Ministry of Panchayati Raj
Village Panchayats undertake various measures to contain the spread of COVID-19 in the country
Best practices include spreading awareness by websites, social media, posters and wall writings, spray of disinfectants, distribution of locally produced protective gear to villagers, giving free rations and monetary assistance to the needy and doorstep delivery of essential commodities
14 APR 2020 5:42PM by PIB Delhi
With respect to COVID 19 pandemic, Ministry of Panchayati Raj, Government of India in close collaboration with State Governments has taken various initiatives. Close consultation and guidance of the State as well as District authorities is being maintained to ensure that lock down conditions are not violated and norms of social distancing are scrupulously followed to contain the spread of the disease.
Various initiatives are being taken at the individual panchayat level which may be followed by others as examples of best practices. Some of them are –
Rajasthan: In all gram panchayats in the state, the use of Social Media whatsapp group has been used to create awareness among the masses in the villages. Information at the grassroots level is being given to the people by putting posters everywhere. Regular cleaning operations are being carried out and sodium hypochlorite is being sprayed on the roads in Gram Panchayat Makkasar of Hanumangarh District. Face masks are being distributed to the citizens by Gram Panchayat members and social organizations and citizens are also being told not to touch their eyes, nose, and mouth, wash hands with soap frequently and maintain personal distance. Along with ration distribution to villagers, fodder for abandoned cattle is also being provided by a social service organization.
Bihar: The Sarpanch is leading by example in Gram Panchayat Singhwahini, which is only 14 kms away from the Indo-Nepal Border. Awareness generation is being done through wall writings.
Chhattisgarh: Orientation is being provided to villagers and migrants on social distancing and what precautions they must take in Kanker district for those who returned to village. Awareness is also being provided on social distancing and hand washing to MNREGA agricultural labour and workers by PR officials.
Tamil Nadu: Sanitization is being done in the Kannanur Gram Panchayat. Villagers are maintaining social distancing while receiving ration and essentials from the Gram Panchayat in Mettupatti Gram Panchayat. Disinfectant is being sprayed in Vadakkipalayam Village in Pollachi North Block in Coimbatore District. Vegetables are being distributed by vehicles among the vulnerable communities in block Pullarambakkam Pt of Tiruvallur district. Mass cleaning and disinfection is being undertaken in Virudhunagar Block. Disinfectant was sprayed in every house of Tiruvannamalai district. 3 types of PPE Kits were distributed to health and sanitation workers in the district.
Odisha: During the shutdown in Cuttack, Bhubaneswar and Bhadrak, food is being served to destitute persons in various GPs. Food security assistance of Rs 1000/- was distributed to beneficiaries in Bhandaripokhari GP. Sadar Gram Panchayat areas under Bhadrak GP are being sanitised by Odisha Fire Services. ‘More Livelihood, Less Crowd’ - to support vegetable cultivators of GPs nearby to Sadar Block, local needs market with social distancing norms is functioning at Bhadrak. Pradhan of Gram Pachayat Bamta block, District Bilaspur is not only working towards awareness generation among villagers about COVID-19 and its preventive measures but also sanitizing all the buildings of government institutions like Schools, Anganwaris, GP office, temples, houses, streets etc. on her own. She is also providing masks and sanitizers to the villagers and distributing ration to migrant labourers with the help of local youth.
Telangana: Awareness meetings are conducted at district level all over the state in Telangana. Training on Covid19 Protocol is given to all Sarpanchas, Councillors, Zila Parishad members, Municipal Chairmen, Tahasildars, etc. SB Pally GP of Rangareddy district took an initiative to allow public service volunteers and government officials only after sanitizing themselves before entering the villages. Shakarapalli Mandal chairperson tailored masks herself and distributed to villagers in Kottapalli GP. In the Shalkarampet mandal of Medak District, MPDO is involved in distribution of pensions directly to beneficiaries of those who cannot access banking facilities during lock down.
Maharashtra: Migrant labour from Maharashtra state who have been found going to their native place on foot at Dornakal have been provided shelter and been given rice drinking water by the officials.
