Ministry of Civil Aviation
422 flights operated under Lifeline Udan to deliver essential medical cargo to people across the country
02 MAY 2020 3:43PM by PIB Delhi
422 flights have been operated under Lifeline Udan by Air India, Alliance Air, IAF and private carriers. 244 of these flights have been operated by Air India and Alliance Air. Cargo transported till date is around 790.22 tons. Aerial distance covered by Lifeline Udan flights till date is over 4,13,538 km.‘Lifeline Udan’ flights are being operated by MoCA to transport essential medical cargo to remote parts of the country to support India’s war against COVID-19.
Helicopter services including Pawan Hans Ltd have been operating in J&K, Ladakh, Islands and North East region transporting critical medical cargo and patients. Pawan Hans till 1 May 2020 have carried 2.03 tons of cargo covering a distance of 7,529 kms. Special focus has been on the North East Region, island territories and the hill states.Air India and IAF collaborated primarily for J&K, Ladakh, North-East and otherisland regions.
Domestic Cargo Operators SpiceJet, Blue Dart and Indigo are operating cargo flights on a commercial basis.Spicejet operated 734 cargo flights during 24 March to 1 May 2020 covering a distance of 12,77,213 km and carrying 5,320 tons of cargo. Out of these,270 were international cargo flights.Blue Dart operated 245 cargo flights covering a distance of 2,67,417 km and carrying 4,179tons of cargo during 25 March to 1 May 2020. Out of these, 12 were international cargo flights. Indigo has operated 82 cargo flights during 3 April to 1 May 2020 covering a distance of 1,36,060 km and carrying around 393tons of cargo and including 27 international flights. This also includes medical supplies carried free of cost for the government.Vistara has operated 20 cargo flights during 19 April to 1 May 2020 covering a distance of 28,590 km and carrying around 139 tons of cargo.
In International Sector, a cargo air-bridgewas established with East Asia for transportation of pharmaceuticals, medical equipment and Covid-19 relief material. The quantity of medical cargo brought in by Air India is 842 tons. In addition to the above, Blue Dart has uplifted around 114 tons of medical supplies from Guangzhou and Shanghai starting 14 April upto1 May 2020.Spicejet has also uplifted204 tons of medical supplies from Shanghai and Guangzhou upto1 May 2020 and 16 tons medical supplies from Hong Kong and Singapore upto1 May 2020.

অসামৰিক বিমান পৰিবহণ মন্ত্ৰালয়
