Ministry of Health and Family Welfare
Updates on COVID-19
28 APR 2020 6:32PM by PIB Delhi
Through a graded, pro-active and pre-emptive response strategy, Government of India is taking several steps along with the States/UTs for prevention, containment and management of COVID-19. These decisions and steps are being regularly reviewed and monitored at the highest level.
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health and Family Welfare today reviewed the research work conducted by the Directors / Heads of Department of Bio-Technology and its 18 Autonomous Bodies and PSUs through Video Conference. He has directed to expedite the development of antibody detection kits, real-time PCR based detection kits and vaccines for COVID-19 under 'Make in India'.
The Union Health Minister also reviewed the current status of COVID-19 surveillance in Delhi along with Shri Anil Baijal, LG of Delhi, Shri Satyendar Jain, Health Minister of Delhi, MCD Commissioners, DMs and DCPs of all districts of Delhi, Central / State and District surveillance officers and Heads of Government Hospitals via Video Conferencing. Shri Rajesh Bhushan, OSD (MoHFW), Dr Rajiv Garg, DGHS (MoHFW) and Dr S K Singh, Dir (NCDC) were also present during the review meeting.
Ministry of Health and Family Welfare has issued guidelines on home isolation for very mild / pre-symptomatic patients. Patients who have a requisite facility at their residence for self-isolation will have the option for home isolation. These guidelines are in addition to guidelines on appropriate management of suspect/confirmed case of COVID-19 issued by MoHFW on 7th April 2020. These guidelines are available and may be accessed at https://www.mohfw.gov.in/pdf/GuidelinesforHomeIsolationofverymildpresymptomaticCOVID19cases.pdf.
Regarding plasma therapy for COVID-19, ICMR has already stated clearly that currently there are no approved therapies for COVID-19 including plasma therapy. It is one of the many therapies which are being experimented with. However, so far there is no evidence to support it as a treatment. ICMR has also started a National Study to evaluate the efficacy of the therapy. However, it needs to be clarified that until ICMR concludes its study and robust scientific proof is available, it should not be used except for research and trial purposes. In fact, use of plasma therapy may have life threatening complications. ICMR has already issued detailed guidelines in this regard for the use of plasma therapy outside the study purposes.
As of today, there are 17 districts in the country where earlier cases had come, but now no new case has been reported for the last 28 days. The number of these districts has increased by 1 (two new districts have been added whereas one has been dropped from the previous list) since yesterday. The districts that got added to the list are Kalimpong (West Bengal) & Wayanad (Kerala). The district which was removed from this list is Lakhisarai (Bihar).
As of now, 6,868 people have been cured with a recovery rate of 23.3%. A total of 29,435 people have been confirmed positive as of now for COVID-19 in India.
For all authentic & updated information on COVID-19 related technical issues, guidelines & advisories please regularly visit: https://www.mohfw.gov.in/.

