PIB Headquarters
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
16 APR 2020 7:02PM by PIB Delhi
Coat of arms of India PNG images free downloadhttps://static.pib.gov.in/WriteReadData/userfiles/image/image001ZTPU.jpg
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours and
Fact checks undertaken by PIB)
Updates on COVID-19 from the Ministry of Health and Family Welfare
As of today, 12,380 confirmed cases and 414 deaths for COVID-19 have been reported in the country. As many as 1489 persons have been cured/discharged after recovery. Case Fatality Rate (CFR) of COVID-19 cases in India is 3.3%. The percentage of people recovered, so far, is 12.02%. As of now, 325 districts have not reported any case.Ministry of Health and Family Welfare has issued a detailed guideline to all the States / UTs on enabling delivery of essential health care services to meet the unprecedented demand on the current healthcare system during the outbreak.
For details:
Health and Motor (Third Party) insurance policyholders allowed to make premium payments till May 15th which are due for renewal during lockdown
With a view to mitigate hardship to the policyholders whose Health and Motor (Third Party) insurance policies are due for renewal during COVID-19 lockdown, the Central Government issued Notifications allowing such policyholders to make premium payments till May 15th. This will ensure a continued cover and hassle-free claims payment during the grace period.
For details:
Smt. Nirmala Sitharaman attends the 2nd G20 Finance Ministers and Central Bank Governors Meeting
Today in her intervention, Finance Minister focused upon the role of Finance Ministers and Central Bank Governors in safeguarding the lives and livelihood of people while maintaining macroeconomic stability in a sustainable manner. She shared with her G20 counterparts the measures taken by Government of India to provide the vulnerable sections with swift, timely and targeted assistance. She added that so far, within a couple of weeks, India has disbursed financial assistance amounting to USD 3.9 billion to more than 320 million people, with a special focus on direct benefit transfer through digital technology so that the exposure of beneficiaries to public places is minimised.
For details:
Key amendment to Environment Impact Assessment(EIA) Notification 2006,to ramp up availability/production of bulk drugs within short span of time.
To address unprecedented situation arising from global outbreak of Novel Corona Virus (COVID-19), and to ramp up availability or production of various drugs, Ministry of Environment,Forest and Climate Change on 27th March 2020, made an amendment to EIA Notification 2006. All projects or activities in respect of bulk drugs and intermediates, manufactured for addressing various ailments, have been re-categorized from the existing Category ‘A’ to ‘B2’ category.
For details:
“We can and we will defeat this Virus” – Dr. Harsh Vardhan
The Union Minister of Health & Family Welfare Dr. Harsh Vardhan held an interactive session through Video Conferencing with senior officials and field officers of the World Health Organization (WHO) as well as key central and state government health functionaries on the measures being taken for containment of COVID-19 in India.
For details:
Date of Filing Electronic Challan Cum Return (ECR) for Wage Month March, 2020 Extended Up to 15.04.2020
Considering the unprecedented situation created by COVID-19 and lockdown announced by the Central Government from 24.03.2020 midnight onwards to prevent the spread of Covid-19, the due date for filing of Electronic Challan Cum Return (ECR) for wage month March, 2020 is extended up to 15.05.2020 for employers who have paid wages to their employees for March, 2020.
For details:
RakshaMantri reviews efforts of Cantonment Boards in fight against COVID-19
RakshaMantriShriRajnath Singh today reviewed the preventive measures undertaken by 62 Cantonment Boards situated in all over the country to prevent the spread of Coronavirus (COVID-19).ShriRajnath Singh stressed that Cantonment Boards should ensure highest standards of sanitation and hygiene and fumigation specifically in the populated Civil Areas. He stressed that special care should be taken to provide food and shelter for the vulnerable sections of migrants/daily wagers.
For details:
Agriculture Minister chairs the National Conference on Kharif crops 2020
Minister of Agriculture and Farmers’ Welfare, Shri Narendra Singh Tomar has said that all States should aim to achieve the kharif target and doubling of farmers’ income should be taken up in mission mode. Addressing the National Conference on Kharif crops 2020, he assured the States that the Government of India will remove any obstacles that the States are facing.The main aim of the National Kharif Conference was to discuss various issues and list out steps in consultation with the States about preparedness for Kharif cultivation in view of the lockdown situation.
For details:
Updated status of Initiatives of Department of Agriculture, Cooperation & Farmers Welfare to promote farming and allied sectors during lockdown
All India Agri Transport Call Centre launched; under PMFBY insurance claims worth Rs.2424 crores disbursed to farmers in 12 States; 18.26 lakh applications sanctioned for loan amount of Rs. 17,800 cr under KCC saturation drive
For details:
Department of Fertilizers is closely monitoring the production, movement and availability of Fertilizers in the country
To deal with the situation arising out of COVID-19 Pandemic outbreak, Minister of Chemicals and Fertilizers Shri D V SadanandaGowda, MoSShriMansukhMandaviya and Secretary, Department of Fertilizers ShriChhabilendra Raul are closely monitoring and reviewing the production and distribution activities of fertilizers in the country. The interventions at highest level in Department is ensuring required availability of fertilisers to the farmers across India. The real time monitoring by the Department is being done to tide over any issue in the production and supply chain.
For details:
ShriMukhtar Abbas Naqvi directs state waqf boards to ensure strict and honest implementation of lockdown, curfew and social distancing during the holy month of Ramadan in view of Corona pandemic
Minister for Minority Affairs & Chairman, Central Waqf Council, Shri Mukhtar Abbas Naqvi today interacted with senior officials of more than 30 state waqf boards and directed them to ensure strict and honest implementation of lockdown, curfew and social distancing in view of Corona pandemic during the holy month of Ramadan, which will begin from 24th April. More than 7 lakh registered Mosques, Eidgah, Imambada, Dargah and other religious, social institutions come under the state waqf boards across the country. Central Waqf Council is the regulatory body of state waqf boards in India.