Karnataka: Jaali Town Panchayat in Bhatkal Taluk of Uttra Kannada district has made appreciable efforts. The town panchayat took preventive actions against COVID- 19 proactively before the lockdown in the entire country. It has Bhatkal beach where gathering of local people, fishermen and tourists is normal. The Panchayat President first strategized by sealing the boundaries of the area in order to minimize the people approaching the beach. He also involved the neighbouring gram panchayats to follow and support the initiative. He has also printed pamphlets for sensitizing people about Corornavirus and its preventive measures.
Ladakh: Distribution of food supplies is being done in the Chowkiyal GP, Drass Block in Kargil District (one of the coldest inhabited places) and in Disket Nubra GP in Leh District. Health checkups and quarantine facilities are arranged in Ladakh.
Jharkhand: Free ration distribution is being done by forest staff in remote villages of Koderma district.
Kerala: Vadakkekkara Gram Panchayat in Ernakulam district has started a website which acts as platform for emergency response activities.
Andaman and Nicobar Islands: Government has identified people who are really in need of help. Relief material was provided to them that includes vegetables, ration items, chicken, bakery products and drinking water. Even monetary assistance to few families was provided. Door to door coverage of households is being done in entire islands. Volunteers are working 24×7 for the wellbeing of the people. In GP Neil Kendra, sanitation workers are sanitizing entire bazaar areas including shops, vegetable market, panchayat bhawan and public places.
Goa: Residents of Sonal village in Sattari (North Goa) have put up a wooden gate, which is manned by youngsters 24/7. Essential commodities are made available by the GP within the village to ensure that residents do not step out.

পঞ্চায়তী রাজগী মন্ত্রালয়
খুঙ্গংগী পঞ্চায়ৎশিংনা লৈবাক অসিদা কোবিদ-১৯ লাকশিন্ননবা তোঙান-তোঙানবা খোঙথাং কয়া পাইখৎলি
