Ministry of Health and Family Welfare
GoM reviews current status, and actions for management of COVID-19
Dr. Harsh Vardhan emphasizes accessing Health Ministry and related authentic websites to avoid misinformation regarding COVID-19
09 APR 2020 5:54PM by PIB Delhi
A high level meeting of the Group of Ministers (GoM) on COVID-19 was held at Nirman Bhawan, here today, under the chairpersonship of Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health & Family Welfare. Sh. Hardeep S. Puri, Minister of Civil Aviation, Dr. S. Jaishankar, Minister of External Affairs, Sh. Nityananda Rai, Minister of State for Home, Shri Mansukh Mandaviya, Minister of State for Shipping, & Chemical and Fertilizers and Sh. Ashwini Kumar Choubey, Minister of State, Health & Family Welfare were present, along with Dr. Vinod K. Paul, Member (Health), NITI Aayog and Sh. Bipin Rawat, Chief of Defence Staff.
The Group of Ministers (GoM) had detailed deliberation on containment and management of COVID-19. The GoM also discussed the actions taken so far, current status of social distancing measures as a preventive strategy and the stringent actions taken by the Centre as well as the States to contain the spread of COVID-19. GoM was informed that all districts have been asked to prepare and strengthen their contingency plans to combat COVID-19. Several other measures about strengthening capacity of states including devoting adequate resources for creating dedicated COVID-19 hospitals, equipping the medical institutes with PPEs, ventilators and other essential equipment etc., were also discussed in detail. States have been asked to identify COVID-19 centres/hospitals according to already laid guidelines.
GoM also reviewed the testing strategy and availability of testing kits across the country along with the strategy for hotspots and cluster management. GoM was apprised regarding the adequacy and availability of PPEs, masks, ventilators, drugs and other essential equipment against the requirement. GoM was informed that domestic manufactures have been identified for production of PPEs and orders have been placed. In addition, order for ventilators has been placed. GoM was briefed about the number of public and private labs presently testing for COVID-19 along with the number of tests that are being conducted every day through this network of labs. GoM also reviewed the status of implementation of Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana. GoM expressed satisfaction over the work done by the Ministries and the Empowered Groups.
Dr Harsh Vardhan reiterated that detailed advisories and guidelines for who should use which type of mask and who should use PPE have been posted on the Ministry website, and awareness regarding this is also being created through IEC campaigns. He also added that social distancing and isolation are the most effective social vaccines against COVID-19 and appealed to everyone to follow protocol of personal hygiene and respiratory protocols during the lockdown period.
Ms. Preeti Sudan, Secretary, (HFW), Sh. Ravi Capoor, Secretary (Textiles), Sh Pradeep Singh Kharola, Secretary (Civil Aviation), Sh. C. K. Mishra, Secretary (Environment, Forest & Climate Change), Sh. P. D. Vaghela, Secretary (Pharmaceuticals), Sh. Sanjeeva Kumar, Spl. Secretary (Health), Sh. Anil Malik, Addl. Secy (MHA), Sh. K Rajaraman, Addl. Secretary (Economic Affairs), Dr. Rajiv Garg, DGHS, Sh. Amit Yadav, DG (DGFT) , Dr. Raman Gangakhedkar, Head of Epidemiology and Communicable Diseases, ICMR and Sh. Lav Agarwal, JS (MoHFW) along with other officials from Army, ITBP, Pharma, DGCA and Textiles were also present.
In case of any queries on COVID-19, please call at Ministry of Health & Family Welfare helpline no. : +91-11-23978046 or 1075 (Toll-free). List of helpline numbers of States/UTs on COVID-19 is also available at https://www.mohfw.gov.in/pdf/coronvavirushelplinenumber.pdf .

