Prime Minister's Office
PM pays homage to Lord Basaveshwara on Basava Jayanthi today, in a video message
26 APR 2020 8:53PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi paid homage to Lord Basaveshwara and greeted the people on the occasion of Basava Jayanthi, the Birth anniversary of Lord Basaveshwara, in a video message today .
Basava Jayanthi is an annual event celebrated in the honour of the birth of Vishwaguru Basaveshwara, the 12th century philosopher and social reformer.
Global Basava Jayanthi – 2020 is being held digitally today, connecting followers in India and abroad.
In his message, Prime Minister sought blessings of Lord Basaveshwara to give country the strength for defeating the pandemic coronavirus.
Prime Minister recalled that on many occasions earlier, he had the privilege of learning from the teachings of Lord Basaveshwara, be it the event of the translations of holy Vachanas into 23 languages, or the unveiling of Basaveshwara Statue in London.
Describing Lord Basaveshwara as a great reformer and a great administrator, Prime Minister said Lord Basaveshwara did not just preach about the reforms he wanted in the individuals or in the society but also adopted and inculcated them in his own life.
Prime Minister said the teachings of Lord Basaveshwara are the source of spiritual knowledge, as well as serve as the practical guide of our lives. His teachings teach us to be a better human being, and to make our society liberal, kind and humane. He had guided our society on issues of social and gender equality, several centuries ago.
Prime Minister said Lord Basaveshwara laid the foundations of a democracy, which prioritises, and promotes the rights of person, standing on the last rungs of the society. Basavanna had touched each and every aspect of human life, and had suggested solutions to improve it, he added.
Prime Minister was also pleased to note the extensive work done on the digitization of holy Vachanas of Basavanna, the suggestion Prime Minister had made in 2017.
Appreciating the Basava Samithi for conducting today’s event digitally across the world, Prime Minister said this sets a perfect example for conducting an event while also following the guidelines of lockdown.
The Prime Minister said, “Today, Indians feel that change starts with them. This belief is helping the country to overcome challenges.” He urged to carry forward and strengthen this message of hope and faith. This will inspire us to work hard and will take our nation to new heights, he added. He urged to keep spreading Lord Basavanna's works and his ideals around the world to make the world a better place.
While wishing the people on Basava Jayanti, Prime Minister also stressed on following the rule of “Do Gaj Doori” in order to maintain social distance.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବସବ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ଭିଡ଼ିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଭୁ ବସବେଶ୍ୱରଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି
26 APR 2020 8:53PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ବସବ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ମହାପ୍ରଭୁ ବସବେଶ୍ୱରଙ୍କୁ ଭିଡ଼ିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ଭକ୍ତପୂତ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଜ୍ଞାପନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଜି ଏକ ଭିଡ଼ିଓ ବାର୍ତ୍ତାରେ ଦେଶର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି ।
ଦ୍ୱାଦଶ ଶତାବ୍ଦୀର ମହାନ ଦାର୍ଶନିକ ତଥା ସମାଜ ସଂସ୍କାରକ ବିଶ୍ୱଗୁରୁ ବସବେଶ୍ୱରଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ବସବ ଜୟନ୍ତୀ ମହା ସମାରୋହରେ ପାଳନ କରାଯାଇଥାଏ ।
ବିଶ୍ୱ ବସବ ଜୟନ୍ତୀ- 2020 ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଡ଼ିଜିଟାଲ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ପାଳନ କରାଯାଉଛି । ଡ଼ିଜିଟାଲ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଜରିଆରେ ଭାରତ ତଥା ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ଭାଗରେ ଥିବା ବସବେଶ୍ୱରଙ୍କ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁମାନେ ପରସ୍ପର ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇପାରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତାରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ବିଶ୍ୱବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ମହାପ୍ରଭୁ ବସବେଶ୍ୱରଙ୍କ ଠାରେ ତାଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ କାମନା କରିଛନ୍ତି । ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ କରୋନା ଦ୍ୱାରା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଏବେ ଆକ୍ରାନ୍ତ ହୋଇଥିବାରୁ ସେଥିରୁ ଉଦ୍ଧାର ପାଇବା ନିମନ୍ତେ ବସବେଶ୍ୱର ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତୁ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ମରଣ କରାଇଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ପୂର୍ବରୁ ଅନେକ ଘଟଣାରେ ସେ ମହାପ୍ରଭୁ ବସବେଶ୍ୱରଙ୍କ ବଚନ ଓ ଦିବ୍ୟବାଣୀରୁ ବହୁତ କଥା ଶିକ୍ଷା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଲାଭ କରିଛନ୍ତି । ତାହା ତାଙ୍କ ବଚନକୁ 23ଟି ଭାଷାରେ ଅନୁବାଦ କାର୍ଯ୍ୟ ବେଳେ ହୋଇଥାଉ ଅଥବା ଲଣ୍ଡନରେ ବସବେଶ୍ୱରଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଉନ୍ମୋଚନ ବେଳେ ହୋଇଥାଉ ।
ମହାପ୍ରଭୁ ବସବେଶ୍ୱରଙ୍କୁ ଜଣେ ମହାନ ସମାଜ ସଂସ୍କାରକ ତଥା ପ୍ରଶାସକ ଭାବେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି କିମ୍ବା ସମାଜରେ ସେ ଦେଉଥିବା ଉପଦେଶ ପ୍ରତିଫଳିତ ହେଉ ବୋଲି ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଉନଥିଲେ । ବରଂ ନିଜ ଜୀବନର କର୍ମ ଓ ଆଦର୍ଶ ସହ ସେମାନଙ୍କୁ ସାମିଲ କରିବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରୟାସ କରୁଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମହାପ୍ରଭୁ ବସବେଶ୍ୱରଙ୍କ ଅମରବାଣୀ ଓ ଶିକ୍ଷା ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଜ୍ଞାନ ବୃଦ୍ଧିର ଏକ ଚିରନ୍ତର ଉତ୍ସ । ତାହା ଆମମାନଙ୍କ ବାସ୍ତବ ଜୀବନରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ବିଶେଷ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ସେ ମତ ପୋଷଣ କରିଛନ୍ତି । ମଣିଷ କିଭଳି ନିଜର ଚିନ୍ତନ ଓ କାର୍ଯ୍ୟ ବଳରେ ଜଣେ ମହାମାନବରେ ପରିଣତ ହୋଇପାରିବ ଏବଂ ସମାଜକୁ ସରଳ, ସହନଶୀଳ, ଦୟା ଓ ମାନବୀୟ କରୁଣାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ କରିପାରିବ ତାହା ତାଙ୍କ ବାଣୀରୁ ଶିକ୍ଷା ମିଳିଥାଏ । ତେଣୁ ଆମର ସମାଜର ବିଭିନ୍ନ ସାମାଜିକ ସମସ୍ୟା ତଥା ଲିଙ୍ଗଗତ ସମାନତା ରକ୍ଷା ଦିଗରେ ତାଙ୍କର ବାଣୀ ଶତାବ୍ଦୀ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ଆମମାନଙ୍କୁ ପଥ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଆସିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେଯେ ପ୍ରଭୁ ବସବେଶ୍ୱର ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଥିରେ ବ୍ୟକ୍ତି ସ୍ୱାଧୀନତାକୁ ସର୍ବାଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଓ ଏହାର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ମିଳୁଥିଲା । ସେହିଭଳି ସମାଜର ଶେଷତମ ବ୍ୟକ୍ତି ଯେଭଳି ସମସ୍ତ ସୁବିଧାସୁଯୋଗ ପାଇପାରିବ ସେଥିପାଇଁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଉଥିଲେ । ମାନବ ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରକୁ ପ୍ରଭୁ ବସବାନ୍ନା ଛୁଇଁଥିଲେ ଏବଂ ତାହାର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ସେ ନାନା ପ୍ରକାର ସମାଧାନ ପନ୍ଥା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ବସବାନ୍ନାଙ୍କ ବଚନର ବ୍ୟାବପ ଡିଜିଟାଇଜେସନ ହେବା ସୁଖର କଥା । 2017 ମସିହାରେ ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱୟଂ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲେ ।
ବସବ ସମିତି ପକ୍ଷରୁ ଆଜିର ଏହି ଉତ୍ସବ ଆୟୋଜନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଏହି ଡ଼ିଜିଟାଇଜେସନ ପହଞ୍ଚିପାରିଛି । ଏହା ଡ଼ିଜିଟାଇଜେସନ ମାଧ୍ୟମରେ ଉତ୍ସବ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଆଦିର ଆୟୋଜନ କରିବାର ଏକ ପ୍ରକୃଷ୍ଟ ଉଦାହରଣ ଯାହାକି ଲକଡାଉନ ସମୟରେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ଆଜି ଭାରତୀୟମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଭିତରେ ଘଟିଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଅନୁଭବ କରି ପାରୁଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କର ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ହିଁ ଏଭଳି ବିପଦର ଘଡ଼ିରେ ଦେଶକୁ ସେଥିରୁ ମୁକୁଳିବା ସକାଶେ ପଥ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛି ।ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଶା ଓ ଆସ୍ଥାର ବାର୍ତ୍ତାକୁ ସମସ୍ତଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ଲାଗି ଏହାକୁ ଆହୁରି ଆଗକୁ ନେବା ଦରକାର । ତାହାଦ୍ୱାରା ଲୋକମାନଙ୍କ ମନୋବଳ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ଏହା ଆମମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଧିକ କଠିନ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂପାଦନ ଲାଗି ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇବ ଏବଂ ଦେଶକୁ ଏକ ନୂଆ ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚାଇବ । ତେଣୁ ମହାପ୍ରଭୁ ବସବାନ୍ନାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ଓ ଆଦର୍ଶକୁ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ସୁପରିଚିତ କରାଇବା ଲାଗି ସେ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଇଛନ୍ତି । ଏହାଦ୍ୱାରା ବିଶ୍ୱ ମାନବ ସମାଜ ସକାଶେ ଏକ ସୁନ୍ଦର ସ୍ଥାନ ହୋଇପାରିବ ।
ବସବ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭକାବନା ଜଣାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦୁଇ ଗଜ ଦୂରତାରକ୍ଷା ନିୟମକୁ ସାମାଜିକ ଦୂରତା ରକ୍ଷାର ମହାମନ୍ତ୍ର ଭାବେ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀ ପାଳନ କରିବା ଉଚିତ ।