For details:
MoS Agriculture, ShriKailashChoudhary inaugurates Pusa Decontamination & Sanitizing Tunnel
Pusa Decontamination and Sanitizing Tunnel, developed by Division of Agricultural Engineering, ICAR- Indian Agricultural Research Institute, New Delhi, was inaugurated by the Union Minister of State for Agriculture and Framers’ Welfare, ShriKailashChoudhary today.
For details:
Union HRD Minister releases alternative Academic Calendar of NCERT for schools
In order to engage students meaningfully during their stay at home due to COVID-19 through educational activities at home with the help of their parents and teachers,the alternative academic calendar has been developed by the NCERT under the guidance of the MHRD.
For details:
AICTE gives instructions to colleges/institutions to ensure safety and academic welfare of students
AICTEhasissuedsomeinstructionsto colleges/institutions andhas directed them that ensuring safety precautions during the threat posed by COVID-19 would be fundamental responsibility of all citizens of India. During this hour of crisis.colleges/ Institutions should not insist on payment of fees till the ongoing lockdown is lifted and normalcy is restored.
For details:
Exam Schedule announcements by SSC
In view of the prevailing lockdown restrictions, including social distancing norms, SSC has decided that dates for all examinations, where candidates are required to travel from all parts of the country, will be reviewed from time to time. The rescheduled dates of these examinations will be notified on the websites of the Commission and its Regional / Sub-Regional Offices of the Commission. Annual Calendar of Examinations notified by the Commission will also be reviewed in respect of the schedules of other examinations. Further, it was decided that all Officers and Staff Members of the SSC will contribute one day’s salary to PM CARES Fund.
For details:
Advisory for Senior Citizens and their Caregivers during Lockdown Period due to Covid-19
For details:
Gram Panchayats in all parts of the country actively taking measures to check the spread of COVID-19 in rural areas
Various actions being taken at the district and village levels include daily sanitization of public places; establishing shelters and quarantine centres for destitute persons and migrant populations; providing protective gear, financial assistance and food/ration to the needy; and spreading awareness about the disease
For details:
Integrated geospatial platform to help area-specific strategies & decisions in COVID-19 outbreak
Department of Science and Technology has created an Integrated Geospatial Platform out of available geospatial datasets, standards-based services, and analytic tools to help decision making during the current COVID-19 outbreak and aid devising area-specific strategies to handle the socio-economic impact in the recovery phase.
For details:
DRDO shifts PPE testing facility from DRDE Gwalior to INMAS Delhi
To overcome the time delays and swift delivery of Personal Protective Equipment (PPE) and masks, Defence Research and Development Organisation (DRDO) has shifted testing facility from Defence Research Development Establishment (DRDE), Gwalior to Institute of Nuclear Medicine & Allied Sciences (INMAS), Delhi.
For details:
Ministry of Tourism organises its second webinar under "DekhoApnaDesh" webinar series today
The Ministry of Tourism is currently organizing a series of Webinars under the overall theme of ‘DekhoApnaDesh’ with a view to encourage Indians to explore their own country and to enrich the knowledge of stakeholders in the tourism industry, students, general public, etc. on various aspect of tourism sector.
For details:
Power CPSU NTPC Utilising all its 45 hospitals/health units for treating Covid-19 Patients
The PSU dedicates two hospitals to state governments to tackle COVID cases in Delhi &Odisha.M.aharatna PSU undertakes Extensive works to provide relief during Covid-19 pandemic168 isolation beds created; geared to make available 122 more
For details:
MHA issues Advisory on Secure use of ZOOM Meeting Platform
The Cyber Coordination Centre (CyCord), under the Union Ministry of Home Affairs (MHA), has issued an advisory on secure use of ZOOM Meeting Platform by private individuals. This advisory states that the platform is not for use by Government officers/officials for official purposes.
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Arunachal Pradesh: Arunachal Pradesh receives about 12,361 MT rice from union government for distribution under PMGKAY.
• Assam:Gauhati University withdraws coming summer vacation for the university and other affiliated colleges to compensate loss of classes amid lockdown.
• Manipur: CM informs 3771 stranded people outside the State provided Rs 2000/- each through DBT. Remaining around 11,000 to receive within 2 to 3 days.
• Nagaland: State Government makes it mandatory to ensure thermal screening and availability of sanitizers at work places throughout the state.
• Tripura: Total 16 high-risk close contacts of the second patient have been tested negative.
• Maharashtra: Maharashtra has become the first state in India to cross the 3,000mark of Covid 19 positive cases. With 165 new Coronavirus cases reported today, Covid-19 tally has increased to 3081. Out of the new cases, 107 were reported from Mumbai and 19 from Pune. Meanwhile, the state government has launched a five pronged action plan covering health, migrants, economy, agriculture and day-to-day administration to fight the Coronavirus challenge.
• Gujarat: The total number of coronavirus cases in Gujarat rose to 871 after 105 more people tested positive for the infection. Among the new cases, 42 were reported from Ahmedabad and 35 from Surat. The state’s death toll stands at 36.
• Rajasthan: 18 new cases were reported in Rajasthan, according to data released by the Ministry of Health and Family Welfare. This brings the total reported cases of Coronavirus in Rajasthan to 1,023. The fourth highest after Maharashtra, Delhi and Tamilnadu.
• Madhya Pradesh: The total number of Covid 19 cases in Madhya Pradesh rose to 980, with 42 more people testing positive in Indore alone. The city has reported 586 positive cases so far, and also accounts for 39 out of 55 deaths in the state.
