Ministry of Finance
CBDT revising return forms to enable taxpayers avail benefits of timeline extension due to Covid-19
19 APR 2020 3:41PM by PIB Delhi
In order to enable income taxpayers to avail full benefits of various timeline extensions granted by the Government of India due to Covid-19 pandemic situations, the CBDT is revising the return forms for FY 2019-20 (Assessment Year 2020-21) which shall be notified by the end of this month.
CBDT today said that in order to facilitate taxpayer to avail full benefits with various timeline extension up to 30th June 2020 granted by the government, it has initiated necessary changes in the return forms so that taxpayers could take benefits of their transactions carried out during the period from 1st April 2020 to 30th June 2020 in the return forms for FY 2019-20.
CBDT explained that the necessary modifications in the return forms are being made to allow taxpayers to avail the benefits of their investments/transactions made for the Apr-to-Jun 2020 period. Once the revised formsare notified, it will further necessitate the consequential changes in the software and return filing utility.Hence, the return filing utility after incorporating necessary changes shall be made available by 31st May, 2020 to avail benefits for FY 2019-20.
CBDT said thatdue to outbreak of Covid-19, the Government has extended various timelinesunder the Income-tax Act,1961 vide Taxation and Other Laws (Relaxation of certain provisions) Ordinance, 2020. Accordingly, the time for making investment/ payments for claiming deduction under Chapter-VIA-B of IT Act which includes Section 80C (LIC, PPF, NSC etc.), 80D (Mediclaim),80G (Donations), etc. for FY 2019-20 has also been extended to 30thJune 2020. Also, the dates for making investment/construction/purchase for claiming roll over benefit in respect of capital gains under sections 54 to section 54GB has also been extended to 30th June 2020. Therefore return forms are being revised to facilitate reporting of the transactions of the relief period.
It may be noted that generally the income-tax return forms are notified in the first week of April. This year also the e-filing utility for filing of return for Assessment Year 2020-21 wasmade available as on 1st April, 2020, and the Income-tax Return (ITR) Forms ITR-1 (Sahaj) and ITR-4 (Sugam) for the FY 2019-20 (Assessment Year 2020-21),too, were already notified vide notification dated 3rd January, 2020. However, to ensure that the taxpayer is enabled to avail all benefits of the timeline extension due to Covid -19 pandemic, the ReturnFormsrevision is being carried out.

ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଭିଡ-19 ଯୋଗୁ ପରିବର୍ଦ୍ଧିତ ସମୟସୀମାର ସୁବିଧା ହାସଲ ସକାଶେ କରଦାତାଙ୍କ ଅବଗତି ନିମନ୍ତେ ସିବିଡ଼ିଟି ପକ୍ଷରୁ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଫର୍ମ ସଂଶୋଧନ
19 APR 2020 3:41PM by PIB Bhubaneswar
କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ କରଦାତାମାନଙ୍କ ଲାଗି ବିଭିନ୍ନ ସମୟସୂଚୀରେ ପରିବର୍ଦ୍ଧିତ କରାଯାଇଛି । ସେଥିରୁ କରଦାତାମାନେ କିଭଳି ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁବିଧା ପାଇପାରିବେ ସେଥିପାଇଁ 2019-20 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ (ହିସାବ ବର୍ଷ 2020-21)ର ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଫର୍ମରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ କର ବୋର୍ଡ଼ (ସିବିଡ଼ିଟି) ପକ୍ଷରୁ ସଂଶୋଧନ ଘଟାଯାଇଛି । ଏ ସଂପର୍କରେ ଚଳିତ ମାସ ଶେଷସୁଦ୍ଧା ବିଧିବଦ୍ଧ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ପ୍ରକାଶ ପାଇବ ।
