Ministry of Rural Development
Minister for Rural Development, Panchayati Raj and Agriculture & Farmers’ Welfare, Shri Narendra Singh Tomar holds Video Conference with State Rural Development Ministers in the light of the relaxation in Non-Containment Areas from 20th April 2020
Shri Narendra Singh Tomar stressed on the observance of all safety precautions while carrying out works under PMAY(G), PMGSY, NRLM and MGNREGS
The Minister appreciated that women SHGs under NRLM are making protective face covers, sanitisers, soaps and are running community kitchens in large numbers
18 APR 2020 7:45PM by PIB Delhi
Minister for Rural Development, Panchayati Raj and Agriculture & Farmers’ Welfare, Shri Narendra Singh Tomar held a two-hour long Video Conference with Rural Development Ministers and concerned officers of States and Union Territories today in the light of the relaxation in Non-Containment Areas from 20th April 2020, and initiation of works under Mahatma Gandhi Rural Employment Guarantee Scheme (MGNREGS), Pradhan Mantri Awaas Yojana – Gramin (PMAY-G), Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY) and National Rural Livelihood Mission (NRLM) in such Non-Containment Areas.
Shri Narendra Singh Tomar emphasised that although the challenge posed by the spread of Covid-19 epidemic is very serious, but this challenge must be perceived as an opportunity by all States/UTs to develop and strengthen rural infrastructure, create employment opportunities in rural areas and facilitate diversification of rural livelihoods.
He emphasised that under MGNREGS, the focus should be on water conservation, water recharge and irrigation works in convergence with the Schemes of Ministry of Jal Shakti and Department of Land Resources.
The Minister appreciated the fact that women SHGs under NRLM are making protective face covers, sanitisers, soaps and are running community kitchens in large numbers. He suggested that maximum number of SHGs and their products should be onboarded on Government e-Market (GeM) Portal and SHG enterprises must be expanded and strengthened.
Under PMAY (G), priority would be to complete those 48 lakh housing units where 3rd and 4th instalments have been given to the beneficiaries. Under PMGSY, quick award of tenders in sanctioned road projects and starting pending road projects would be the focus area.
He mentioned that the Ministry has already issued advisories to the States/UTs for observance of all safety precautions while carrying out works under PMAY(G), PMGSY, NRLM and MGNREGS. He further underlined that all necessary precautions must be taken at all work sites to ensure the safety and well-being of workers as per the said advisories. He also assured all States/UTs that adequate financial resources would be made available to them.
All the States/UTs fully agreed with the suggestions of the Union Minister for Rural Development, Panchayati Raj and Agriculture & Farmers’ Welfare. Bihar, Karnataka, Haryana and Odisha, in particular, thanked the Union Government for having released 100 per cent of pending wage and material dues under MGNREGS. Bihar, Uttar Pradesh and Haryana requested for additional targets under PMAY(G). Odisha stressed the need for promotion of farm and non-farm enterprises on a wider scale under NRLM.
All States/UTs assured that they are mobilising the Rural Development field staff, functionaries of Panchayati Raj Institutions and other community level functionaries to ensure that rural development schemes are implemented in an effective and efficient manner conforming to the guidelines issued by the Union Home Ministry, Ministry of Health & Family Welfare and Ministry of Rural Development.

খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়, পঞ্চায়তী রাজ অমসুং লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা ইং ২০২০গী এপ্রিল তাং ২০দগী নোন-কন্তেনমেন্ত এরিয়াশিংদা কোমথোক্কদবা অসিগী মাঙওইননা রাজ্যগী খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রীশিংগা লোইননা ভিদিও কনফরেন্স পাঙথোকখ্রে
শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা পি.এম.এ.ৱাই. (জি), পি.এম.জিএস.ৱাই., এন.আর.এল.এম.অমসুং এম.জি.এন.আর.ই.জি.এস.কী থবক শুবা মতমদা চেকশিন থৌরাংশিং ঙাক্নবা তকশিনখ্রে
নুপীশিংগী এস.ঐচ.জি.শিংনা এন.আর.এল.এমগী মখাদা প্রোতেক্তিব ফেস কভরশিং, সেনিতাইজরশিং, সাপোন অমসুং মশিং য়াম্লবা ময়াম্না চান-থক্নবা চাখুম চলাইবগীদমক মন্ত্রীনা থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে
18 APR 2020 7:45PM by PIB Imphal
খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং, পঞ্চায়তী রাজ অমসুং লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংগী খুঙ্গং চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রীশিং অমসুং মরী লৈনবা ওফিসরশিংগা লোয়ননা ইং ২০২০গী এপ্রিলগী তাং ২০দগী নোন-কন্তেনমেন্ত এরিয়াশিংদা কোমথোক্কদবা অসিগী মাঙওইননা পুং অনী শাংবা ভিদিও কনফরেন্স অমা পাঙথোকখ্রে, অমসুং হায়রিবা নোন-কন্তেনমেন্ত এরিয়াশিংদা মহাত্মা গান্ধী রুরেল ইম্প্লোইমেন্ত গরেন্তী স্কিম (এম.জি.এন.আর.ই.জি.এস.), প্রধান মন্ত্রী গ্রাম সরক য়োজনা (পি.এম.জি.এস.ৱাই.) অমসুং নেস্নেল রুরেল লাইবলিহুদ মিসন (এন.আর.এল.এম.)গী থবকশিং হৌনবা খন্নখ্রে।
শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা কোভিদ-১৯ লাইচৎ শন্দোরকপনা ঐখোয়দা পীরিবা খুদোংথীবা অসি য়াম্না শাথীবা তারবসু মসিগী মিৎকুপ অসিদা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা খুঙ্গংগী শেমগৎ-শাগৎকদবশিং চাউখৎহলহৌগদবনি অমসুং মপাঙ্গল কলহলহৌনবা, খুঙ্গংগী মফমশিংদা থবক্কী খুদোংচাবা পীনবা অমসুং খুঙ্গংগী পুন্সি মহিং পাক-চাউহন্নবা খুদোংচাবা অমনি হায়না লৌগদবনি।
এম.জি.এন.আর.ই.জি.এস.কী মখাদা, জল শক্তি মন্ত্রালয়গী স্কিমশিং অমসুং লেন্দ রিসোর্সকী দিপার্তমেন্তকা খুৎশম্নদুনা ঈশিং কনবা, ঈশিং রিচার্জ তৌবা অমসুং ঈথৈ-লৌখোংগী থবকশিংদা মিৎয়েং থমগদবনি হায়না মহাক্না পুক্নিং চিংশিনখি।
নুপীশিংগী এস.ঐচ.জি.শিংনা এন.আর.এল.এম.গী মখাদা প্রোতেক্তিব ফেস কভরশিং, সেনিতাইজরশিং, সাপোনশিং অমসুং মশিং য়াম্লবা ময়ামগী চান-থক্নবা থোংফমশিং চলাইরি তাবদা থাগৎপা ফোঙদোকখি। মহাক্না এস.ঐচ.জি. অমসুং মখোয়গী পোত্থোকশিং ঙম্লিবমখৈ সরকারগী ই-মার্কেৎ (জি.ই.এম.) পোর্তেলদা পুথোক্কদবনি অমসুং এস.ঐচ.জি. ইন্তর্প্রাইজেসশিং অসি পাকথোক-চাউথোকহনগদবনি অমসুং মপাঙ্গল কলহনগদবনি হায়না ফোঙদোকখি।
পি.এম.এ.ৱাই. (জি.)গী মখাদা ইহান হান্না তৌগদবা থবক অসি খুদোংচাবা ফংগদবশিংদা ৩শুবা অমসুং ৪শুবগী ইন্সতোলমেন্ত ওইনা পীখ্রবা য়ুম লাখ ৪৮দু লোইশিনবনি। পি.এম.জি.এস.ৱাই.গী মখাদনা শেল কাইথখ্রবা লম্বী শেম্বগী প্রোজেক্তশিংগী তেন্দর পীবা অমসুং লোইশিন্দনা লৈরিবা লম্বী শেম্বগী প্রোজেক্তশিং অমুক হৌবদা মিৎয়েং থমগনি।
মহাক্না পনখি মদুদি, মন্ত্রালয় অসিনা পি.এম.এ.ৱাই. (জি.), পি.এম.জি.এস.ৱাই., এন.আর.এল.এম. অমসুং এম.জি.এন.আর.ই.জি.এস.কী মখাদা থবক শুবা মতমদা চেকশিন-থৌরাং পুম্বা ঙাক্না চৎনবা রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা মাঙজৌননা এদভাইজরীশিং পীদুনা খঙহনখ্রে। মহাক্না মখা তানা শিন্মীশিং অশোই-অঙাম য়াওদনবা অমসুং মখোয়গী য়াইফনবা য়েংদুনা এদভাইজরীদা য়াওরিবা পুম্নমক ঙাক্না চত্তুনা চেকশিন-থৌরাং পুম্নমক লৌখৎকদবনি হায়নসু তকশিনখি। রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা মহাক্না শেল-থুমগী মতেং মতিক চানা মখোয়দা থাদগনি হায়নসু থাজবা পীখি।
রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা কেন্দ্রগী খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং, পঞ্চায়তী রাজ অমসুং লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী মন্ত্রীগী ৱাফমশিংদা মপুং ফানা য়াখি। বিহার, কর্নাতকা, হরিয়ানা অমসুং ওরিশানা অকক্ননা এম.জি.এন.আর.ই.জি.এস.কী মখাদা থবক শুবগী পীগদবা ৱাৎলিবা খুৎশুমল অমসুং পোৎচৈশিংগী চাদা ১০০ থাদবীরকপগীদমক কেন্দ্র সরকারবু থাগৎপা ফোংদোকখি। বিহার, উত্তর প্রদেশ অমসুং হরিয়ানানা পি.এম.এ.ৱাই. (জি.)গী মখাদা অহেনবা পান্দমশিং পীবীনবা হায়জখি। ওরিশানা এন.আর.এল.এম.গী মখাদা পাকথোক চাউথোক্না ফার্ম অমসুং নোন-ফার্ম ইন্তর্প্রাইজশিং প্রোমোত তৌবগী মথৌ তারিবশিংগী মতাংদা থমখি।
রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা মখোয়গী খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাংগী ফিল্দ স্তাফশিং, পঞ্চায়তী রাজ ইন্সতিত্যুতশিংগী মথৌ তৌরিবশিং অমসুং অতোপ্পা কম্যুনিতী লেবেলদা থবক তৌরিবশিংনা কেন্দ্রগী য়ুম্লৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়, হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয় অমসুং খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়গী পাউতাকশিং ইন্দুনা খুঙ্গংগী চাউখৎ-থৌরাংগী স্কিমশিং চেকশিন্না, কান্নবা মপুং ফানা ফংগদবা মওংদা মথৌ তৌরি হায়না থাজবা পীখি।