• Goa: With no new Covid 19 cases reported in Goa since April 4th, the west coast state is hoping to become Corona free soon. Out of the two districts in the state, South Goa has already been declared as a "green zone" by the Health & Family Welfare Ministry. Out of the 7 positive cases in North Goa, five patients have recovered while two are undergoing treatment.
• Kerala: State to relax lockdown norms for agricultural sector & traditional industries like coir, cashew, handicraft &beedi from April 20. State to ask Centre to change zoning as follows: Red Zone- Kasaragod, Kannur, Malappuram& Kozhikode; to shift Wayanad and Kottayam to Green zone & remaining 8 districts in Orange Zone. Only 1 case reported yesterday. 218 of the 387 +ve cases have recovered.
• Tamil Nadu: 32 Covid patients discharged from Tiruchy hospital after testing negative. State tops with 22 districts in the 170 hot spots list. Total cases 1242; cases related to 'single source' Delhi event 1113; deaths 12; discharged 118.
• Karnataka: BBMP to conduct health survey in Bangalore city. Media repors 34 new cases & one death today. Belagavi with 17 accounts for half of the cases today. Total confirmed +ve cases till now 313; deaths 13; active cases 187; cured 80.
• Andhra Pradesh: 9 new cases reported today. Total cases rise to 534; discharged 20; deaths 14; active cases 500. High no. of cases from Guntur (122) & Kurnool (113) districts. State issues notification for special recruitment drive to hire doctors on contract basis. To ensure availability of essentials to consumers & protect interest of farmers, State starts 471 temporary Rythu Bazars apart from the existing 100.
• Telangana: Telangana HC asks State to reply within five days whether it was able to reach the lakhs of unreached poor with rice, money and other essentials. HC directs State to take instant penal action against those who assault medical staff. Total +ve cases till now 650; active cases 514; deaths 18; discharged 118.
• Jammu and Kashmir: 14 new cases have been reported from the UT, taking the number of positive Covid cases to 314.
Fact Check on #Covid19
https://pbs.twimg.com/profile_banners/231033118/1584354869/1500x500

PIB Headquarters
ক’ভিড-১৯ সন্দৰ্ভত পিআইবিৰ দৈনিক বুলেটিন
16 APR 2020 7:02PM by PIB Guwahati
(বিগত ২৪ ঘণ্টাত ক’ভিড-১৯ সম্বন্ধীয় প্ৰেছ বিজ্ঞপ্তি আৰু পিআইবিৰ ফাষ্ট-চেকসমূহ ইয়াত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে)
স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ৰ তৰফৰ পৰা ক’ভিড-১৯ সন্দৰ্ভত শেহতীয়া তথ্য
আজি পৰ্যন্ত দেশত ভিড-১৯ৰ ১২,৩৮০টা নিশ্চিত পৰিঘটনা আৰু ৪১৪টা মৃত্যুৰ পৰিঘটনা প্ৰতিবেদিত হৈছে৷ ১৪৮৯ জন ব্যক্তি আৰোগ্য হৈছে৷ ভাৰতত ভিড-১৯ৰ মৃত্যুৰ পৰিঘটনাৰ হাৰ (চিএফআৰ) .% আৰোগ্য হোৱা ৰোগৰ পৰিমাণ ১২.০২%৷এই পৰ্যন্ত ৩২৫খন জিলাই কোনো পৰিঘটনা প্ৰতিবেদিত কৰা নাই৷ স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ে প্ৰতিখন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত প্ৰদেশৰ বাবে শেহতীয়া প্ৰাদুৰ্ভাৱৰ সময়ত অত্যাৱশ্যকীয় স্বাস্থ্য সেৱা যোগানৰ বাবে এক বিশদ নিৰ্দেশনাৱলীও মুকলি কৰে৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবে
স্বাস্থ্য আৰু যানবাহন (তৃতীয় পক্ষ)বীমা পলিচীৰ গৰাকীসকলে প্ৰিমিয়াম পৰিশোধ কৰিবলৈ সমস্যাৰ সন্মুখীন হোৱাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত পলিচীৰ গৰাকীসকলক প্ৰিমিয়াম পৰিশোধ কৰাৰ বাবে ১৫ মে’লৈ সময় বৃদ্ধি কৰিছে
ভিড-১৯ৰ লকডাউনৰ সময়চোৱাত স্বাস্থ্য আৰু যানবাহন (তৃতীয় পক্ষ)বীমা পলিচীৰ গৰাকীসকলে প্ৰিমিয়াম পৰিশোধ কৰিবলৈ সমস্যাৰ সন্মুখীন হোৱাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে এক জাননীৰ জৰিয়তে পলিচীৰ গৰাকীসকলক প্ৰিমিয়াম পৰিশোধ কৰাৰ বাবে ১৫ মেলৈ সময় বৃদ্ধি কৰিছে৷ ইয়াৰ জৰিয়তে অনুগৃহীত সময়ছোৱাত ধাৰাবাহিক ভাৰ আৰু জটিলতাবিহীন দাবী পৰিশোধৰ নিশ্চিতি প্ৰদান ব৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবে
দ্বিতীয় জি-২০ বিত্ত মন্ত্ৰী আৰু কেন্দ্ৰীয় চেণ্ট্ৰেল বেংক গৱৰ্ণৰছ বৈঠকত অংশ লে শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে
আজিৰ বাৰ্তালাপত বিত্তমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে বহমক্ষম ব্যৱস্থাৰ বাবে সমষ্টিগত অৰ্থনীতিৰ সুস্থিৰতা বজাই ৰখাকৈ জনসাধাৰণৰ জীৱন আৰু জীৱিকাৰ সুৰক্ষাৰ দিশত বিত্ত মন্ত্ৰী আৰু কেন্দ্ৰীয় চেণ্ট্ৰেল বেংক গৱৰ্ণৰছৰ ভূমিকা সন্দৰ্ভত কয়৷ তেওঁ জি-২০ বিত্তমন্ত্ৰীসকলক ভাৰত চৰকাৰে সুকলমে নিৰ্দিষ্ট সময়ত অনগ্ৰসৰ লোকসকলক প্ৰদান কৰা সহায়ৰ ক্ষেত্ৰত লোৱা পদক্ষেপসমূহৰ সন্দৰ্ভত অৱগত কৰে৷ তেওঁ লগতে কয় যে ৰাজহুৱা স্থানত জনসমাগত হ্ৰাস কৰাৰ লক্ষ্যৰে ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰ সহায়ত প্ৰত্যক্ষ লাভ হস্তান্তৰ ব্যৱস্থাৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি ভাৰতে দেশত ৩২০ নিযুটতকৈ অধিক লোকক আৰ্থিক সাহায্য প্ৰদান কৰিছে৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবে
কম সময়ৰ ভিতৰত ঔষধ উপলব্ধ/উৎপাদন কৰিবৰ বাবে এনভাইৰণমেন্ট ইম্পেক্ট এচেচমেন্ট টিফিকেশ্যন ২০০৬ত গুৰুত্বপূৰ্ণ সংশোধন
ভিড-১৯ প্ৰাদুৰ্ভাৱত সৃষ্টি হোৱা অভূতপূৰ্ব পৰিস্থিতিত কম সময়ৰ ভিতৰত ঔষধ উপলব্ধ তথা উৎপাদন কৰিবৰ বাবে পৰিৱেশ, বন আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তন মন্ত্ৰালয়ে ২৭ মাৰ্চ ২০২০ তাৰিখে এনভাইৰণমেন্ট ইম্পেক্ট এচেচমেন্ট টিফিকেশ্যন ২০০৬ গুৰুত্বপূৰ্ণ সংশোধন কৰিছে। বৃহৎ পৰিমাণত ঔষধ উৎপাদন কৰিবৰ বাবে চলি থকা প্ৰকল্পসমূহকবিভাগৰ পৰাবি২বিভাগলৈ নতুনকৈ ভাগ কৰা হ’ল।
অধিক বিৱৰণৰ বাবে
‘‘আমি এই ভাইৰাছবিধক প্ৰতিহত কৰিব পাৰিম আৰু কৰিমেই’’-ডাঃ হৰ্ষৱৰ্ধন
কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰী ডাঃ হৰ্ষৱৰ্ধনে বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়া আৰু ক্ষেত্ৰীয় বিষয়া তথা কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ স্বাস্থ্য প্ৰাধিকৰণৰ সৈতে ভাৰতত ক’ভিড-১৯ক পৰাভূত কৰিবলৈ বিভিন্ন উপায়সমূহৰ বিষয়ে ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সযোগে আলোচনা কৰে৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবে
১৫.০৫.২০২০ তাৰিখলৈ বৃদ্ধি কৰা হ’ল বেতন মাহ মাৰ্চ ২০২০ৰ বাবে ইলেক্ট্ৰ’নিক চালান কাম ৰিটাৰ্ণ (ইচিআৰ)ৰ জমা কৰাৰ সময়সীমা