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଭିଡ-19 ସମ୍ପର୍କରେ ସଦ୍ୟତମ ସୂଚନା
• ମେକ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆ ଅନ୍ତର୍ଗତ କିଟ ଓ ଟିକା ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ତ୍ଵରାନ୍ୱିତ କରିବା ଲାଗି ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ
• ପ୍ଲାଜମା ଥେରାପି ଚିକିତ୍ସା ପଦ୍ଧତିର ସୁନିଶ୍ଚିତ ପ୍ରମାଣିକତା ନାହିଁ : ଆଇସିଏମଆର
28 APR 2020 6:32PM by PIB Bhubaneshwar
ଏକ ସତର୍କ, ସକ୍ରିୟ ତଥା ବର୍ଗୀକୃତ ମୁକାବିଲା ନୀତିର ଅଂଶବିଶେଷ ସ୍ଵରୂପ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କ ସହିତ ମିଶି ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ବ୍ୟାପକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି । ଏହାକୁ ନିୟମିତ ଭାବେ ଉଚ୍ଚସ୍ତରରେ ସମୀକ୍ଷା ଏବଂ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରାଯାଉଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ହର୍ଷ ବର୍ଦ୍ଧନ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସ ଜରିଆରେ ଜୈବ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଭାଗ ଓ ଏହାର 18ଟି ସ୍ଵାୟତ୍ତ ସଂସ୍ଥା ତଥା ପିଏସୟୁର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ/ପ୍ରମୁଖଙ୍କ ଦ୍ଵାରା ପରିଚାଳିତ ଗବେଷଣା କାର୍ଯ୍ୟର ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ। ସେ ‘ମେକ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆ’ ଅନ୍ତର୍ଗତ କୋଭିଡ-19 ଲାଗି ଆଣ୍ଟି ବଡି ନିରୂପଣ କିଟ, ରିୟଲ-ଟାଇମ ପିସିଆର ଆଧାରିତ ନିରୂପଣ କିଟ ଓ ଟିକା ବିକଶିତ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ତ୍ଵରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ଆଦେଶ ଦେଇଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଦିଲ୍ଲୀର ଉପରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଅନିଲ ବୈଜଲ, ଦିଲ୍ଲୀ ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସତ୍ୟେନ୍ଦ୍ର ଜୈନ, ଦିଲ୍ଲୀର ସମସ୍ତ ଜିଲ୍ଲାର ଏମସିଡି ଆୟୁକ୍ତ, ଜିଲ୍ଲା ଅଧିକାରୀ ଓ ଡିସିପି, କେନ୍ଦ୍ର/ରାଜ୍ୟ ଓ ଜିଲ୍ଲା ନିରୀକ୍ଷଣ ଅଧିକାରୀ ଓ ସରକାରୀ ଡାକ୍ତରଖାନାର ମୁଖ୍ୟ ମାନଙ୍କ ସହିତ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସ ଜରିଆରେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ବର୍ତ୍ତମାନର କୋଭିଡ-19 ନିରୀକ୍ଷଣ ସ୍ଥିତି ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ। ଏହି ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକ ସମୟରେ ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଓଏସଡି ଶ୍ରୀ ରାଜେଶ ଭୂଷଣ ଓ ଏନସିଡିସି ଡା. ଏସକେ ସିଂ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅତି ସାଧାରଣ/ପୂର୍ବ ଲକ୍ଷଣ ଥିବା ରୋଗୀଙ୍କ ଲାଗି ଘରେ ଏକାନ୍ତବାସରେ ରହିବା ପାଇଁ ଦିଶାନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରାଯାଇଛି। ଯେଉଁ ରୋଗୀଙ୍କ ଲାଗି ସେମାନଙ୍କ ଘରେ ଏକାନ୍ତବାସରେ ରହିବାର ସୁବିଧା ରହିଛି, ସେମାନେ ଏହି ବିକଳ୍ପର ଉପଯୋଗ କରିପାରିବେ। କୋଭିଡ-19 ସନ୍ଦିଗ୍ଧ/ନିଶ୍ଚିତ ସଂକ୍ରମଣ ମାମଲାର ଉଚିତ ପରିଚାଳନା ଲାଗି 7 ଏପ୍ରିଲ 2020ରେ ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଜାରି ଦିଶାନିର୍ଦ୍ଦେଶ ବ୍ୟତୀତ ଏହି ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରାଯାଇଛି। ଏହା
