Ministry of Ports, Shipping and Waterways
SOPs issued for sign-on and sign-off of Indian Seafarers at Indian Ports and their movement;
Shri Mansukh Mandaviya welcomes it, saying that crew change at sea ports will be possible now
22 APR 2020 1:28PM by PIB Delhi
Union Minister of State for Shipping (I/C) Shri Mansukh Mandaviya has welcomed the issuance of SOPs for sign-on and sign-off of Indian Seafarers at Indian Ports. In a Tweet, he thanked the Home Minister for the order which will make it possible now for the crew change at sea ports. He said that that this will put an end to hardships faced by thousands of seafarers.
Change of crew of ship (seafarers) is an important measure for operation of merchant ships. Ministry of Home Affairs (MHA) has issued Standard Operating Procedure (SoP) on 21st April, 2020. This SoP has been formulated to streamline the sign-on/sign-off of Indian Seafarer at Indian Ports for merchant shipping vessels. The following guidelines have been issued:
I. For Sign-on
i. Ship owner/ Recruitment and Placement Service (RPS) agency will identify the Indian seafarers for joining a vessel.
ii. The seafarers will intimate their travel and contact history for last 28 days to the ship owner /RPS agency by email, as per procedure laid down by Director General of Shipping (DGS).
iii. The seafarer would be examined by a DGS approved medical examiner, as per the guidelines prescribed for this purpose. At the same time, the seafarer shall also be screened, and his travel and contact history examined for the last 28 days; seafarers found to be asymptomatic for COVID-19 and otherwise suitable may be processed for sign-on.
iv. The local authority in the area where the seafarer resides will be intimated about his clearance for sign-on and for issue of a transit pass from the place of residence to the place of embarkation on the shipping vessel.
v. The transit pass for such movement by road, for the seafarer and one driver, may be issued by the Government of the State/Union Territory where the seafarer resides.
vi. The transit pass (to and fro) will be issued for a fixed route and with specified validity and will have to be adhered to strictly. Such transit pass would be honoured/ allowed by the authorities of the State/ Union Territory along the transit route.
vii. The social distancing and other hygiene norms, as per standard health protocol, would be followed by the vehicle transporting the seafarer to his destination.
viii. At the port of embarkation, the seafarer shall be tested for COVID-19; the seafarer would be ready for sign-on only if the COVID-19 test is negative, failing which, action as per guidelines of Ministry of Health and Family Welfare would be taken.
II. For Sign-off
i. The master of a vessel, coming from any foreign port, or a coastal vessel from any Indian port, while arriving at its port of call in India, shall ascertain the state of health of each person on board the vessel and submit the Maritime Declaration of Health to the health authorities of the port and to the port authorities. In addition, the information required by the local health authorities of the port, like temperature chart, individual health declaration, etc. shall also be provided by the master as per the directives of the health authorities of the port. Port health authorities shall grant pratique to the vessel prior to berthing as per necessary health protocols.
ii. The Indian seafarer arriving on the vessel would undergo the COVID-19 test for confirmation that he/she is negative for COVID-19. After disembarking and till the time the seafarer reaches the testing facility, within the port premises, it will be ensured by the ship owner that all safety precautions as per standard health protocol are observed.
iii. Till the time test reports of the seafarer are received, the seafarer shall be kept in the quarantine facility by the Port/ State Heath Authorities.
iv. If the seafarer is tested as positive for COVID-19, he/ she will be dealt with as per the procedures laid down by MoHFW.
v. For the seafarer tested negative and signed off, the Local Authority in the area where the seafarer disembarks will be intimated about his/ her clearance for sign-off, and for issue of a transit pass from the place of disembarkation to the place of his/ her residence.
vi. The transit pass for such movement by road, for the seafarer and one driver, may be issued by the Government of the State/Union Territory where the seafarer disembarks.
vii. The transit pass (to and fro) will be issued for a fixed route and with specified validity and will have to be adhered to strictly. Such transit pass would be honoured/ allowed by the authorities of the State/ Union Territory along the transit route.
viii. The social distancing and other hygiene norms, as per standard health protocol, would be followed by the vehicle transporting the seafarer to his destination.
DG(Shipping) will prescribe the detailed protocol with regard to sign-on and sign-off to be followed in the above cases.

