Ministry of Tourism
Ministry of Tourism holds its 14th webinar ‘Bengal by the Himalayas’ on the rich heritage of Darjeeling under Dekho Apna Desh Webinar Series
04 MAY 2020 1:30PM by PIB Delhi
Indian Himalayas themselves are a complete destination which can be explored around the year for variety of experiences. 73% of Himalayan range lies in India. Himalayas provide opportunity for a round-the-year tourism in India , right from hard adventure to soft adventure, rich flora and fauna to bio-diversity hotspots, high altitude peaks to beautiful lakes, from varied culture to the realm of spirituality and wellness.
The 14th session of Ministry of Tourism’s Dekho ApnaDesh webinar on 2nd May 2020, titled, ‘Bengal by the Himalayas’ was a presentation by Shri Supratim (Raj) Basu, Help Tourism Pvt. Ltd which took the participants to the attractions of Darjeeling, the history of Darjeeling Tea, story Darjeeling Himalayan Railway (DHR) or Toy Train, the treks & trails, the heritage of Dak Bungalows & Charter train, the Village cultures, the Home stays.
The promotion of Himalayas as a tourism destination by Ministry of Tourism has enabled India to be marketed as a round-the-year travel destination as the Indian Himalayas provide opportunities for travellers round the year. The Ministry of Tourism, under the Swadesh Darshan scheme is developing thematic circuits in the country in planned and prioritized manner. The Himalayan Circuit is one such identified theme under this scheme.
In a historic step towards promoting adventure tourism in the country the Government of India opened 100 new peaks for mountaineering in the year 2019.
The Union Tourism’s Ministry’s “ Dekho Apna Desh” webinar series on 2nd May, 2020 walked into its 14thsession showcasing the stories of Bengal by the Himalayas.
The sessions of webinars are now available on the https://www.youtube.com/channel/UCbzIbBmMvtvH7d6Zo_ZEHDA/featured and also on all social media handles of Ministry of Tourism , Government of India.
The next webinar titled Punjab –Beyond the Brochures is scheduled on 5th May 2020 at 11.00 am

ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ “ହିମାଳୟର ବଙ୍ଗଳା” 14ଶ ୱେବିନାର ଅନୁଷ୍ଠିତ
• ଦେଖୋ ଅପନା ଦେଶ୍‌ ୱେବିନାର ସିରିଜ ଅଧୀନରେ ଦାର୍ଜିଲିଂର ମହାନ ଐତିହ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶିତ
04 MAY 2020 1:30PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତୀୟ ହିମାଳୟ ପର୍ବତମାଳା ଏକ ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳୀ ଯାହାର ଶୋଭା ବର୍ଷ ତମାମ ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନେ ନେଇଥାନ୍ତି ଏବଂ ସେଥିରୁ ବିଭିନ୍ନ ଅନୁଭୂତି ଆହରଣ କରିଥାନ୍ତି । ହିମାଳୟପ ପର୍ବତମାଳାର 73% କେବଳ ଭାରତରେ ଅବସ୍ଥିତ । ଭାରତ ପାଇଁ ହିମାଳୟ ବର୍ଷ ସାରା ପର୍ଯ୍ୟଟନର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ । ଏହା କଠିନ ଦୁଃସାହସିକ ଅଭିଯାନ ଠାରୁ କୋମଳ ଓ ଉପଭୋଗ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ । ହିମାଳୟର ବିପୁଳ ସବୁଜିମା ଓ ପ୍ରାଣୀ ସଂପଦ ଜୈବ ବିବିଧତାର ଏକ ହଟ୍‌ ସ୍ପଟ୍‌ ଭାବେ ସର୍ବଜନସ୍ୱୀକୃତ । ଏହାର ସୁଉଚ୍ଚ ଗିରିଶୃଙ୍ଗ ଉପରେ ଅନେକ ସୁନ୍ଦର ସୁନ୍ଦର ହ୍ରଦ ରହିଛି । ପୁଣି ଏହାର ବିବିଧ ସଂସ୍କୃତି ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ତଥା ଆରୋଗ୍ୟର ଏକ ଗନ୍ତାଘର ଭାବେ ସୁପରିଚିତ ।
ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଦେଖୋ ଅପନା ଦେଶ ୱେବିନାରର 14ଶ ସଂସ୍କରଣ ମେ 2, 2020 ତାରିଖ ଦିନ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଯାଇଛି । ଏଥବରେ “ହିମାଳୟର ବଙ୍ଗଳା” ସଂପର୍କରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ହେଲ୍ପ ଟୁରିଜିମ ପ୍ରାଇଭେଟ ଲିମିଟେଡ଼ର ଶ୍ରୀ ସୁପ୍ରତିମ (ରାଜ) ବସୁ,ଏକ ପ୍ରେଜେଣ୍ଟେସନ୍‌ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ । ଏହା ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ଦାର୍ଜିଲିଂ, ଦାର୍ଜିଲିଂ ଚା’ର ଇତିହାସ, ଦାର୍ଜିଲିଂ ହିମାଲୟାନ ରେଲୱେ (ଡ଼ିଏଚଆର) ଅଥବା ଖେଳନା ଟ୍ରେନ୍‌, ଟ୍ରେକ୍‌ ଏବଂ ଟେଲ୍ସ, ଡାକ ବଙ୍ଗଳାର ଐତିହ୍ୟ ଓ ଚାର୍ଟର ଟ୍ରେନ୍‌, ଗ୍ରାମ୍ୟ ସଂସ୍କୃତି ଓ ଘରୋଇ ରହଣି ପ୍ରତି ଆକର୍ଷିତ କରିଥିଲା ।
ହିମାଳୟକୁ ଏକ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳୀ ଭାବେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ସଦାବେଳେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଇ ଆସିଛି ଏବଂ ଏହା ଭାରତକୁ ବର୍ଷ ସାରା ଏକ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଗସ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳୀ ଭାବେ ମାର୍କେଟିଂ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଆସିଛି । କାରଣ ଭାରତୀୟ ହିମାଳୟ ବର୍ଷତମାମ ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କୁ ଆକୃଷ୍ଟ କରିଆସିଛି । ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ତା’ର ସ୍ୱଦେଶ ଦର୍ଶନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଦେଶର କେତେକ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଭିତ୍ତିକ ସର୍କିଟର ବିକାଶ ଘଟାଇଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଭିତ୍ତିରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । ହିମାଳୟ ସର୍କିଟ୍‌ ଏହି ଯୋଜନାର ଏକ ଚିହ୍ନିତ ସର୍କିଟ୍‌ ।
ଦେଶରେ ଦୁଃସାହସିକ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ଏକ ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱରୂପ ଭାରତ ସରକାର ଆଉ 100ଟି ନୂତନ ଗିରିଶୃଙ୍ଗକୁ 2019 ଠାରୁ ପର୍ବତାରୋହଣ ସକାଶେ ଖୋଲିଛନ୍ତି ।
କେନ୍ଦ୍ର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରଣଳୟର “ଦେଖୋ ଅପନା ଦେଶ” ୱେବିନାର ସିରିଜରେ ମେ 2, 2020 ତାରିଖ ଦିନ ଏହାର 14ଶ ଅଧିବେଶନ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଯାଇଛି ଏବଂ ଏଥିରେ ହିମାଳୟ ଦ୍ୱାରା ବଙ୍ଗଳାର ଗାଥାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରାଯାଇଛି ।
ଏବେ ଏହି ୱେବିନାର ଅଧିବେଶନ https://www.youtube.com/channel/UCbzIbBmMvtvH7d6Zo_ZEHDA/featuredରେ ଉପଲବ୍ଧ/ ବର୍ଣ୍ଣିତ ଏବଂ ତାହା ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସୋସିଆଲ୍‌ ମିଡ଼ିଆ ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ।
ପରବର୍ତ୍ତୀ ୱେବିନାର “ପଞ୍ଜାବ- ବ୍ରୋସିଓର୍‌ ବାହାରର ସ୍ୱରୂପ” ମେ 5, 2020 ତାରିଖ ଦିନ ପୂର୍ବାହ୍ନ 11ଟା ବେଳେ ଆୟୋଜିତ ହେବ ।