ক’ভিড-১৯ৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱ আৰু লকডাউনৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত বেতন মাহ মাৰ্চ ২০২০ৰ বাবে ইলেক্ট্ৰ’নিক চালান কাম ৰিটাৰ্ণ (ইচিআৰ) দাখিলৰ তাৰিখ ১৫.০৫.২০২০ তাৰিখলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবে
ভিড-১৯ প্ৰতিহত কৰিবলৈ কেণ্টনমেণ্ট ৰ্ডৰ প্ৰস্তুতি-পদক্ষেপৰ পৰ্যালোচনা প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী ৰাজনাথ সিঙৰ
ৰোনা ভাইৰাছ (ভিড-১৯) সংক্ৰমণ ৰোধ কৰিবৰ বাবে সমগ্ৰ দেশতে থকা ৬২ টা কেণ্টনমেণ্ট ৰ্ডে চলোৱা প্ৰস্তুতি-পদক্ষেপৰ বিতং পৰ্যালোচনা কৰে কেন্দ্ৰীয় প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী ৰাজনাথ সিঙে। শ্ৰী ৰাজনাথ সিঙে কয় যে এই কেণ্টনমেণ্ট বৰ্ডসমূহে ছেনিটেশ্যন আৰু পৰিস্কাৰ পৰিচ্ছন্নতাৰ ক্ষেত্ৰত সৰ্বোচ্চ মানদণ্ড নিশ্চিত কৰাৰ বাবে অধিক গুৰুত্ব আৰোপ কৰিব লাগে, বিশেষকৈ যথেষ্ট পৰিমাণৰ জনসাধাৰণ থকা এলেকাবোৰত। দিনহাজিৰা কৰা আৰু প্ৰব্ৰজনকাৰী শ্ৰমিকসকলৰ বাবে খাদ্য আৰু আশ্ৰয়স্থল যোগাৰ কৰি দিয়াৰ ওপৰতো বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰা দৰকাৰ বুলিও কয় মন্ত্ৰী সিঙে।
অধিক বিৱৰণৰ বাবে
ৰাষ্ট্ৰীয় খাৰিফ শস্য ২০২০ৰ সন্মিলনত সভাপতিত্ব কৰিলে কৃষি মন্ত্ৰীয়ে
কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ মন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ সিং টোমৰে কয় যে সকলো ৰাজ্যই খাৰিফ শস্যৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰি অভিযান ভিত্তিত কৃষকসকলৰ উপাৰ্জন দুগুণ কৰাৰ দিশত আগবাঢ়িব লাগে৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবে
কৃষি, সমবায় আৰু কৃষক কল্যাণ বিভাগে কৃষি আৰু ইয়াৰ সম্বন্ধীয় ক্ষেত্ৰসমূহৰ বাবে লকডাউনৰ সময়ছোৱাত গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহৰ শেহতীয় তথ্য
সদৌ ভাৰতীয় কৃষি সামগ্ৰী পৰিবহণ কল চেণ্টাৰ মুকলি কৰা হৈছে; পিএমএফবিৱাই বীমাৰ অধীনত ১২খন ৰাজ্যলৈ ২৪২৪ কোটি টকা বিতৰণ কৰা হৈছে; কেচিচি সংপৃক্তকৰণ অভিযানৰ অধীনত ১৭,৮০০ কোটি টকাৰ ঋণৰ পৰিমাণৰ বাবে ১৮.২৬ লাখ আবেদনৰ অনুমোদন জনোৱা হৈছে৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবে
ভিড-১৯ মহামাৰীৰ সময়চোৱাত দেশৰ কৃষকসমাজক পৰ্যাপ্ত পৰিমাণে সাৰ যোগানৰ নিশ্চিতি প্ৰদান কৰাৰ লক্ষ্যৰে সাৰৰ উত্পাদন, প্ৰচালন আৰু পৰ্যাপ্ততা সম্পৰ্কীয় গতি-বিধি নিৰীক্ষণ কৰিছে সাৰ বিভাগে
ভিড-১৯ মহামাৰীৰ প্ৰদুৰ্ভাৱে সৃষ্টি কৰা পৰিস্থিতিত দেশৰ কৃষকসমাজক পৰ্যাপ্ত পৰিমাণে সাৰ যোগানৰ নিশ্চিতি প্ৰদান কৰাৰ লক্ষ্যৰে সাৰৰ উত্পাদন, প্ৰচালন আৰু পৰ্যাপ্ততা সম্পৰ্কীয় গতি-বিধি তন্নতন্নকৈ নিৰীক্ষণ কৰিছে কেন্দ্ৰীয় ৰসায়ণ আৰু সাৰ দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী ডি ভি সদানন্দ গৌড়া, বিভাগটোৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী মনসুখ মাণ্ডভিয়া আৰু সাৰ বিভাগৰ সচিব শ্ৰী ছবিলেন্দ্ৰ ৰাউলে। শীৰ্ষ পৰ্যায়ৰ হস্তক্ষেপৰে বিভাগটোৱে দেশৰ প্ৰতিগৰাকী কৃষকক পৰ্যাপ্ত পৰিমাণে সাৰ যোগানৰ নিশ্চিতি প্ৰদান কৰিবলৈকে প্ৰয়াস কৰিছে৷
অধিক বিৱৰণ বাবে
পবিত্ৰ ৰমজান মাহত লকডাউন, সান্ধ্য আইন আৰু সমাজিক দূৰত্বৰ নিয়ম কঠোৰভাৱে পালন নিশ্চিত কৰিবলৈ ৩০ৰো অধিক ৰাজ্যিক ৱাকফ বৰ্ডৰ জেষ্ঠ বিষয়ববীয়াক নিৰ্দেশ দিয়ে মুখতাৰ আব্বাছ নাকভিয়ে