শিপ্পিং মন্ত্রালয়
ভারতকী হিথাংফমশিংদা ভারতকী সিফেয়ররশিংগী সাইন-ইন অমদি সাইন-ওফ অমদি মখোয়গী মুবমেন্তকীদমক স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিদ্যুর থোকখ্রে
হিথাংফমশিংদা হৌজিক ক্রিয়ু হোংদোক-হোংজিন তৌবা ওইথোক্লগনি হায়রদুনা শ্রী মন্সুখ মন্দাবিয়ানা মদু তরাম্না ওকখি
22 APR 2020 1:28PM by PIB Imphal
সিপ্পিংগী কেন্দ্র মন্ত্রী (আই.সি.)না ভারতকী হিথাংফমশিংদা ভারতকী সিফেয়ররশিংগী সাইন-ইন অমদি সাইন-ওফ অমদি মখোয়গী মুবমেন্তকীদমক স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিদ্যুর থোকখ্রে। ত্বীৎ অমদা, মহাক্না গৃহ মন্ত্রীবু হিথাংফমশিংদা ক্রিয়ু হোংদোক-হোংজিন তৌবা য়াবা ওইথোকহনবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। সিফেয়রর লিশিং কয়ানা মায়োক্নরিবা অৱাবদু লোইশিলহল্লগনি হায়না মহাক্না হায়খি।
শিপকী ক্রিয়ু(সিফেয়ররশিং) হোংদোক-হোংজিন তৌবা অসি মর্চেন্ত শিপশিং থবক তৌহন্নবগী মরুওইবা পাম্বৈ অমনি। হোম এফেয়র্সকী মন্ত্রালয়(এম.ঐচ.এ.)না এপ্রীল ২১, ২০২০দা স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিদ্যুর(এস.ও.পি.) থোকখ্রে। মসিগী এস.ও.পি. অসি মর্চেন্ত শিপ্পিং ভেসেলশিংগীদমক্তা ভারতকী হিথাংফমদা ভারতকী সিফেয়ররশিংগী সাইন-ওন/সাইন-ওফ স্ত্রীমলাইন তৌনবা ফোর্মুলেত তৌখিবনি। মখাদা পীরিবা গাইদলাইনশিং অসি থোকখ্রেঃ
I. সাইন-এনগী ওইনা
i. শিপকী মপু/রিক্রুইৎমেন্ত অমসুং প্লেসমেন্ত সর্বিস (আর.পি.এস.) এজেন্সীনা ভেসেল অমা শমজিন্ননবা ভারতকী সিফেয়ররশিংবু খঙদোক্কনি। ii. প্রোসিদ্যুরগী মতুং ইন্না শিপ্পিংগী দিরেক্তর জেনরেল (দি.জি.এস.)না সিফেয়ররশিংনা মখোয়না চৎপগী অমদি নুমীৎ ২৮গী ওইনা শীপ মপুদা/আর.পি.এস. এজেন্সীগা মেলদা পাও ফাওনবগী হিস্তরী সিফেয়ররশিংনা হায়গনি।
iii. মসিগী মরমসিগীদমক সিফেয়রর অদু প্রিস্ক্রাইব তৌরবা গাইদলাইনশিংগী মতুং ইন্না দি.জি.এস. অমনা এপ্রুব তৌরবা মেদিকেল একজামিনর অমনা একজামিন তৌগদবনি। মসিগা চপ মান্নবা মতমদা, সিফেয়ররশিং অদু স্ক্রীন তৌগদবনি, অমসুং হৌখিবা নুমীৎ ২৮গী ওইনা মহাক্কী চত্থোক-চৎশিন তৌবগী অমদি পাও ফাওনবগী হিস্তরী একজামিন তৌগদবনি; সিপেয়ররশিং অদু কোবিদ-১৯গী না লাইওংগী ওইদে হায়না ফংলবদি সাইন-ওনগী প্রোসেস তৌবা য়ারগনি।
iv. সিফেয়ররশিংনা লৈরিবা মফমদুগী লোকেল ওথোরিতীনা মহাক্কী সাইন-ওন ক্লিয়রেন্সকী মতাংদা অমসুং শিপ্পিং ভেসেলদা তোংফমদুগী য়ুমগী লৈফমদা ত্রাঞ্জিৎ পাস অমা পীনবা খঙহনগনি।
v. অসিগুম্বা লম্বীদা চৎপগী ত্রাঞ্জিৎ পাস অসি, সিফেয়রর অমসুং দ্রাইভর অমগীদমক, সিফেয়ররদুনা লৈরিবা মফমদুগী রাজ্য/য়ুনিয়ন তেরিতোরীনা থোকপা য়াই।
vi. অকক্নবা লম্বীগী ত্রাঞ্জিৎ পাস( হন্দোক-হঞ্জিনগী) অমদি অখন্নবা ভেলিদিতীগা কোন্ননা অদু চেকশিন্না নপশিনগদবনি। অসিগুম্বা ত্রাঞ্জিৎ পাস অসি রাজ্য/য়ুনিয়ন তেরিতোরীনা ত্রাঞ্জিৎ রুত্তা ইকাই খুম্নগনি/অয়াবা পীগনি।
vii. সোসিএল দিস্তেন্সিং অমদি স্তেন্দর্দ হেল্থ প্রোতোকোলগী ওইনা অতৈ লু-নানবগী নোর্মশিং অদু সিপেয়ররশিংনা মাগী লমথুংফমদা য়ৌহল্লিবা ভেহিকলনা ইনগদবনি।
viii. হিথাংফমগী কাথোক-কাশিন তৌফমদা, সিফেয়ররশিংনা কোবিদ-১৯গী তেস্ত তৌগদবনি; কোবিদ-১৯গী তেস্ত অদু নেগতিব ওইরদি সিফোয়রর অদু সাইন-ইনগী য়াগনি, করিগুম্বা মায় পাক্ত্রবদি হেল্থ অমসুং ফেমিলী ৱেল্থ ফেয়র মন্ত্রালয়গী গাইদলাইনগী মতুং ইন্না থবক লৌখৎকনি।
II. সাইন-ওফকী ওইনা
ভারত্তা মাগী হিথাংফম য়ৌশিল্লকপা মতমদা কৌরকপা মীরৈবাক অমা হেক্তদগী লাকপা, ভেসেল অমগী মাস্তর নত্ত্রগা ভারতকী হিথাংফম অমদগী কোস্তেল ভেসেলনা ভেসেলদা থুংখ্রবা মতমদা মী খুদিংমক্কী হকশেলগী ফীভমগী অকক্নবা অমা খঙগদবনি অমদি পোর্ত ওথোরিতীদা পোর্ত অদুগী হেল্থ ওথোরিতীনা মেরিতাইম হকশেলগী দিক্লেরেসন্দা পীশিনগদনি। অহেনবা ওইনা, হিথাংফম অদুগী হেল্থ ওথোরিতীশিংনা লমজিং-লমতাকপগী পীবা অইং-অশাগী চার্ত, ইন্দিবিজ্যুএল হেল্থ দিক্লেরেসনগুম্বনচিংবা পোর্ত অদুগী লোকেল হেল্থ ওথোরিতীশিংনা মথৌ তাবা ই-পাউ ফংহনগদবনি। মথৌ তাবা হকশেলগী প্রোতোকোলশিংগী মতুং ইন্না বোর্দিং তৌদ্রিঙৈগী মাংওইননা পোর্ত হেল্থ ওথোরিতীনা ভেসেলদুদা প্রেতিক পীগদবনি।
ii. ভারতকী সিফেয়ররনা ভেসেলদা য়ৌশিল্লকপদা মহাক অদু কোবিদ-১৯ নেগতিব ওই হায়বা অশেংবা অমা খঙনবা কোবিদ-১৯গী তেস্ত তৌগদবনি। কাথোক-কাশিন তৌলবা মতুংদা সিফেয়ররদুনা তেস্ত তৌফম য়ৌদ্রিঙৈফাওবা, হিথাংফমগী প্রেমিসেসকী মনুংদা, স্তেন্দর্দ হেল্থ প্রোতোকোলগী মতুং ইন্না শিপ মপু অদুনা চেকশিন-থৌরাং অদু য়েংশিল্লে হায়বদু শোয়হল্লোইদবনি।
iii. সিফেয়েরর অদুগী তেস্তকী রিপোর্ত অদু ফংদ্রিঙৈ ফাওবা, সিফেয়রর অদু পোর্ত/স্তেত হেল্থ ওথোরিতীগী ক্বরেন্তাইন্দা থমগদবনি।
iv. করিগুম্বা সিফেয়রর অদু কোবিদ-১৯ পোজিতিব ওিরবদি, মহাক অদু হেল্থ এন্দ ফেমিলী ৱেলফেয়রগী মন্ত্রালয়না শেম্লবা প্রোসিদ্যুরগী মতুং ইন্না য়েংশিনগদবনি।
v. কোবিদ-১৯ নেগতিব ওইরবা সিফেয়ররশিং অমদি সাইন-ওফকীদমক, সিফেয়ররনা কাথোক-কাশিন তৌফম অদুগী লোকেল ওতোরিতীনা মহাক্কী সাইন-ওফ অদু সেংদোকখ্রে হায়বদু খঙহনগনি অমসুং কাথোক-কাশিন তৌফমদগী মাগী লৈফম ফাওবগী ওইবা ত্রাঞ্জিৎ পাস অমা পীগনি।
vi. সিফেয়রর অমদি দ্রাইভর অমগী ওইনা লম্বীদা চৎপগী অসিগুম্বা ত্রাঞ্জিৎ পাস অসি সিফেয়রর অদুনা কাথোক-কাশিন তৌফমদুগী রাজ্য/য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংনা পীবা য়াই।
vii. অখন্নবা ভেলিদিতীগা কোন্নবা অকক্নবা রুৎ অমগী ত্রাঞ্জিৎ পাস (হঙ্গৎ-হন্দা) অদু চেকশিন্না নপকদবনি। অসিগুম্বা ত্রাঞ্জিৎ পাস অসি রাজ্য/য়ুনিয়ন তেরিতোরীনা ত্রাঞ্জিৎ রুত্তা ইকাই খুম্নগনি/অয়াবা পীগনি।
viii. স্তেন্দর্দ প্রোতোকোলগী মতুং ইন্না সোসিএল দিস্তেন্সিং অমসুং অতৈ লু-নানবগী নোর্মশিং অসি সিফেয়রর অদুবু মাগী লমথুংফম ফাওবা পুবীরিবদুনা মতুং ইনগনি।
দি.জি. (শিপ্পিং)না সাইন-ইন অমদি সাইন-ওফকী মতাংদা মথক্তা পল্লিবা ৱাফমশিং অসিদা ইনগদবনি।