প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ক’ভিড-১৯ৰ বিৰুদ্ধে মোকাবিলা কৰিবলৈ কার্যনীতি প্ৰস্তুতিৰ বাবে মুখ্যমন্ত্ৰীসকলৰ সৈতে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বৈঠক
দুসপ্তাহলৈ লকডাউন সম্প্ৰসাৰণ কৰাৰ বাবে মুখ্যমন্ত্ৰীসকলৰ প্ৰস্তাৱ
আমাৰ পূৰ্বৰ মন্ত্ৰ আছিল ‘‘প্ৰাণ থাকিলেহে বিশ্ব থাকিব’’ কিন্তু এতিয়া ‘‘প্ৰাণো থাকিব বিশ্বও থাকিব’’: প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাইৰাছৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱ ৰোধ কৰিবলৈ এই পৰ্যন্ত গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহৰ প্ৰভাৱৰ বিষয়ে জানিবলৈ আগন্তুক ৩-৪ সপ্তাহ অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৃষিজাত সামগ্ৰীৰ বিক্ৰীৰ সুবিধাৰ বাবে ‘এপিএমচি’ আইনত সংশোধনসহিতে কৃষি আৰু সম্বন্ধীয় ক্ষেত্ৰৰ বাবে বিশিষ্ট উপায়ৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়াইছে
ক’ভিড-১৯ৰ বিৰুদ্ধে আমাৰ যুঁজত ‘আৰোগ্য সেতু’ এক আৱশ্যকীয় সঁজুলি যি আগলৈ যাত্ৰাৰ সুবিধাৰ বাবে ‘ই-পাছ’ হিচাপে বিবেচিত হ’ব পাৰেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চিকিৎসক আৰু স্বাস্থ্য কৰ্মীসকলৰ ওপৰত হোৱা আক্ৰমণ আৰু উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চল তথা কাশ্মীৰৰ শিক্ষাৰ্থীসকলৰ সৈতে হোৱা দুৰ্ব্যৱহাৰক গৰিহণা দিয়ে
দেশত পৰ্যাপ্ত পৰিমাণে ঔষধ মজুত আছে বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ আশ্বাস; ক’লা বজাৰ আৰু চোৰাং জমাৰ বিৰুদ্ধে কঠোৰ কাৰ্যব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ ঘোষণা
11 APR 2020 4:39PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ক’ভিড-১৯ৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ কার্যনীতি প্ৰস্তুত কৰাৰ বাবে ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ মাধ্যমেৰে প্ৰতিখন ৰাজ্যৰ মুখ্যমন্ত্ৰীসকলৰ সৈতে আলোচনাত মিলিত হয়৷ এয়া হ’ল তৃতীয় সংখ্যক বৈঠক৷ ইয়াৰ পূৰ্বে ২ এপ্ৰিল আৰু ২০ মাৰ্চ ২০২০ তাৰিখে এনে ধৰণৰ বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰা হৈছিল৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ ঐক্যৱদ্ধ প্ৰচেষ্টাৰ দ্বাৰা ক’ভিড-১৯ৰ প্ৰভাৱ হ্ৰাস কৰাত নিশ্চিত ধৰণে সহায়ক হৈছে কিন্তু স্থিতি এতিয়া দ্ৰুত গতিত পৰিৱৰ্তিত হৈছে৷ সেয়ে নিৰন্তৰ সতৰ্কতা সৰ্বোপৰি হৈ পৰিছে৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাইৰাছৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱ ৰোধ কৰাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহৰ প্ৰভাৱৰ বিষয়ে জানিবলৈ আগন্তুক ২-৩ সপ্তাহ অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ বুলি মন্তব্য কৰে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্পষ্ট ভাষাত দেশত অত্যাৱশ্যকীয় ঔষধসমূহ মজুত আছে বুলি নিশ্চিতি প্ৰদান কৰে৷ তেওঁ ক’লা বজাৰ আৰু চোৰাং জমাৰ বিৰুদ্ধে কঠোৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰাৰ বিষয়ে ঘোষণা কৰে৷ চিকিৎসক আৰু স্বাস্থ্যকৰ্মীৰ ওপৰত আক্ৰমণ তথা উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চল আৰু কাশ্মীৰৰ শিক্ষাৰ্থীসকলক কৰা দুৰ্ব্যৱহাৰৰ ঘটনাত তেওঁ গৰিহণা দি এইসমূহ ঘটনাৰ উচিত তদন্ত হ’ব লাগে বুলি মন্তব্য কৰে৷
লকডাউন সমাপ্ত কৰাৰ যোজনা সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে লকডাউন দুসপ্তাহলৈ বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে ৰাজ্যসকলে সহমত প্ৰকাশ কৰা দেখা গৈছে তেওঁ কয় যে পূৰ্বে চৰকাৰৰ এয়া মন্ত্ৰ আছিল যে ‘‘প্ৰাণ থাকিলে বিশ্ব’’ কিন্তু এতিয়াৰ মন্ত্ৰ হ’ল ‘‘প্ৰাণো থাকিব আৰু বিশ্বও থাকিব’’৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্বাস্থ্যসেৱাৰ সৈতে জড়িত বুনিয়াদী আন্তঃগাথঁনি শক্তিশালী কৰা আৰু টেলিমেডিচিনৰ জৰিয়তে ৰোগীসমূহক সুবিধা প্ৰদান কৰাৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব প্ৰদান কৰে৷ তেওঁ কয় যে বজাৰসমূহৰ ভীৰ কম কৰিবলৈ কৃষিজাত সামগ্ৰীৰ প্ৰত্যক্ষ বিপণক প্ৰোৎসাহিত কৰিব পাৰি আৰু ইয়াৰ বাবে এপিএমচি আইনৰ দ্ৰুত সংশোধন হোৱাতো আৱশ্যক৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘আৰোগ্য সেতু’ এপক জনপ্ৰিয় কৰি তুলিবলৈ আহ্বান জনাই কয় ইয়াক পিছলৈ যাত্ৰাৰ বাবে আৱশ্যকীয় ‘ই-পাছ’ হিচাপে বিবেচনা কৰিব পৰাৰ সম্ভাৱনা আছে
আৰ্থিক প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ বিষয়ে আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই সংকটে আমাক আত্মনিৰ্ভৰশীল কৰি তুলিবলৈ আৰু ৰাষ্ট্ৰক এক আৰ্থিক মহাশক্তিলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিবলৈ অৱকাশ প্ৰদান কৰিছে৷
বৈঠকত মুখ্যমন্ত্ৰীসকলে নিজৰ নিজৰ ৰাজ্যৰ ক’ভিডৰ বৰ্তমানৰ স্থিতি, সামাজিক ব্যৱধান পালন কৰাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা বিভিন্ন পদক্ষেপ, স্বাস্থ্যসেৱাৰ সৈতে জড়িত আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰা তথা প্ৰয়োজনীয় সামগ্রী যোগানৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা বিভিন্ন পদক্ষেপসমূহৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰে৷ মুখ্যমন্ত্ৰীসকলে লকডাউন দুসপ্তাহলৈ বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে প্ৰস্তাৱ দিয়ে আৰু মহামাৰীৰ বিৰুদ্ধে এই যুঁজত প্ৰয়োজনীয় সম্পদ বৃদ্ধিৰ বাবে কেন্দ্ৰৰ পৰা বিত্তীয় সাহায্য বিচাৰে৷