ସିବିଡ଼ିଟି ପକ୍ଷରୁ ଆଜି ସୂଚୀତ କରାଯାଇଛି ଯେ କରଦାତାମାନେ ଯେଭଳି ବିଭିନ୍ନ ପରିବର୍ଦ୍ଧିତ ସମୟସୂଚୀରୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁବିଧା ଉଠାଇ ପାରିବେ ସେଥିପାଇଁ ସରକାର ଏହାକୁ ଜୁନ 30, 2020 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଢ଼ାଇ ଦେଇଛନ୍ତି । ତେଣୁ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଫର୍ମରେ ଆବଶ୍ୟକ ପରିବର୍ଦ୍ଧିତ ଘଟାଯିବା ସକାଶେ କାର୍ଯ୍ୟପନ୍ଥା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା କରଦାତାମାନେ ଏପ୍ରିଲ 1, 2020 ଠାରୁ ଜୁନ 30, 2020 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 2019-20 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଫର୍ମ ଦାଖଲ କଲାବେଳେ ସେଥିରୁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ସୁବିଧା ପାଇପାରିବେ ।
ସିବିଡ଼ିଟି ପକ୍ଷରୁ ଏକଥା ସ୍ପଷ୍ଟ କରାଯାଇଛି ଯେ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଫର୍ମରେ କରାଯାଇଥିବା ଆବଶ୍ୟକ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରଦାତାମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ନିବେଶ/ କାରବାର ଯାହାକି ସେମାନେ ଏପ୍ରିଲ ଠାରୁ ଜୁନ 2020 ଅବଧି ମଧ୍ୟରେ କରିଛନ୍ତି ସେଥିରୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଫାଇଦା ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଏଭଳି ସଂଶୋଧିତ ଫର୍ମ ଜାରି କରାଯିବା ପରେ, ଏଥିପାଇଁ ସଫ୍ଟୱେର ଓ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଫାଇଲିଂ ୟୁଟିଲିଟିରେ ମଧ୍ୟ ସଂଶୋଧନ ଘଟାଯିବ । ତେଣୁ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଫାଇଲିଂ ୟୁଟିଲିଟିରେ ଆବଶ୍ୟକ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରାଯିବା ପରେ ତାହା ମେ31, 2020 ସୁଦ୍ଧା ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2019-20 ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ।
ସିବିଡ଼ିଟି ପକ୍ଷରୁ କୁହାଯାଇଛି ଯେ କୋଭିଡ-19 ସଂକ୍ରମଣ ହେବା କାରଣରୁ ସରକାର ବିଭିନ୍ନ ଆୟକର ଆଇନ, 1961ର ଟିକସ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ନିୟମାବଳୀ (କେତେକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ରିହାତି ପ୍ରଦାନ) ଅଧ୍ୟାଦେଶ, 2020 ସମୟସୂଚୀକୁ ବଢ଼ାଇ ଦେଇଛନ୍ତି । ତଦନୁସାରେ, ଆୟକର ଆଇନର ଅଧ୍ୟାୟ-6 ଏ-ବି ଅନୁସାରେ ନିଜର ନିବେଶ ଓ ରିହାତି ଦାବି ପେମେଣ୍ଟ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ସମୟ ଯାହାକି ସେକ୍ସନ 80ସି (ଏଲଆଇସି, ପିପିଏଫ, ଏନଏସସି ଇତ୍ୟାଦି), 80ଡ଼ି (ମେଡ଼ିକ୍ଲେମ୍‌), 80ଜି (ଡ଼ୋନେସନ) ଇତ୍ୟାଦି ରହିଛି, 2019- 20 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ସକାଶେ ତାହା ଜୁନ 30, 2020 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି । ଏବଂ ନିଜର ନିବେଶ/ ନିର୍ମାଣ/ କ୍ରୟ ଉପରେ ରୋଲ୍‌ ଓଭର ବେନିଫିଟ ଦାବି କରିବା ସକାଶେ ଯାହାକି ସେକ୍ସନ 54 ଠାରୁ ସେକ୍ସନ 54ଜିବି ମଧ୍ୟରେ କ୍ୟାପିଟାଲ ଗେନ ଭାବେ ବିବେଚିତ, ତାହାକୁ ମଧ୍ୟ ଜୁନ 30, 2020 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଢ଼ାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ତେଣୁ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଫର୍ମରେ ଆବଶ୍ୟକ ସଂଶୋଧନ ଘଟାଯାଉଛି ଏହି ରିଲିଫ ଅବଧି ମଧ୍ୟରେ କରାଯାଇଥିବା ଆର୍ଥିକ କାରବାର ସଂପର୍କରେ ରିପୋର୍ଟ କରିବାକୁ କରଦାତାମାନଙ୍କୁ ସୁବିଧା ହୋଇପାରିବ ।
ସୂଚନାଯୋଗ୍ୟ ଯେ, ସାଧାରଣତଃ ଆୟକର ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଫର୍ମ ଏପ୍ରିଲ ମାସର ପ୍ରଥମ ସପ୍ତାହରେ ବିଜ୍ଞପିତ କରାଯାଇଥାଏ । ଚଳିତ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟ ଇ-ଫାଇଲିଂ ୟୁଟିଲିଟି ଯାହାକି 2020- 21 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଆସେସମେଣ୍ଟ ପାଇଁ ଏପ୍ରିଲ 1, 2020 ଠାରୁ କରଦାତାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଆୟକର ରିଟର୍ଣ୍ଣ (ଆଇଟିଆର) ଫର୍ମ ଆଇଟିଆର-1 (ସହଜ) ଏବଂ ଆଇଟିଆର-4 (ସୁଗମ) ଭାବେ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2019 20 (ଆସେସମେଣ୍ଟ ବର୍ଷ 2020- 21) ମଧ୍ୟ ଜାନୁଆରୀ 3, 2020 ତାରିଖରେ ଜାରି ବିଜ୍ଞପ୍ତିରେ ସୂଚୀତ କରାଯାଇଥିଲାତେବେ, କୋଭିଡ-19 ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ସଂକ୍ରମଣ ଦୃଷ୍ଟିରୁ, କରଦାତାମାନେ ଯେଭଳି ଏଭଳି ସମୟସୂଚୀ ପରିବର୍ଦ୍ଧନରୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଫାଇଦା ପାଇପାରିବେ ଏବଂ ସଂଶୋଧିତ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଫର୍ମରେ ସେମାନଙ୍କର ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଭରିପାରିବେ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସକାଶେ ସରକାର ଏଭଳି ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛନ୍ତି ।