বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
ক’ভিড-১৯ প্ৰতিহত কৰিবৰ বাবে CSIR-NAL এ প্ৰস্তুত কৰি উলিয়ালে পাৰ্ছনেল প্ৰ’টেক্টিভ কভাৰঅল
18 APR 2020 12:21PM by PIB Guwahati
ক’ভিড-১৯ প্ৰতিহত কৰাৰ উদ্দেশ্যেৰে বেঙ্গালুৰুস্থিত CSIR-নেশ্যনেল এৰ’স্পেচ লেবৰেট’ৰিজ (CSIR-NAL)CSIR কনষ্টিটুৱেণ্ট পৰীক্ষাগাৰে বেঙ্গালুৰুৰেই এমএএফ ক্ল’থিং প্ৰাইভেট লিমিটেডৰ সৈতে লগলাগি প’লিপ্ৰ’পেলিন লেপনৰ কেবাটাও তৰপ থকা তথা কোনো চিলাইবিহীন এবিধ সুৰক্ষা ছ্যুট বা সামগ্ৰিক প্ৰ’টেক্টিভ কভাৰঅল পোচাক প্ৰস্তুত কৰি উলিয়াইছে। ইয়াৰ ব্যৱহাৰ ক’ভিড-১৯ প্ৰশমনৰ বাবে অহৰ্নিশে কাম কৰি থকা চিকিৎসক, নাৰ্ছ, পেৰামেডিকেল চিকিৎসাকৰ্মী আৰু অন্যান্য চিকিৎসা কৰ্মীৰ সুৰক্ষা সুনিশ্চিত কৰাৰ উদ্দেশ্যে প্ৰস্তুত কৰি উলিওৱা হৈছে।
CSIR-NAL ৰ ডাঃ হৰিশ চি বৰছিলিয়া তথা ডাঃ এম এছ হেমন্ত কুমাৰ আৰু এমএএফৰ শ্ৰী এম জে বিজুৰ নেতৃত্বত এটা দলে উপযুক্ত থলুৱা সামগ্ৰী আৰু উদ্ভাৱনীয় প্ৰস্তুত পদ্ধতি চিনাক্তকৰণেৰে সমস্যা সমাধানৰ বাবে অতি ক্ষীপ্ৰতাৰে কাম কৰিছিল।
এই ছ্যুটখিনিক কইম্বাটোৰৰ দক্ষিণ ভাৰত বস্ত্ৰ অনুসন্ধান সংস্থা চমুকৈ SITRA ৰ পৰীক্ষাগৰত কঠোৰ পৰীক্ষাৰ পিছতহে ব্যৱহাৰৰ বাবে যোগ্য বুলি বিবেচনা কৰা হৈছে। CSIR-NAL তথা MAF এ এনে এক ছ্যুট প্ৰস্তুত কৰিবৰ বাবে চাৰি সপ্তাহৰ ভিতৰতে নিজৰ উৎপাদন ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰি প্ৰতিদিনে ৩০,০০০ উৎপাদন কৰাৰ পৰিকল্পনা যুগুত কৰিছিল।
CSIR-NAL ৰ সঞ্চালক শ্ৰী জীতেন্দ্ৰ জে যাদৱে কয় যে এই ছ্যুচটোৰ মুখ্য লাভ হৈছে যে অইন উৎপাদনকাৰীয়ে প্ৰস্তুত কৰা ছ্যুটতকৈ ইয়াৰ মূল্য তুলনামূলকভাৱে যথেষ্ট কম। আৰু ইয়াত কোনোধৰণৰ আমদানিকৃত সামগ্ৰীও ব্যৱহাৰ কৰা হোৱা নাই। তেওঁ লগতে বিকাশ আৰু প্ৰক্ৰিয়াকৰণত ক্ষীপ্ৰতা আনি দেশৰ প্ৰয়োজনত চৌব্বিশ ঘণ্টাই কাম কৰাৰ বাবে NAL, MAF আৰু SITRA ৰ দলক ভূয়সী প্ৰসংশা কৰে।
Description: photo 7 Description: photo 2

Ministry of Science & Technology
CSIR-NAL develop Personal Protective Coverall Suit to Combat COVID-19
18 APR 2020 12:21PM by PIB Delhi
CSIR constituent Lab in Bengaluru, CSIR-National Aerospace Laboratories (CSIR-NAL), along with MAF Clothing Pvt. Ltd., Bengaluru has developed and certified the overall protective coverall suit. The polyproplylene spun laminated multi-layered non-woven fabric based coverall can be used to ensure the safety of Doctors, Nurses, Paramedical staff and Health Care workers working round the clock on COVID-19 mitigation.
CSIR-NAL team lead by Dr. Harish C Barshilia, Dr. Hemant Kumar Shukla, and Mr. M J Viju of MAF have worked quickly to find the solution to the problem by identifying suitable indigenous materials and innovative manufacturing processes.
The Coveralls have gone through stringent testing at SITRA, Coimbatore and have been qualified for use. CSIR-NAL and MAF have plans to augment the production capacity to about 30,000 units per day within four weeks’ time.
Shri Jitendra J Jadhav, Director, CSIR-NAL has stated that the major advantages of these Coveralls are that they are highly competitive in price as compared to other manufacturers and the import content is negligible. He appreciated the efforts of NAL, MAF Clothing Pvt Ltd and SITRA team who have worked round the clock for this national cause by accelerating the development and certification process.
Description: photo 7 Description: photo 2