Ministry of Defence
INDIA SALUTES CORONA WARRIORS
02 MAY 2020 6:09PM by PIB Delhi
India has been successfully fighting Corona Virus with the help of COVID Warriors. IAF has been contributing towards the national effort to contain Corona by supporting mobility of men and material both at International and Domestic level. More than 600 tons of medical supplies and large number of people have been airlifted including Doctors, Para-medics and equipment for setting up COVID testing labs. IAF personnel will continue to contribute towards fight against Corona. As a gratitude to all the Corona Warriors in India, IAF along with sister services is planning to salute these brave warriors of India in its own unique way. The planned fly past of the aircraft of the Indian Air Force is to salute the brave COVID warriors who have been tirelessly and selflessly working during these unprecedented times of corona virus pandemic.
A number of aircraft of Indian Air Force are planned to do a fly past over Delhi and NCR region on 03 May 20. This flying activity is combined along with the training activity of IAF and opportunity flight for transport aircraft and helicopters who are involved in moving supplies related to COVID-19 task.
The aerial salute to the Corona Warriors will be planned over Delhi between 1000-1030 hrs. Fighter aircraft formations, comprising of the Sukhoi-30 MKI, MiG-29 and Jaguar will be flying over Rajpath, and will orbit over Delhi and will be visible to the residents of Delhi from their roof tops. In addition, C-130 transport aircraft will follow a similar profile as fighters covering the entire Delhi and NCR region. The aircraft will be flying at an approximate height of 500 meters to 1000 meters keeping Aerospace safety in mind especially in respect of bird activity.
Additionally, helicopters are planned to carry out petal drop over Police War Memorial at 0900 h followed by Delhi hospitals involved in providing relief to patients of COVID-19 between 1000- 1030 h. The list of hospitals includes AllMS, Deen Dayal Upadhyay Hospital, GTB Hospital, Loknayak Hospital, Ram Manohar Lohia Hospital, Safdarjang Hospital, Sri Ganga Ram Hospital, Baba Saheb Ambedkar Hospital, Max Saket, Rohini Hospital, Apollo Indraprastha Hospital and Army Hospital Research and Referal.

ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କରୋନା ଯୋଦ୍ଧାଙ୍କୁ ଭାରତର ପ୍ରଣାମ
02 MAY 2020 6:09PM by PIB Bhubaneswar
କୋଭିଡ଼ ଯୋଦ୍ଧାଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ଭାରତ କରୋନା ଭୂତାଣୁ ମହାମାରୀ ବିରୋଧରେ ତାର ଯୁଦ୍ଧ ସଫଳତାର ସହ ଲଢ଼ି ଚାଲିଛି । ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନା (ଆଇଏଏଫ) କରୋନା ବିରୋଧୀ ଏହି ଲଢ଼େଇରେ ଜାତୀୟ ପ୍ରୟାସରେ ସାମିଲ ହୋଇ ନିଜର ଯୋଗଦାନ ଦେଇଚାଲିଛି । ଉଭୟ ଘରୋଇ ତଥା ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସ୍ତରରେ ଲୋକ ଏବଂ ସାମଗ୍ରୀ ପରିବହନ କରି ଆଇଏଏଫ ତାର ପରାକାଷ୍ଠା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି । ଏବେସୁଦ୍ଧା ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନା 600 ଟନ୍‌ ମେଡ଼ିକାଲ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ବିପୁଳ ସଂଖ୍ୟକ ଲୋକ ଯେଉଁଥିରେ ଡାକ୍ତର, ପାରା ମେଡ଼ିକ୍‌ ଏବଂ କୋଭିଡ଼ ପରୀକ୍ଷାଗାର ସ୍ଥାପନ ସକାଶେ ଆବ୍ୟଶକ ଟେଷ୍ଟିଂ ଉପକରଣ ଆଦି ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚାଇଛି । ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନାର ସଦସ୍ୟମାନେ କରୋନା ବିରୋଧୀ ସଂଗ୍ରାମରେ ସେମାନଙ୍କର ସହଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଚାଲିଛନ୍ତି । ସେହି ଅବଦାନକୁ ସ୍ୱୀକାର ପୂର୍ବକ ଆଇଏଏଫ୍‌ ସମେତ ଏହାର ଅନ୍ୟ ସହଯୋଗୀ ସେବାସଂସ୍ଥା ଓ ଭାରତର ସମସ୍ତ କରୋନା ଯୋଦ୍ଧାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ ଜଣାଇବା ଲାଗି ନିଜର ଅଭିନବ ଉପାୟରେ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି । ଏହି ଅବସରରେ ଭାରତୀୟ ବାୟୁ ସେନା ପକ୍ଷରୁ ଲଢ଼ୁଆ ବିମାନମାନ ଉଡ଼ାଣ କରାଯାଇ କୋଭିଡ଼ ଯୋଦ୍ଧାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମପୂର୍ବକ ସମ୍ମାନ ଜଣାଯିବ । ଏହି ଯୋଦ୍ଧାମାନେ ଅହୋରାତ୍ର ଅକ୍ଳାନ୍ତ ଶ୍ରମ ସ୍ୱୀକାର କରି ନିଃସ୍ୱାର୍ଥପର ଭାବେ ସେମାନଙ୍କର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ସଂପାଦନ କରିଆସୁଛନ୍ତି ଯାହାକି ଏଭଳି ଜଟିଳ ସମୟ ପାଇଁ ଏକାନ୍ତ ପ୍ରୟୋଜନ ।
ଆସନ୍ତାକାଲି ଅର୍ଥାତ୍‌, ମେ 3, 2020 ତାରିଖ ଦିନ ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ଏନସିଆର କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନାର ଏକାଧିକ ବିମାନ ଉଡ଼ାଣ କରାଯିବ । ଏହି ବିମାନ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଭାତୀୟ ବାୟୁସେନାର ତାଲିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହ ଯୋଡ଼ାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହା ପରିବହନ ବିମାନ ତଥା ହେଲିକପ୍ଟରଗୁଡ଼ିକ ସକାଶେ ମଧ୍ୟ ଏକ ଉଡ଼ାଣ ସୁଯୋଗ ଯେଉଁମାନେ କି କୋଭିଡ଼-19 ମହାମାରୀ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ସାମଗ୍ରୀ ଯୋଗାଣ କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ ରହିଛନ୍ତି ।
କରୋନା ଯୋଦ୍ଧାଙ୍କୁ ଦିଲ୍ଲୀର ଆକାଶମାର୍ଗରୁ ଏଭଳି ପ୍ରଣାମ କାର୍ଯ୍ୟ ପୂର୍ବାହ୍ଣଁ 1000-1030 ମଧ୍ୟରେ ସଂପାଦନ କରାଯିବ । ଏହି ବିମାନ ଉଡ଼ାଣ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ସୁଖୋଇ-30, ଏମକେଆଇ, ମିଗ-29, ଏବଂ ଜାଗୁଆର ଭଳି ଲଢ଼ୁଆ ବିମାନ ଓ ହେଲିକପ୍ଟର ସାମିଲ ହେବେ ଏବଂ ସେମାନେ ରାଜପଥର ଆକାଶ ଉପର ଦେଇ ଉଡ଼ାଣ ଭରିବେ । ସେମାନେ ଦିଲ୍ଲୀ ଆକାଶରେ କିଛି ସମୟ ପାଇଁ ଉଡ଼ିବେ ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀବାସୀମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଘର ଛାତ ଉପରୁ ଏଭଳି ବିମାନ ଉଡ଼ାଣକୁ ଦେଖିପାରିବେ । ଏହାତିରିକ୍ତ, ସି-130 ପରିବହନ ବିମାନ ସେମାନଙ୍କ ପଛେ ପଛେ ଅନୁରୂପ ଭାବେ ଉଡ଼ିବ ଏବଂ ତାହା ସମଗ୍ର ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ଏନସିଆର କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଉଡ଼ିବୁଲିବ । ଲଢ଼ୁଆ ବିମାନସବୁ ପ୍ରାୟ 500 ମିଟର ଠାରୁ 1000 ମିଟର ଉଚ୍ଚରେ ଏରୋସ୍ପେସ୍‌ ନିରାପତ୍ତା ଏବଂ ପକ୍ଷୀମାନଙ୍କ ଉଡ଼ିବାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ସଂପାଦନ କରାଯିବ ।
ଏହାତିରିକ୍ତ ହେଲିପକ୍ଟର ଯୋଗେ ଆକାଶ ମାର୍ଗରୁ ପୁଲିସ ଯୁଦ୍ଧ ସ୍ମାରକୀ ଉପରେ 0900 ଘଟିକା ସମୟରେ ପୁଷ୍ପ ବୃଷ୍ଟି କରାଯିବ । ଏହାପରେ ଦିଲ୍ଲୀର ବିଭିନ୍ନ ହସପିଟାଲ ଯେଉଁମାନେ କି କୋଭିଡ଼-19 ରୋଗୀମାନଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା କାର୍ଯ୍ୟରେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ଉପରେ 1000 ଠାରୁ 1030 ଘଟିକା ମଧ୍ୟରେ ପୁଷ୍ପ ବୃଷ୍ଟି କରାଯିବ । ଯେଉଁସବୁ ହସପିଟାଲ ଉପରେ ଏଭଳି ପୁଷ୍ପବୃଷ୍ଟି ସକାଶେ ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି ସେଥି ମଧ୍ୟରେ ଏମ୍ସ, ଦୀନ ଦୟାଲ ଉପାଧ୍ୟାୟ ହସପିଟାଲ, ଜିଟିବି ହସପିଟାଲ, ଲୋକନାୟକ ହସପିଟାଲ, ରାମ ମନୋହର ଲୋହିଆ ହସପିଟାଲ, ସଫଦରଜଙ୍ଗ ହସପିଟାଲ, ଶ୍ରୀ ଗଙ୍ଗାରାମ ହସପିଟାଲ, ବାବା ସାହେବ ଆମ୍ବେଦକର ହସପିଟାଲ, ମାକ୍ସ ସାକେତ, ରୋହିଣୀ ହସପିଟାଲ, ଆପୋଲୋ ଇନ୍ଦ୍ରପ୍ରସ୍ଥ ହସପିଟାଲ ଏବଂ ଆର୍ମି ହସପିଟାଲ ରିସର୍ଚ୍ଚ ଆଣ୍ଡ ରେଫେରାଲ ସାମିଲ ।