Ministry of Health and Family Welfare
COVID-19 updates
18 MAY 2020 5:53PM by PIB Delhi
Present status:
Government of India is pursuing its pre-emptive and pro-active approach for prevention, containment and management of COVID-19. COVID-19 management efforts are being regularly reviewed and monitored at the highest level.
India currently has 56,316 cases under active cases. So far, a total of 36,824 people have been cured of COVID-19. In last 24 hours a total of 2,715 patients are reported cured. We have presently a recovery rate of 38.29%.
In terms of confirmed cases per lakh population, India has so far about 7.1 cases per lakh population vis a vis approx. 60 cases per lakh population for the world as a whole. The status of cases per lakh population for countries having the highest number of confirmed cases, vide WHO situation report 118, is as follows:
Countries
Total Confirmed Cases
Approx. cases per lakh population
World
45,25,497
60
United States of America
1,409,452
431
Russian Federation
281,752
195
The United Kingdom
240,165
361
Spain
230,698
494
Italy
224,760
372
Brazil
218,223
104
Germany
174,355
210
Turkey
148,067
180
France
140,008
209
Iran
118,392
145
India
96,169*
7.1
* Latest figures updated for 18th May, 2020
Aggressive and early measures so far have shown encouraging results.
MoHFW’s New Guidelines
Union Ministry of Health has issued new guidelines on 17.05.20 to the States for categorization of red/orange/green zones. As per these guidelines states have been asked to categorize districts/ municipal corporations, or if warranted subdivision/ ward or any other administrative unit as red/orange/green zone as per their field assessment.
This has to be done based on multifactorial analysis on the combination of the parameters shared by MoHFW, which are namely, total active cases, active cases per lakh population, doubling rate(calculated over 7 days period), case fatality rate, testing ratio and test confirmation rate.
In terms of field action, States have been asked to meticulously delineate the containment and buffer zones. States have been told to ensure stringent implementation of the containment plans in these containment zones.
In the containment zones, active search for cases through the house to house surveillance by special teams, testing of all cases as per sampling guidelines, contact tracing, clinical management of all confirmed cases are the priority tasks. Active involvement of community should be sought in this regard.
Further, around each containment zone, a Buffer zone has to be delineated so as to ensure that infection does not spread to the adjoining areas. In buffer zones, extensive surveillance for cases through monitoring ILI/SARI cases in health facilities has to be coordinated.
It is important to ensure effective community awareness on preventive measures such as personal hygiene, hand hygiene and respiratory etiquettes, promote use of face cover and physical distancing through enhanced IEC activities.

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଭିଡ-19 ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ସଦ୍ୟତମ ସୂଚନା
18 MAY 2020 5:53PM by PIB Bhubaneswar
ବର୍ତ୍ତମାନର ସ୍ଥିତି :
କୋଭିଡ-19ର ନିରାକରଣ, ଅବରୋଧ ଏବଂ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ନିଜର ସକ୍ରିୟ ଏବଂ ସତର୍କ ପଦକ୍ଷେପ ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି। କୋଭିଡ-19 ପରିଚାଳନା ପଦକ୍ଷେପକୁ ନିୟମିତ ଭାବେ ଉଚ୍ଚସ୍ତରରେ ସମୀକ୍ଷା ତଥା ଅନୁଧ୍ୟାନ କରାଯାଉଛି।
ଭାରତରେ ବର୍ତ୍ତମାନ 56,316 ସକ୍ରିୟ ସଂକ୍ରମଣ ମାମଲା ରହିଛି। ବର୍ତ୍ତମାନସୁଦ୍ଧା 36,824 ଜଣେ କୋଭିଡ-19 ସଂକ୍ରମିତ ସୁସ୍ଥ ହୋଇସାରିଲେଣି। ଗତ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ 2715 ଜଣ କୋଭିଡ-19 ସଂକ୍ରମିତ ଆରୋଗ୍ୟ ଲାଭ କରିଥିବା ସୂଚନା ମିଳିଛି। ଆମ ଦେଶରେ ଆରୋଗ୍ୟ ହାର 38.29% ରହିଛି ।
