Ministry of Tribal Affairs
Shri Arjun Munda writes to Chief Ministers to advise State Nodal Agencies for undertaking procurement of minor forest produce at MSP in right earnest
08 APR 2020 4:51PM by PIB Delhi
The Union Minister for Tribal Affairs Shri Arjun Munda has written a letter to the Chief Ministers of 15 States to advise the State Nodal Agencies for undertaking procurement of Minor Forest Produce (MFP) at Minimum Support Price (MSP) in right earnest. These States include Uttar Pradesh; Gujarat; Madhya Pradesh; Karnataka; Maharashtra; Assam; Andhra Pradesh; Kerala; Manipur; Nagaland; West Bengal; Rajasthan; Odisha; Chhatisgarh; and Jharkhand.
In the letter, he said that the current situation brought about due to outbreak of Covid-19 has posed an unprecedented challenge across the country. Almost all the States and UTs in India are affected by it, to varying degrees. Poor and marginalized including the tribal communities are most vulnerable in this situation. This being the peak season for collection and harvest of Minor Forest Produce (MFP)/Non Timber Forest Produce (NTFP) in many regions makes it imperative to initiate certain proactive measures to ensure the wellbeing of the tribal communities and their economy based on MFP/NTFP by providing them safety and ensuring their livelihoods.
Shri Munda said that this is essential to obviate the movement of Middlemen from Urban areas to tribal habitations and thereby check any eventuality of spread of Corona Virus among the tribal communities. Funds are available with these States under the said scheme and additional funds, if any required shall be made available by the Ministry of Tribal Affairs. The particulars of all district level nodal officers in these States handling the work may be shared with the Ministry. For any further support, the Managing Director of the Tribal Cooperative Marketing Federation of India (TRIFED) could be contacted.
He said that the Ministry of Tribal Affairs is also contemplating to undertake awareness generation on Social Distancing among the tribal communities through Van Dhan Self Help Groups.
The implementation of Pradhan Mantri Van Dhan Yojana (PMVDY), the scheme for facilitating creation of sustainable livelihoods and promoting tribal enterprises, has gained momentum among the States. 1205 Van Dhan Vikas Kendras (VDVKs) have been sanctioned in 27 States and 1 Union Territory involving 3.60 lakh tribal gatherers thereby putting them on path of enterprise.

ଆଦିବାସୀ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଯଥା ଶୀଘ୍ର ଏମଏସପି ହାରରେ ଲଘୁ ଜଙ୍ଗଲଜାତ ଉତ୍ପାଦ ସଂଗ୍ରହ ସକାଶେ ରାଜ୍ୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ କେନ୍ଦ୍ର ଆଦିବାସୀ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଅର୍ଜୁନ ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ପତ୍ର
08 APR 2020 4:51PM by PIB Bhubaneswar
ଯଥା ଶୀଘ୍ର ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟ (ଏମଏସପି) ହାରରେ ଲଘୁ ଜଙ୍ଗଲଜାତ ଉତ୍ପାଦ (ଏମଏଫପି) ସଂଗ୍ରହ ସକାଶେ 15ଟି ରାଜ୍ୟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ କେନ୍ଦ୍ର ଆଦିବାସୀ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅର୍ଜୁନ ମୁଣ୍ଡା ପତ୍ର ଲେଖିଛନ୍ତି । ଏଥିପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ନୋଡ଼ାଲ ଏଜେନ୍ସିମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେବାଲାଗି ଶ୍ରୀ ମୁଣ୍ଡା ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ଯେଉଁସବୁ ରାଜ୍ୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ପତ୍ର ଲେଖିଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଓଡ଼ିଶା ସମେତ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ, ଗୁଜରାଟ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ଆସାମ, ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ, କେରଳ, ମଣିପୁର, ନାଗାଲାଣ୍ଡ, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ, ରାଜସ୍ଥାନ, ଛତିଶଗଡ଼ ଏବଂ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି ।
