পঞ্চায়তীৰাজ মন্ত্ৰালয়
দেশত ক’ভিড-১৯ ৰ সংক্ৰমণ ৰোধ কৰিবলৈ সমগ্ৰ দেশৰে বিভিন্ন জিলা প্ৰশাসন আৰু গাওঁ পঞ্চায়তসমূহে গ্ৰহণ কৰিছে বিভিন্ন উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ
পৰামৰ্শদাতা কমিটি গঠন, ৰোগ সন্দৰ্ভত সজাগতা সৃষ্টিৰ বাবে দেৱাল লিখন, মাস্ক চিলাই আৰু বিতৰণ, দৰিদ্ৰৰ মাজত ৰন্ধা খাদ্য/খাদ্য সামগ্ৰীৰ বিনামূলীয়া বিতৰণ আৰু ৰাজহুৱা স্থান ছেনিটাইজেশ্যনকে ধৰি গ্ৰহণ কৰা হৈছে বিভিন্ন পদক্ষেপ
20 APR 2020 12:57PM by PIB Guwahati
দেশত ক’ভিড-১৯ ৰ সংক্ৰমণ ৰোধ কৰিবলৈ সমগ্ৰ দেশৰে বিভিন্ন জিলা প্ৰশাসন আৰু গাওঁ পঞ্চায়তসমূহে বিভিন্ন ধৰণৰ উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। তলত এনে কিছুমান পদক্ষেপ ৰাজ্য হিচাপে আগবঢ়োৱা হৈছে -
• মধ্য প্ৰদেশ - ৰাজগড় জিলাৰ আজীৱিকা অভিযান গাওঁ পঞ্চায়ত সমূহৰ মাজত ফে’চমাস্ক চিলাই কৰি বিতৰণ কৰা কামত জড়িত হৈ আছে। ইফালে ভুপাল জিলাৰ হুজুৰ তেহশিলস্থিত আচাৰপুৰা গাওঁ পঞ্চায়তৰ চৰপঞ্চ বা নেতৃত্বই গাওঁবাসীৰ মাজত বিনামূলীয়াকৈ মাস্ক বিতৰণ কৰিছে। নৰসিংহপুৰ জিলাৰ চিছ’লি খণ্ডৰ খামাড়িয়া পঞ্চায়তত বিভিন্ন দেৱাল লিখনৰ কাম কৰা হৈছে।
• তামিলনাডু – পঞ্চায়তৰ বিষয়ববীয়াসকলৰ তদাৰকীত তিৰুপ্পাৰ জিলাৰ তিৰুপ্পাৰ খণ্ডৰ মংগলম পঞ্চায়তত সম্পাদন কৰা হৈছে ছেনিটাইজেশ্যন কাৰ্যসূচী।
• নাগালেণ্ডনাগালেণ্ডৰ মুখ্য সচিব আইএএছ বিষয়া শ্ৰী তামজেন টয়ে নাগালেণ্ডৰ ভিতৰত ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ ফলত সৃষ্টি হ’ব পৰা যিকোনো পৰিস্থিতিৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ আৰু সাজু হৈ থাকিবৰ বাবে চৰকাৰক পৰামৰ্শ দিবলৈ বিগত ১৭ মাৰ্চ, ২০২০ তাৰিখে ক’ভিড-১৯ বিশেষ এক বিশেষ পৰামৰ্শ গোট বা স্পেচিয়েল এডভাইজ’ৰী গ্ৰুপ গঠন কৰিছে।
গ্ৰামীণ পৰ্যায়ত ডিমাপুৰৰ কুহুব’ট’ খণ্ডৰ ছৌজুখু গাওঁত ছাখে আত্মসহায়ক গোটে গাওঁখনৰ গৃহহীন লোকসকলক খাদ্য প্ৰস্তুত কৰি যোগান ধৰিছে। ইয়াৰ উপৰিও ডিমাপুৰৰে ছুমুকেডিমা খণ্ডৰ ছিগনেল আংগামী গাওঁৰ এক গ্ৰামীণ পৰ্যায়ৰ এক সংগঠনে দৈনিক দিনহাজিৰা কৰা লোকসকলৰ প্ৰতিজনকে ১০ কিলোগ্ৰামকৈ চাউল যোগান ধৰিছে।

Ministry of Panchayati Raj
District administrations and Gram Panchayats all across the country responding with various activities to check the spread of the COVID-19 pandemic in the country
Various actions being taken include formation of advisory committees; wall paintings to create awareness about the disease; local stitching and distribution of masks; free distribution of cooked meals/ rations to the needy; and sanitization of public spaces
20 APR 2020 12:57PM by PIB Delhi
District administrations and Gram Panchayats all across the country are responding with various activities to check the spread of the COVID-19 pandemic in the country. Some initiatives which may be followed by others as examples of best practices are –
• Madhya Pradesh: Aajeevika Mission, Rajgarh District is involved in stitching masks for distribution among the Gram Panchayats. Sarpanch of Acharpura Gram Panchayat located in Huzur Tehsil of Bhopal district has distributed free masks to villagers. Wall paintings have been done in Khamariya Panchayat of Chicholi block in Narsinghpur District.
Description: C:\Users\ravi gupta\Documents\SHUBHA RD\mp wall painting.jpg
• Tamil Nadu: Under the supervision of Panchayat Officials, sanitization is being done in Mangalam panchayat, Tiruppur block in Tiruppur district.
• Nagaland: State Government under the initiative of Shri. Temjen Toy (IAS), Chief Secretary, has constituted a Special Advisory Group (SAG) on COVID-19 on 17th March 2020, to advice the Government on preparedness and response to COVID-19 pandemic in the State of Nagaland.
At the village level, cooked food is being provided to homeless people by Xaqhe SHG under Shozukhu Village, Kuhuboto Block, Dimapur and 10 kgs of rice each provided to daily wage labour households by a Village Level Organization, Signal Angami Village, Chumukedima Block, Dimapur.