কেন্দ্ৰীয় সংখ্যালঘু পৰিক্ৰমা আৰু কেন্দ্ৰীয় ৱাকফ পৰিষদৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী মুখতাৰ আব্বাছ নকভীয়ে আজি এক ভিডিঅকনফাৰেন্সৰ মাধ্যমেৰে দেশৰ ৩০ৰো অধিক ৰাজ্যক ৱাকফ বৰ্ডৰ জেষ্ঠ বিষয়ববীয়াৰ সৈতে মতবিনিময়ত অংশ লয়৷ এই বৈঠকত তেওঁ অহা ২৪ এপ্ৰিলৰ পৰা আৰম্ভ হবলগীয়া পবিত্ৰ ৰমজান মাহত লকডাউন, সান্ধ্য আইন আৰু সমাজিক দূৰত্বৰ নিয়ম কঠোৰভাৱে পালন নিশ্চিত কৰিবলৈ জেষ্ঠ বিষয়ববীয়াক নিৰ্দেশ দিয়ে৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবে
পুছা প্ৰদুষণমু্ক্ত আৰু বীজানুনাশক সুৰংগ উদ্বোধন কৰিলে ৰাজ্যিক কৃষি মন্ত্ৰী কৈলাস চৌধুৰীয়ে
নতুন দিল্লীস্থিত ভাৰতীয় কৃষি গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানৰ, কৃষি অভিযান্তিক শাখা, আইচিএআৰে বিকাশ সাধন কৰা পুছা প্ৰদুষণবিৰোধী আৰু বীজানুনাশক এটা সুৰংগ আজি উদ্বোধন কৰে কৃষি আৰু কৃষক কল্যান বিভাগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী কৈলাস চৌধুৰীয়ে৷ এই উপলক্ষে ডিএআৰইৰ সচিব তথা আইচিএআৰৰ সঞ্চালক ড০ ত্ৰিলোচন মহাপাত্ৰ আৰু নতুন দিল্লীৰ আইচিএআৰ-আইএআৰআইৰ সঞ্চালক ড০ . কে. সিঙো উপস্থিত থাকে৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবে
বিদ্যালয়সমূহৰ বাবে এনচিইআৰটিৰ বিকল্প শৈক্ষিক দিনপঞ্জী মুকলি কৰিলে কেন্দ্ৰীয় মানৱ সম্পদ বিকাশ মন্ত্ৰীয়ে
ক’ভিড-১৯ৰ বাবে ব্যাহত হোৱা শৈক্ষিক কাৰ্যকলাপসমূহৰ বাবে অভিভাৱক, শিক্ষকক সকাহ দিয়াৰ উদ্দেশ্যে এনচিইআৰটিৰ বাবে এক বিকল্প শৈক্ষিক দিনপঞ্জী মুকলি কৰা হয়৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবে
কেন্দ্ৰীয় মানৱ সম্পদ উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ৰ পৰামৰ্শ অনুসৰি এআইচিটিই- শিক্ষাৰ্থীৰ সুৰক্ষা আৰু শৈক্ষিক কল্যাণ নিশ্চিত কৰিবলৈ মহাবিদ্যালয়, প্ৰতিষ্ঠানক নিৰ্দেশ দিছে; লকডাউনৰ সময়ছোৱাত শিক্ষাৰ্থীৰ পৰা মাচুল দাবী নকৰিবলৈ আহ্বান
ভিড-১৯ মহামাৰীৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱৰ বাবে দেশত অহা ৩মেপৰ্যন্ত বাহাল থাকিবলগীয়া লকডাউনৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি কেন্দ্ৰীয় মানৱ সম্পদ উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ে শিক্ষাৰ্থীৰ স্বাৰ্থ সুৰক্ষিত কৰিবলৈ আএইচিটিইক কেইটামান প্ৰয়োজনীয় পদক্ষেপ গ্ৰহণৰ পৰামৰ্শ আগবঢ়াইছে৷ সেই অনুসৰি, এআইচিটিই- মহাবিদ্যালয়, শৈক্ষিক প্ৰতিষ্ঠানলৈ এলানি নিৰ্দেশ জাৰি কৰিছে আৰু দেশৰ সংকটৰ সময়ত শিক্ষাৰ্থীৰ সুৰক্ষা আৰু শৈক্ষিক কল্যাণ নিশ্চিত কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছে৷
অধিক বিৱৰণ বাবে
লকডাউনৰ পিছত ৰীক্ষা সুচী ঘোষণা কৰিব এছএছচিয়ে
ৰোনা ভাইৰাছৰ ফলত সৃষ্টি হোৱা পৰিস্থিতিৰ পৰ্যালোচনা কৰাৰ বাবে কৰ্মচাৰী বাছনি আয়োগে এখন বিশেষ বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰে৷ এই উপলক্ষে সামাজিক দুৰত্ব বজাই ৰখাকে ধৰি লকডাউনৰ নিষেধাজ্ঞাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি এই সিদ্ধান্ত লোৱা হয় যে পৰীক্ষাৰ বাবে যিহেতু শিক্ষাৰ্থীসকল দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তলৈ যাবলগীয়া , সেয়েহে পৰীক্ষাৰ তাৰিখৰ সন্দৰ্ভত সময়ে সময়ে পৰ্যালোচনা কৰা ব৷ এই পৰীক্ষাসমূহৰ সংশোধিত সুচী আয়োগ তথা আঞ্চলিক আৰু উপ-শাখা কাৰ্যালয়ৰ ৱেবছাইটত জাননী আকাৰে প্ৰকাশ কৰা হ’ব৷ আয়োগে ঘোষণা কৰা পৰীক্ষাৰ বাৰ্ষিক দিনপঞ্জীৰো পৰ্যালোচনা কৰা হ’ব৷ উল্লেখ্য যে কৰ্মচাৰী বাছনি আয়োগৰ সকলো বিষয়া-কৰ্মচাৰীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ নাগৰিক সহায়ক আৰু জৰুৰীকালীন পুঁজি(পিএম-কেয়াৰ্ছ পুঁজি)লৈ এদিনৰ দৰমহা আগবঢ়োৱাৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবে
ভিড-১৯ বাবে ঘোষণা কৰা লকডাউনৰ সময়চোৱাত জ্যেষ্ঠ নাগৰিক আৰু তেওঁলোকৰ শুশ্ৰূষা কৰা লোকসকলৰ বাবে কেন্দ্ৰ চৰকাৰে পৰামৰ্শাৱলী জাৰি কৰিছে
অধিক বিৱৰণৰ বাবে
গ্ৰামাঞ্চলত ভিড-১৯ৰ সংক্ৰমণ ৰোধ কৰিবৰ বাবে দেশৰ সকলো প্ৰান্তৰ গাওঁ পঞ্চায়তৰ সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণ
জিলা আৰু গাঁও পৰ্যায়ত বিভিন্ন কাৰ্যব্যৱস্থা যেনে ৰাজহুৱা স্থানসমূহৰ নিতৌ ছেনিটাইজেছন; নিঠৰুৱা আৰু প্ৰব্ৰজিত লোক সকলৰ বাবে আশ্ৰয় আৰু কোৱাৰেণ্টাইন কেন্দ্ৰৰ ব্যৱস্থা; সুৰক্ষাত্মক গীয়েৰ প্ৰদান, ক্ষুধাৰ্তসকলক বিত্তীয় সাহায্য আৰু খাদ্যৰ ব্যৱস্থা তথা ৰোগবিধৰ বিষয়ে জন-সজাগতা প্ৰদান আদি পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবে
ভিড-১৯ৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱৰ বিষয়ে ক্ষেত্ৰভিত্তিক কৌশল আৰু সিদ্ধান্ত গ্ৰহণত সহায় কৰাৰ বাবে সংহত ভু-স্থানিক মঞ্চ গঠন
ভাৰত চৰকাৰৰ বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিবিদ্যা বিভাগে(ডিএছটি) ভিড-১৯ৰ প্ৰকোপৰ সময়ত সিদ্ধান্ত গ্ৰহণত সহায় কৰাৰ বাবে তথা আৰোগ্য লাভৰ সময়ত সামাজিক-আৰ্থিক প্ৰভাৱক নিয়ন্ত্ৰণ কৰাৰ বাবে ক্ষেত্ৰভিত্তিক কৌশল নিৰ্ধাৰণত সহযোগিতা কৰাৰ লক্ষ্যৰে ভু-স্থানিক ডাটাছেট, মানসম্পন্ন সেৱা আৰু বিশ্লেষণাত্মক উপাদানক একত্ৰীকৰণ কৰি এটা সংহত ভু-স্থানিক মঞ্চ গঠন কৰিছে৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবে
ডিআৰডিই গোৱালিয়ৰ পৰা আইএনএমএএছ দিলীলৈ পিপিই পৰীক্ষণ সুবিধা স্থানান্তৰ কৰিলে ডিআৰডিঅ
ব্যক্তিগত সুৰক্ষা সঁজুলি(পিপিই) আৰু মাস্ক সৰবৰাহ কৰাত হোৱা বিলম্ব দুৰ কৰাৰ লক্ষ্যৰে প্ৰতিৰক্ষা গৱেষণা আৰু উন্নয়ন সংস্থা(ডিআইডিঅ’) গোৱালিয়ৰস্থিত প্ৰতিৰক্ষা গৱেষণা উন্নয়ন প্ৰতিষ্ঠান(ডিআৰডিই) পৰা দিল্লীৰ নিউক্লিয়েৰ মেডিচিন এণ্ড এলায়েড ছায়েন্স ইনষ্টিটিউট(আইএনএমএএছ)লৈ ইয়াৰ পৰীক্ষণ সুবিধা স্থানান্তৰ কৰিছে৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবে
‘‘দেখো আপনা দেশ’’ অধীনত পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ে আজি আয়োজন কৰিলে দ্বিতীয়টো ৱেবিনাৰ
ভাৰত চৰকাৰৰ পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ে শেহতীয়াকৈদেখো আপনা দেশ অধীনত এক ৱেবিনাৰ ছিৰিজৰ আয়োজন কৰি আছে ভাৰতৰ সমৃদ্ধি ইতিহাস ফুটাই তুলিবলৈ চেষ্টা কৰা হৈছে৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবে
ভিড-১৯ ৰোগীৰ চিকিৎসাত ব্যৱহৃত হৈছে পাৱাৰ চিপিএছইউ এনটিপিচিৰ ৪৫খন চিকিৎসালয়/স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰ
ভিড-১৯ক প্ৰতিহত কৰিবলৈ এনটিপিচিয়ে ইতিমধ্যে তেওঁলোকৰ ৪৫খন চিকিৎসালয়/স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰ আচুতীয়া ব্যৱস্থালৈ পৰিৱৰ্তিত কৰিছে আৰু যথাযোগ্য চিকিৎসক, স্বাস্থ্যকৰ্মী উপলব্ধ কৰোৱাইছে৷ ১৬৮খন আচুতীয়া বিচনা, অক্সিজেন যোগানেৰে সুসজ্বিত চিকিৎসালয়কেইখনত অতিৰিক্তভাৱেও প্ৰয়োজনভিত্তিত ১২২ খন বিচনা প্ৰস্তুত কৰি ৰখা হৈছে৷ তাৰোপৰি দিল্লী আৰু উৰিষ্যাৰ ৰাজ্য চৰকাৰক ভিড পৰিঘটনাসমূহ চম্ভালিবলৈ দুখন চিকিৎসালয় ব্যৱহাৰৰ বাবেও পিএছইউটোৱে প্ৰদান কৰিছে৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবে
ঝুম মীটিং প্লেটফৰ্ম’- সুৰক্ষিত ব্যৱহাৰ সন্দৰ্ভত গৃহ মন্ত্ৰালয়ৰ পৰামৰ্শাৱলী