খ্বাইদগী ফবা তৌবা য়াবশিংগী মনুংদা ৱাখল লৌশিং ওইবা য়াবশিংবু ৱেবসাইৎশিংদা, সোসিয়েল মীদিয়াশিংদা, পোস্তর অমসুং ফক্লাংশিংদা ইদুনা শন্দোকপা, দিসইনফেক্তেন্তশিং কাপথোকপা, লম-লমশিংদা শাজবা প্রোতেক্তিব গীয়রশিং খুঙ্গংগী মীওইশিংদা য়েন্থোকপা, লৈত-লাইরশিংদা রাসন অমসুং শেলগী তেংবাং লেম্না পীবা অমসুং চঙদবা য়াদ্রবা পোৎলমশিং য়ুম্থোং খুদিংদা য়ৌহনবা য়াওরি
14 APR 2020 5:42PM by PIB Imphal
কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসিগা মরী লৈননা, ভারত সরকারগী পঞ্চায়তী রাজগী মন্ত্রালয়না রাজ্য সরকারশিংগা খুৎশম্নদুনা তোঙান-তোঙানবা খোঙথাং কয়া লৌখৎখ্রে। লোকদাউনগী খোঙথাংশিংবু থুগাইদনবা অমসুং সোসিয়েল দিস্তেন্সিংগী কাঙলোনশিংবু ঙাক্না চত্তুনা লাইচৎ অসি লাকশিন্নবগীদমক রাজ্যশিং অমসুং দিস্ত্রিক ওথোরিতীশিংগা কুপ্না খন্ন-নৈনদুনা মখোয়গী কাঙলোনশিং ইন্নবা হোৎনরি।
খ্বাইদগী ফবা খুদম ওইনা অতোপ্পশিংনা পায়খৎপা য়াবা তোঙান-তোঙানবা থৌরাং কয়া পঞ্চায়ৎকী থাক্তা পায়খৎনরি। মখোয়শিংদুগী মনুংদগী খরদি-
রাজস্থানঃ রাজ্য অসিগী গ্রাম পঞ্চায়ৎ খুদিংমক্তা খুঙ্গংশিংদা লৈরিবা মীপুম খুদিংমক্তা ভাব তাহন্নবা সোসিয়েল মীদিয়া ৱাৎসএপ গ্রুপ শিজিন্নরি। মফম খুদিংমক্তা পোস্তর থেত্তুনা খুঞ্জাশিংদা ঈ-পাউশিং মখোঙদগী হৌনা ভাব তাহল্লি। হনুমানগর্হ দিস্ত্রিক্তকী মাকাসর গ্রাম পঞ্চায়ৎকী লম্বীশিংদা সোদিয়ম হাইদোক্লোরাইৎ চাইথোক্লি অমসুং চাং নাইনা শেংদোকপগী থবক পায়খৎলি। মাই খুম্নবা ফি হায়বদি ফেস মাস্কশিং গ্রাম পঞ্চায়ৎ মেম্বরশিং অমসুং সোসিয়েল ওর্গনাইজেসনশিংনা য়েন্থোক্লি অমসুং নাগরিকশিংদা মিৎ, নাতোন অমসুং চীন থেংদনবা, খুৎ-শা সাপোন্না তোইনা হামদোক্নবা অমসুং অমগা-অমগগী মরক্তা অরাপ্পা নীংথিনা থম্নবা হায়রি। খুঙ্গংগী প্রজাশিংদা রাসন য়েন্থোকপগী মথক্তা মপু লৈত্রবা শা-শনশিংগী শজিকসু সোসিয়েল সর্ভিস ওর্গানাইজেসনশিংনা পীবীরি।
বিহারঃ ইন্দো-নেপাল ঙমখৈদগী কিলোমীতরর ১৪খক চৎলগা লৈবা সিংৱাহিনী গ্রাম পঞ্চায়ত্তা সর্পঞ্চনা খুদম ওইদুনা লুচিংলি। মীয়াম ভাব তাহন্নবগীদমক ফক্লাংদা লাই য়েকপগী থবক পায়খৎলি।
ছতিসগর্হঃ খুঙ্গংগী প্রজাশিংদা অমসুং অতোপ্পা লমদগী লাকপা মীশিংদা অমগা-অমগগী মরক্তা অরাপ্পা থম্নবা অমসুং কারিকর দিস্ত্রিক্তা খুঙ্গংদুদা হল্লকপা মীওইশিংনা করম্বা খোঙথাং লৌখৎকদগে হায়বগী মতাংদা ৱাখল লৌশিং পীরি। এম.এন.আর.ই.জি.এ.গী লৌউ-শিংউ তৌবা অমসুং শিনমীশিংদা পি.আর.ওফিসেলশিংনা অমগা-অমগগী মরক্তা অরাপ্পা থম্বা অমসুং খুৎ-শা হাম্বগী মতাংদা ৱাখল-লৌশিং পীরি।