দেশৰ সকলো প্ৰান্তৰ নাগৰিকৰ বাবে অত্যাৱশ্যকীয় চিকিত্সা সামগ্ৰী যোগানৰ বাবে ‘লাইফলাইন উড়ান’ৰ অধীনত ৪২২খন কাৰ্গো বিমানৰে সেৱা
02 MAY 2020 3:43PM by PIB Guwahati
ক’ভিড-১৯ৰ বিৰুদ্ধে দেশে অব্যাহত ৰখা যুঁজত সহযোগিতা আগবঢ়াই বিভিন্ন অঞ্চললৈ অত্যাৱশ্যকীয় চিকিত্সা সামগ্ৰী কঢ়িয়াই নিয়াৰ বাবে ‘লাইফলাইন উড়ান’ কাৰ্গো সেৱা অব্যাহত ৰখা হৈছে। এই সেৱাৰ অধীনত এয়াৰ ইণ্ডিয়া, এলায়েন্স এয়াৰ, ভাৰতীয় বায়ুসেনা বাহিনীৰ লগতে একাংশ ব্যক্তিগত খণ্ডৰ বিমান পৰিবহণ সংস্থাৰ মুঠ ৪২২খন বিমান চলোৱা হৈছে। ইয়াৰে ২৪৪খন বিমান এয়াৰ ইণ্ডিয়া আৰু এলায়েন্স এয়াৰ-ৰ। এইসমূহ বিমানে আজি পৰ্যন্ত মুঠ ৭৯০.২২টন পৰিমাণৰ সা-সামগ্ৰীৰ পৰিবহণ কৰিছে। এইখিনি সামগ্ৰী বিতৰণৰ বাবে বিমানসমূহে এই সময়চোৱাত মুঠ ৪,১৩,৫৩৮কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ পথ-পৰিক্ৰমা সম্পূৰ্ণ কৰিবলগীয়া হৈছে।
ইফালে, ‘পৱন হংস লিমিটেডে’ অত্যাৱশ্যকীয় চিকিত্সা সামগ্ৰী উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল, শ্ৰীনগৰ, জম্মু(জে এণ্ডকে), লাডাখ, আন্দামান আদিলৈ কঢ়িয়াই নিয়ে। পৱনহংস-য়ে ১মে’,২০২০ পৰ্যন্ত ৭,৫২৯ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ আকাশীপথ অতিক্ৰমী ২.০৩টন সামগ্ৰী কঢ়িয়াইছে।
আভ্যন্তৰীণ কাৰ্গো বিমান- ব্লু ডাৰ্ট, স্পাইচ জেট আৰু ইণ্ডিগোৱে বাণিজ্যক ভিত্তিত কিছু সংখ্যক কাৰ্গো বিমান চলাই আছে। যোৱা ২৪ মাৰ্চৰ পৰা ১মে’, ২০২০ পৰ্যন্ত স্পাইচ জেটে ৭৩৪খন কাৰ্গো বিমানৰ জৰিয়তে ১২,৭৭,২১৩কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ পথ পৰিক্ৰমা সম্পূৰ্ণ কৰি ৫,৩২০টন সামগ্ৰীৰ পৰিবহণ কৰিছে। ইয়াৰে ২৭০খন আছিল আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় কাৰ্গো বিমান। সেইদৰে, যোৱা ২৫ মাৰ্চৰ পৰা ১মে’, ২০২০ পৰ্যন্ত ব্লু ডাৰ্টে ২৪৫খন কাৰ্গো বিমানৰ জৰিয়তে ২,৬৭,৪১৭কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ পথ পৰিক্ৰমা সম্পূৰ্ণ কৰি ৪,১৭৯টন সামগ্ৰীৰ পৰিবহণ কৰিছে। ইয়াৰ বিপৰীতে, ইণ্ডিগোৱে ৩এপ্ৰিলৰ পৰা ১মে’, ২০২০লৈ ৮২খন কাৰ্গো বিমানৰ জৰিয়তে ১,৩৬,০৬০কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ পথ পৰিক্ৰমা সম্পূৰ্ণ কৰি ৩৯৩টন সামগ্ৰীৰ পৰিবহণ কৰিছে। সেইদৰে, ভিষ্টাৰাই ১৯এপ্ৰিলৰ পৰা ১মে’, ২০২০ ভিতৰত ৮২খন কাৰ্গো বিমানৰ জৰিয়তে ২৮,৫৯০কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ পথ পৰিক্ৰমা সম্পূৰ্ণ কৰি ১৩৯টন সামগ্ৰীৰ পৰিবহণ কৰিছে।
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয়
পূব এচীয় দেশসমূহৰ সৈতে এক বায়ু-সেঁতু স্থাপন কৰা হৈছে। যোৱা ৪ এপ্ৰিল, ২০২০ তাৰিখৰ পৰা এয়াৰ ইণ্ডিয়াৰ বিমানে ৮৪২টন পৰিমাণৰ চিকিত্সা সামগ্ৰী তথা উপকৰণ কঢ়িয়াই আনে। সেইদৰে, ব্লু ডাৰ্টৰ বিমানে ১৪এপ্ৰিলৰ পৰা ১মে’,২০২০ৰ ভিতৰত গুৱানজৌ আৰু চাংহাইৰ পৰা ১১৪টন পৰিমাণৰ চিকিত্সা সামগ্ৰী তথা উপকৰণ কঢ়িয়াই আনে। ইয়াৰ বিপৰীতে, স্পাইচজেটৰ বিমানে ১মে’, ২০২০পৰ্যন্ত গুৱানজৌ আৰু চাংহাইৰ পৰা ২০৪টন আৰু হংকং আৰু ছিংগাপোৰৰ পৰা ১৬টন পৰিমাণৰ চিকিত্সা সামগ্ৰী তথা উপকৰণ কঢ়িয়াই আনে।