ଏହି ପତ୍ରରେ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୁଣ୍ଡା ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ, କୋଭିଡ଼-19 ମହାମାରୀ ଯୋଗୁ ଏବେ ଏଭଳି ଅଭାବନୀୟ ପରିସ୍ଥିତି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ଯାହାକି ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଆକ୍ରାନ୍ତ କରିଛି । ଦେଶର ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଏହି ମହାମାରୀ ଦ୍ୱାରା ଊଣା ଅଧିକେ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଛନ୍ତି । ଏଭଳି ସ୍ଥିତିରେ ଦେଶର ଗରିବ ଏବଂ ଅବହେଳିତ ବର୍ଗର ଲୋକମାନେ ଏବଂ ବିଶେଷ କରି ଜନଜାତି ବର୍ଗର ଲୋକ ଏହାଦ୍ୱାରା ଆକ୍ରାନ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି । ଯେହେତୁ ଏହା ଲଘୁ ବନଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ (ଏମଏଫପି)/ଅଣ କାଷ୍ଠ ଜଙ୍ଗଲଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ (ଏନଟିଏଫପି) ସଂଗ୍ରହର ଶୀର୍ଷ ଋତୁ ସେହି ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏଭଳି ଆଦିବାସୀ ଲୋକମାନଙ୍କଠାରୁ ସେସବୁ ଦ୍ରବ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ ସକାଶେ ସରକାର ସକାରାତ୍ମକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଏହାଦ୍ୱାରା ସେସବୁ ସଂଗ୍ରହକାରୀମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ହେବା ସହିତ ଦେଶର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ମଧ୍ୟ ଏହା ସହାୟକ ହେବ । ଜନଜାତି ବର୍ଗର ଏଭଳି ସଂଗ୍ରହକାରୀଙ୍କ ଠାରୁ ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟ/ଏନଟିଏଫପି ଆଧାରାରେ ସେସବୁ ଦ୍ରବ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ ସହ ସେମାନଙ୍କ ନିରାପତ୍ତା ତଥା ଜୀବନଜୀବିକାକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ଦିଗରେ ରାଜ୍ୟର ନୋଡ଼ାଲ ଏଜେନ୍ସିମାନେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବେ ।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୁଣ୍ଡା ଆହୁରି ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ, ଏଭଳି ଲଘୁ ବନଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦଲାଲମାନଙ୍କୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ହଟାଯିବା ଜରୁରି । ସହରାଞ୍ଚଳରୁ ଏହିସବୁ ଦଲାଲମାନେ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଯାଇ ସେମାନଙ୍କ ଠାରୁ କମ୍‌ ଦରରେ ସେସବୁ ଦ୍ରବ୍ୟ କ୍ରୟ କରିଥାନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କର ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଯାତାୟାତ ଆଦିବାସୀ ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କରୋନା ଭୂତାଣୁ ସଂକ୍ରମଣର ଆଶଙ୍କାକୁ ବଢ଼ାଇବ । ଏଭଳି ସଂଗ୍ରହ ଯୋଜନା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପାଣ୍ଠି ମହଜୁଦ ରହିଛି ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକ ହେଲେ ଆଦିବାସୀ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏଥିପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଇ ଦେବ । ସେହିସବୁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କର ଜିଲ୍ଲା ସ୍ତରୀୟ ନୋଡ଼ାଲ ଅଧିକାରୀମାନେ ଯେଉଁମାନେ କି ଏଭଳି କାର୍ଯ୍ୟର ପରିଚାଳନା କରିଥାନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ସଂପର୍କରେ ସବିଶେଷ ବିବରଣୀ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ଅବଗତ କରାଇବାକୁ ଏହି ପତ୍ରରେ କୁହାଯାଇଛି । ଅନ୍ୟ କୌଣସି ପ୍ରକାର ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ଜନଜାତି ସମବାୟ ମାର୍କେଟିଂ ଫେଡ଼େରେସନ୍‌ (ଟ୍ରାଇଫେଡ଼)ର ପରିଚାଳନା ନିର୍ଦ୍ଦେଶକଙ୍କ ସହ ସେମାନେ ଯୋଗାଯୋଗ କରିପାରିବେ ।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୁଣ୍ଡା ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ, ଆଦିବାସୀ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଆଦିବାସୀ ବର୍ଗର ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବନ ଧନ ସ୍ୱୟଂ ସୟାହକ ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ସାମାଜିକ ଦୂରତ୍ୱ ରକ୍ଷା ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବନ ଧନ ଯୋଜନା (ପିଏମଭିଡ଼ିୱାଇ) ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ଦ୍ୱାରା ଆଦିବାସୀ ବର୍ଗର ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପୋଷଣୀୟ ଜୀବନଜୀବିକା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯିବା ସହ ଆଦିବାସୀ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନେ ଏଥିରୁ ବିଶେଷ ଭାବେ ଉପକୃତ ହୋଇପାରିଛନ୍ତି ଏବଂ ତାହା ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କରେ ବିଶେଷ ଭାବେ ଆଦୃତ ହୋଇଛି । ଏବେସୁଦ୍ଧା ଦେଶର 27ଟି ରାଜ୍ୟ ଓ ଗୋଟିଏ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମୋଟ 1205ଟି ବନ ଧନ ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ର (ଭିଡ଼ିଭିକେ) ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ମଂଜୁରି ମିଳିଛି ଏବଂ ଏଥିସହ 3.60 ଲକ୍ଷ ଲଘୁ ବନଜାତ ସାମଗ୍ରୀ ସଂଗ୍ରହକାରୀଙ୍କୁ ଯୋଡ଼ାଯାଇପାରିଛି ଯାହାକି ସେମାନଙ୍କୁ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ହେବା ଦିଗରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି ।