প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়
ক’ভিড-১৯ প্ৰতিহত কৰিবলৈ সশস্ত্ৰ বাহিনী মেডিকেল সেৱাৰ কাৰ্যাৱলীৰ পৰ্যালোচনা কৰিলে প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী ৰাজনাথ সিঙে
17 APR 2020 3:04PM by PIB Guwahati
ক’ভিড-১৯ প্ৰতিহত কৰিবৰ বাবে সশস্ত্ৰ বাহিনী মেডিকেল সেৱাৰ বিভিন্ন কাৰ্যাৱলী তথা তেওঁলোকে সাধাৰণ ৰাইজক কেনেদৰে সহায় কৰিছে এই আটাইবোৰ দিশ পৰ্যালোচনাৰ বাবে আজি আয়োজিত এক বৈঠকত অংশগ্ৰহণ কৰে প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী ৰাজনাথ সিঙে।
আজিৰ এই বৈঠকত মন্ত্ৰী সিংৰ উপৰিও অংশগ্ৰহণ কৰে প্ৰতিৰক্ষা সচিব ড. অজয় কুমাৰ, AFMSৰ সঞ্চালক প্ৰধান লেফটেনেণ্ট জেনেৰেল অনুপ বেনাৰ্জী, AFMSৰ সাংগঠনিক আৰু কৰ্মচাৰী বিভাগৰ সঞ্চালক প্ৰধান লেফটেনেণ্ট জেনেৰেল এ কে হুদা, নৌ বিভাগৰ চিকিৎসা সেৱা সঞ্চালক প্ৰধান ছাৰ্জন ভাইছ এডমিৰেল এম ভি সিঙ আৰু বায়ু সেনাৰ চিকিৎসা সেৱা সঞ্চালক এয়াৰ মাৰ্শ্বাল এম এছ বুটোলাই।
উপস্থিত কেউগৰাকীয়েই সাম্প্ৰতিক পৰিস্থিতিৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত গ্ৰহণ কৰা বিভিন্ন পদক্ষেপ তথা সাৱধানতাৰ বিষয়ে মন্ত্ৰীগৰাকীক অৱগত কৰে। নাগৰিকক কোৰেণ্টাইনৰ সুবিধা প্ৰদান কৰাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি চিকিৎসাজনিত সহায়ৰ বিষয়েও উল্লেখ কৰে বিষয়াসকলে।
স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ৰ পৰা লাভ কৰা অনুৰোধ সাপেক্ষে ইটালী, ইৰাণ, চীন, মালয়েছিয়া আৰু জাপানৰ পৰা অহা নাগৰিকসকলক কোৰেণ্টাইনৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিবৰ বাবে ছটাকৈ কেন্দ্ৰ সম্প্ৰতি সক্ৰিয় কৰি ৰখা হৈছে। ইফালে ষ্টেণ্ডবাই হিচাপেও কোৰেণ্টাইনৰ সুবিধা সম্পন্ন কেন্দ্ৰ সাজু কৰি ৰখা হৈছে। বিগত ১ ফেব্ৰুৱাৰী, ২০২০ তাৰিখৰ পৰা এই পৰ্যন্ত ১৭৩৮ গৰাকী লোকক এই সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে।
আইচিএমআৰৰ সহযোগত ছটাকৈ ভাইৰেল পৰীক্ষাগাৰ ইতিমধ্যেই স্থাপন কৰা হৈছে আৰু বিভিন্ন এএফএমএছ চিকিৎসালয়ত এইসমূহ সক্ৰিয় কৰি ৰখা হৈছে। প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীয়ে শেহতীয়াকৈ সঞ্চালক প্ৰধানসকললৈ প্ৰদান কৰা বিশেষ বিত্তীয় ক্ষমতাৰ জৰিয়তে ফে’চমাস্ক, ছেনিটাইজাৰ, পিপিই, ভেণ্টিলেটৰ আদি ক্ৰয় কৰাৰ ক্ষেত্ৰত অতি মসৃণভাৱে সমগ্ৰ দিশ আগবাঢ়িছে বুলি উল্লেখ কৰে লেফটেনেণ্ট জেনেৰেল অনুপ বেনাৰ্জীয়ে।
নতুন দিল্লীৰ নাৰেলাত আৰ্মী মেডিকেল ক’ৰ্পছে সম্প্ৰতি চিকিৎ সুৰক্ষা প্ৰদান কৰি আছে আৰু ইয়াতেই ছগৰাকীকৈ চিকিৎসা বিষয়া আৰু ১৮ গৰাকী পেৰামেডিকেল কৰ্মচাৰীক নিয়োগ কৰা হৈছে।
ইতিমধ্যেই ৫০ খন AFMS চিকিৎসালয়ক ক’ভিড হস্পিতাললৈ পৰিবৰ্তন কৰা হৈছে। এই চিকিৎসালয়সমূহত সৰ্বমুঠ ৯০৩৮ গৰাকী ৰোগী ৰাখিব পৰা ব্যৱস্থা আছে।
লক্ষ্ণৌৰ এএমচি কেন্দ্ৰ আৰু মহাবিদ্যালয়ৰ লগতে পুনেৰ আৰ্মড ফ’ৰ্চেছ মেডিকেল কলেজৰ প্ৰশিক্ষণ কাৰ্যাৱলী বন্ধ কৰি ৰখা হৈছে। ইয়াত প্ৰশিক্ষণ গ্ৰহণ কৰি থকা ৬৫০ গৰাকী চিকিৎসা বিষয়াই পৰিস্থিতি সাপেক্ষে সেৱা আগবঢ়াবলৈ সাজু হৈ আছে বুলিও মন্ত্ৰী সিংক অৱগত কৰা হয়।
ইফালে ভালেসংখ্যক অৱসৰপ্ৰাপ্ত এএমচি বিষয়া আৰু পেৰামেডিকেল কৰ্মচাৰীকো সাজু কৰি ৰখা হৈছে আৰু প্ৰয়োজন সাপেক্ষে তেওঁলোককো এএফএমএছ চিকিৎসালয়সমূহত পৰিস্থিতি অনুসৰি মোতায়েন কৰা হ’ব। এই পৰ্যন্ত ৪৩ গৰাকী বিষয়া আৰু ৯৯০ গৰাকী পেৰামেড়িকেল কৰ্মচাৰীয়ে স্বেচ্ছাই সেৱা আগবঢ়াইছে।
কেৱল সেয়াই নহয়, কুৱেইট চৰকাৰক ক’ভিড-১৯ প্ৰতিৰোধ কৰিবলৈ সহায় কৰাৰ উদ্দেশ্যে এটা ১৫ জনীয়া চিকিৎসাকৰ্মীৰ দল এটা পিচিআৰ মেচিন আৰু ডায়েগ্ন’ষ্টিক কিটসহ কুৱেইটলৈ প্ৰেৰণ কৰা হৈছে।
আৰ্মড ফ’ৰ্চেছ মেডিকেল ছাৰ্ভিছে গ্ৰহণ কৰা বিভিন্ন পদক্ষেপৰ শলাগ গৈ উপস্থিত সকলোকে সৰ্বসাধাৰণ ৰাইজক সহায়ৰ বাবে যথাসাধ্য সকলোধৰণৰ পদক্ষেপেই গ্ৰহণ কৰাৰ বাবে তৎপৰ হৈ থকাৰ নিৰ্দেশ দিয়ে মন্ত্ৰী ৰাজনাথ সিঙে।

Ministry of Defence
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh reviews work of Armed Forces Medical Services to contain COVID-19
17 APR 2020 3:04PM by PIB Delhi
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh today reviewed at a meeting here the functioning of Armed Forces Medical Services (AFMS) and their assistance to civilian authorities to contain spread of COVID-19.
Those who attended the meeting include Defence Secretary Dr Ajay Kumar, Director General AFMS Lt Gen Anup Banerji, Director General (Organisation & Personnel) AFMS Lt General A K Hooda, Director General Medical Services (Navy) Surgeon Vice Admiral M V Singh and Director General Medical Services (Air) Air Marshal M S Butola.
They briefed Raksha Mantri about various actions taken in terms of issuing advisories to Armed Forces personnel, providing assistance to civilian authorities in respect of quarantine facilities, provisioning of hospitals and healthcare in the prevailing situation.
On a request received from the Ministry of Health and Family Welfare, quarantine facilities for civilians were created and are currently functional at six stations for civilian evacuees from Italy, Iran, China, Malaysia and Japan. Standby quarantine facilities have also been created at other stations. Starting 1st Feb 2020 these facilities have housed 1,738 individuals.
Six viral testing labs have already been established with the help of ICMR and are functional at various AFMS hospitals. Lt Gen Anup Banerjee, DG Armed Forces Medical Services has briefed that following emergency financial powers granted by Raksha Mantri to DGs MS and further down the hierarchy, procurement of essential health equipment such as face masks, sanitisers, Personal Protective Equipment (PPEs), ventilators, etc is going on smoothly and at a fast pace.
Army Medical Corps is currently also providing medical cover to the quarantine camp at Narela, New Delhi where a team of six medical officers and 18 paramedical staff have been deployed.
To cater for isolation and treatment (Including ICU based care) for COVID-19 cases, orders notifying 50 AFMS hospitals as dedicated COVID hospitals and mixed COVID hospitals have been issued. These hospitals have a combined bed capacity of 9,038 patients. Civilian COVID-19 cases would also be admitted in these hospitals as a surge capacity to augment the state healthcare facilities.
Training activities have been suspended at AMC Centre & College, Lucknow and Armed Forces Medical College (AFMC) Pune. Approximately 650 medical officers undergoing post graduate training at AFMC will be reverted back to units for provision of medical cover depending on the evolving situation. In addition, 100 medical officers from recruiting organisations are being detailed to work in hospitals where COVID wards are being established.
A list of retired AMC officers and paramedical staff has been readied who may be requested to volunteer for working in AFMS hospitals at their current home stations in case the need arises. Forty three officers and 990 paramedics have volunteered till date.
A medical team of 15 members have been sent to Kuwait along with a PCR machine and diagnostic kits to help the Government of Kuwait in developing the strategy for handling COVID.
While appreciating various measures initiated by the Armed Forces Medical Services, Shri Rajnath Singh directed them to extend all possible assistance to civil authorities to overcome the challenges posed by COVID-19.