তমিল নাদুঃ কানানুর গ্রাম পঞ্চায়ত্তা সেনিতাইজেসনগী থবক পায়খৎলি। খুঙ্গংগী প্রজাশিংনা মেতুপতী গ্রাম পঞ্চায়ত্তা রাসন অমসুং চঙদবা য়াদ্রবা পোৎচংশিং লৌবা মতমদা অমগা-অমগগী মরক্তা অরাপ্পা নীংথিজনা থম্লি। কোইম্বতোর দিস্ত্রিক্তকী পোলাচীগী অৱাং থংবা ব্লোককী ভাদাকিপালায়ম খুঙ্গংদা দিসইনফেক্তেন্ত কাপথোক্লি। তিরুভালুর দিস্ত্রিক্তকী ব্লোক পুলারাম্বাকম পার্ত্তা লৈবা শোত্থরবা কাঙলুপকী মীওইশিংদা গারী শীজিন্নদুনা মনা-মশীং য়েন্থোক্লি। ভিরুধুনগর ব্লোক্তা পাক্তক্ননা শেংদোকপা অমসুং দিসইনফেক্তেন্ত কাপথোকপগী থবক পায়খৎলি। তিরুভানামলাই দিস্ত্রিক্তকী য়ুম্থোং খুদিংদা দিসইনফেক্তেন্ত কাপথোক্লি। দিস্ত্রিক্ত অসিদা হকশেল অমসুং সেনিতেসনগী থবক তৌরিবা মীওইশিংদসু পি.পি.ই. কিৎ মখল ৩ য়েন্থোকখ্রে।
ওরিশাঃ কত্তক, ভুবনেস্বর অমসুং ভদ্রাক্তা সৎদাউন তৌরিঙৈ মতমদা, তোঙান-তোঙানবা গ্রাম পঞ্চায়ৎশিংগী খম থেংনা লাইরবা মীওইশিংদা চানবা পোৎলমশিং পীরি। ভন্দারী পোখারী জি.পি.দা লৈবা বেনিফিসরীশিংদা ফুদ সেক্যুরিতী এসিস্তেন্স ওইনা লুপা ১০০০/- পীরি। ভদ্রাক জি.পি.গী মখাদা লৈবা সদার গ্রাম পঞ্চায়ৎকী মফমশিং ওরিশা ফায়র সার্ভিসনা সেনিতাইজ তৌরি। ‘ হিংবগী লম্বী ফহনবা, মী তিনবা হন্থবা’- সদার ব্লোক্কী অকোইবদা লৈবা জি.পি.শিংদা লৈবা মহৈ মরোং থারিবশিংবু ঙাক্লৌ পীনবা, ভদ্রাক্তা সোসিয়েল দিস্তেন্সিং মপুং ফানা চৎনদুনা চঙদবা য়াদ্রবা পোৎ-চৈ য়োনবা কৈথেল হাংলি। বিলাস্পুর দিস্ত্রিক্তকী বমতা ব্লোককী গ্রাম পঞ্চায়ৎকী প্রধান্না খুঙ্গংগী প্রজাশিংদা কোবিদ ১৯গী মতাংদা ভাব তাহন্নবা হোৎনবা অমসুং মসিদগী ঙাকথোক্নবগী থৌরাংশিং পায়খৎপদা নত্তনা সরকারগী লোয়শঙশিং হায়বদি স্কুল, অঙ্গনৱারীশিং, জি.পি. ওফিস, লাইশঙ, য়ুম, লম্বী অসিনচিংবশিংবু মশানা পুথোকচদুনা সেনিতাইজ তৌরি। মহাক্না খুঙ্গংগী প্রজাশিংদা মাস্ক অমসুং সেনিতাইজরশিংসু য়েন্থোক্লি অমসুং লৈকাই- লৈকাইগী নহাশিংগা লোইননা অতোপ্পা লমদগী লাকপা শিন্মীশিংদা রাসন য়েন্থোক্লি।
তেলঙ্গনাঃ মীয়াম ভাব তান্ননবা মীফমশিং তেঙ্গনা রাজ্যগী মফম খুদিংমক্তা জিলাগী থাক্তা পাঙথোক্লি। সর্পঞ্চশিং, কাউন্সিলরশিং, জিলা পরিশদ মেম্বরশিং, ম্যুনিসিপাল চেয়রমেনশিং, তহশিলদারশিং অসিনচিংবশিংদা কোবিদ ১৯গী তৌগদবশিংগী ত্রেনিং পীরি। রঙ্গরেদী জিলাগী এস.বি. পালি জি.পি.না ময়ামগী মতেং পাংবা থৌমীশিং অমসুং সরকারগী ওফিসিএলশিংনা খুঙ্গংশিংদা চংদ্রিঙৈদা মখোয় হান্না সেনিতাইজ তৌনবগী খোঙথাং লৌখৎলি। সকারাপল্লী মন্দলগী চেয়রপার্সন্না মশামক্না মাস্ক তুদুনা কোতাপল্লিী জি.পি.গী খুঞ্জাশিংদা য়েন্থোক্লি। মেদাক জিলাগী সলকারাম্পেত মন্দলদা লোকদাউন মনুংদা বেঙ্ককী খুদোংচাবা ফংদ্রবা বেনিফিসরীশিংদা পেন্সন য়েন্থোকপদা মশামক শরুক য়ারি।
মহারাস্ত্রঃ মহারাস্ত্রদগী মীতোপ শিনমীশিংনা দোর্নাকালদা মখোংনা মশাগী খুলদা চৎলিবা মীওইশিংদা লৈফম, চেঙ অমসুং থক্নবা ঈশিং ওফিসিএলশিংনা পীরি।
কর্নাতকাঃ উত্রা কনাদা জিলাগী ভাতকাল তালুক্কী জালী তাউন পঞ্চায়ৎনা থাগৎনীংঙাই ওইবা থবক কয়া হোৎনরি। তাউন পঞ্চায়ৎনা লোকদাউন মমাঙদগী হৌনা কোবিদ-১৯দগী ঙাকথোক্নবা থৌরাং কয়া মায় পাক্না পায়খৎখি। মসিদা খুঞ্জাশিং, ঙামীশিং, অমসুং লম কোয়বা মীওইশিং মহৌশাগী পুন্সিদা পুনবা ভাতকাল শমুদ্র খোঙাবাল লৈ। পঞ্চায়ৎ প্রসিদেন্তনা মফম অসিগী অকোয়বা হান্না থিংজিন্দুনা শমুদ্র খোঙবাল অসিদা মী লাকপা থিংখি। মহাক্না থংনবা গ্রাম পঞ্চায়ৎশিংনসু মসিমক তৌনবা অমসুং থবক অসিবু শৌগৎপীনবা হোৎনখি। মহাক্না ময়ামদা কোরোনাভাইরসকী মতাংদা ভাব তানবা অমসুং মসিদগী ঙাকথোক্নবা খোংথাংশিং চেদা নমথোকখি।
লদাখঃ কার্গিল জিলাগী চৌকিয়াল জি পি (খ্বাইদগী ঈংবা মফমশিংগী মনুংদা অমা ওইরিবা) অমসুং লেহ জিলাগী দিস্কেত নুব্রা জি.পি.দা চাননবা চীঞ্জাকশিং য়েন্থোকপগী থবক পায়খৎলি। লদাখতা হেলথ চেক অপ অমসুং ক্বরেন্তাইন ফেসিলিতীশিং শীন-লাংখি।
ঝার্খন্দঃ কোদর্মা জিলাগী মনুং হঞ্জিনবা খুঙ্গংশিংদা ফোরেস্তকী থৌমীশিংনা লেম্না রাসন য়েন্থোক্লি।
কেরলাঃ ইর্নাকুলম জিলাগী ভাদাকেকারা গ্রাম পঞ্চায়ৎনা অথু-অকাইগী ওইবা থবক থৌরম পাঙথোক্নবা ৱেবসাইৎ অমা হৌদোকখি।
অন্দমান অমসুং নিকোবার ইথৎশিং: সরকারনা তশেংনা মতেং মথৌ তারবা মীওইশিং মশক খঙদোকখ্রে। মখোয়দা ইনশাং-নাপী, রাসনগী পোৎ-চৈশিং, য়েন, বেকরীগী পোত্থোক অমসুং থক্নবা ঈশিং কয়া অৱাবা কোক্নবা পীখি। ইথৎ অপুনবগী ওইনা য়ুম্থোং খুদিংমক থুংনবা হোৎনখি। থৌমীশিংনা ২৪X৭ থবক শুদুনা ময়ামগী পুন্সিদা য়াইফনবা হোৎনখি। নিল কেন্দ্র জি.পি.দা, সেনিতেসনগী শিন্মীশিংনা কৈথেলগী মফম পুম্বা দুকান, ইনশাং-নাপী য়োনবা কৈথেল য়াওনা সেনিতাইজ তৌরি।
গোৱাঃ সাত্তরী (অৱাং থংবা গোৱা)গী সোনাল খুঙ্গংগী খুঞ্জাশিংনা, নহাশিংনা ২৪x৭ শেন্নদুনা লৈবা উগী থোং পাল্লি। খুঞ্জাশিংনা মপান থোক্নদনবগীদমক চঙদবা য়াদ্রবা পোৎশিং খুঙ্গংগী মনুংদা ফংহনলি।