Prime Minister's Office
Life in the era of COVID-19
19 APR 2020 6:32PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi has shared few thoughts on Linkedin, which would interest youngsters and professionals.
Following is the text of Prime Minister, Shri Narendra Modi’s thoughts which was shared on Linkedin.
“It has been a topsy-turvy start to the third decade of this century. COVID-19 has brought with it many disruptions. Coronavirus has significantly changed the contours of professional life. These days, home is the new office. The Internet is the new meeting room. For the time being, office breaks with colleagues are history.
I have also been adapting to these changes. Most meetings, be it with minister colleagues, officials and world leaders, are now via video conferencing. In order to get ground level feedback from various stakeholders, there have been videoconference meetings with several sections of society. There were extensive interactions with NGOs, civil society groups and community organisations. There was an interaction with Radio Jockeys too.
Besides that, I have been making numerous phone calls daily, taking feedback from different sections of society.
One is seeing the ways through which people are continuing their work in these times. There are a few creative videos by our film stars conveying a relevant message of staying home. Our singers did an online concert. Chess players played chess digitally and through that contributed to the fight against COVID-19. Quite innovative!
The work place is getting Digital First. And, why not?
After all, the most transformational impact of Technology often happens in the lives of the poor. It is technology that demolishes bureaucratic hierarchies, eliminates middlemen and accelerates welfare measures.
Let me give you an example. When we got the opportunity to serve in 2014, we started connecting Indians, especially the poor with their Jan Dhan Account, Aadhar & Mobile number.
This seemingly simple connection has not only stopped corruption and rent seeking that was going on for decades, but has also enabled the Government to transfer money at the click of a button. This click of a button has replaced multiple levels of hierarchies on the file and also weeks of delay.
India has perhaps the largest such infrastructure in the world. This infrastructure has helped us tremendously in transferring money directly and immediately to the poor and needy, benefiting crores of families, during the COVID-19 situation.
Another case in point is the education sector. There are many outstanding professionals already innovating in this sector. Invigorating technology in this sector has its benefits. The Government of India has also undertaken efforts such as the DIKSHA Portal, to help teachers and boost e-learning. There is SWAYAM, aimed at improving access, equity and quality of education. E-Pathshala, which is available in many languages, enables access to various e-books and such learning material.
Today, the world is in pursuit of new business models.
India, a youthful nation known for its innovative zeal can take the lead in providing a new work culture.
I envision this new business and work culture being redefined on the following vowels.
I call them- vowels of the new normal- because like vowels in the English language, these would become essential ingredients of any business model in the post-COVID world.
Adaptability:
The need of the hour is to think of business and lifestyle models that are easily adaptable.
Doing so would mean that even in a time of crisis, our offices, businesses and commerce could get moving faster, ensuring loss of life does not occur.
Embracing digital payments is a prime example of adaptability. Shop owners big and small should invest in digital tools that keep commerce connected, especially in times of crisis. India is already witnessing an encouraging surge in digital transactions.
Another example is telemedicine. We are already seeing several consultations without actually going to the clinic or hospital. Again, this is a positive sign. Can we think of business models to help further telemedicine across the world?
Efficiency:
Perhaps, this is the time to think of reimagining what we refer to as being efficient. Efficiency cannot only be about- how much time was spent in the office.
We should perhaps think of models where productivity and efficiency matter more than appearance of effort. The emphasis should be on completing a task in the specified time frame.
Inclusivity:
Let us develop business models that attach primacy to care for the poor, the most vulnerable as well as our planet.
We have made major progress in combating climate change. Mother Nature has demonstrated to us her magnificence, showing us how quickly it can flourish when human activity is slower. There is a significant future in developing technologies and practices that reduce our impact on the planet. Do more with less.
COVID-19 has made us realise the need to work on health solutions at low cost and large scale. We can become a guiding light for global efforts to ensure the health and well being of humanity.
We should invest in innovations to make sure our farmers have access to information, machinery, and markets no matter what the situation, that our citizens have access to essential goods.
Opportunity:
Every crisis brings with it an opportunity. COVID-19 is no different. Let us evaluate what might be the new opportunities/growth areas that would emerge now.
Rather than playing catch up, India must be ahead of the curve in the post-COVID world. Let us think about how our people, our skills sets, our core capabilities can be used in doing so.
Universalism:
COVID-19 does not see race, religion, colour, caste, creed, language or border before striking. Our response and conduct thereafter should attach primacy to unity and brotherhood. We are in this together.
