Ministry of Health and Family Welfare
Updates on COVID-19
08 APR 2020 6:27PM by PIB Delhi
Government of India is taking several steps along with the States/UTs for the prevention, containment and management of COVID-19 in the country. These are being regularly reviewed and monitored at the highest level.
Government is focussing on ensuring the uniform implementation of effective lockdown measures by the States/UTs & good adherence in practicing social distancing by citizens which will help in successfully battling COVID-19 contagion.
A series of measures have been taken by both Central and the State government to break the chain of transmission. Responses have been escalated as per the ongoing increased cases noted across the country. States have been asked to ensure adequate COVID-19 Care Centres are in place across the country.
Several districts have taken measures which have emerged as best practices. Some of these are as follows:
• Pune district sealed the central region of Pune and Kondhwa area effectively and carried out door-to-door survey of homes located across 35 sq. km area. The team is also checking persons with co-morbidity like Diabetes and Hypertension apart from travel history and contact tracing.
• Pathanamthitta district ensured surveillance, gathering travel history, contact tracing, ensuring quarantine facilities and providing essential & psychological support.
The Government of India has launched a training module for management of COVID-19 named ‘Integrated Govt. Online training’ (iGOT) portal on DIKSHA platform for the capacity building of frontline workers to handle the pandemic efficiently. This includes doctors, nurses, paramedics, technicians, ANMs, State Govt Officers, Civil Defence officials, National Cadet Corps (NCC), National Service Scheme (NSS), Indian Red Cross Society (IRCS) and other volunteers. The portal website link is https://igot.gov.in/igot/.
AIIMS, New Delhi has been conducting several Webinars to build the capacity of different categories of healthcare professionals for COVID-19 management. Online training of Physicians for Antenatal care and labour management of pregnant women with suspected or confirmed COVID-19 infection has been scheduled by AIIMS during this week. The detailed schedule is available on MoHFW website- www.mohfw.gov.in.
As of now, 5194 confirmed cases and 149 deaths have been reported. 402 persons have been cured/discharged after recovery.
For all authentic & updated information on COVID-19 related technical issues, guidelines & advisories please regularly visit: https://www.mohfw.gov.in/.

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଭିଡ-19 ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ସଦ୍ୟତମ ସୂଚନା
08 APR 2020 6:27PM by PIB Bhubaneswar
ଦେଶରେ କୋଭିଡ-19ର ନିରାକରଣ, ପ୍ରତିରୋଧ ଓ ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ତଥା କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକର ସହଭାଗିତାରେ ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି। ଏସବୁ ପଦକ୍ଷେପକୁ ଉଚ୍ଚସ୍ତରରେ ସମୀକ୍ଷା କରାଯାଉଛି।
କୋଭିଡ-19ର ସଫଳ ମୁକାବିଲା ନିମନ୍ତେ ଲକଡାଉନକୁ ବ୍ୟବସ୍ଥିତ ଢଙ୍ଗରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଏବଂ ନାଗରିକଙ୍କ ଦ୍ବାରା ସାମାଜିକ ଦୂରତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସରକାର ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ବାରୋପ କରୁଛନ୍ତି।
ସଂକ୍ରମଣର ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ଭାଙ୍ଗିବା ଲାଗି ଉଭୟ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ସଂଖ୍ୟାଧିକ ପ୍ରଭାବୀ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି। ଦେଶରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସଂକ୍ରମିତଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବାରୁ ମୁକାବିଲା ପଦକ୍ଷେପକୁ ଆହୁରି ତ୍ବରାନ୍ବିତ କରାଯାଉଛି। ସାରା ଦେଶରେ ଯଥେଷ୍ଟ ସଂଖ୍ୟକ କୋଭିଡ-19 କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଲାଗି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ କୁହାଯାଇଛି।
କେତେକ ଜିଲ୍ଲା ପକ୍ଷରୁ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଚଳନ ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି। ଯାହା ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା :
ପୁଣେ ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରଶାସନ ପକ୍ଷରୁ ପୁଣେ ଓ କୋଣ୍ଢାଓ୍ବାର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସିଲ କରାଯାଇ 35 କିମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଘରକୁ ଘର ବୁଲି ସର୍ବକ୍ଷେଣ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ନିରୀକ୍ଷଣ ଦଳ ମଧୁମେହ ଓ ଉଚ୍ଚରକ୍ତଚାପରେ ପୀଡ଼ିତ ଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଯାତ୍ରା ଇତିହାସ ଓ କଣ୍ଟାକ୍ଟ ଟ୍ରେସିଂ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରୁଛନ୍ତି।
ପଠାନମଥିଟ୍ଟା ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରଶାସନ ପକ୍ଷରୁ ନିରୀକ୍ଷଣ, ଯାତ୍ରା ଇତିହାସ ସଂଗ୍ରହ, କଣ୍ଟାକ୍ଟ ଟ୍ରେସିଂ, କ୍ବାରେଣ୍ଟାଇନ ସୁବିଧା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ଜରୁରି ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଓ ମନସ୍ତାତ୍ତ୍ବିକ ସହାୟତା ଆଦି ପଦକ୍ଷେପ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଛି।
କୋଭିଡ-19 ମୁକାବିଲା ଲାଗି ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଏକ ଟ୍ରେନିଂ ମଡ୍ୟୁଲ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି ଯାହାର ନାଁ ‘ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେଟେଡ ଗଭର୍ଣ୍ଣମେଣ୍ଟ ଅନଲାଇନ ଟ୍ରେନିଂ’ ରଖାଯାଇଛି। ମହାମାରୀକୁ ପ୍ରଭାବୀ ଢଙ୍ଗରେ ମୁକାବିଲା ନିମନ୍ତେ ଅଗ୍ରଣୀ କର୍ମକର୍ତ୍ତାମାନଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ଦୀକ୍ଷା ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଏହି ଆଇଜିଓଟି ଉପଲବ୍ଧ ରହିଛି। ଡାକ୍ତର, ନର୍ସ, ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟକର୍ମୀ, ଟେକ୍ନିସିଆନ, ଏଏନଏମ, ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଅଧିକାରୀ, ପ୍ରଶାସନିକ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଅଧିକାରୀ, ଜାତୀୟ ସମର ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀ ବାହିନୀ, ଜାତୀୟ ସେବା ଯୋଜନା କର୍ମକର୍ତ୍ତା, ଭାରତୀୟ ରେଡକ୍ରସ ସୋସାଇଟି ଏବଂ ଅନ୍ୟ ସ୍ବେଚ୍ଛାସେବୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏଥିରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ। ଏହି ପୋର୍ଟାଲର ୱେବସାଇଟ୍ର ଲିଙ୍କ ହେଉଛି https://igot.gov.in/igot/.
କୋଭିଡ-19 ମୁକାବିଲା ଲାଗି ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗର ଚିକିତ୍ସା ପେସାଦାରଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଏମ୍ସ ପକ୍ଷରୁ ବିଭିନ୍ନ ୱେବିନାର ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି । ପ୍ରସବ ଯତ୍ନ ଏବଂ ସନ୍ଦିଗ୍ଧ ଏବଂ ସୁନିଶ୍ଚିତ କୋଭିଡ-19 ସଂକ୍ରମିତ ଗର୍ଭବତୀଙ୍କ ସୁରକ୍ଷିତ ପ୍ରସବ ନିମନ୍ତେ ଚିକିତ୍ସକଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦେବା ପାଇଁ ଚଳିତ ସପ୍ତାହରେ ଏମ୍ସ ପକ୍ଷରୁ ଏକ ଅନଲାଇନ ତାଲିମ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଯାଇଛି। ଏହାର ବିବରଣୀ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ୱେବସାଇଟ୍ www.mohfw.gov.inରେ ଉପଲବ୍ଧ ରହିଛି।
ବର୍ତ୍ତମାନସୁଦ୍ଧା ଦେଶରେ 5194ଟି ସୁନିଶ୍ଚିତ ସଂକ୍ରମଣ ମାମଲା ଥିବା ବେଳେ 149 ଜଣ ପ୍ରାଣ ହରାଇଛନ୍ତି। 402 ଜଣ ସଂକ୍ରମିତ ଆରୋଗ୍ୟ ଲାଭ କରି ହସ୍ପିଟାଲରୁ ଛାଡ଼ ପାଇଛନ୍ତି।
କୋଭିଡ-19 ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ଭରସାଯୋଗ୍ୟ ଓ ସତ୍ୟ ଆଧାରିତ ବୈଷୟିକ ସୂଚନା, ଗାଇଡଲାଇନ ଏବଂ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ନିମନ୍ତେ ନିୟମିତ ଭାବେ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ୱେବସାଇଟ୍ https://www.mohfw.gov.in/ ଦେଖନ୍ତୁ।