Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
FCI stocks comfortable even after fulfilling extra commitments during the lockdown: Shri Ram Vilas Paswan
FCI sold 4.50 LMT wheat and 5.61 LMT rice through Open Market Sales Scheme during the lockdown, says Minister
05 MAY 2020 7:21PM by PIB Delhi
Union Minister of Consumer Affairs, Food and Public Distribution, Shri Ram Vilas Paswan has given detailed information about the various steps taken by the government and the total stocks of food grains and pulses available with the government and sent to the states till now.
The Minister said that as per the report dated 04.05.2020, FCI currently has 276.61 LMT rice and 353.49 LMT wheat. Hence a total of 630.10 LMT food grain stock is available. About 60 LMT food grains is required for a month under NFSA and other welfare schemes.
The Minister informed that since the lockdown, about 69.52 LMT food grains have been lifted and transported through 2483 rail rakes. Apart from the rail route, transportation was also done through roads and waterways. A total of 137.62 LMT has been transported. Total 5.92 LMT grains have been transported to the North-Eastern States.
During the lockdown, NGOs and social institutions running relief camps can purchase wheat and rice directly from FCI Depots at Open Market Sales Scheme (OMSS) rate. The State Governments can also purchase food grains directly from FCI. State Governments can also provide rice / wheat to non-NFSA families who have been issued ration cards by the State Governments, for the next three months. A letter regarding OMSS has been sent to the Chief Ministers of all the States/ Administrators of UTs with request to provide ration to the needy non-NFSA families. Under the OMSS, the rates of Rice is fixed at Rs.22/kg and Wheat- Rs.21/kg. FCI has sold 4.50 LMT wheat and 5.61 LMT rice through OMSS during the lockdown period.
Under the “Pradhan Mantri Garib Kalyan Ann Yojana”, for next 3 months a total of 104.4 LMT rice and 15.6 LMT wheat is required of which 59.50 LMT rice and 8.14 LMT wheat have been lifted by various States and UTs. Wheat has been allocated to 6 States/UTs, - Punjab, Haryana, Rajasthan, Chandigarh, Delhi and Gujarat and rice has been provided to the remaining States/UTs. The Government of India is bearing 100% financial burden of approximately Rs. 46,000 crores under this scheme.
As regards Pulses, the total requirement for the next three months is 5.82 LMT. So far, 220727 MT pulses have been dispatched while 147165 MT Pulses have reached the States/UTs and 47490 MT has been delivered. A total of 12.54 LMT pulses (Toor-5.16 LMT, Moong-1.26 LMT, Urad-2.55 LMT, Bengal Gram-2.72 LMT and Masur-0.84 LMT) is available in the buffer stock as on 05 May 2020.
Meanwhile, the Department of Consumer Affairs has notified face masks and sanitizers under the Essential Commodities Act in view of their increased demand due to COVID-19. Prices of masks, sanitizers and ingredients used in their manufacturing have also been capped. States have been given guidelines to ensure there is no obstruction in supply-chain management due to lockdown and check prices of all essential items. The Centre has delegated all powers to the State Governments to take decisions under the EC Act.

ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଲକଡାଉନ ଅବଧିରେ ଅତିରିକ୍ତ ଚାହିଦା ପୂରଣ ପରେ ମଧ୍ୟ ଆରାମଦାୟକ ସ୍ଥିତିରେ ଏଫସିଆଇ ଷ୍ଟକ: ଶ୍ରୀ ରାମ ବିଳାସ ପାଶୱାନ
• ଲକଡାଉନ ବେଳେ ଏଫସିଆଇ ଓପନ୍ ମାର୍କେଟ୍ ସେଲ୍ସ ସ୍କିମ ଜରିଆରେ 4.50 ଏଲଏମଟି ଗହମ ଓ 5.61 ଏଲଏମଟି ଚାଉଳ ବିକ୍ରି
05 MAY 2020 7:21PM by PIB Bhubaneswar
ଉପଭୋକ୍ତା ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାମ ବିଳାସ ପାଶୱାନ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ନିକଟରେ ଉପଲବ୍ଧ ଥିବା ଏବଂ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପଠାଯାଇଥିବା ମୋଟ ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ଷ୍ଟକ୍ ଓ ଡାଲି ସମ୍ପର୍କରେ ସବିଶେଷ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ।
ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ 2020 ମେ’ 4 ତାରିଖର ରିପୋର୍ଟ ମୁତାବକ, ଏଫସିଆଇ ନିକଟରେ ବର୍ତ୍ତମାନ 276.61 ଏଲଏମଟି ଚାଉଳ ଓ 353.49 ଏଲଏମଟି ଗହମ ରହିଛି । ଏହା ଅର୍ଥ ଏଫସିଆଇ ନିକଟରେ ମୋଟ 630.10 ଏଲଏମଟି ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଷ୍ଟକ ରହିଛି । ଏନ୍ଏଫ୍ଏସ୍ଏ ଓ ଅନ୍ୟ ଜନମଙ୍ଗଳ ସ୍କିମ ଅଧୀନରେ ମାସକୁ ପ୍ରାୟ 60 ଏଲଏମଟି ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ ହୋଇଥାଏ ।
ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ଲକଡାଉନ ପରଠାରୁ ପ୍ରାୟ 69.52 ଏଲଏମଟି ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଉଠାଯାଇ 2483ଟି ରେଳ ରେକ ଜରିଆରେ ପରିବହନ କରାଯାଇଛି । ରେଳ ରୁଟ୍ ବ୍ୟତୀତ ସଡ଼କ ଓ ଜଳପଥ ମାଧ୍ୟମରେ ମଧ୍ୟ ଏଫସିଆଇ ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟକୁ ପରିବହନ କରାଯାଇଛି । ମୋଟ୍ 137.62 ଏଲଏମଟି ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ପରିବହନ ହୋଇଛି । ମୋଟ 5.92 ଏଲଏମଟି ଶସ୍ୟ ନର୍ଥ-ଇଷ୍ଟ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପରିବହନ ହୋଇଛି ।
ଲକଡାଉନ ବେଳେ ରିଲିଫ୍ କ୍ୟାମ୍ପ ଚଳାଉଥିବା ଏନଜିଓ ଓ ସାମାଜିକ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ଓପନ୍ ମାର୍କେଟ୍ ସେଲ୍ସ ସ୍କିମ୍ (OMSS) ଜରିଆରେ ସିଧାସଳଖ ଏଫସିଆଇ ଡିପୋରୁ ଗହମ ଓ ଚାଉଳ କିଣିପାରିବେ । ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନେ ମଧ୍ୟ ଏଫସିଆଇରୁ ସିଧାସଳଖ ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ କିଣିପାରିବେ । ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ରାସନ କାର୍ଡ ଜାରି ହୋଇଥିବା ଅଣ-ଏନ୍ଏଫ୍ଏସ୍ଏ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନେ ଆଗାମୀ 3 ମାସ ପାଇଁ ଚାଉଳ/ଗହମ ଯୋଗାଇ ପାରିବେ । ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବା ଅଣ-ଏନ୍ଏଫ୍ଏସ୍ଏ ପରିବାରକୁ ରାସନ ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରି ଓଏମ୍ଏସ୍ଏସ୍ ସମ୍ପର୍କିତ ଏକ ଚିଠି ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ/କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଂଚଳର ପ୍ରଶାସକଙ୍କୁ ପଠାଯାଇଛି । ଓଏମ୍ଏସ୍ଏସ୍ ଅଧୀନରେ ଚାଉଳ ଦର କିଲୋଗ୍ରାମ ପିଛା 22 ଟଙ୍କା ଓ ଗହମ ମୂଲ୍ୟ 21 ଟଙ୍କା ଧାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଛି । ଲକଡାଉନ ଅବଧିରେ ଏଫସିଆଇ ଓଏମ୍ଏସ୍ଏସ୍ ଜରିଆରେ 4.50 ଏଲଏମଟି ଗହମ ଓ 5.61 ଏଲଏମଟି ଚାଉଳ ବିକ୍ରୟ କରିଛି ।
‘ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଅନ୍ନ ଯୋଜନା’ ଅଧୀନରେ ଆଗାମୀ 3 ମାସ ପାଇଁ ମୋଟ 104.4 ଏଲଏମଟି ଚାଉଳ ଓ 15.6 ଏଲଏମଟି ଆବଶ୍ୟକ । ସେଥି ମଧ୍ୟରୁ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଂଚଳ 59.50 ଏଲଏମଟି ଚାଉଳ ଓ 8.14 ଏଲଏମଟି ଗହମ ଉଠାଇଛନ୍ତି । ପଞ୍ଜାବ, ହରିୟାଣା, ରାଜସ୍ଥାନ, ଚଣ୍ଡିଗଡ଼, ଦିଲ୍ଲୀ ଓ ଗୁଜରାଟ ଭଳି 6ଟି ରାଜ୍ୟକୁ ଗହମ ଆବଂଟନ କରାଯାଇଥିବା ବେଳେ ବଳକା ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଂଚଳକୁ ଚାଉଳ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି । ଏହି ସ୍କିମ୍ ଅଧୀନରେ ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର 100% ଆର୍ଥିକ ବୋଝ ସହ 46,000 କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବେ ।
ସେହିଭଳି ଆଗାମୀ 3 ମାସ ପାଇଁ 5.82 ଏଲଏମଟି ଡାଲି ଆବଶ୍ୟକ । ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା 220727 ଏମଟି ଡାଲି ଡେସପାଚ୍ ହୋଇଥିବା ବେଳେ 147165 ଏମଟି ଡାଲି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଂଚଳଗୁଡ଼ିକରେ ପହଂଚିଛି ଏବଂ 47490 ଏମଟି ଡାଲି ଡେଲିଭରି ହୋଇଛି । 2020 ମେ’ 5 ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ବଫର୍ ଷ୍ଟକରେ ମୋଟ 12.54 ଏଲଏମଟି ଡାଲି (ଟୁର୍-5.16 ଏଲଏମଟି, ମୁଗ-1.26 ଏଲଏମଟି, ହରଡ-2.55 ଏଲଏମଟି, ବେଙ୍ଗଲ ଗ୍ରାମ୍-2.72 ଏଲଏମଟି, ମସୁର- 0.84 ଏଲଏମଟି) ମହଜୁଦ ରହିଛି ।
ଅପରପକ୍ଷରେ ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ କୋଭିଡ-19 ଯୋଗୁ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଚାହିଦାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଫେସ୍ ମାସ୍କ ଓ ସାନିଟାଇଜରକୁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ଆଇନ ଅଧୀନରେ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜାରି କରିଛି । ମାସ୍କ, ସାନିଟାଇଜର ଓ ସେଗୁଡ଼ିକର ମାନୁଫାକ୍ଚରିଂରେ ବ୍ୟବହାର ହେଉଥିବା ଉପାଦାନର ଦର ସୀମା ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି । ଲକଡାଉନ ଯୋଗୁ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳରେ କୌଣସି ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ନଥିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସହ ସମସ୍ତ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀର ଦର ଉପରେ ନଜର ରଖିବାକୁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଜାରି ହୋଇଛି । ଇସି ଆଇନ ଅଧୀନରେ ନିଷ୍ପତି ନେବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ପକ୍ଷରୁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ସମସ୍ତ କ୍ଷମତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।