Unlike previous moments in history, when countries or societies faced off against each other, today we are together facing a common challenge. The future will be about togetherness and resilience.
The next big ideas from India should find global relevance and application. They should have the ability to drive a positive change not merely for India but for the entire humankind.
Logistics was previously only seen through the prism of physical infrastructure – roads, warehouses, ports. But logistical experts these days can control global supply chains through the comfort of their own homes.
India, with the right blend of the physical and the virtual can emerge as the global nerve centre of complex modern multinational supply chains in the post COVID-19 world. Let us rise to that occasion and seize this opportunity.
I urge you all to think about this and contribute to the discourse.
The shift from BYOD to WFH brings new challenges to balance the official and personal. Whatever be the case, devote time to fitness and exercising. Try Yoga as a means to improve physical and mental wellbeing.
Traditional medicine systems of India are known to help keep the body fit. The Ayush Ministry has come out with a protocol that would help in staying healthy. Have a look at these as well.
Lastly, and importantly, please download Aarogya Setu Mobile App. This is a futuristic App that leverages technology to help contain the possible spread of COVID-19. More the downloads, more its effectiveness.
Will wait to hear from you all.”

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଲିଙ୍କଡ ଇନ ଜରିଆରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତା; ‘କୋଭିଡ-୧୯ ସମୟରେ ଜୀବନ’
• କରୋନା ଭୂତାଣୁ ପେସାଦାର ଜୀବନର ରୂପରେଖକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଛି
• ବିଶ୍ବ ଏକ ନୂଆ ବ୍ୟବସାୟ ମଡେଲ ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ରହିଛି
• ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟ ଗ୍ରହଣଯୋଗ୍ୟତାର ସବୁଠୁ ବଡ଼ ଉଦାହରଣ
• ଉତ୍ପାଦକତା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ଭିତ୍ତିକ ମଡେଲ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ
• ଭାରତ କୋଭିଡ ପରବର୍ତ୍ତୀ ବିଶ୍ବରେ ସର୍ବାଗ୍ରେ ରହିବା ଉଚିତ
19 APR 2020 6:32PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଲିଙ୍କଡ୍ ଇନ ଜରିଆରେ କେତେକ ବିଚାର ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଯୁବପିଢ଼ି ଏବଂ ପେସାଦାରମାନଙ୍କୁ ଆକୃଷ୍ଟ କରିବ।
ନିମ୍ନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ବିଚାର ବ୍ୟକ୍ତ କରାଗଲା ଯାହାକୁ ସେ ଲିଙ୍କଡଇନରେ ଶେୟାର କରିଛନ୍ତି ।
“ଉତ୍ଥାନପତନ ମଧ୍ୟରେ ଚଳିତ ଶତାବ୍ଦୀର ତୃତୀୟ ଦଶନ୍ଧି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । କୋଭିଡ-19 ଏଥିରେ ଅନେକ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। କରୋନା ଭୂତାଣୁ ପେସାଦାର ଜୀବନର ରୂପରେଖକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଛି। ଆଜିର ଦିନରେ, ଘର ନୂଆ ଅଫିସ ପାଲଟିଛି। ଇଣ୍ଟରନେଟ ନୂଆ ମିଟିଂ ରୁମ ପାଲଟିଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟରେ, ସହକର୍ମୀଙ୍କ ସହିତ ଅଫିସ ବିରତି ଇତିହାସ ପାଲଟିଲାଣି।
ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଏସବୁ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଚାଲିଛି। ଅଧିକାଂଶ ବୈଠକ, ତାହା ମୋର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳ ସହଯୋଗୀଙ୍କ ସହ ହେଉ କିମ୍ବା ଅଧିକାରୀ ଓ ବିଶ୍ବ ନେତାଙ୍କ ସହିତ ହେଉ, ଏବେ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସ ଜରିଆରେ ହେଉଛି। ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ଠାରୁ ତୃଣମୂଳସ୍ତରରୁ ମତାମତ ସଂଗ୍ରହ କରିବାକୁ ହେଲେ, ସମାଜର ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗଙ୍କ ସହିତ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସ ବୈଠକ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି। ସ୍ବେଚ୍ଛାସେବୀ ସଂଗଠନ, ନାଗରିକ ସମାଜ ଗୋଷ୍ଠୀ ଏବଂ ଗୋଷ୍ଠୀଭିତ୍ତିକ ସଂଗଠନ ସହିତ ବ୍ୟାପକ ଆଲୋଚନା ହୋଇଛି। ରେଡିଓ ଜକିମାନଙ୍କ ସହିତ ମଧ୍ୟ ଏକ ଆଲୋଚନା ହୋଇସାରିଛି।
ଏହାଛଡ଼ା, ମୁଁ ଦୈନିକ ଏକାଧିକ ଫୋନ କଲ କରୁଛି, ସମାଜର ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗଙ୍କ ଠାରୁ ମତାମତ ସଂଗ୍ରହ କରୁଛି।
ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟରେ ଲୋକମାନେ ଭିନ୍ନ ମାର୍ଗରେ ନିଜର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି। ଆମର ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ତାରକାମାନେ କେତେକ ସୃଜନଶୀଳ ଭିଡିଓ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି ଏଥିରେ ସେମାନେ ଘରେ ରହିବାର ଉପଯୁକ୍ତ ବାର୍ତ୍ତା ଦେଉଛନ୍ତି । ଆମର ଗାୟକମାନେ ଏକ ଅନଲାଇନ କନସର୍ଟ ଆୟୋଜନ କରିଛନ୍ତି । ଚେସ ଖେଳାଳୀମାନେ ଡିଜିଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଚେସ ଖେଳୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ଜରିଆରେ ସେମାନେ କୋଭିଡ-19 ମୁକାବିଲାରେ ସହଯୋଗ କରିଛନ୍ତି । ଏହା କେତେ ଅଭିନବ ନା !
କାର୍ଯ୍ୟସ୍ଥଳୀ ପ୍ରଥମେ ଡିଜିଟାଲ ହେଉଛି, ଏବଂ କାହିଁକି ନୁହେଁ?
କହିବାକୁ ଗଲେ, ଗରିବଙ୍କ ଜୀବନରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ସବୁଠୁ ଯୁଗାନ୍ତକାରୀ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ୁଛି। ପ୍ରଯୁକ୍ତି କାରଣରୁ ହିଁ ଅମଲାତନ୍ତ୍ରିକ ହାକିମାତି, ମଧ୍ୟସ୍ଥଙ୍କ ଦଲାଲି ଦୂର ହୋଇଛି ଏବଂ କଲ୍ୟାଣମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ତ୍ବରାନ୍ବିତ ହୋଇପାରିଛି।
ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ଉଦାହରଣ ଦେଉଛି । ଆମେ ଯେତେବେଳେ 2014ରେ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସେବା କରିବାକୁ ସୁଯୋଗ ପାଇଲୁ, ଆମେ ଭାରତବାସୀଙ୍କୁ ଯୋଡ଼ିବା ଲାଗି ପ୍ରୟାସ କରିଥିଲୁ, ବିଶେଷ କରି ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଜନ ଧନ ଆକାଉଣ୍ଟ, ଆଧାର ଓ ମୋବାଇଲ ନମ୍ବର ସହିତ।
ଅତି ସହଜ ଜଣାପଡ଼ୁଥିବା ଏହି ସଂଯୋଗ ବହୁ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଚାଲିଆସୁଥିବା ଦୁର୍ନୀତି ଓ ଲାଞ୍ଚଖୋରୀକୁ କେବଳ ଦୂର କଲା ନାହିଁ ବରଂ ସରକାରଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ କ୍ଲିକରେ ଅର୍ଥ ହସ୍ତାନ୍ତର ପାଇଁ କ୍ଷମତା ଦେଲା। ଏହି ବଟନ କ୍ଲିକ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ତରର ନାଲିଫିତା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ବହୁସପ୍ତାହର ବିଳମ୍ବକୁ ଦୂର କଲା।
