Ministry of Jal Shakti
J&K to provide tap water to every household by December 2022
13 MAY 2020 1:14PM by PIB Delhi
Jammu and Kashmir plans to provide tap water connection to all rural households by December, 2022 under the Jal Jeevan Mission (JJM). During the current year, the Union Territory (UT) is planning for 100% coverage of all 5,000 villages of 3 districts i.e. Gandharbal, Srinagar and Raisi.
Presenting their action plan to the Department of Drinking Water & Sanitation yesterday for achieving the goal of every household with tap water supply under the JJM, UT officials said there are 18.17 lakh households in the UT, out of which 5.75 lakhs are already provided with Functional Household Tap Connections (FHTCs). Out of the remaining households, J&K plans to provide 1.76 lakh households by 2020-21.
The UT is likely to get Rs 680 Crore as Central share under JJM for this financial year. The Union Territory is eligible for additional allocation based on physical and financial performance. The UT Administration is planning 100% coverage by December, 2022 ahead of national goal by 2024-25. By doing so, J&K will be a leading example to accomplish the ambitious target of providing tap connection to each rural household.
Out of 98 water testing laboratories, the UT plans NABL accreditation of 10 labs during current year. Field Testing Kits will be provided at community level for testing of water quality for taking corrective measures. The UT Administration has planned to provide drinking water to all 4 quality-affected habitations. Stress is being given on constitution of Village Water & Sanitation Committees in villages to mobilize the community to inculcate the sense of ownership. Village Action Plans have been carried out for villages, based on which the action plan has been finalized.
During this testing time of CoVid-19 pandemic, such attempts to provide household tap connections in rural areas will definitely improve the ease of living especially the women and girls, reducing their drudgery, making them safe and lead a dignified life.
The aim of ‘Jal Jeevan Mission’ (JJM) is to provide every rural household in the country a FHTC for drinking water in adequate quantity of prescribed quality on regular and long-term basis at affordable service delivery charges leading to improvement in their living standards.
It’s the endeavour of the Central Government to provide tap connections in rural households on priority basis during prevailing CoVid-19 situation, so that rural people don’t have to go through the hardship of fetching water from public stand-posts and stand in long queue. Government intends to ensure the rural communities are safe from being infected amidst CoVid-19 pandemic by providing the poor and marginalized sections of the society water supply through tap connections inside their house premises, thereby averting visits to water stand-posts while observing social distancing norms. Advisories have been issued to States/ UTs to take up works related to drinking water on priority so as to achieve the twin objective of providing tap connections to rural households as well as creating job opportunities for local people and migrant workers.
In last 3 months, detailed exercise carried out in consultation with States/ UTs wherein water supply schemes of every village were analyzed so as to provide tap connections to households.