ব্যক্তিগত পৰ্যায়তঝুম মীটিং প্লেটফৰ্মব্যৱহাৰ কৰোতাসকলৰ বাবে সুৰক্ষিত ৰূপত এই প্লেটফৰ্মৰ ব্যৱহাৰ নিশ্চিত কৰাৰ লক্ষ্যৰে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনস্থচাইবাৰ ’-অৰ্ডিনেশ্যন চেণ্টাৰ’(CyCord)য়ে এক পৰামৰ্শাৱলী জাৰি কৰিছে সেই অনুসৰি কোনো পৰিস্থিতিতে এই প্লেটফৰ্ম চৰকাৰী বিষয়া-বৰ্গ, বিষয়া-কৰ্মচাৰী অথবা কোনোধৰণৰ চৰকাৰী কাম-কাজত ব্যৱহাৰ কৰিব নোৱাৰিব৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবে
পিআইবিৰ ক্ষেত্ৰীয় কাৰ্যালয়সমূহৰ পৰা লাভ কৰা ইনপুটসমূহ
• অৰুণাচল প্ৰদেশঃ অৰুণাচল প্ৰদেশে পিএমজিকেএৱাইৰ অধীনত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ পৰা প্ৰায় ১২,৩৬১ মেট্ৰিকটন চাউল লাভ কৰিছে৷
• অসমঃ গুৱাহাটী বিশ্ববিদ্যালয়ে লকডাউনৰ বাবে ক্ষতি হোৱাৰ পাঠদানসমূহ সমাপ্ত কৰিবলৈ আগন্তুক গ্ৰীষ্ম বন্ধ বাতিল কৰিছে৷
• মণিপুৰঃ ৰাজ্যৰ বাহিৰত আৱদ্ধ হৈ থকা ৩৭৭১ লোকক ২০০০ টকাকৈ প্ৰদান কৰা হ’ব বুলি মুখ্যমন্ত্ৰীৰ ঘোষণা৷ প্ৰায় ১১,০০০ লোকে ২,৩ দিনৰ ভিতৰতে এই ধন লাভ কৰিব৷
• নাগালেণ্ডঃ ৰাজ্য চৰকাৰে কৰ্মস্থলীত থাৰ্মেল স্ক্ৰীণিং আৰু ছেনিটাইজাৰৰ উপলব্ধ হোৱাটো বাধ্যতামূলক কৰিছে৷
• ত্ৰিপুৰাঃ দ্বিতীয়জন ৰোগীৰ সংস্পৰ্শলৈ অহা মুঠ ১৬জন উচ্চ ক্ষতিশংকাযুক্ত লোকৰ ফলাফল ঋণাত্মক পোৱা গৈছে৷
• মহাৰাষ্ট্ৰঃ ৰাজ্যখনত ক’ভিড-১৯ ধনাত্মক পৰিঘটনাৰ সংখ্যা ৩,০০০ৰ অতিক্ৰম কৰিছে৷ আজি ১৬৫টা নতুন পৰিঘটনা প্ৰতিবেদিত হোৱাৰ জৰিয়তে মুঠ পৰিঘটনাৰ সংখ্যা ৩০৮১টা৷
• গুজৰাটঃ ১০৫টা নতুন পৰিঘটনাৰ সৈতে মুঠ পৰিঘটনাৰ সংখ্যা ৮৭১টা৷ মৃত্যুৰ সংখ্যা ৩৬টা
• ৰাজস্থানঃ ১৮টা নতুন পৰিঘটনা প্ৰতিবেদিত হৈছে৷ মুঠ প্ৰতিবেদিত পৰিঘটনা ১,০২৩টা৷
• মধ্য প্ৰদেশঃ মধ্য প্ৰদেশত মুঠ ক’ভিড-১৯ৰ পৰিঘটনা ৯৮০টা হৈছে৷
• গোৱাঃ ৪ এপ্ৰিলৰ পৰা গোৱাত কোনো নতুন পৰিঘটনা প্ৰতিবেদিত হোৱা নাই৷ উত্তৰ গোৱাৰ ৭জনৰ বিতৰত পাঁচজন আৰোগ্য হৈছে আৰু দুজন চিকিৎসাধীন হৈ আছে৷
• কেৰালাঃ ২০ এপ্ৰিলৰ পৰা ৰাজ্যখনত কৃষিখণ্ডত লকডাউনৰ পৰা শিথিলতা প্ৰদান কৰা হ’ব৷ কালি কেৱল ১টা পৰিঘটন প্ৰতিবেদিত হৈছে৷ ৩৮৭টা ধনাত্মক পৰিঘটনাৰ ২১৮জন আৰোগ্য হৈছে৷
• তামিলনাডুঃ কালি ৩২জন ক’ভিড ৰোগীক তিৰুচীৰ চিকিৎসালয়ৰ পৰা মুকলি কৰি দিয়া হৈছে৷ মুঠ পৰিঘটনা ১২৪২টা, মৃত্যু ১২ আৰু মুকলি হৈছে ১১৮জন৷
• কৰ্ণাটকঃ বেংগালোৰ মহানগৰীত বিবিএমপিয়ে স্বাস্থ্য সৰ্বেক্ষণ আৰম্ভ কৰিছে৷ আজি ৩৪টা নতুন পৰিঘটনা আৰু ১জনৰ মৃত্যু হৈছে৷ এই পৰ্যন্ত মুঠ ধনাত্মক পৰিঘটনা ৩১৩টা; মৃত্যু ১৩; সক্ৰিয় পৰিঘটনা ১৮৭; আৰোগ্য হৈছে ৮০জন৷
• অন্ধ্ৰ প্ৰদেশঃ আজি ৯টা নতুন পৰিঘটনা প্ৰতিবেদিত হৈছে৷ মুঠ পৰিঘটনা ৫৩৪; মুকলি কৰি দিয়া হৈছে ২০; মৃত্যু ১৪; সক্ৰিয় পৰিঘটনা ৫০০টা৷
• তেলেংগানাঃ তেলেংগানা উচ্চ ন্যায়ালয়ে লক্ষাধিক দুখীয় লোকক চাউল, ধন আৰু অন্যান্য অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী প্ৰদান কৰিবলৈ সমৰ্থ হ’ব নে নাই সেই সন্দৰ্ভত ৰাজ্যক উত্তৰ প্ৰদান কৰিবলৈ ৫ দিনৰ সময় প্ৰদান কৰিছে৷ স্বাস্থ্যকৰ্মীসকলক দুৰ্ব্যৱহাৰ কৰা সকলৰ বিৰুদ্ধে কঠোৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিবলৈ উচ্চ ন্যায়ালৰ নিৰ্দেশ৷ এই পৰ্যন্ত মুঠ ধনাত্মক পৰিঘটনা ৬৫০; সক্ৰিয়া পৰিঘটনা ৫১৪; মৃত্যু ১৮, মুকলি কৰি দিয়া হৈছে ১১৮জনক৷
• জম্মু আৰু কাশ্মীৰঃ ১৪টা নতুন পৰিঘটনা প্ৰতিবেদিত হোৱাৰ জৰিয়তে মুঠ ধনাত্মক পৰিঘটনাৰ সংখ্যা ৩১৪জন৷
#ক’ভিড-১৯ৰ ফেক্ট চেক