ଭାରତ ନିକଟରେ ଥିବା ଏପରି ଭିତ୍ତିଭୂମି ବୋଧହୁଏ ବିଶ୍ବରେ ସର୍ବବୃହତ । ଏହି ଭିତ୍ତିଭୂମି ସିଧାସଳଖ ଏବଂ ତୁରନ୍ତ ଗରିବ ଓ ଅସହାୟଙ୍କ ନିକଟକୁ ଅର୍ଥ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିବାରେ ଆମକୁ ସହାୟକ ହୋଇଛି, କୋଭିଡ-19 ସମୟରେ ଏହା ଜରିଆରେ କୋଟି କୋଟି ପରିବାର ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି।
ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଉ ଏକ ଦିଗ ରହିଛି । ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭିନବ ପଦ୍ଧତି ପ୍ରଚଳନ କରିଥିବା ବହୁ ପ୍ରତିଭାଶାଳୀ ପେସାଦାର ରହିଛନ୍ତି। ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ପ୍ରୟୋଗର ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ଲାଭ ରହିଛି। ଇ-ଲର୍ଣ୍ଣିଂକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ନିମନ୍ତେ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିବା ଲାଗି ଭାରତ ସରକାର ଦୀକ୍ଷା ପୋର୍ଟାଲ ଜରିଆରେ ଉଦ୍ୟମ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଶିକ୍ଷାର ମାନ, ଉପଲବ୍ଧତା, ସହାଭାଗିତା ବଢ଼ାଇବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସ୍ବୟମ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ବିଭିନ୍ନ ଭାଷାରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଥିବା ଇ-ପାଠଶାଳା ବିଭିନ୍ନ ଇ-ବୁକ ଏବଂ ପାଠ୍ୟ ଉପକରଣ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇଥାଏ।
ଆଜି, ବିଶ୍ବ ଏକ ନୂଆ ବ୍ୟବସାୟ ମଡେଲ ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ରହିଛି ।
ଯୁବ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାରତ ନିଜର ଅଭିନବ ଆଗ୍ରହ ପାଇଁ ପରିଚିତ । ଏହା ଏକ ନୂଆ କର୍ମସଂସ୍କୃତି ଯୋଗାଇ ଦେବାରେ ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବ ।
ନିମ୍ନୋକ୍ତ ସ୍ବରବର୍ଣ୍ଣରେ ନୂଆ ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ କର୍ମସଂସ୍କୃତି ପରିଭାଷିତ ହେଉଥିବା ମୁଁ ଦେଖିପାରୁଛି।
ମୁଁ ଏହାକୁ କହିଥାଏ- ନୂଆ ସାଧାରଣ ସ୍ବରବର୍ଣ୍ଣ- କାରଣ ଇଂରାଜୀ ଭାଷାରେ ସ୍ବରବର୍ଣ୍ଣ ଭଳି, କୋଭିଡ ପରବର୍ତ୍ତୀ ବିଶ୍ବରେ ଏହା ଯେକୌଣସି ବ୍ୟବସାୟ ମଡେଲ ପାଇଁ ଜରୁରି ଉପାଦାନ ହୋଇପାରିବ।
ଗ୍ରହଣଯୋଗ୍ୟତା:
ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା ହେଉଛି ଏପରି ଏକ ବ୍ୟବସାୟ ଓ ଜୀବନଶୈଳୀ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିବା ଯାହା ସହଜରେ ଗ୍ରହଣଯୋଗ୍ୟ ହୋଇଥିବ।
ଏପରି କରିବାର ଅର୍ଥ ସଙ୍କଟପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିସ୍ଥିତିରେ ମଧ୍ୟ, ଆମର କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ, ବ୍ୟବସାୟ ଓ ବାଣିଜ୍ୟ ଦ୍ରୁତଗତିରେ ଆଗେଇ ଯିବ, ଜୀବନ ହାନି ଘଟିବ ନାହିଁ।
ଗ୍ରହଣଯୋଗ୍ୟତାର ସବୁଠୁ ବଡ଼ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟକୁ ଅପାଣାଇବା। ବଡ଼ ହୁଅନ୍ତୁ କି ଛୋଟ ଦୋକାନୀ, ସେମାନେ ଡିଜିଟାଲ ଉପକରଣରେ ନିବେଶ କରିବା ଉଚିତ ଫଳରେ ସେମାନଙ୍କ ବାଣିଜ୍ୟ ସବୁବେଳେ ଚାଲୁ ରହିପାରିବ, ବିଶେଷ କରି ସଂକଟ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ। ଭାରତରେ ଡିଜିଟାଲ କାରବାରରେ ବୃଦ୍ଧି ଉତ୍ସାହଜନକ ରହିଛି।
ଆଉ ଏକ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ଟେଲିମେଡ଼ିସିନ। ଡାକ୍ତରଖାନା ଓ କ୍ଲିନିକକୁ ନଯାଇ ମଧ୍ୟ ଡାକ୍ତରୀ ପରାମର୍ଶ ଗ୍ରହଣ କରି ହେଉଥିବା ଆମେ ଦେଖିପାରୁଛୁ। ପୁଣିଥରେ, ଏହା ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ଲକ୍ଷଣ। ସାରା ବିଶ୍ବରେ ଟେଲିମେଡ଼ିସିନକୁ ଆହୁରି ବ୍ୟାପକ କରିବା ଲାଗି ଏକ ବ୍ୟବସାୟ ମଡେଲ ବିଷୟରେ ଆମେ କ’ଣ ଚିନ୍ତା କରିପାରିବା ନାହିଁ?
