Ministry of Tribal Affairs
Shri Arjun Munda writes to Chief Ministers to advise State Nodal Agencies for undertaking procurement of minor forest produce at MSP in right earnest
08 APR 2020 4:51PM by PIB Delhi
The Union Minister for Tribal Affairs Shri Arjun Munda has written a letter to the Chief Ministers of 15 States to advise the State Nodal Agencies for undertaking procurement of Minor Forest Produce (MFP) at Minimum Support Price (MSP) in right earnest. These States include Uttar Pradesh; Gujarat; Madhya Pradesh; Karnataka; Maharashtra; Assam; Andhra Pradesh; Kerala; Manipur; Nagaland; West Bengal; Rajasthan; Odisha; Chhatisgarh; and Jharkhand.
In the letter, he said that the current situation brought about due to outbreak of Covid-19 has posed an unprecedented challenge across the country. Almost all the States and UTs in India are affected by it, to varying degrees. Poor and marginalized including the tribal communities are most vulnerable in this situation. This being the peak season for collection and harvest of Minor Forest Produce (MFP)/Non Timber Forest Produce (NTFP) in many regions makes it imperative to initiate certain proactive measures to ensure the wellbeing of the tribal communities and their economy based on MFP/NTFP by providing them safety and ensuring their livelihoods.
Shri Munda said that this is essential to obviate the movement of Middlemen from Urban areas to tribal habitations and thereby check any eventuality of spread of Corona Virus among the tribal communities. Funds are available with these States under the said scheme and additional funds, if any required shall be made available by the Ministry of Tribal Affairs. The particulars of all district level nodal officers in these States handling the work may be shared with the Ministry. For any further support, the Managing Director of the Tribal Cooperative Marketing Federation of India (TRIFED) could be contacted.
He said that the Ministry of Tribal Affairs is also contemplating to undertake awareness generation on Social Distancing among the tribal communities through Van Dhan Self Help Groups.
The implementation of Pradhan Mantri Van Dhan Yojana (PMVDY), the scheme for facilitating creation of sustainable livelihoods and promoting tribal enterprises, has gained momentum among the States. 1205 Van Dhan Vikas Kendras (VDVKs) have been sanctioned in 27 States and 1 Union Territory involving 3.60 lakh tribal gatherers thereby putting them on path of enterprise.

ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়
শ্রী অর্জুন মুন্দানা স্তেৎ নেদেল এজেন্সীশিংবু থৱায় য়াওনা এম.এস.পি.দা মাইনর ফোরেস্ত প্রদ্যুস লৈনবগীদমক পাউতাক পীনবা মুখ্যমন্ত্রীশিংদা ইদুনা হায়খ্রে
08 APR 2020 4:51PM by PIB Imphal
ত্রাইবেল এফিয়র্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী অর্জুন মুন্দানা স্তেৎ নেদেল এজেন্সীশিংবু মিনিমম সপোর্ত প্রাইস (এম.এস.পি.)দা মাইনর ফোরেস্ত প্রদ্যুস (এম.এফ.পি.) লৈননবা পাউতাক পীনবা রাজ্য ১৫গী মুখ্যমন্ত্রীশিংদা চিথী ইদুনা হায়খ্রে। রাজ্যশিং অসিদা উত্তর প্রদেশ, গুজরাত, মধ্য প্রদেশ, কর্নাতকা, মহারাস্ত্রা, অসম, আন্ধ্র প্রদেশ, কেরলা, মনিপুর, নগালেন্দ, ৱেস্ত বেঙ্গোল, রাজস্থান, ওরিশা, ছতিসগর অমসুং ঝারখন্দ য়াওরি।
চিথী অদুদা মহাক্না হায়খি মদুদি কোবিদ-১৯ লাইচৎনা মরম ওইদুনা ওইরক্লিবা হৌজিক্কী ফিভম অসিনা লৈবাক অসিদা মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা শিংনবা অমা পীররে। ভারত্তা লৈরিবা রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিং অয়াম্বা মসিনা তোঙান তোঙানবা দিগ্রীশিংদা এফেক্ত তৌরি। অসিগুম্বা ফিভম অসিদা ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিং য়াওনা লাইরবা অমসুং শোত্থরবা মীওইশিংগী ফিভম য়াম্না শোক্লি। মাইনর ফোরেস্ত প্রদ্যুস (এম.এফ.পি.)/নন তিম্বর ফোরেস্ত প্রদ্যুস (এন.তি.এফ.পি.)গী খোমজিনবা অমসুং লোকপগী মতম ওইবনা মরম ওইদুনা তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীগী য়াইফনবা অমদি এম.এফ.পি./এন.তি.এফ.পি.দা য়ুম্ফম ওইবা মখোয়গী ইকোনোমীগী ফগৎহন্নবগীদমক মখোয়দা সেফতী অমসুং লাইবলিহুদ ফংহন্নবা মতিকচাবা খোংথাং লৌখৎপা তাই।
শ্রী মুন্দানা হায়খি মদুদি অর্বান এরিয়াদগী হৌরগা ত্রাইবেল তাবা মফমশিংদা মিদলমেনগী মুবমেন্ত হন্থহনবা অমদি ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীগী মরক্তা কোরোনা ভাইরস শন্দোরকপগী থৌদোক অমা হেক্তা চেক তৌনবগীদমক্তা অসুম্না তৌবা য়াম্না মথৌ তাই। হায়রিবা স্কিম অমসুং অহেনবা ফন্দশিংগী মখাদা রাজ্যশিং অসিনা ফন্দশিং ফংলি, করিগুম্বা মথৌ তারগদি ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়না অহেনবা শেনফম ফংহনগনি। রাজ্যশিং অসিদা থবক হেন্দল তৌরিবা জিলা থাক্কী নোদেল ওফিসর পুম্নমক্কী পার্তিকুলরশিং মন্ত্রালয়গা লোয়ননা শেয়র তৌবা য়াই। মখা তাবা তেংবাংগীদমক ত্রাইবেল কোওপরেতিব মার্কেতিং ফেদরেসন ওফ ইন্দিয়া (ত্রাইফেদ)কী মেনেজিং দাইরেক্তরগা পাউ ফাওনবা য়াগনি।
মহাক্না হায়খি মদুদি ত্রাইবেল এফিয়র্সকী মন্ত্রালয়না বন ধন সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগী থোংদা ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংগী মরক্তা সোসিয়েল দিস্তেন্সিংদা এৱার্নেস ফংহনবগী মতাংদসু খন্নরি।
প্রধান মন্ত্রী বন ধন য়োজনা (পি.এম.ভি.দি.ৱাই.) ইম্প্লিমেন্ত তৌবা, সস্তেনেবল লাইবলিহুদকী ক্রিয়েসন অমসুং ত্রাইবেল ইন্তর্প্রাইজশিং প্রমোৎ তৌবগী স্কিমনা রাজ্যশিংগী মরক্তা মোমেন্তম ফংলি। রাজ্য ২৭ অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী ১দা বন ধন বিকাস কেন্দ্র (ভি.দি.ভি.কে.) ১২০৫ সেঙ্কসন তৌরে মদুদা ত্রাইবেল লাখ ৩.৬০ লৈদুনা মখোয়বু ইন্তর্প্রাইজগী লম্বীদা থম্লি।