জল শক্তি মন্ত্রালয়
জম্মু-কশ্মীরনা দিসেম্বর ২০২২ ফাওবদা য়ুমথোং খুদিংদা তোতি ঈশিং ফংহনবা
13 MAY 2020 1:14PM by PIB Imphal
জল জীবন মিশন (জে.জে.এম)গী মখাদাদিসেম্বর ২০২২ ফাওবগী মনুংদা জম্মু-কশ্মীরনা খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংদা তোতি ঈশিং ফংহনবা হোৎনরি। চৎলিবা চহী অসিদা জিলা ৩, হায়বদি গন্ধরবাল, শ্রীনগর অমসুং রাইশিগী অপুনবা খুঙ্গং ৫০০০ দা চাদা ১০০ ফংহন্নবা রাজ্য অসিনা পান্দম থম্লি।
জে.জে.এম.গী মখাদা য়ুমথোং খুদিংদা তোতি ঈশিং ফংহন্নবগী পান্দমদা ঙরাং থক্নবা ঈশিং অমসুং মহীক-মতাই লৈহন্দনবগী বিভাগনা মখোয়গী থবক্কী পান্দম উত্তুনা মখোয়গী তৌগদবা থবক্কী থৌরাংশিং উৎলদুনা রাজ্য অসিগী মকোক থোংবশিংনা হায় মদুদি য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংদা ইমুং লাখ ১৮.১৭ লৈবগী মনুংদা লাখ ৫.৭৫দি হান্ননা মথৌ ফজনা তৌবা ইমুং-মনুংগী তোতিশিং (এফ.ঐস.তি.সি. )গী খুত্থাংদা ফংহনখ্রে। জম্মু অমসুং কশ্মীরনা লেমহৌরিবা ইমুং লাখ ১.৭৬ তা ইং ২০২০-২১ ফাওবদা তোতি ফংহন্নবগী পান্দম থমলি।
মসিগী শেনবাগী চহীসিগী জে.জে.এম.গী মখাদা সেন্ত্রেল শেয়র ওইনা ইয়ু.তি.না লুপা করোর ৬৮০ ফংলবা য়াই। য়ুনিয়ন তেরিতোরী অসি ফিজিকেল অমসুং ফাইনান্সিএলগীদা পাংথোরকপদু য়েংঙগা অতোপ্পা শেলশিং ফংনবগী মতিক চাবা ওই। য়ুনিয়ন তেরিতোরীগী লৈঙাক্না দিসেম্বর ২০২২ ফাওবদা ২০২৪-২৫কী নেস্নেলগী পান্দম অদু চাদা ১০০ য়ৌশিল্লক্নবগী থৌরাং তৌরি। মতৌ অসুম্না তৌরগা, জম্মু অমসুং কশ্মীরনা খুঙ্গংগী ইমুং খুদিংদা তোতি ফংহনখিবগী থমখিবা পান্দম অদু মপুং ফাহনখিবদা মকোক ওইরিবা খুদম অমনি।
ঈশিং চাংয়েং তৌনবা লেবোরেতরীশিংগী মনুংদগী ৯৮দি, থবক হৌখিবা চহীদুদা ইয়ু.তি.না লেব ১০ এন.এ.বি.এল.না শকখঙবীনবগী থৌরাং তৌরি। শেমদোকপা য়াবা পাম্বৈশিংগীদমক ঈশিংগী ক্বালিতীগী থাক অদুগী চাংয়েং তৌনবগীদমক্তা কম্ম্যুনিতীগী থাক্তা ফিল্দ তেস্তিং কিৎশিং ফংহনগনি। য়ু.তি.গী লৈঙাক্না ক্বালিতীনা চৈথেং ফংহল্লবা মী খুন্দারিবা মফম ৪মক্তা থক্নবা ঈশিং ফংহন্নবা থৌরাং তৌরি। কাংলুপ অদুদা মশাগীনি হায়বগী ৱাখল্লোন অদু লৈহন্নবগীদমক্তা খুঙ্গংগী ঈশিং অমসুং মহীক-মতাই লৈহন্দনবগী কমিতীদা ৱা কন্না হায়খ্রে। তৌবা য়াবা থবকশিং লোইশিন্নবদা য়েংঙগা খু্ঙ্গংদা থবক পায়খৎনবগী থৌরাংশিং পায়খৎখ্রে।
তমথিরবা কোবিদ-১৯গী তেস্ত তৌরিঙৈসিদা খুঙ্গংগী মফমশিংদা তোতী ঈশিংগী কনেক্সনশিং ফংননবা কন্না হোৎনবা অসিগুম্বা অসি চপ-চানা লাইনা পুন্সি হিংবা হেনগৎহনগনি, মরুওইনা নুপী অমসুং নুপীমচাশিংদা শুনীং-হৈনীংদবা হন্থহন্দুনা শোয়-ঙামদনা অমসুং ইকাই খুম্ননীংঙাই ওইবা পুন্সি অমদা ওইহল্লি।
‘জল জীবন মিশন’ (জে.জে.এম.) অসি লৈবাক অসিদা লৈরিবা খুঙ্গংগী ইমুং খুদিংদা মখোয়গী হিংবগী থাকশিং ফগৎলক্নবা অহোংবা মমলদা থিনবীরকপগী চার্জশিংদা চাং নাইনা অমসুং মতম শাংনা আইন্না য়াবা ক্বালিতীগী মতিক-চাবা চাংদা থক্নবা ঈশিংগীদমক্তা এফ.ঐচ.তি.সি. অমা ফংহনবনি।
খুঙ্গংগী মীশিংনা মীয়াম্না উয়ুংদা লেপ্তুনা অমসুং ক্যু শাংনা লেপ্তুনা ৱানা ঈশিং শোকপা চৎনদনবা শক্তি লৈরবা কোবিদ-১৯গী ফিভমসিদা য়েংঙগা খুঙ্গংগী ইমুংশিংদা তোতী ঈশিংগী কনেক্সন ফংহন্নবা কন্না হোৎনরিবা অসি কেন্দ্র সরকারনা থৱায় য়াওনা হোৎনবননি। খুন্নাই অসিগী লায়রবশিং অমসুং লায়রবগী পনখৈদা লৈবা সেক্সনশিংদা সোসিয়েল দিস্তেন্সিংগী চৎন-কাংলোনশিং ইন্দুনা ঈশিং শোকফমদা চত্তনবা মখোয়গী ময়ুম মনুংদা তোতিগী কনেক্সন পীদুনা ঈশিং ফংহন্দুনা তমথিরবা কোবিদ-১৯ থোরকপনা শোয়দনা শোকহন্দনা থম্নবা তৌরি। পাউতাক্লোইশিংনা রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংদা খুঙ্গংগী ইমুংশিংদা তোতিগী কনেক্সন ফংহন্দুনা থক্নবা ঈশিংগী থবকশিং হান্না পায়খৎপগা লোয়ননা লমদুগী মীশিং অমদি মাইগ্রেন্ত ৱর্করশিংদা থবক্কী খুদোংচাবা শেম্নবা হায়খ্রে।
হৌখিবা থা ৩সিদা, রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংগা খন্নদুনা ইমুংশিংদা তোতিগী কনেক্সন ফংহন্নবা খুঙ্গং খুদিংদা পাংথোকখিবা ঈশিং পীবগী থবকশিংগী স্কীমশিং অদু য়েংশিনখ্রে।