কৃষি মন্ত্ৰালয়
লকডাউনৰ সময়ত অব্যাহত মাহজাতীয় শস্য আৰু তৈলবীজ সংগ্ৰহৰ কাম
গ্ৰীষ্মকালীন শস্য ৰোপণৰ এলেকা তাৎপৰ্যপূৰ্ণভাৱে বৃদ্ধি
২০২০-২১ ৰবি বতৰত ২৪১লাখ মেট্ৰিকটন আটা আহৰণ কৰা হৈছে, ২৩৩লাখ মেট্ৰিকটনতকৈ অধিক ক্ৰয় কৰা হৈছে
10 MAY 2020 6:03PM by PIB Guwahati
কেন্দ্রীয় কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ মন্ত্রালয়ে লকডাউনৰৰ সময়ত কৃষক আৰু কৃষি কাৰ্যত সহায় কৰাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্রী শ্রী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত বিভিন্ন পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে৷ কেন্দ্রীয় কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ মন্ত্রী শ্রী নৰেন্দ্ৰ সিং টোমাৰে পৰিস্থিতি নিয়মীয়াকৈ নিৰীক্ষণ কৰি আহিছে৷
১) লকডাউনৰ সময়ত নাফেডৰ শস্য সংগ্ৰহৰ স্থিতিঃ-
অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ, তেলেংগানা, কর্ণাটক, ৰাজস্থান, মহাৰাষ্ট্ৰ, মধ্যপ্ৰদেশ, গুজৰাট, উত্তৰপ্ৰদেশ আৰু হাৰিয়ানা-এই ৯খন ৰাজ্যৰ পৰা ২.৭৪ লাখ মেট্রিকটন বুটমাহ সংগ্ৰহ কৰা হৈছে৷
ৰাজস্থান, মধ্যপ্ৰদেশ, উত্তৰপ্ৰদেশ, গুজৰাট আৰু হাৰিয়ানা-এই ৫খন ৰাজ্যৰ পৰা ৩.৪০ লাখ মেট্রিকটন সৰিয়হ সংগ্ৰহ কৰা হৈছে৷
তেলেংগানাৰ পৰা ১৭০০ মেট্রিকটন সূর্যমুখীৰ বীজ সংগ্ৰহ কৰা হৈছে৷
তামিলনাডু, তেলেংগানা, অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ, মহাৰাষ্ট্ৰ, কর্ণাটক, মধ্যপ্ৰদেশ, গুজৰাট আৰু ওড়িশা-এই ৮খন ৰাজ্যৰ পৰা ১.৭১ লাখ মেট্রিকটন ৰহৰ দাইল সংগ্ৰহ কৰা হৈছে৷
২) গ্রীষ্মকালীন শস্যৰ বাবে বীজ ৰোপণঃ-
ধান—প্রায় ৩৪.৮৭ লাখ হেক্টৰ এলেকাত গ্রীষ্মকালীন ধান ৰোপণ কৰা হৈছে৷ যোৱা বছৰ এই সময়ছোৱাত ইয়াৰ পৰিমাণ আছিল ২৫,২৯,০০০ হেক্টৰ ভূমি৷
মাহজাতীয় শস্য—প্রায় ১০,৩৫,০০০ হেক্টৰ ভূমিত মাহজাতীয় শস্য ৰোপণ কৰা হৈছে৷ বিগত বৰ্ষৰ এই সময়ছোৱাত ইয়াৰ পৰিমাণ আছিল ৫,৯২,০০০ হেক্টৰ৷
দানা শস্য—প্রায় ৯.৫৭লাখ হেক্টৰ ভূমিত দানা শস্যৰ বীজ ৰোপণ কৰা হৈছে৷ বিগত বৰ্ষৰ এই সময়ছোৱাত ইয়াৰ পৰিমাণ আছিল ৬,২০,০০০ হেক্টৰ৷
তৈলবীজ—প্রায় ৯,১৭,০০০ হেক্টৰ ভূমিত তৈলবীজ ৰোপণ কৰা হৈছে৷ বিগত বৰ্ষৰ এই সময়ছোৱাত ইয়াৰ পৰিমাণ আছিল ৭,০৯০০০ হেক্টৰ৷
৩) ২০২০-২১ বৰ্ষত ৰবিশস্যৰ বতৰত ভাৰতীয় খাদ্য নিগমৰ গুদামত ২৪১.৩৬ লাখ মেট্রিকটন আটা আহিছে আৰু ইয়াৰে ২৩৩.৫১ লাখ মেট্রিকটন ক্ৰয় কৰা হৈছে৷
৪)২০২০-২১ ৰবি বতৰত ৰবিশস্য আৰু তৈলবীজ সংগ্ৰহৰ বাবে ১১খন ৰাজ্যত ৩২০৬টা সংগ্ৰহ কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা হৈছে৷.

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Procurement of Pulses and Oilseeds steady during lockdown
Sowing area coverage of Summer Crops rises significantly
Over 241 LMT wheat arrives during Rabi Season 2020-21, more than 233 LMT purchased
10 MAY 2020 6:03PM by PIB Delhi
The Department of Agriculture, Cooperation and Farmers Welfare, Government of India, under the guidance of the Prime Minister Shri Narendra Modi, is taking several measures to facilitate farmers and farming activities at field level during the lockdown period. The Union Minister of Agriculture & Farmers’ Welfare Shri Narendra Singh Tomar is regularly monitoring the situation. The updated status is given below:
1. Status of procurement of crops by NAFED during lockdown period:
• 2.74 Lakh MT Gram (Chana) has been procured from 9 States namely Andhra Pradesh, Telangana, Karnataka, Rajasthan, Maharashtra, Madhya Pradesh, Gujarat, Uttar Pradesh and Haryana.
• 3.40 Lakh MT Mustard has been procured from 5 States namely Rajasthan, Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, Gujarat and Haryana.
• 1700 MT of Sunflower has been procured from Telangana.
• 1.71 Lakh MT Toor has been procured from 8 States namely Tamil Nadu, Telangana, Andhra Pradesh, Maharashtra, Karnataka, Madhya Pradesh, Gujarat and Odisha.
1. Sowing Area Coverage of Summer Crops:
• Rice: About 34.87 lakh ha area coverage under summer rice as compared to 25.29 lakh ha during the corresponding period of last year.
• Pulses: About 10.35 lakh ha area coverage under pulses as compared to 5.92 lakh ha. during the corresponding period of last year.
• Course Cereals: About 9.57 lakh ha area coverage under coarse cereals as compared to 6.20 lakh ha. during the corresponding period of last year.
• Oilseeds: About 9.17 lakh ha area coverage under oilseeds as compared to 7.09 lakh ha. during the corresponding period of last year.
1. In Rabi Marketing Season (RMS) 2020-21, a total of 241.36 Lakh MT wheat arrived in FCI out of which 233.51 Lakh MT is purchased.
2. In Rabi season 2020-21, a total of 3206 designated procurement centers for Rabi pulses and oilseeds are available in eleven (11) States.