https://www.mohfw.gov.in/pdf/GuidelinesforHomeIsolationofverymildpresymptomaticCOVID19cases.pdf ରେ ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି।
କୋଭିଡ-19 ଲାଗି ପ୍ଲାଜମା ଥେରାପି ବିଷୟରେ ଆଇସିଏମଆର ପକ୍ଷରୁ ପୂର୍ବରୁ ସବୁକିଛି ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ କୁହାଯାଇସାରିଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ କୋଭିଡ-19 ଲାଗି ପ୍ଲାଜମା ଥେରାପି କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ କୌଣସି ସ୍ବୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ଥେରାପି ବା ଚିକିତ୍ସା ପଦ୍ଧତି ନାହିଁ । ଏହା ସେହିସବୁ ଚିକିତ୍ସା ପଦ୍ଧତି ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ, ଯାହା ଉପରେ ବର୍ତ୍ତମାନର ବର୍ତ୍ତମାନ ପରୀକ୍ଷଣ କରାଯାଉଛି। ତେବେ ବର୍ତ୍ତମାନସୁଦ୍ଧା ଏହି ପଦ୍ଧତିରେ ରୋଗୀଙ୍କ ନିଶ୍ଚିତ ଆରୋଗ୍ୟ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ କୌଣସି ଠୋସ ପ୍ରମାଣ ନାହିଁ। ଆଇସିଏମଆର ପକ୍ଷରୁ ଏହି ଥେରାପିର ପ୍ରଭାବ ଆକଳନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଏକ ଅଧ୍ୟୟନ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ତେବେ ଏହା ସ୍ପଷ୍ଟ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି, ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆଇସିଏମଆରର ଏହି ଅଧ୍ୟୟନ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇନଯାଇଛି ଏବଂ ଠୋସ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପ୍ରମାଣ ଉପଲବ୍ଧ ନାହିଁ, ଏହାକୁ ଗବେଷଣା ଓ ପରୀକ୍ଷଣ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟତ୍ର ଉପଯୋଗ କରାଯିବା ଅନୁଚିତ । ବାସ୍ତବତା ହେଉଛି ପ୍ଲାଜମା ଥେରାପି ଉପଯୋଗ କରିବା କାରଣରୁ ରୋଗୀର ଜୀବନ ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ସଙ୍କଟ ଆସିବାର ଜଟିଳତା ଦେଖାଦେଇପାରେ। ପ୍ଲାଜମା ଥେରାପି ଅଧ୍ୟୟନର ବିକଳ୍ପ ପ୍ରୟୋଗ ବିଷୟରେ ଆଇସିଏମଆର ପକ୍ଷରୁ ପୂର୍ବରୁ ବିସ୍ତୃତ ଦିଶାନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରାଯାଇସାରିଛି ।
ପୂର୍ବରୁ ମାମଲା ଥିବା 17ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ବିଗତ 28 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଗୋଟିଏ ହେଲେ ନୂଆ ସଂକ୍ରମିତ ମାମଲା ସାମ୍ନାକୁ ଆସିନାହିଁ। ଗତକାଲି ଏହି ତାଲିକାରେ 2ଟି ନୂଆ ଜିଲ୍ଲା ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଆଉ ଗୋଟିଏ ଜିଲ୍ଲାକୁ ତାଲିକାରୁ ହଟାଇ ଦିଆଯାଇଛି। ଯେଉଁ ନୂଆ ଜିଲ୍ଲା ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛି ସେ ଦୁଇଟି ହେଲା ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର କାଲିମପଙ୍ଗ ଏବଂ କେରଳର ଓ୍ବାୟନାଡ଼ । ସେହିପରି ଏହି ତାଲିକାରୁ ବିହାରର ଲଖିସରାୟକୁ ହଟାଇ ଦିଆଯାଇଛି ।
ଦେଶରେ ବର୍ତ୍ତମାନସୁଦ୍ଧା 23.3 ପ୍ରତିଶତ ଆରୋଗ୍ୟ ହାରରେ 6,868 ଜଣ କରୋନାରୁ ସୁସ୍ଥ ହୋଇଛନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶରେ ମୋଟ 29,435 କରୋନା ପଜିଟିଭଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି ।
କୋଭିଡ-19 ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ଭରସାଯୋଗ୍ୟ ଓ ସତ୍ୟ ଆଧାରିତ ବୈଷୟିକ ସୂଚନା, ଗାଇଡଲାଇନ ଏବଂ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ନିମନ୍ତେ ନିୟମିତ ଭାବେ ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ୱେବସାଇଟ୍ https://www.mohfw.gov.in/ ଦେଖନ୍ତୁ।