ସାରା ବିଶ୍ବରେ ପ୍ରତି 1 ଲକ୍ଷ ଜନସଂଖ୍ୟାରେ 60ଟି ସଂକ୍ରମିତ ମାମଲା ରହିଥିବା ବେଳେ ଭାରତରେ ପ୍ରତି 1 ଲକ୍ଷ ଜନସଂଖ୍ୟାରେ ହାରାହାରୀ 7.1 ଜଣ ସଂକ୍ରମିତ ରହିଛନ୍ତି। ବିଶ୍ବ ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନର ସ୍ଥିତି ରିପୋର୍ଟ 118 ଅନୁଯାୟୀ, ସର୍ବାଧିକ ପ୍ରଭାବିତ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ 1 ଲକ୍ଷ ଜନସଂଖ୍ୟାରେ ସଂକ୍ରମିତଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା :
ଦେଶ
ମୋଟ ସୁନିଶ୍ଚିତ ମାମଲା
ପ୍ରତି ଏକ ଲକ୍ଷ ଜନସଂଖ୍ୟାରେ ହାରାହାରୀ ଆକ୍ରାନ୍ତଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା
ବିଶ୍ବ
45,25,497
60
ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର ଆମେରିକା
1,409,452
431
ରୁଷ
281,752
195
ଇଂଲଣ୍ଡ
240,165
361
ସ୍ପେନ
230,698
494
ଇଟାଲୀ
224,760
372
ବ୍ରାଜିଲ
218,223
104
ଜର୍ମାନୀ
174,355
210
ତୁର୍କୀ
148,067
180
ଫ୍ରାନ୍ସ
140,008
209
ଇରାନ
118,392
145
ଭାରତ
96,169*
7.1
* 18 ମେ, 2020 ସୁଦ୍ଧା ସଦ୍ୟତମ ତଥ୍ୟ
ବର୍ତ୍ତମାନସୁଦ୍ଧା ସକ୍ରିୟ ଓ ଆଗୁଆ ପଦକ୍ଷେପ କାରଣରୁ ଉତ୍ସାହଜନକ ଫଳାଫଳ ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଛି।
ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ନୂଆ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା
ରେଡ/ଗ୍ରୀନ/ଅରେଞ୍ଜ ଜୋନ ବର୍ଗୀକରଣ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ 17.05.20ରେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ନୂଆ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଜାରି କରାଯାଇଛି । ଏସବୁ ଗାଇଡଲାଇନ ଅନୁଯାୟୀ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଜିଲ୍ଲା/ମହାନଗର ନିଗମ କିମ୍ବା ଯଦି ସେମାନେ ଚାହାନ୍ତି ସବଡିଭିଜନ/ୱାର୍ଡ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ କୌଣସି ପ୍ରଶାସନିକ ୟୁନିଟକୁ ସେମାନଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଆକଳନ ଅନୁଯାୟୀ, ରେଡ/ଗ୍ରୀନ/ଅରେଞ୍ଜ ଜୋନରେ ବର୍ଗୀକରଣ କରିପାରିବେ।
ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଜାରି ହୋଇଥିବା ପାରାମିଟର ଅନୁଯାୟୀ, ମୋଟ ସକ୍ରିୟ ମାମଲା, ପ୍ରତି 1 ଲକ୍ଷ ଜନସଂଖ୍ୟାରେ ସକ୍ରିୟ ମାମଲା, ମାମଲା ଦୁଇ ଗୁଣ ହେବା (୭ଦିନ ମଧ୍ୟରେ କରାଯାଇଥିବା ହିସାବ ଆଧାରରେ), ମୃତ୍ୟୁହାର, ପରୀକ୍ଷା ହାର ଏବଂ ସଂକ୍ରମିତ ଚିହ୍ନଟ ହେବା ହାର ଆଦି ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ବିଶ୍ଲେଷଣ କରି ଏହି ବର୍ଗୀକରଣ କରାଯାଇପାରିବ।
କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ଵରୂପ, ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ସତର୍କତାପୂର୍ବକ ଅବରୋଧ ଓ ବଫର ଜୋନ ପରିଚାଳନା କରିବା ଲାଗି ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି। ଏସବୁ ଅବରୋଧ ଅଞ୍ଚଳରେ ଅବରୋଧ ଯୋଜନାକୁ କଡ଼ାକଡ଼ି ଭାବେ ଲାଗୁ କରିବା ଲାଗି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଇଛି।
ଅବରୋଧ ଅଞ୍ଚଳରେ ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ଦଳ ଦ୍ଵାରା ଘର ଘର ବୁଲି ସକ୍ରିୟ ସଂକ୍ରମିତ ମାମଲା ସନ୍ଧାନ କରିବା, ନମୁନା ସଂଗ୍ରହ ଗାଇଡଲାଇନ ଅନୁଯାୟୀ ସମସ୍ତ ମାମଲାର ପରୀକ୍ଷଶ, ସଂସ୍ପର୍ଶରେ ଆସିଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା, ସଂକ୍ରମିତଙ୍କୁ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ପ୍ରମୁଖ କାର୍ଯ୍ୟ ଭାବେ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରାଯାଇଛି। ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସକ୍ରିୟ ଗୋଷ୍ଠୀଗତ ସମ୍ପୃକ୍ତି ଆଶା କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ।
ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅବରୋଧ ଅଞ୍ଚଳ ଚତୁଃପାର୍ଶ୍ଵରେ ଏକ ବଫର ଜୋନ ମଧ୍ୟ ଚିହ୍ନଟ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ ଯାହାଫଳରେ ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳରେ ସଂକ୍ରମଣ ବ୍ୟାପିବ ନାହିଁ। ବଫର ଜୋନଗୁଡ଼ିକରେ ଥିବା ଚିକିତ୍ସା କେନ୍ଦ୍ରରେ ଫ୍ଲୁ ଏବଂ ଗୁରୁତର ଶ୍ଵାସକ୍ରିୟା ଜନିତ ରୋଗରେ ପଡ଼ିଥିବା ରୋଗୀଙ୍କୁ ଠାବ କରିବା ସହିତ ସେମାନଙ୍କ ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା ଜରିଆରେ ବ୍ୟାପକ ନିରୀକ୍ଷଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ।
ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସ୍ଵଚ୍ଛତା, ହାତ ସଫା, ଶ୍ଵାସନଳୀକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିବା ପଦକ୍ଷେପ, ମାସ୍କ ପିନ୍ଧିବା ଏବଂ ସାମାଜିକ ଦୂରତା ରକ୍ଷା ଆଦି ସମ୍ପର୍କରେ ସାମୁଦାୟିକ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରାଯିବା ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ।