Ministry of Labour & Employment
20 control rooms set up to address wage related grievances of workers
14 APR 2020 11:58AM by PIB Delhi
Ministry of Labour and Employment has set up 20 control rooms under the Office of Chief Labour Commissioner (CLC) (C) on pan India basis due to issues arising in the backdrop of Covid-19. These control rooms have been set up for following purposes.
1. To address wage related grievances of workers employed in Central Sphere.
1. To mitigate the problems of migrant workers through coordination with various state governments.
These call centers can be accessed by the workers through Phone numbers, Whatsapp and Emails. These control rooms are being managed by Labour Enforcement Officers, Assistant Labour commissioners, Regional Labour Commissioners, and Deputy Chief Labour Commissioners of the respective regions. The functioning of all 20 call centers are being monitored and supervised by Chief Labour Commissioner (C) of Head Quarter on daily basis.
All the concerned officers/officials have been advised to adopt a humane approach to assist the aggrieved workmen to the maximum possible extent and ensure delivery of timely relief to the needy ones.
The region wise details of officers/officials, WORKERS HELPLINE numbers and email ids and details of officials are annexed.
Click here to see the Annexure

ଶ୍ରମ ଓ ନିୟୋଜନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଦିନ ମଜୁରିଆଙ୍କ ମଜୁରି ସଂପର୍କିତ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ 20ଟି କଣ୍ଟ୍ରୋଲ ରୁମ୍‌ ସ୍ଥାପିତ
14 APR 2020 11:58AM by PIB Bhubaneswar
କୋଭିଡ-19 ସଂକ୍ରମଣ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ସାରା ଭାରତରେ ଉତ୍ପନ୍ନ ପରିସ୍ଥିତି ଯୋଗୁ ଦିନ ମଜୁରିଆମାନଙ୍କ ମଜୁରି ସଂପର୍କିତ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ସକାଶେ ମୁଖ୍ୟ ଶ୍ରମ କମିଶନ (ସିଏଲସି) (ସି) ଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ପକ୍ଷରୁ 20ଟି କଣ୍ଟ୍ରୋଲ ରୁମ୍‌ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି । ଏହିସବୁ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ୍‌ ରୁମ୍‌ ନିମ୍ନଲିଖିତ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି ।
କ) କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟରତ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ମଜୁରି ସମ୍ପର୍କିତ ଅଭିଯୋଗଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ;
ଖ) ଦାଦନ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କର ସମାଧାନ ଯାହାକି ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କ ସହ ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ କରାଯିବ ।
ଏଭଳି କଲ୍‌ ସେଣ୍ଟରଗୁଡ଼ିକ ସହ ଫୋନ୍‌ ନମ୍ବର, ହ୍ୱାଟ୍ସ ଆପ୍‌ ଏବଂ ଇମେଲ୍‌ ମାଧ୍ୟମରେ ଶ୍ରମିକମାନେ ଯୋଗାଯୋଗ କରିପାରିବେ । ସେହିସବୁ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ୍‌ ରୁମ୍‌ ସଂପୃକ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରର ଶ୍ରମ ଏନଫୋର୍ସମେଣ୍ଟ ଅଧିକାରୀ, ସହକାରୀ ଶ୍ରମ କମିଶନର, ଆଞ୍ଚଳିକ ଶ୍ରମ କମିଶନର, ଡ଼େପୁଟି ଶ୍ରମ କମିଶନରମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହେବ । ସମସ୍ତ 20ଟି ଯାକ କଲ୍‌ ସେଣ୍ଟରର କାର୍ଯ୍ୟାବଳୀ ମୁଖ୍ୟାଳୟଠାରେ ଦୈନିକ ଭିତ୍ତିରେ ମୁଖ୍ୟ ଶ୍ରମ ଆୟୁକ୍ତ (ସି)ଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମନିଟର ଓ ସୁପରଭାଇଜ୍‌ କରାଯିବ ।
ସେଥି ନିମନ୍ତେ ସଂପୃକ୍ତ ଅଧିକାରୀ/ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି ଯେ ସେମାନେ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ମାନବୀୟ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରି ସେମାନଙ୍କ ସମସ୍ୟାବଳୀ ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେବେ ତଥା ସର୍ବାଧିକ ମାତ୍ରାରେ ସେସବୁର ସମାଧାନ ଯଥାଶୀଘ୍ର କରିବେ ଯାହା ଫଳରେ ସେମାନେ ଉପଶମ ପାଇପାରିବେ ।
କ୍ଷେତ୍ର ଆଧାରରେ ଅଧିକାରୀ/ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କ ବିସ୍ତୃତ ବିବରଣୀ ୱାର୍କର୍ସ ହେଲ୍ପଲାଇନନମ୍ବର ଓ ଇମେଲ୍‌ ତଥା ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ସୂଚନା ନିମ୍ନରେ ପ୍ରଦତ୍ତ ପରିଶିଷ୍ଟରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
Click here to see the Annexure