ওফিসরশিংগা খন্ন-নৈনখি অমদি লৌমীশিংগীদমক রিলিফকী খোংথাংগী উপায় কয়া খুদক্তগী পায়খৎলে। লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী রাজ্য মন্ত্রীশিং শ্রী পর্শোত্তম রুপালা অমসুং শ্রী কাইলাস চাউধরিগা লোয়ননা শ্রী তোমরনা কেন্দ্র সরকারগা মরী লৈনবা গাইদলাইন অমসুং দাইরেক্সন ইম্প্লিমেন্ত তৌবা য়েংশিন্নবা ঙসি মকোকথোংবা ওফিসিয়েলশিংগা ভিদিও কনফরেন্স অমা ময়াই তাংবল লৌখি।
শ্রী তোমরনা হায়খি মদুদি লৌউ-শিংউ অমদি মরী লৈনবা সেক্তরশিংদা পীরিবা কোমথোকপা অদু চৎনহনবা মতমদা ওফিসিয়েলশিংনা সোসিয়েল দিস্তেন্সিংগা মরী লৈনবা চৎন-কাংলোনশিং চেকশিন্না ঙাক্তুনা চৎনহন্নবা হোৎনগদবনি। লৌমীশিংনা মহৈ-মরোংশিং লোকপদা কুদোংচাদবা মায়োক্নহল্লোইদবনি হায়না মন্ত্রীনা হায়খি। মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অথুবা মতমদা মহৈ মরেং হুনবা হৌরক্লগনি অদুনা মরু-মরাং অমসুং ফর্তিলাইজরশিংগী অৱাৎপা লৈহল্লোইদবনি। সরকারনা এম.এস.পি ওপরেসনশিং; লৌউ-শিংউ প্রদ্যুস মার্কেৎ কম্মিতী নত্ত্রগা রাজ্য সরকারনা শকখংলবশিংনা ওপরেৎ তৌবা মন্দশিং; লৌবুক্তা লৌমীশিং অমসুং ফার্ম ৱার্করশিংগী ফার্মিং ওপরেসন; ফার্ম মেছিনরীগা মরী লৈনবা কস্তম হাইরিং সেন্তর্স (সি.ঐচ.সি.); ফর্তিলাইজর, পেস্তিসাইদ অমসুং মরু-মরাংগী মেনুফেকচরিং অমসুং পেকেজিং য়ুনিৎশিং; অমদি লৌ লোকপা অমসুং মরু মরাং হুনবগা মরী লৈনবা মেছিনশিগী ইন্ত্রা অমদি ইন্তর-স্তেত মুবমেন্ত য়াওনা লৌউ-শিংউ প্রদক্তশিং লৈবদা শিজিন্নরিবা এজেন্সীশিংগী ওপরেসনশিং লোকদাউন অসিদগী কোমথোক্লি। লৌউ-শিংউ অমসুং হোর্তিকলচরগা মরী লৈনবা সপ্লাই তৌরিবশিংসু কোমথোক্লিবশিংগী মনুং চল্লি। মসিগী মথক্তা এগ্রিকলচরেল মেছিনরীগী দুকান, মসিগী স্পেয়র পার্তশিং (মসিগী সপ্লাই চেন য়াওনা) অমদি ফার্মগী পোত্থোকশিং পুথোক পুশিন তৌবা ঙমহন্নবা হায়ৱেশিংদা ত্রক রিপ্যারিংগী দুকানশিং মখা তানা হাংবা য়ারে। মসিগা মাননা চাগী ইন্দস্ত্রী, প্লান্তেসন য়াওনা ৱার্কর য়াম্লবদা চাদা ৫০গা লোয়ননা মথৌ তৌবা য়াই। লৌমীশিংগী লৌউ-শিংউ মার্কেতিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা নেস্নেল লৌউ-শিংউ মার্কেৎ (ই-নাম) প্লেৎফোর্মদা অনৌবা ফিচরশিং হাপচিল্লে। সরকারনা ২০২০গী মার্চ ১দগী ২০২০গী মে ৩১ ফাওবগী মনুংদা দ্যু লৈবা লুপা লাখ ৩ ফাওবগী শোর্ত তর্ম ক্রোপ লোনশিংদা ইন্সতোলমেন্ত রিপেমেন্তশিংসু ২০২০গী মে ৩১ ফাওবা শাংদোক্লে। লৌমীশিংনা পেনাল্তী য়াওদনা শাংদোক্লিবা মতম অসি ফাওবদা চহিদা চাদা ৪গী শেন্দোয়দা অসিগুম্লবা লোনশিং রিপে তৌবা য়াগনি।