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
গ্রুপ ওফ মিনিস্তর্সনা কোবিদ-১৯গী হৌজিক ওইরিবা ফিভম অমসুং মদু থেংননবা লৌখৎলিবা খোংথাংশিং য়েংশিনখ্রে
দা. হর্শ বর্ধন্না কোবিদ-১৯গী মতাংদা অরানবা ইনফোর্মেশনদগী নান্থোক্নবা হকশেল মন্ত্রালয় অমসুং মরী লৈনবা থাজবা য়াবা ৱেবসাইৎশিং এক্সেস তৌনবা অকনবা ৱাফম থমখ্রে
09 APR 2020 5:54PM by PIB Imphal
হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর দা. হর্শ বর্ধনগী লুচিং মখাদা ঙসি নির্মন ভবনদা কোবিদ-১৯দা গ্রুপ ওফ মিনিস্তর্স (জি.ও.এম.)কী অৱাংবা থাক্কী মীফম অমা পাংথোকখি। মীফম অদুদা সিভিল এভিয়েসনগী মন্ত্রী হর্দীপ এস. পুরী, মপাল থৌরম পুবা মন্ত্রী দা. এস. জয়শঙ্কর, গৃহ রাজ্য মন্ত্রী নিত্যানন্দা রাই, শিপ্পিং অমদি কেমিকেল্স অমসুং ফর্তিলাইজরগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী মনসুখ মানদাবিয়া, হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী রাজ্য মন্ত্রী অশ্বিনি কুমার চৌবে, দা. বিনোদ কে. পোল মেম্বর (হেল্থ) নিতী আয়োগ অমসুং চিফ ওফ দিফেন্স স্তাফ বিপিন রাৱত শরুক য়াখি।
গ্রুপ ওফ মিনিস্তর্স (জি.ও.এম.)না কোবিদ-১৯ থিংনবা অমদি মেনেজমেন্তদা শন্দোক্ন খন্ন-নৈনখি। জি.ও.এম.না হৌজিক ফাওবদা লৌখৎলিবা খোংথাংশিং, প্রিভেন্তিব স্ত্রেতেজী অমা ওইনা সোসিয়েল দিস্তেন্সিগী হৌজিক ওইরিবা ফিভম অমদি কোবিদ-১৯ শন্দোরকপা থিংনবগীদমক কেন্দ্র অমদি রাজ্য সরকারশিংনা লৌখৎলিবা অচেৎপা খোংথাংশিংদসু খন্ন-নৈনখি। জি.ও.এম.দা খংহনখি মদুদি জিলা পুম্নমক্তা কোবিদ-১৯ থেংননবা শেম শানবা অমদি মখোয়গী থৌরাংশিং হেন্না চেৎশিলহন্নবা হায়খ্রে। মীফম অসিদা কোবিদ-১৯গীদমক কত্থোক্লবা হোস্পিতাল শানবগীদমক দরকার ওইবা রিসোর্সশিং, মেদিকেল ইন্সতিত্যুৎশিংদা পি.পি.ই., ভেন্তিলেতর অমসুং অতোপ্পা মথৌ তাবা ইক্বিপমেন্তশিং ফংহনবা য়াওনা রাজ্যগী কেপাসিতী হেঙ্গৎহনবগী মতাংদা খন্ন-নৈনখি। রাজ্যশিংদা হান্ননা পীখ্রবা গাইদলাইনগী মতুং ইন্না কোবিদ-১৯ সেন্তরশিং/হোস্পিতালশিং খংদোক্নবা হায়খ্রে।
জি.ও.এম.না হোতস্পোৎশিং অমসুং ক্লস্তর মেনেজমেন্তকীদমক স্ত্রেতেজীগা লোয়ননা লৈবাক পুম্বদা তেস্তিং স্ত্রেতেজী অমসুং তেস্তিং কিৎশিং ফংহনবসু য়েংশিংনখি। জি.ও.এম.দা পি.পি.ই.শিং, মাস্কশিং, ভেন্তিলেতরশিং, দ্রগশিং অমসুং দরকারগী মতুং ইন্না চংদবা য়াদবা ইক্বিপমেন্তশিং ফংহনবগী মতাংদা পাউদমখি। জি.ও.এম.না প্রধান মন্ত্রী গরিব কল্যান য়োজনা ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী ফিভমসু য়েংশিনখি। জি.ও.এম.না মন্ত্রালয়শিং অমসুং মকোক থোংবা কাংলুপশিং পাংথোক্লিবা থবকশিংদা অপেনবা ফোংদোকখি।
মীফম অদুদা শ্রীমতী প্রীতি সুদন, সেক্রেতরী (হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল), রবি কপুর, সেক্রেতরী (তেক্সতাইলস), প্রদীপ সিংহ খারোলা, সেক্রেতরী (সিভিল এভিয়েসন), সি.কে. মিশ্রা, সেক্রেতরী (এনভাইরনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জ), পি.দি. ভাঘেলা, সেক্রেতরী (ফার্মাতিকেল), সঞ্জীব কুমার, স্পিসিয়েল সেক্রেতরী (হেল্থ), অনিল মালিক, এদিস্নেল সেক্রেতরী (গৃহ মন্ত্রালয়), কে. রাজারমন, এদিস্নেল সেক্রেতরী ইকোনোমিক এফিয়ার্স), দা. রজিব গার্গ, দি.জি.ঐচ.এস., অমিৎ য়াদব, দি.জি. (দি.জি.এফ.তি.), দা. রমন গঙ্গাখেরকর, ইপিদেমিয়োলোজী অমসুং লৌনগনবা লাইনা, আই.সি.এম.আর.গী হেদ অমসুং লব অগরৱাল, জোইন্ত সেক্রেতরী (হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়)গা লোয়ননা আর্মী, আই.তি.বি.পি., ফার্মা, দি.জি.সি.এ অমসুং তেক্সতাইলদগী অতোপ্পা ওফিসিয়েলশিংসু শরুক য়াখি।
কোবিদ-১৯দা করিগুম্বা মখল অমা হেক্তগী ৱাহং লৈরগদি হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী হেল্পলাইন নম্বর +91-11-23978046 নত্রগা 1075 (তোল-ফ্রী)দা চানবীদুনা কোল তৌবীরকউ। কোবিদ-১৯দা রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তেরিতেরীশিংগী হেল্পলাইন নম্বরশিংগী লিস্ত মখাগী অসিদগী ফংবীগনি https://www.mohfw.gov.in/pdf/coronvavirushelplinenumber.pdf .