ଦକ୍ଷତା
ବୋଧହୁଏ, ଯାହାକୁ ଆମେ ଦକ୍ଷ ବୋଲି କହିଥାଉ ସେ ବିଷୟରେ ଆଉ ଥରେ ଚିନ୍ତା କରିବା ଲାଗି ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟ ଆସିଯାଇଛି। ଆମେ କେତେ ସମୟ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟରେ ରହୁଛୁ- କେବଳ ତା’କୁ ନେଇ ଦକ୍ଷତା ମପାଯିବା ଅନୁଚିତ।
ବୋଧହୁଏ ଆମକୁ ଏପରି ମଡେଲ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଯେଉଁଠି ଉପସ୍ଥିତି ପ୍ରୟାସ ଅପେକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦକତା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ବ ବହନ କରୁଥିବ।
ସମାବେଶୀତା
ଚାଲନ୍ତୁ, ଆମେ ଏକ ଏପରି ବ୍ୟବସାୟ ମଡେଲ ବିକଶିତ କରିବା ଯାହା ଗରିବ, ସବୁଠୁ ଅସହାୟ ଏବଂ ଆମ ଦୁନିଆର କଲ୍ୟାଣ ପ୍ରତି ବିଶେଷ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଥିବ।
ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମେ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରଗତି ହାସଲ କରିସାରିଛୁ । ଧରିତ୍ରୀ ମାତା ଆମକୁ ନିଜର ଭବ୍ୟ ସ୍ବରୂପ ଦେଖାଇସାରିଛି, ମାନବୀୟ ଗତିବିଧି ସ୍ଥିର ହୋଇଗଲେ ଏହା କିଭଳି ଭାବେ ପ୍ରସ୍ଫୁଟିତ ହୋଇପାରେ ତାହା ଆମକୁ ଦେଖାଇଛି। ପୃଥିବୀ ଉପରେ ଆମର ପ୍ରଭାବକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଓ ପ୍ରଚଳନ ବିକଶିତ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଭବିଷ୍ୟତ ରହିଛି।
କୋଭିଡ-19 ଆମକୁ ଏହି ବାସ୍ତବତା ସହ ପରିଚିତ କରାଯାଇଛି ଯେ ଆମକୁ କମ ଖର୍ଚ୍ଚ ଓ ବ୍ୟାପକ ପରିମାଣରେ କାମ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ମାନବ ସମାଜର ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ନିମନ୍ତେ ବୈଶ୍ବିକ ପ୍ରୟାସରେ ଆମେ ଆଲୋକବର୍ତ୍ତିକା ହୋଇପାରିବା।
କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୂଚନା, ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଏବଂ ବଜାର ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ଲାଗି ନବୋନ୍ମେଷରେ ଆମକୁ ନିବେଶ କରିବାକୁ ହେବ। ପରିସ୍ଥିତି ଯାହା ହେଉ ପଛେ, ଆମର ନାଗରିକମାନେ ଯେପରି ଜରୁରି ସାମଗ୍ରୀ ପାଇପାରିବେ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ହେବ।
ସୁଯୋଗ
ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଂକଟ ଏକ ସୁଯୋଗ ନେଇ ଆସିଥାଏ। କୋଭିଡ-19 କିଛି ଅଲଗା ନୁହେଁ। ବର୍ତ୍ତମାନ ନୂଆ ସୁଯୋଗ/ଅଭିବୃଦ୍ଧି କ୍ଷେତ୍ର କ’ଣ ହୋଇପାରେ ଚାଲନ୍ତୁ ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ଆକଳନ କରିବା।
ଲୁଚକାଳି ଖେଳିବା ଅପେକ୍ଷା, ଭାରତ କୋଭିଡ ପରବର୍ତ୍ତୀ ବିଶ୍ବରେ ସର୍ବାଗ୍ରେ ରହିବା ଉଚିତ। ଆମର ଲୋକ, ଆମର ଦକ୍ଷତା, ଆମର ମୌଳିକ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏପରି କରିବାରେ କିଭଳି ଭାବେ ସମର୍ଥ ହୋଇପାରିବ ଚାଲନ୍ତୁ ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ଚିନ୍ତା କରିବା।
ସାର୍ବଜନିନତା:
ସଂକ୍ରମିତ ହେବା ପୂର୍ବରୁ କୋଭିଡ-19 ଜାତି, ଧର୍ମ, ବର୍ଣ୍ଣ, ବର୍ଗ, ସମୁଦାୟ, ଭାଷା କିମ୍ବା ସୀମା ଦେଖିନଥାଏ। ଏହାପରେ ଆମର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ପଦକ୍ଷେପରେ ଏକତା ଏବଂ ଭାଇଚାରକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯିବା ଉଚିତ । ଆମେ ଏଥିରେ ଏକାଠି ଅଛୁ।