আজিৰ বৈঠকত কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী, প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী, স্বাস্থ্য মন্ত্ৰী, মুখ্য সচিব, কেবিনেট সচিব আৰু ভাৰত চৰকাৰৰ অন্যান্য জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলে অংশগ্ৰহণ কৰে৷

Prime Minister's Office
PM interacts with CMs to strategize ahead for tackling COVID-19
Chief Ministers suggest extension of Lockdown by two weeks
Our mantra earlier was ‘jaan hai to jahaan hai’ but now is ‘jaan bhi jahaan bhi: PM
Next 3-4 weeks critical to determine impact of steps taken till now to curb spread of the virus: PM
PM suggests specific measures for agriculture and allied sector including modification of APMC laws to facilitate sale of farm produce
Aarogya Setu app is an essential tool in our fight against COVID-19, can subsequently act as e-pass to facilitate travel: PM
PM condemns attacks on health professionals and incidents of misbehavior with students from North-East and Kashmir
PM assures that the country has adequate supplies of essential medicines; gives a stern message against black marketing and hoarding
11 APR 2020 4:39PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today interacted with Chief Ministers of all states via video conferencing to strategize ahead for tackling COVID-19. This was the third such interaction of the Prime Minister with the Chief Ministers, the earlier ones had been held on 2nd April and 20th March, 2020.
Prime Minister observed that the combined effort of the Centre and the States has definitely helped reduce the impact of COVID-19 but since the situation is rapidly evolving, constant vigilance is paramount. He emphasized the criticality of coming 3-4 weeks for determining the impact of the steps taken till now to contain the virus, adding that teamwork is the key to facing the challenge.
Prime Minister categorically assured that India has adequate supplies of essential medicines and said that measures are being taken to ensure availability of protective gear and critical equipment for all front-line workers. He also gave a stern message against black marketing and hoarding. Condemning and expressing distress at the instances of attacks on the doctors and medical staff, and at incidents of misbehavior with students from North-East and Kashmir, Prime Minister underlined that such cases need to be dealt with firmly. He also spoke about the need to curb Lockdown violations and ensure that social distancing is followed.
Talking about the Exit Plan from Lockdown, Prime Minister said that there seems to be a consensus amongst the states on extension of Lockdown by another two weeks. He underlined that the motto of the government earlier was ‘jaan hai to jahaan hai’ but now is ‘jaan bhi jahaan bhi’.
Prime Minister talked about strengthening healthcare infrastructure and reaching out to patients through tele-medicine. He also suggested that direct marketing for farm produce can be incentivised to prevent crowding in mandis, for which model APMC laws should be reformed swiftly. Such steps will help farmers sell products at their doorstep.
Prime Minister also spoke about popularizing the Aarogya Setu app to ensure downloads in greater numbers. He referred to how South Korea and Singapore got success in contact tracing. Based on those experiences, India has made its own effort through the app which will be an essential tool in India’s fight against the pandemic, he said. He also referred to the possibility of the app being an e-pass which could subsequently facilitate travel from one place to another.
Talking about the economic challenges, Prime Minister said that the crisis is an opportunity to become self-reliant and turn the nation into an economic powerhouse.
The Chief Ministers provided feedback about the COVID positive cases in their respective states, steps taken by then to maintain social distancing, ramp up healthcare infrastructure, mitigate difficulties of migrants and maintain supply of essentials. The Chief Ministers suggested that Lockdown should be extended by two weeks. They also sought financial and fiscal assistance from the Contre to boost their resources in this fight against the pandemic.
The interaction was also attended by Union Home Minister, Defence Minister, Health Minister, Principal Secretary, Cabinet Secretary and other senior officials of Government of India.