ଇତିହାସର ପୂର୍ବ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ଓ ସମାଜ ପରସ୍ପର ବିରୋଧରେ ଛିଡ଼ା ହୋଇଥିଲେ, ଆଜି ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଳିତ ଭାବେ ଗୋଟିଏ ଆହ୍ବାନର ମୁକାବିଲା କରୁଛୁ। ଭବିଷ୍ୟତରେ ଏକତା ଏବଂ ନମନୀୟତା ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ।
ଭାରତରୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ବଡ଼ ବିଚାରଗୁଡ଼ିକ ବୈଶ୍ବିକ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା ଏବଂ ଆବେଦନ ହାସଲ କରିବା ଉଚିତ । ଏଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଭାରତ ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ସାରା ମାନବ ଜାତି ପାଇଁ ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାର କ୍ଷମତା ରଖିଥିବା ଆବଶ୍ୟକ।
ପୂର୍ବରୁ ସଡ଼କ, ପଣ୍ୟାଗାର, ବନ୍ଦର ଆଦି ଭୌତିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସକୁ ଦେଖାଯାଉଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଆଜିର ଦିନରେ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଘରେ ବସି ଆରାମରେ ବିଶ୍ବ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିପାରୁଛନ୍ତି।
କୋଭିଡ-19 ପରବର୍ତ୍ତୀ ବିଶ୍ବରେ ନିଜର ପ୍ରଭାବୀ ଭୌତିକ ଏବଂ ଭର୍ଚ୍ଚୁଆଲ ସାମର୍ଥ୍ୟ ବଳରେ ଭାରତ ଜଟିଳ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ବହୁରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳର ବିଶ୍ବ କେନ୍ଦ୍ରସ୍ଥଳୀ ହୋଇପାରିବ। ଚାଲନ୍ତୁ ସମୟର ଆହ୍ବାନକୁ ଗ୍ରହଣ କରି ଏହି ସୁଯୋଗ ହାତେଇ ନେବା।
ଏ ଦିଗରେ ବିଚାର କରିବା ଏବଂ ଯୋଗଦାନ ଦେବାକୁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି :
ବିଓ୍ବାଇଓଡି ରୁ ଡବ୍ଲ୍ୟୁଏଚଏଫକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦପ୍ତର ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ମଧ୍ୟରେ ସନ୍ତୁଳନ ପାଇଁ ନୂଆ ଆହ୍ବାନ ଆଣିଛି। ପରିସ୍ଥିତି ଯାହା ହେଉ ପଛେ, ଫିଟନେସ ଏବଂ ବ୍ୟାୟାମ ଲାଗି ସମୟ ଦିଅନ୍ତୁ। ଶାରୀରିକ ଓ ମାନସିକ କଲ୍ୟାଣ ଲାଗି ଯୋଗାଭ୍ୟାସ କରନ୍ତୁ।
ଶରୀରକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିବା ଲାଗି ଭାରତର ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ପଦ୍ଧତି ବିଶେଷ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ। ସୁସ୍ଥ ରହିବା ଲାଗି ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ କେତେକ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି। ଏଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟି ଦିଅନ୍ତୁ।
ଶେଷରେ, ଅତି ଜରୁରି, ଦୟାକରି ଆରୋଗ୍ୟ ସେତୁ ମୋବାଇଲ ଆପ ଡାଉନଲୋଡ କରନ୍ତୁ । ଏହି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଆପରେ ରହିଥିବା ପ୍ରଯୁକ୍ତି କୋଭିଡ-19ର ସମ୍ଭାବ୍ୟ ସଂକ୍ରମଣକୁ ପ୍ରତିହତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ। ଯେତେ ଅଧିକ ଡାଉନଲୋଡ ହେବ, ଏହାର ଦକ୍ଷତା ସେତିକି ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ।
ଆପଣମାନଙ୍କ ମତାମତାକୁ ଅପେକ୍ଷା ।”